Plotselinge hoge koorts met kleine rode vlekjes

Plotselinge hoge koorts met kleine rode vlekjes Kleine kinderen tussen zes maanden en drie jaar kunnen de zesde ziekte krijgen, geheten Exanthema Subitum. Het is een plotseling opkomende aandoening, waarbij het kind van het ene op het andere moment hoge koorts krijgt. Als ouder schrikt men ervan, ook omdat het lichaam rode vlekken vertoont. De aandoening valt echter op zich mee. Binnen een week zijn de symptomen vaak verdwenen. Wat is de zesde ziekte en waardoor wordt plotselinge hoge koorts veroorzaakt?

Plotselinge hoge koorts met rode vlekjes


Aanleiding voor plotselinge hoge koorts

Het is niet helemaal zeker hoe het wordt overgedragen, maar vermoedelijk komt het via hoesten en praten. Men draagt via de lucht minieme druppeltjes over, waardoor virussen van mens naar mens kunnen verplaatsen. Dat is dan ook de reden waarom zieke mensen of personen met een griep of koorts uit de buurt van kleine kinderen moeten blijven. Een virus dat bij de aandoening wordt overgedragen is het type zes herpesvirus. Mensen die het ooit hebben gehad zijn er immuun voor, maar kunnen het alsnog overdragen.

Hoe kan het worden herkend?

Het kind wordt binnen een korte termijn ernstig ziek, waarbij de temperatuur snel piekt. Daarnaast kunnen de lymfeklieren gaan zwellen, zoals in de hals en bij de oren. Dit is een normale reactie indien het lichaam een virus probeert te bestrijden. Aanvullend krijgt men kleine rode vlekjes over het lichaam, voornamelijk gesitueerd boven de torso in de nek en het gezicht. De koorts houdt enkele tot maximaal vijf dagen aan waarna de temperatuur weer stabiliseert. Daarnaast verdwijnen de niet irriterende vlekken snel.

Hoe kan het kind worden geholpen?

Omdat het kind zeer hoge koorts kan hebben, kan het zich ongemakkelijk voelen. Een warm en koud gevoel kunnen zich daarbij afwisselen. Tijdig het lichaam toedekken met een deken werkt goed. Voelt het kind zich iets beter dan kan men gewoon spelen. De aandoening heeft verder geen aanvullende bijverschijnselen en is vrij snel niet meer besmettelijk voor anderen. Het houdt in dat het kind snel weer naar buiten mag. Gedurende het herstel kan het lichaam warm aanvoelen en zal het kind dorstig zijn. Extra water geven is belangrijk, waarnaast rust altijd het herstel ten goede komt.

Mate van voorkomen zesde ziekte

Er is geen strikt jaargetijde aan te geven wanneer het voornamelijk voorkomt. Vaak raakt men dus bij toeval besmet door een kennis, waardoor de aandoening voordoet. Is men eenmaal geïnfecteerd dan uit het zich binnen een paar dagen. Het kan ook een tweetal weken duren voordat de eerste symptomen herkenbaar zijn. Zonder dat men het weet kan men het virus dragen en andere kinderen eveneens besmetten.

Aanvullende behandeling koorts

Er is geen strikte behandeling van de aandoening. Het is van belang dat het kind overtollige lichaamswarmte kwijt raakt en voldoende vocht binnenkrijgt. Anti-koorts medicatie is minder verstandig, omdat koorts het virus uit het lichaam verdrijft. Het is een natuurlijke reactie en dat moet even uitzieken. Voelt het kind zich belabberd dan kan een halve pijnstiller uitkomst bieden. Lees voor verdere dosering de bijsluiter. De aandoening zal normaal vanzelf overgaan, zodat het kind compleet herstelt.

Hoe verhoudt het tot waterpokken?

In tegenstelling tot de zesde ziekte kunnen kinderen tot twaalf jaar waterpokken oplopen. Deze uiten zich ook in rode vlekken, echter komen voor met vochtgevulde blaasjes. Het kan zeer veel overlast geven. Het jeukt ontzettend, waarnaast het vocht eveneens extreem besmettelijk is. Het kind mag bij voorkeur niet krabben en de nagels moeten zijn geknipt. Daarnaast is een behandeling met zinkzalf zeer werkzaam, omdat het de blaasjes uitdroogt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zesde ziekte of driedaagse koorts, symptomen en behandelingDe zesde ziekte wordt ook wel de driedaagse koorts of Roseola infantum genoemd. Deze ziekte komt enkel voor bij jonge ki…
Zesde ziekte: symptomen & besmettelijk kind en volwassenenZesde ziekte: symptomen & besmettelijk kind en volwassenenDe zesde ziekte is een milde vlekjesziekte en wordt veroorzaakt door het herpesvirus (type 6 en 7). Meestal treedt de zi…
Help, mijn kind heeft de zesde ziekte!Help, mijn kind heeft de zesde ziekte!Kinderen krijgen als ze nog jong zijn met allerlei verschillende kinderziekten te maken. De oorzaak ligt meestal bij een…
Kinderziekte - De zesde ziekteVlekjesziekten komen regelmatig voor bij kinderen. De ene is gevaarlijker dan de andere. De zesde ziekte is een ongevaar…

Straling mobiele telefoon: slecht voor gezondheid!Straling mobiele telefoon: slecht voor gezondheid!Wat willen kinderen in de leeftijdscategorie van 6 tot 12 jaar het liefst krijgen als cadeautje? Volgens een nieuw rappo…
De beste tips om je baby lekker te laten slapenDe beste tips om je baby lekker te laten slapenEen baby die niet in slaap wil vallen? Of midden in de nacht begint te spoken? Hoe vervelend het ook is en hoe zwaar de…
Bronnen en referenties
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBA4c.htm
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.