Straling mobiele telefoon: slecht voor gezondheid!

Straling mobiele telefoon: slecht voor gezondheid! Wat willen kinderen in de leeftijdscategorie van 6 tot 12 jaar het liefst krijgen als cadeautje? Volgens een nieuw rapport van Nielsen staan de Apple iPad, Apple iPod Touch en de Apple iPhone bovenaan de wensenlijstjes voor wat betreft elektronica. Is het wel zo verstandig om je kind zomaar het nieuwste van het nieuwste op elektronicagebied te geven? Deze apparaten zenden namelijk straling uit, die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ouders zouden waarschuwingen van experts zeker ter harte, of in ieder geval in overweging moeten nemen.

Waarschuwingen voor straling van mobiele apparaten

Slechts weinigen die een smartphone, tablet of gelijksoortig apparaat aanschaffen, zijn zich ervan bewust, dat al deze wireless apparaten worden vergezeld van een document van de fabrikant waarin zij waarschuwt om het apparaat niet naast een volwassen menselijk lichaam te houden. Tevens staat erin vermeld dat gecontroleerd onderzoek uitwijst dat microgolf straling van mobiele telefoons de beschermende laag van de hersenen verzwakt.

Volgens een recent gepubliceerd wetenschappelijk artikel van de Environmental Health Trust (EHT) absorbeert een kinderhoofdje tweemaal zoveel microgolf straling van mobiele telefoons, dan het hoofd van een volwassene. Verder is de straling van mobiele telefoons die door volwassenen worden gedragen in shirts of broekzakken zeker 4 tot wel 7 keer hoger dan dat in de regelgeving van de Federal Communications Commission (FCC) in de Verenigde Staten is vastgelegd. Ga er maar van uit dat dit voor kleinere kinderlichamen zelfs nog hoger ligt. Hier wordt in de beschrijvingen die je bij het apparaat krijgt echter niets over vermeld.

Deze discrepantie ligt volgens het EHT in het feit dat het proces om de straling van mobiele telefoons te bepalen is gericht op een volwassen man van ruim 1,85 meter, bijna 100 kilogram zwaar en met een hoofdelijk gewicht van circa 5 kilo. Slechts 3% van de bevolking voldoet aan deze modellering en daarom kun je stellen dat deze test niet geheel representatief en accuraat is. Het zegt namelijk niets over de invloed van straling op de andere 97% van de bevolking, waar ook de kinderen onder vallen. Tevens is bij deze testmethode ook niets te zeggen over het effect van straling bij het dragen in bijvoorbeeld de broekzak.

“De standaard voor mobiele telefoons is ontwikkeld gebaseerd op oude wetenschap, oude modellen en oude aannames over hoe wij de mobiele telefoon gebruiken. Daarom moet men dit juist aanpassen aan de tijd en zo onze kinderen en ouderen beschermen!” aldus Dr. Devra Davis van EHT, tevens oprichter en lid van Raad van Advies van organisatie Healthy Child Healthy World.

Lees de waarschuwingen in de handleiding!

Dr. Davis roept ouders ook op om een andere waarschuwing in de handleiding van de Apple iPad goed tot zich te nemen. Zo staat vermeld dat een klein percentage mensen mogelijkerwijs black outs of toevallen kunnen krijgen (zelfs al hebben zij daar nooit eerder last van gehad) wanneer zij bloot worden gesteld aan knipperende lichten of bepaalde licht patronen, zoals bij het kijken van een video of bij het spelen van een spel op het apparaat. Er wordt in dat geval geadviseerd het gebruik van de iPad te staken en een medisch specialist te raadplegen wanneer je last krijgt van hoofdpijn, black outs, toevallen, plotse korte bewegingen van lichaamsdelen, oog- of spiertrekken, verlies van bewustzijn, ongewilde bewegingen of desoriëntatie. Om het risico van hoofdpijnen, black outs, toevallen en oogtrekken te verminderen, dien je langdurig gebruik te voorkomen, de iPad op enige afstand van ogen te houden, de iPad in een welverlichte ruimte te gebruiken en frequent pauzes te nemen.

Consumenten kunnen deze en andere waarschuwingen gewoon vinden in de folder die je bij de Apple iPad krijgt. “Degene die dit heeft geschreven, had waarschijnlijk de volwassene voor ogen die honderden euro’s heeft betaald voor de iPad”, zegt Dr. Davis. “Terwijl tegenwoordig zelfs baby’s en kleuters al leren lezen vanaf dergelijke apparaten of soms zelfs in slaap worden gesust met een muziekje of geluidje vanuit de mobiele telefoon die onder het kussen wordt gelegd. De hersens van kinderen, gezond of niet, hebben een dunnere schedel om zich heen dan volwassenen. Daarom absorberen zij meer microgolf straling. De hersenen van kinderen met leerstoornissen, autisme of andere neurologische storingen zullen meer kwetsbaar zijn voor beschadiging dan bij gezonde kinderen of volwassenen.”

Het veiligheidsadvies van de Apple iPad neemt deze kwesties niet in acht. Wel wordt aandacht gegeven aan informatie omtrent blootstelling aan radiofrequentie energie. In de folder staat aangegeven dat wanneer je bezorgd bent omtrent de radiofrequentie energie, dan kun je de blootstelling hieraan verminderen door de tijd dat je de iPad gebruikt met Wi-Fi en/of 3G verbinding te reduceren en door de afstand tussen jouw lichaam en de iPad met Wi-Fi en/of 3G verbindingen te vergroten.

Eén ding is zeker: deze elektronische gadgets, zoals de Apple iPad of iPhone, zijn bijzonder leuk. Kinderen zijn er weg van, je kunt er veel leuke dingen mee doen. Zelfs Rachel Lincoln Sarnoff, Executive Director en CEO van Healthy Child Healthy World. De zorg zit meer in het feit dat de technologie zich sneller ontwikkelt dan het vermogen te doorgronden wat de potentiële gezondheidsrisico’s en –consequenties zijn. Niemand zal ouders verbieden om dergelijke gadgets te kopen voor de kinderen, maar het is wel van belang dat je als ouder bewust bent, of bewuster wordt van de mogelijke risico’s. Zeker als het aankomt op de gezondheid van de kinderen.

Zes eenvoudige acties

Hieronder volgen zes eenvoudig uit te voeren acties om jouw familie te beschermen tegen te veel straling door mobiele apparaten.

  1. Maak gebruik van een headset: door gebruik te maken van een ‘oortje’, handsfree apparaat of de speaker van de telefoon vergroot je de afstand tussen jouw lichaam en de mobiele telefoon en daarmee verminder je de blootstelling aan straling
  2. Draag je mobiele telefoon niet op je lichaam, bijvoorbeeld in de broekzak. Een mobiele telefoon zend altijd straling uit, ook wanneer deze is uitgeschakeld.
  3. Kijk uit bij een zwak signaal (weinig bereik). Juist in de standby mode of bij weinig of géén bereik neemt de blootstelling aan straling toe. Beperk het gebruik van de telefoon in deze situaties
  4. Beperk het gebruik van de mobiele telefoon door kinderen. Onderzoeken wijzen voortdurend uit dat kinderen in het bijzonder kwetsbaar zijn voor de effecten van straling van mobiele telefoons. Over het algemeen geldt: hoe jonger het kind, des te groter het risico dat men loopt.
  5. Leg geen mobiele telefoon op je nachtkastje of elders in jouw nabijheid terwijl je slaapt. En zeker niet bij jouw kind. Je kan dan zelf wel slapen, maar je telefoon is wel aan het werk… met het zenden van straling.
  6. Wanneer je kind gebruik maakt van een smartphone, iPad of iPod Touch, bijvoorbeeld om een spel te spelen, schakel dan de Wi-Fi mode uit. Je kunt ook het apparaat in de Vliegtuigmodus of op Offline zetten. Hiermee verminder je de straling.

Lees verder

© 2013 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GSM en straling; gevaarlijk of maken we ons zorgen om niets?Er wordt onderzoek gedaan naar de gevaren van mobiel bellen, het uberhaupt in contact komen met de mobiele telefoon. Men…
Radioactiviteit: natuurkundig verschijnselRadioactiviteit: natuurkundig verschijnselRadioactiviteit is een intressant natuurkundig verschijnsel. Daarnaast is het ook gevaarlijk en is enige kennis van dit…
Alles over stralingAlles over stralingVoedsel kan worden behandeld met straling uit radioactieve bronnen. Na deze behandeling zijn alle ziektekiemen die in he…
Natuurlijke radioactieve stralingNatuurlijke radioactieve stralingIedereen heeft het woord radioactieve straling al gehoord. Het is een vernietigende kracht die je niet kan zien, horen o…

ZZP: als zelfstandige werken in de kinderopvangZZP: als zelfstandige werken in de kinderopvangEr zijn veel mensen die als zelfstandige werken in de zorg. Daar was altijd veel werk waardoor de zelfstandige een goed…
Plotselinge hoge koorts met kleine rode vlekjesPlotselinge hoge koorts met kleine rode vlekjesKleine kinderen tussen zes maanden en drie jaar kunnen de zesde ziekte krijgen, geheten Exanthema Subitum. Het is een pl…
Bronnen en referenties
  • www.healthychild.org
Reacties

Thierry Ten Cate, 11-01-2015
Komt dit alleen voor als je je telefoon op Wifi hebt staan. Heeft het geen invloed als je gaat slapen en je telefoon op vliegtuigmodus zet? Alvast bedankt voor uw reactie en dankuwel voor u artikel! Reactie infoteur, 14-01-2015
Beste Thierry, WiFi en telefoonnetwerk (bijv. 3G of 4G) zijn twee verschillende verbindingen waarmee jouw telefoon of tablet in verbinding staat met een andere apparaat, danwel het internet. Het WiFi signaal wordt doorgegeven door jouw eigen wireless router. Deze router geeft draadloos het internetsignaal door dat via de vaste lijn (kabel of telefoonlijn (ADSL of glasvezel)) jouw huis binnenkomt. In plaats van het koppelen van jouw device aan de router met een kabel, gaat dat nu door de lucht… Het 'telefoonsignaal' is een ander signaal. Dit wordt vanuit een netwerkpunt (een zendmast) bij jouw in de buurt verzonden. Dit signaal is niet slechts het draadloos doorgeven van jouw lokale internetsignaal thuis. Dit signaal betreft een verbinding met internet zelf en is dus een krachtig signaal.
De vliegtuig modus is altijd goed, als je tijdens het slapen jouw telefoon naast je wil houden. Daarmee schakel je alle draadloze netwerkactiviteit uit. Jouw telefoon of tablet is dan slechts een apparaat zonder verbinding naar een netwerk. Je kunt dan wel een spelletje spelen of foto's bekijken, zolang je maar geen internet nodig hebt!

X., 27-12-2014
De iPad had ik voor de kinderen weggelegd onder mijn hoofdkussen. Dit was ik bij het slapen gaan vergeten. Nu heb ik dus 8 uur met mijn hoofd op de iPad gelegen. Ik maak me erg veel zorgen over mijn gezondheid. Kunt u een reactie geven. Reactie infoteur, 10-01-2015
Een keer een iPad onder het kussen kan echt geen kwaad. Wat opvalt is dat sommigen de mobiele telefoon of andere devices dag en nacht naast zich hebben. Dan moet je toch echt uitkijken. Wees er in ieder geval bewust van en ga er op een volwassen manier mee om… Dat is waar het artikel over gaat. Daarbij is het ook belangrijk het verschil tussen de straling van het mobiele telefoonnetwerk en de WiFi verbinding te maken. Voor een goede en gezonde nachtrust kan het echt geen kwaad alle devices eens in de woonkamer te laten liggen.

John Jansen, 30-05-2014
Ooit een kind met een telefoon aan zijn/haar oor gezien? Bellen is immers zóó 2010! 99% van je jeugd gebruikt het mobiel om te whatsappen, facebooken of instagrammen. Of spotify te luisteren met een knoeperd van een (bedrade) hoofdtelefoon op het hoofd. Storm in een glas water dus dit artikel. Reactie infoteur, 02-06-2014
Dank je we voor je reactie, John. Ik waardeer je mening, die natuurlijk voor een ieder verschillen kan. Wij laten bijvoorbeeld onze dochter van 3 jaar niet via de mobiele telefoon met oma bellen.

Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.