Babymassage, goed voor ouder en kind
Het masseren van jouw baby is voor jou als ouder bijzonder leuk om te doen. Je bouwt een diepere relatie op met je kind. Voor de baby is al die aandacht en het aanraken óók zeer plezierig. Daarnaast is babymassage ook goed voor de ontwikkeling van de zintuigen, motoriek en nog veel meer.
Babymassage
Wie houdt er niet van om heerlijk aangeraakt te worden? Ook jouw baby ervaart dit als prettig en aangenaam. Wanneer de baby nog in de buik zit, wordt het voortdurend blootgesteld aan de wiegende beweging in moeders schoot. Het eerste zintuig dat de baby ontwikkeld is de huid. Dat gebeurt al in de buik en de wiegende bewegingen stimuleren deze ontwikkeling. De huid wordt continu geprikkeld door de beweging. Feitelijk zet je deze ontwikkeling na de geboorte voort met babymassage: je blijft de huid en dus het zintuig: ‘voelen’ stimuleren door het aanraken van je baby.
Bij babymassage is het van belang om samen met de baby er de tijd voor te nemen. Maak de baby bewust van de aanrakingen met de handen (gewaarwording). En bouw na de massage ook rust in. Zeker in de eerste maanden na de geboorte is babymassage een fijne en nuttige ervaring voor je baby. En voor je zelf, want het is vooral ook leuk om te doen en de band met je baby wordt erdoor versterkt.
De voordelen van babymassage
Babymassage heeft aantoonbare voordelen voor het kind en ouder. Voor de ouder is het voornamelijk bijzonder leuk om te doen. Voor het kind is er veel meer uit te halen. Babymassage…
- geeft rust en ontspanning
- maakt de baby bewust van het lichaam
- bevordert spierontwikkeling
- bevordert de motoriek van de baby
- stimuleert het immuunsysteem
- geeft zelfvertrouwen
- bevordert de doorbloeding
- kan een huilpatroon doorbreken door focus op wat anders
- heeft een positieve uitwerking op de spijsvertering
- versterkt de band tussen ouder en kind
Daarnaast kan babymassage ook therapeutische werking hebben bij bijvoorbeeld te vroeg geboren baby’s, baby’s die bijzonder onrustig zijn (hyperactief), huilbaby’s of met bijvoorbeeld een astmatische aandoening. Het kind wordt rustig van babymassage en kan zo meer gecontroleerd met ademhaling omgaan.
Lichaamsdelen
Babymassage kun je toepassen op het hele lichaam of de lichaamsdelen van jouw baby afzonderlijk. Elk deel van het lichaam heeft zijn eigen aanpak, en wees daarom voorzichtig. Je kunt afzonderlijk aan de slag met bijvoorbeeld de armen, het rompje, benen en voetjes, de nek, het gezicht en de rug. Vergeet je niet om een (natuurlijke) olie te gebruiken?
Ook kun je het masseren combineren met gymnastische oefeningen. Dit draagt bij aan een grote ontdekkingstocht van het lichaam en bewustzijn van bewegen.
Babymassage training of cursus
Ga niet zomaar aan de slag, want je baby is bijzonder fragiel. Het is daarom raadzaam om een training of cursus babymassage te volgen zodat je weet wat je doet. Zoek zelf op internet naar een babymassage cursus of training bij jou in de buurt. Wist jij dat de cursus babymassage in veel gevallen gewoon te declareren is bij de zorgverzekeraar? Om zeker te weten of dat ook in jouw geval zo is, is het raadzaam vooraf de polis van jouw verzekering na te kijken.
Lees verder