Eerste hulp verlenen aan kinderen

Eerste hulp verlenen aan kinderen Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral wanneer het om kinderen gaat. Tijdens het spelen en onderzoeken kan er wel eens iets mis gaan; van een schaafwond tot een botbreuk. Dan is het wel handig om te weten wat voor eerste hulp je aan een kind kunt verlenen.

Medicijnkast

Wat moet er standaard in je medicijnkast aanwezig zijn:
Verbanddoos met gaasjes, pleisters, etc.
  • desinfecterend middel (Dettol bijvoorbeeld)
  • Jodium/betadine
  • Pincet
  • Tekentang

Kleine ongelukjes

Schaafwond

Een schaafwond is makkelijk te behandelen door de wond met lauw water af te spoelen. Je hoeft geen jodium of betadine te gebruiken, maar doe er wel een pleister op zodat er geen verdere bacteriën in de wond kunnen komen.

Bloedneus

Wanneer je kind een bloedneus heeft, laat je hem/haar een keer zijn/haar neus snuiten om eventueel stolsel te verwijderen. Knijp daarna met duim en wijsvinger de neus dicht (duw de neusvleugels tegen het tussenschot) voor ongeveer 10 minuten. Het is niet nodig om hierbij je hoofd achterover te houden. Wanneer na 10 minuten het bloeden nog niet is gestopt, is het beter om een arts te raadplegen.

Vinger klem

Het kan voorkomen dat de vinger(s) van je kind een keer klem komen te zitten tussen een deur, kast of raam. Houdt in dit geval de vinger(s) minimaal 5 minuten onder water. De vinger kan er wat blauw uitzien. Na een aantal dagen ziet de vinger er weer normaal uit.

Blauwe nagel

soms kan het klemzitten of het stoten van een vinger een blauwe nagel veroorzaken. Er is onder de nagel dan een onderhuidse bloeding ontstaan. De nagel zit dan al los. Probeer niet de nagel eraf te halen, deze zal vanzelf loslaten. Eronder groeit ondertussen weer een nieuwe nagel. In de tussentijd is het beter om een pleister om de vinger te doen. Zo voorkom je dat de nagel ergens achter blijft haken.

Object/insect in neus of oor

Mocht het gaan om een insect, dan laat je je kind 1 keer zijn/haar neus snuiten als het in de neus zit. Zit het insect in zijn/haar oor, dan druppel je wat water in het oor en kijk of het insect eruit komt. Komt het insect er in beide gevallen niet uit, bel dan de huisarts. Ga niet zelf proberen het eruit te krijgen. Mocht er een object vastzitten in de neus of het oor, ga dan niet zelf proberen het object eruit te peuteren, je kunt hiermee de neus of het oor beschadigen. Ga in dit geval naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis.

Grotere ongelukken

Tand eruit

Als er door een ongeluk een tand uit het gebit is gevallen is het allereerst nodig te weten of het om een melktand gaat of niet. In beide gevallen zoek je (nadat je je kind een doekje hebt gegeven om het bloeden te stelpen) zo snel mogelijk de tand op. Bewaar de tand in een laagje melk. In geval van een melktand, kan deze niet teruggezet worden (melktanden worden toch gewisseld), maar ga wel met de tand naar de tandarts om het even te laten controleren. Als het niet om een melktand gaat dan spoel je de tand af met wat water of melk en probeer je allereerst de tand (als de wortel er nog aan zit) terug te zetten in het gebit. Er is een kans dat in dit geval de tand weer vastgroeit. Het is in ieder geval zaak om zo snel mogelijk naar een tandarts te gaan. Wordt de tand binnen 20 minuten vastgezet dan is deze nog te redden.

Botbreuk

Kan je kind het gedeelte dat bezeerd is niet goed bewegen? Dan is er een kans dat het gaat om een botbreuk. Het allerbelangrijkste is dat je het bezeerde/gebroken lichaamsdeel niet beweegt. Gaat het om een arm of gedeelte van de arm, leg dan een mitella aan om de arm stil te houden. Ga vervolgens naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Gaat het om een beenbreuk, dan wordt het moeilijk om je kind naar de spoedeisende hulp te brengen zonder hem/haar te verplaatsen. Bel in dat geval liever de ambulancedienst om je kind te laten ophalen. Je kunt wel eventueel in de weg zittende kleding wegknippen.

Huid verbrandt

In geval van een brandwond, gebruik dan geen koud water op de wond en ook geen brandwondenzalf, dit kan kans op infecties namelijk vergroten. Spoel de wond minimaal 10 minuten met lauw water, eventueel onder de douche. Na het afkoelen dek je de wond af met verband of een steriel kompres dat niet verkleefd. Ga vervolgens naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis als het gaat om een 2e of 3e graads brandwond. Gaat het om een eerstegraads brandwond, dan voldoet een bezoek voor controle door de huisarts.

Snijwond

Mocht de snijwond ontstaan zijn door glas en zitten er hierdoor ook stukjes glas in de wond, ga deze er dan niet zelf proberen uit te halen, maar laat dit door een arts doen. Een snijwond die ontstaan is door iets anders dan glas spoel je eerst af met koud water (deze keer wel) en verbind het zo mogelijk met een steriel verband. Naar gelang de ernst van de wond ga je of naar de huisarts of de spoedeisende hulp in het ziekenhuis.
© 2012 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
De behandeling van kleine ongelukjes bij kinderenDe behandeling van kleine ongelukjes bij kinderenKinderen zijn meestal actief bezig, waardoor er wel eens een ongelukje kan gebeuren. Meestal zijn dit kleine ongelukjes…
Brandwonden: soorten, oorzaken en behandelingBrandwonden: soorten, oorzaken en behandelingIn huis ontstaan brandwonden vaak door contact met heet water of vet. Enkele voorbeelden hiervan zijn te heet badwater,…
Vinger tussen de deurVinger tussen de deurEen vinger tussen de deur, hoe kan dat gebeuren? Het kan iedereen helaas overkomen. Je duwt een deur dicht en 'vergeet'…

Babymassage, goed voor ouder en kindHet masseren van jouw baby is voor jou als ouder bijzonder leuk om te doen. Je bouwt een diepere relatie op met je kind.…
Reflux baby (spugen): symptomen, kenmerken en behandelingReflux baby (spugen): symptomen, kenmerken en behandelingReflux of spugen wordt ook wel 'gastro oesofageale refluxziekte' (GORZ) of 'gastroesophageal reflux disease' (GERD) geno…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • www.spoedeisende hulp wiki.nl/kinderen
  • www.iedereenehbo.nl
  • www.wikipedia.org
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 26-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.