EHBO - brandwonden

EHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een ongeluk(je) heeft gehad. Het gaat echt om de Eerste Hulp. In deze artikelen vind je basisprincipes van de EHBO, die iedereen kan en mag toepassen.

Eerstegraads brandwonden

Een eerstegraads verbranding kun je oplopen doordat je huid bijvoorbeeld verbrandt in de zon. Kenmerken aan de huid van een eerstegraads verbranding zijn;
  • Roodheid,
  • Droog,
  • Pijnlijk,
  • Soms wat opgezwollen.

Deze verschijnselen zijn het beste te vergelijken met die van een ontsteking. Na een paar dagen zijn de onaangename verschijnselen van een eerstegraads verbranding verdwenen.

Oppervlakkige tweedegraads brandwond

Bij deze verbranding is de huid echt duidelijk beschadigd. Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de wond;
  • Rood,
  • Nat,
  • Pijnlijk.

Er kunnen ook blaren op de wond ontstaan.

Diepe tweedegraads brandwond

Bij een diepe tweedegraads brandwond is de lederhuid erg aangetast. De hitte heeft bij deze brandwond langer kunnen doordringen in het huidweefsel, er is hier duidelijk sprake van een wond. Tekenen zijn;
  • Roodachtig / wit,
  • Nat,
  • Zeer pijnlijk.

Derdegraads brandwond

Kenmerken van een derdegraads brandwond zijn;
  • Wit / zwart,
  • Droog en leerachtig,
  • Nauwelijks pijnlijk.

Dat iemand bij een derdegraads brandwond nauwelijks pijn heeft komt doordat de zenuwen in de huid ook aangetast zijn. Bij deze verbranding is de huid verwoest tot aan het onderhuids vetweefsel.

En zoals iedereen waarschijnlijk wel weet; bij een verbranding eerst water, de rest komt later!
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandwonden: soorten, oorzaken en behandelingBrandwonden: soorten, oorzaken en behandelingIn huis ontstaan brandwonden vaak door contact met heet water of vet. Enkele voorbeelden hiervan zijn te heet badwater,…
Kind en Brandwond over brandwonden: hier zitten de risico'sKind en Brandwond over brandwonden: hier zitten de risico'sBrandwonden. Ondanks uitgebreide preventiecampagnes, worden de drie brandwondencentra die Nederland telt helaas druk bez…
Koude- en warmteletselsWarmte- en koudeletsels komen regelmatig voor. Bedenk maar eens hoevel verschillende manieren brandblaren of brandwonden…
EHBO – bevriezingEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…

Voorkomen is beter dan genezenVoorkomen is beter dan genezenPreventie is het voorkomen van iets. Als je spreekt over de preventie van aandoeningen kun je deze verschillende soorten…
Doorbraakbloedingen - hoe ontstaan ze en wat doe je ertegenDoorbraakbloedingen - hoe ontstaan ze en wat doe je ertegenEen doorbraakbloeding is een tussentijdse bloeding in je menstruatiecyclus. Veel vrouwen hebben hier wel eens last van,…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.