Kind en Brandwond over brandwonden: hier zitten de risico's

Kind en Brandwond over brandwonden: hier zitten de risico's Brandwonden. Ondanks uitgebreide preventiecampagnes, worden de drie brandwondencentra die Nederland telt helaas druk bezocht. Ook dit ongeluk zit in een klein hoekje. Organisatie Kind en Brandwond vraagt terecht aandacht voor het feit, dat één op de drie gevallen een kind betreft. Maar ook zijn er anno nu nieuwe, vaak onvermoede bronnen van gevaar: de waterkoker, de bio-ethanolhaard en die populaire maar niet altijd risicoloze vuurpot. Brandwonden. Ondanks alle medische vooruitgang én uitgebreide preventiecampagnes, worden de drie brandwondencentra in Nederland dagelijks veel bezocht. De organisatie Kind en Brandwond vraagt terecht aandacht voor het feit, dat daaronder ook vele kinderen zijn. Een van de punten die Kind en Brandwond bespreekt, is de verschuiving in oorzaken van brandwonden, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Hoe beter we immers weten waar het gevaar zit, des te beter is preventie mogelijk.

Vroeger theepot, nu waterkoker

Vroeger was vaak een omvallende theepot de oorzaak voor brandwonden bij kinderen. Nu is het het steeds vaker de waterkoker. Als de waterkoker door kinderhanden omver wordt getrokken aan het snoer, kunnen de gevolgen rampzalig zijn. Het droevige aan met name diepere brandwonden, is niet alleen dat deze erg pijnlijk zijn, maar ook dat de beschadiging aan het lichaam een levenslang zichtbaar kan blijven.

Bio-ethanol en vuurpotten

Niet alleen onder kinderen, ook onder volwassenen zijn er nieuwe bronnen van ongelukken met vuur. Zo komen de brandwondencentra de laatste tijd ook in het nieuws vanwege de in de woorden van Kind en Brandwond 'flinke toename' van het aantal brandwonden die ontstaan na ongelukken met bio ethanol haarden en vuurpotten. Hoe populair deze sfeermakers in huis en tuin ook zijn, we zijn ons blijkbaar nog niet genoeg bewust van het gevaar.

European Burns Association (EBA)

Brandwonden zijn en blijven onderwerp van medische en maatschappelijke ontwikkelingen en bespreking. Zo is daar het congres van de European Burns Association (EBA). Deskundigen op het gebied van brandwonden en professionals van de EBA wisselen kennis uit omtrent belangrijke zaken en recente ontwikkelingen. Dat alles voor het doel om de behandeling van en het leven met brandwonden van steeds betere kwaliteit te maken.

Eén op de drie gevallen betreft een kind

Eén op de drie gevallen van brandwonden, betreft een kind. Dat vertaalt zich in ongeveer 30% van de opnames in de Nederlandse brandwondencentra. De grootste groep kinderen die brandwonden krijgen, zitten in de leeftijdsgroep van 0-4 jaar.
Behandeling is geavanceerd en sterk geoptimaliseerd. Maar toch kan het lang duren om brandwonden te behandelen. Zelfs een enkel in een onbewaakt moment omvergetrokken kopje gloeiende thee kan al snel de oorzaak zijn van een opname van twee tot drie weken in een brandwondencentrum. Afhankelijk van de ernst van de verwonding, kan het nog jarenlang nodig zijn om herstellende operaties en therapie te ondergaan.

Gezinsdag Kind en Brandwond

Sinds tien jaar houdt de Stichting Kind en Brandwond jaarlijkse gezinsdagen. Daar kunnen kinderen die in het afgelopen jaar te maken kregen met brandwonden elkaar treffen in een andere omgeving dan het ziekenhuis. De kinderen komen in gezelschap van hun ouders, broertjes en zusjes. Dit wordt bewust aangemoedigd, omdat brandwonden bij een kind gevolgen hebben voor het hele gezin. Ouders kunnen last hebben van schuldgevoelens, en de aandachtsverdeling over het getroffen kind en de broertjes en zusjes kan zeker in het begin scheef gaan lopen. Al is de materie van het leven met brandwonden natuurlijk in beginsel nogal zwaar, de bedoeling is wel dat de familiedag van Kind en Brandwond in het teken van samenzijn en optimisme staat. Voor de kinderen wil de Stichting lol maken voorop zetten, net als contact met andere brandwondenpatientjes. De Stichting Kind en Brandwond weet als geen ander dat lotgenotencontact behulpzaam is, voor zowel degenen die een brandwond oplopen, als andere gezinsleden. Ouders kunnen ervaringen uitwisselen, en ook zijn er deskundigen aanwezig om vragen aan te stellen. Bekende Nederlanders zoals goochelaar Hans Kazan zijn ambassadeur van de Stichting Kind en Brandwond; deze bekende boegbeelden maken vaak ook hun opwachting met het doel er een leuke dag van te maken.

Stichting Kind en Brandwond: donateurs maken het mogelijk

Stichting Kind en Brandwond kan haar werk doen omdat zorgprofessionals van de brandwondencentra zich geheel belangeloos inzetten om kinderen, ook na afloop van de opname in een brandwondencentrum, te helpen om de draad van het gewone leven weer op te pakken. Voor dit werk zijn ze volledig afhankelijk van donateurs. Via de website http://www.kindenbrandwond.nl kun je donateur worden, of een gift overmaken door machtiging of overmaking op bankrekeningnummer 44.43.66.865.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandwonden: soorten, oorzaken en behandelingBrandwonden: soorten, oorzaken en behandelingIn huis ontstaan brandwonden vaak door contact met heet water of vet. Enkele voorbeelden hiervan zijn te heet badwater,…
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Brandwonden bij kinderen voorkomenEen ongeluk zit in een klein hoekje, wordt er dikwijls gezegd. Voor u het weet heeft uw kind een glas thee omgestoten, d…
Brandwonden, hoe komt het en wat doe je eraan?Als uw huid in contact komt met extreem hoge temperaturen kan er een wond ontstaan, dit noemt men een brandwond. Dit kan…

Hoelang moet ik of een kind slapen? Wat is gezond?Hoelang moet ik of een kind slapen? Wat is gezond?Hoelang je moet slapen is voor iedereen verschillend, maar vaak geldt een slaapadvies van minimaal 8 uur. Slaap en voldo…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Stichting Kind en Brandwond
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.