Doorbraakbloedingen - hoe ontstaan ze en wat doe je ertegen

Doorbraakbloedingen - hoe ontstaan ze en wat doe je ertegen Een doorbraakbloeding is een tussentijdse bloeding in je menstruatiecyclus. Veel vrouwen hebben hier wel eens last van, zeker als zij de pil langere tijd doorslikken. Het is natuurlijk heel vervelend omdat zo'n bloeding onverwacht komt, maar gelukkig is het niet schadelijk. Hieronder lees je meer over hoe doorbraakbloedingen kunnen ontstaan en wat je ertegen kunt doen. Ook lees je of de pil betrouwbaar blijft tijdens en na een doorbraakbloeding.

Wat is een doorbraakbloeding?

Tussen je menstruatie door kun je soms wat bloed verliezen. Dit heet een doorbraakbloeding, of "spotting." Als er vrij veel bloed vrijkomt heet het een doorbraakbloeding, bij een paar druppels heet het heel toepasselijk "spotting."

Meestal duurt dit verschijnsel maar een dag, maar het kan ook vergelijkbaar zijn met een normale menstruatie, en dus wel een paar dagen duren. Soms krijg je ook menstruatie-achtige klachten bij spotting (kramp / buikpijn). Hoewel zo'n onverwachte bloeding natuurlijk erg vervelend is, is het verder niet schadelijk.

Wanneer kun je last krijgen van doorbraakbloedingen

Vaak heb je hier last van als je voor het eerst de pil gaat gebruiken, of als je bent overgestapt op een andere pil. Een pil met te weinig oestrogene of te veel progresteron kan hieraan bijdragen.

Ook komt spotting regelmatig voor bij vrouwen die de pil langere tijd doorslikken. Heb je de pil een tijdje doorgeslikt (zo'n drie maanden of langer) dan kan het verstandig zijn om een stopweek in te lassen om dit te voorkomen.

10 tot 30% van de vrouwen heeft wel eens last van doorbraakbloedingen, het komt dus erg vaak voor.

Het gebruik van andere medicijnen kan ook doorbraakbloedingen veroorzaken. Check daarom altijd goed met je apotheek of huisarts of de pil gecombineerd kan worden met eventuele andere medicijnen die je slikt.

Braken of diarree kunnen ook een doorbraakbloeding veroorzaken doordat de werking van de pil dan vermindert.

Zijn doorbraakbloedingen schadelijk?

Nee, een doorbraakbloeding is in de meeste gevallen niet schadelijk, wel heel lastig omdat je er natuurlijk niet op berekend bent. Zorg daarom dat je altijd een inlegkruisje, tampons of maandverband bij je hebt voor dit soort gelegenheden. Vaak is de hoeveelheid bloedverlies zo weinig, dat je voldoende zult hebben aan een inlegkruisje.

Gebruik je de pil niet, dan kan een dergelijk onverwachts bloedverlies wel schadelijk zijn:

  • Als je voor het eerst hebt gevrijd kun je bloed verliezen (niet schadelijk).
  • Je kunt een wondje hebben van binnen (bijvoorbeeld ontstaan bij het vrijen). Ook dit is niet schadelijk.
  • Als je zonder condoom hebt gevrijd, kan bloedverlies duiden op een SOA (chlamydia).
  • Bloedverlies kan ook duiden op een poliep, of in ernstige gevallen, kanker.

Als je er niet gerust op bent, bezoek dan altijd even de huisarts voor een medisch verantwoord advies.

Wat kan ik er aan doen?

Als je 3 maanden na het gebruik van een nieuwe pil nog steeds last hebt van doorbraakbloedingen, kan het raadzaam zijn over te stappen op een andere pil. Je kunt het beste vragen naar een andere pil met dezelfde, of een lagere hoeveelheid hormonen. Werkt dit niet, vraag dan om een zwaardere pil. Je apotheker of huisarts kan je hierover adviseren.

Slik je de pil door? Las dan regelmatig een stopweek in, bijvoorbeeld om de drie maanden. Zo verminder je het risico op een tussentijdse bloeding.

De pil doorslikken

Als je een doorbraakbloeding krijgt terwijl je de pil hebt doorgeslikt (dus langer dan 3 weken achter elkaar) is het raadzaam om meteen te stoppen met de strip. Je lichaam geeft aan dat het tijd is om ongesteld te worden, dus het is het beste om daaraan toe te geven. Slik je de pil niet door, dan moet je de strip gewoon afmaken, omdat hij anders niet meer betrouwbaar is. Voor meer informatie wanneer je pil wel / niet betrouwbaar is, kun je terecht in de bijsluiter die je bij je pil krijgt. Twijfel je, vraag dan altijd even je apotheker of huisarts om advies.

Verder kun je er helaas niets aan doen. De pil blijft overigens wel betrouwbaar tijdens zo'n doorbraak.

Is de pil veilig tijdens een doorbraakbloeding?

Ja, in principe heeft een doorbraakbloeding geen invloed op de veiligheid van de pil. Een doorbraakbloeding kan overigens ook een oorzaak zijn van het gebruik van andere medicijnen of braken/diarree. In die gevallen zou de werking van de pil verminderd kunnen zijn. Neem in een dergelijke situatie dan ook altijd even contact op met je huisarts of apotheker voor advies.

Heb je vragen over doorbraakbloedingen?

Heb je vragen? Laat gerust een opmerking achter onderaan dit artikel. Houdt er wel rekening mee dat ik antwoord geef vanuit mijn eigen ervaringen met de pil en doorbraakbloedingen. Ik ben geen medisch specialist en kan dan ook geen verantwoording nemen voor medische vragen.

Medisch verantwoord advies

Heb je twijfels en wil je een medisch verantwoord advies? Neem dan altijd contact op met je apotheker of huisarts! Wil je snel raad, bel dan ook even naar je arts of apotheek.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spotting en doorbraakbloedingen: Verminderde werking pil?Spotting en doorbraakbloedingen: Verminderde werking pil?Een bijwerking die kan voorkomen bij gebruiksters van de anticonceptiepil is ‘spotting’. Dit is onregelmatig en onvoorsp…
Spotting en doorbraakbloedingenSpotting en doorbraakbloedingenVeel vrouwen hebben een zeer regelmatige menstruatiecyclus en nooit last van tussentijds bloeden. Ongeveer een kwart hee…
Oorzaken van tussentijds bloedverliesOorzaken van tussentijds bloedverliesAls u last heeft van tussentijds bloedverlies kan u behoorlijk schrikken. Vooral als u er voorheen nooit last van heeft…
Is het doorslikken van de pil schadelijk?Is het doorslikken van de pil schadelijk?Voor veel vrouwen die zou het ideaal zijn om de anticonceptiepil door te slikken (geen stopweek in te lassen dus), zodat…

EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Proppen of vouwenWat er nu voor spectaculairs uit een onderzoek is gebleken, daar zal niemand ooit aan gedacht hebben. Zoals ik al vertel…
Reacties

Anna, 29-07-2020
Hi,

Ik ben na twee jaar weer begonnen met de pil omdat ik ook aan de accutane ging. Nu heb ik in mn eerste pilstrip nu al 6 dagen een doorbraakbloeding (niet heftig, een klein verbandje is meer dan genoeg elke dag). Dit gebeurde overigens 2-3 dagen nadat ik seks had gehad met mn partner. Is dit normaal of moet ik de dokter bellen? Reactie infoteur, 03-08-2020
Hi Anna, wat vervelend, zeker als het zo lang duurt. Ik zou dan toch even de dokter bellen voor advies inderdaad.

Sg, 27-07-2020
Goedenavond, ik heb een vraag betreft mijn doorbraakbloeding.
Kort samengevat:
Ik slik 3 maanden achter elkaar de pil door wegens omstandigheden.
Tijdens dat ik aan strip 3 begon (zonder stopweek) ben ik in week 1 de pil vergeten. Eerste dag week 2 gemeenschap gehad. Tweede dag week 2 doorbraak bloeding.
En de vraag is: moet ik vanaf dag 1 van de nieuwe strip mijn Ovulatie dag aanhouden of pas tellen vanaf mijn ‘doorbraak’ bloeding? Mijn vriend en ik hebben besloten toch heel graag zwanger te willen worden en het liefst zo snel mogelijk.
Ik hoor graag van je, Reactie infoteur, 03-08-2020
Hi, het kan zijn dat menstruatie de eerste tijd anders is omdat je lichaam weer even op zoek moet naar de natuurlijke cyclus. Het is dan ook denk ik lastig te zeggen wanneer je ovulatie zal plaatsvinden in de eerste ronde na de pil. Je kunt uiteraard je ovulatieperiode ruim nemen en ervoor zorgen dat je om de dag gemeenschap hebt, om je kansen op zwangerschap te vergroten.

M16, 23-07-2020
Hey
Ik ben niet zo lang geleden begonnen met de pil. Ik heb hem doorgepakt van de tweede op de derde maand. Nu heb ik al meer als een week last van bruine afscheiding en bij het afkuisen soms een beetje bloed. Is dit gezond? Reactie infoteur, 27-07-2020
Hi, dit klinkt wel als een doorbraakbloeding. Wellicht is het verstandig een stopweek in te lassen. Voor medisch advies zou ik even contact opnemen met je huisarts of apotheek.

I., 21-07-2020
Hoi,

Ik slik de pil nu zn 3 maanden door. Nu heb ik last gekregen van doorbraak bloedingen. Mijn vraag is of ik dan nu perse moet stoppen met het slikken van de pil? Ik moet namelijk nog erg veel werken deze week, en eigenlijk de komende paar weken nog, als ik stop met het slikken dan ben ik zeker een aantal dagen ziek thuis. Vandaar dat ik het liefst wil stoppen als ik over een paar weken vrij heb… Mijn vraag is of dit kan of dat dit een stom idee is? Reactie infoteur, 22-07-2020
Hi, persoonlijk zie ik een doorbraakbloeding als een teken van je lichaam dat het echt even tijd is om te stoppen, maar dit is uiteraard een persoonlijke keuze. Je kunt voor medisch advies natuurlijk altijd even bellen met je apotheek of huisarts.

Famkes, 05-07-2020
Ik heb voor het eerst een doorbraakbloeding. Het bloed is donkerbruin en het duurt nu al zo’n 3 dagen. Het begon met pijn in de rechter eierstok en een paar uurtjes later kwam het bloed. Het begin voelde voor mij als een normale menstruatie. Ik kan het net opvangen met inlegkruisjes, het is niet zoveel als een normale menstruatie, maar het is wel meer dan wat afscheiding. Ik ben niet aan de pil. Ik ben 47 jaar. Zou het met de overgang te maken hebben? Moet ik hiermee naar de dokter? Reactie infoteur, 07-07-2020
Vervelend zeg! Gezien je leeftijd zou het wellicht met de overgang te maken hebben inderdaad, je kunt natuurlijk altijd even contact zoeken met je dokter voor advies.

C., 30-05-2020
Hallo, ik heb na 2 maanden gestopt te zijn met de pil toch besloten om weer te gaan slikken. Nu heb ik net als altijd de eerste ingenomen op de eerste dag van mijn menstruatie alleen is het bloeden nooit gestopt. Ik zit nu op dag 10 terwijl ik normaal maar 5 dagen menstrueer. Moet ik nu stoppen of doorslikken? Reactie infoteur, 08-06-2020
Wat vervelend zeg, normaal gesproken zou je de strip gewoon weer af moeten maken, maar je kunt altijd even bellen met je apotheek of arts voor advies.

Juul, 27-05-2020
Hallo,
Ik slik al jaren de pil en had onlangs een stopweek. Op donderdag heb ik de pil weer ingenomen (te vroeg want dit moest eigenlijk op zaterdag weer). Nu is het woensdag en ben ik nog steeds ongesteld, terwijl ik eigenlijk gewoon weer pil slik. Wat kan de oorzaak zijn? Moet ik mij zorgen maken? Reactie infoteur, 08-06-2020
Hoi Juul, misschien is je lichaam een beetje van slag doordat je de pil op een ander moment dan normaal hebt ingenomen? Voor advies zou ik altijd even contact zoeken met je huisarts of apotheek. Succes!

Kayleigh, 24-05-2020
Hallo,
Ik zou dus een stopweek moeten hebben, maar heb besloten toch de pil door te slikken alleen nu na 2 dagen heb ik in een keer wel last van bloed eerst was het beetje bruin, maar nu is het gewoon rood. Ik snap niet hoe dat kan? Ik heb al wel een tijdje dat niet gedaan dus misschien dat mijn lichaam er even weer aan moet wennen? Reactie infoteur, 26-05-2020
Hi Kayleigh, ja dat zou kunnen hoor. Soms doet je lichaam nou eenmaal gewoon wat het zelf wil :-) Voor meer advies zou ik even contact zoeken met je arts of apotheek.

Oumaima, 17-05-2020
Hallo,
Ik slikte ongeveer 1.5 jaar de pil maar ben er al bijna 2 weken mee gestopt. Is het normaal om een lichte doorbraakbloeding te hebben? Reactie infoteur, 26-05-2020
Hi, als je stopt met de pil heeft je lichaam wellicht weer wat tijd nodig om in de natuurlijke cyclus te komen. Je kunt altijd even contact zoeken met je apotheek of arts voor een gedegen advies.

Ab, 14-05-2020
Ik slik al jaren dezelfde pil ben bijna 50 jaar.
1.5 week geleden was m'n stopweek maar werd niet ongesteld, wat heel af en toe weleens gebeurd maar echt uitzonderlijk… Ik ben gewoon met een nieuwe strip weer begonnen uiteraard en nu op de helft van deze strip heb ik wat bloedverlies. Enig idee waar dit de oorzaak van kan zijn? Reactie infoteur, 26-05-2020
Hi, dat zou ik niet durven zeggen. Zou het gezien je leeftijd wellicht te maken kunnen hebben met de overgang? Ik zou even contact opnemen met je huisarts voor advies.

Ilona, 09-05-2020
Hi,
Ik heb last van een doorbraakbloeding en ben de pil door blijven slikken. Ik heb er nu al meer als een werk last van. Het is niet echt rood, maar meer bruin wat eruit komt.
Wat zou de oorzaak kunnen zijn en wat moet ik hiermee doen? Reactie infoteur, 11-05-2020
Hoi Ilona, vervelend zeg! Een week is wel lang, voor advies zou ik even contact zoeken met je huisarts of apotheker.

Sanne, 27-04-2020
Ik ben 1 pil vergeten. Nu heb ik een doorbraakbloeding, maar verlies echt erg veel bloed, ook stolsels. Is dit normaal? Hoelang kan dit gaan duren? Reactie infoteur, 29-04-2020
Wat vervelend, ben je hem wellicht vlak voor je normale menstruatie vergeten? Normaal gesproken zou het niet langer dan enkele dagen moeten duren. Vraag anders even advies bij je huisarts of apotheek!

Heleen, 20-04-2020
Hallo
Ik heb doorbraakbloeding en las een stopweek in. Moet ik daarna met een nieuwe strip beginnen of moet ik eerst de oude (nog 14 dagen) doornemen na die week?
Groetjes Reactie infoteur, 29-04-2020
Hiervoor zou ik even contact zoeken met je apotheek of huisarts, dit kan afhangen van welke pil je gebruikt.

An, 16-04-2020
Ik gebruik al ruim 3 jaar dezelfde pil, ik heb iedere maand een stopweek. Daar voel ik mij prettig bij. Nu heb ik ineens op dag 15 een doorbraakbloeding. Ik ben geen pil vergeten en ook geen diarree of braken.

Wat zou de oorzaak kunnen zijn en moet ik hier iets mee? Reactie infoteur, 20-04-2020
Hi An, wat vervelend zeg! Als je zo lang dezelfde pil slikt zonder klachten kun je wellicht om eventuele zorgen weg te nemen even contact zoeken met je huisarts. Normaal gesproken kan een doorbraakbloeding geen kwaad, maar vervelend is het wel. Succes!

Clau, 15-04-2020
Hai!

Een vraagje ik heb een aantal weken de pil doorgeslikt. Ik kreeg hierdoor natuurlijk een doorbraakbloeding. Ik ben wel gewoon door gaan slikken. En nu na ongeveer 3 dagen is het weg. Is het schadelijk dat ik gewoon ben gaan doorslikken en niet ben gestopt met het slikken van de pil. Ik maak me namelijk nu erge zorgen erover. Reactie infoteur, 20-04-2020
Hi Clau, in principe zou dat geen kwaad kunnen maar wellicht is het wel verstandig om naar je lichaam te luisteren en een stopweek in te lassen. Voor gedegen medisch advies zoek je het beste advies bij je apotheek of huisarts. Succes!

Dani, 10-04-2020
Hallo

Ik neem ongeveer een 7-tal maanden Deso 20 en ik heb hier geen problemen mee gehad. Toen ik mijn voorschrift voor de pil bij de apotheek ging ruilen vertelde ze me dat dit nu desorelle 20 is en ik heb een nieuw doosje gekregen. Ik ging op vakantie en ik heb de eerste keer de pil doorgenomen. Ik merkte niets. Iets meer dan een week voor mijn menstruatie had ik seks. De dag erna kreeg ik een bloeding. Deze bleef zolang ik mijn pil uitnam voordat ik mijn ‘menstruatie’ kreeg. Is het vreemd dat ik na 1 keer doornemen al een bloeding heb? Ik ken vrouwen die altijd doornemen en hier maar om de zes maand of langer last van hebben. Weet iemand of dit de betrouwbaarheid van mijn pil op zwangerschap nu verminderd is?
Bedankt! Reactie infoteur, 14-04-2020
Hi Dani, vervelend maar dit kan zeker voorkomen bij een nieuwe pil. Het kan zijn dat je lichaam even moet wennen aan de nieuwe pil of wellicht is de nieuwe pil te licht (wat niet het geval lijkt in dit geval omdat het beiden een '20' pil is).

Een doorbraakbloeding heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van de pil. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met je apotheek of arts.

Onika, 02-04-2020
Hey,
Ik neem nu de 3de week de pil maar ben 1 dag later begonnen en nu heb ik toch nog een doorbraak terwijl ik nog een week moet doen, wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 08-04-2020
Hoi Onika, neem je voor het eerst de pil, of een nieuwe pil? Normaal gesproken dien je de strip inderdaad gewoon af te maken. Ik zou even contact zoeken met je apotheker of huisarts voor advies.

R., 19-03-2020
Vorige week heb ik net nadat mijn menstruatie voorbij was onveilig seks gehad met mijn vriend. Via mijn menstruatie app had ik berekend dat het ver genoeg voor mijn ovulatie was en omdat ik niet aan de pil ben (normaal gebruiken we condooms) heb ik voor de zekerheid toch maar een morning after pil gehaald binnen 24 uur. De laatste keer dat ik een MAP heb moeten halen is meer dan een jaar geleden. Vandaag kreeg ik ineens een bloeding, zes dagen erna, die licht en bruin begon. Dit is steeds meer geworden, zelfs bijna heviger dan mijn normale menstruatie. Het is donkerrood. Ik maak me een beetje zorgen maar wil het even afwachten en daarnaast de huisarts niet lastigvallen vanwege alle gekte rondom het coronavirus. Komt dit vaker zo voor? Reactie infoteur, 08-04-2020
Hi, ik zou voor de zekerheid toch even contact opnemen met je huisarts. Wellicht is je menstruatie in de war geschopt door het gebruik van de pil.

N., 16-03-2020
Ben dus een week geleden overgestapt op een nieuwe pil, en heb niet eerst een stopweek ingelast. Wat betekent dat dit de 4e keer in totaal is dat ik de pil achter elkaar heb doorgeslikt. Heb nu last van helderrood bloedverlies, zou dit eerder komen door het doorslikken van de pil of meer het feit dat de pil te licht is voor mij? Reactie infoteur, 08-04-2020
Hi, dat zou door beiden kunnen komen. Ik zou een stopweek inlassen en zien of het dan volgende maand wel goed gaat. Mocht dat niet het geval zijn zou ik zeker even contact opnemen met je huisarts of apotheek voor advies.

Anoniem, 09-03-2020
Ik heb dus vandaag last gekregen van zo'n doorbraakbloeding, laatste keer dat ik ongesteld was, was in de week van 13 januari. Ik slik de pil nu als zo'n 5 jaar.
Heb dezelfde kramp als ongesteldheid. De strip waar ik nu mee bezig ben, ben ik zaterdag 1 dag vergeten, kan het ook daardoor komen? Vriendin van mij zegt dat ik de pil gewoon moet afmaken, deze duurt nog 13 dagen. Wat moet ik nu doen? Afmaken of stoppen? Reactie infoteur, 14-04-2020
Hi, normaal gesproken wordt aangeraden om te stoppen zodra je een doorbraakbloeding krijgt (mits je de pil zoals in jouw geval al een tijdje doorslikt). Om dit zeker te weten zou ik altijd even kijken in de bijsluiter of contact opnemen met je huisarts of apotheker.

Anoniem, 11-02-2020
Hi, ik ben nu al 2 en een halve week ongesteld. Het begon 2 weken terug toen ik de pil slikte had ik een beetje bloed verlies. Dus ik heb vorige week een stopweek gehouden, en vandaag weer begonnen. Ik had vandaag nergens last van tot aan net en alweer een beetje bloedverlies had. Wat betekent dit? En wat moet ik doen? Reactie infoteur, 12-02-2020
Hi, dat is wel erg lang. Ik kan me voorstellen dat dit erg vervelend is dus ik zou zeker even contact zoeken met je huisarts voor advies. Succes!

Naomi, 02-02-2020
Hi, ik neem voor het eerst de pil.
De eerste dag van mijn menstruatie heb ik deze ingenomen maar nu zijn we elf dagen later en heb ik mijn menstruatie nog steeds…
Ik heb elke dag mijn pil rond hetzelfde tijdstip ingenomen maar het tijdstip is best laat.
Ik ben hem ook nooit vergeten.
Is dit normaal? Reactie infoteur, 03-02-2020
Hoi Naomi, als je net bent begonnen met de pil kan het zeker zijn dat je lichaam even moet wennen. 11 dagen is wel erg lang en heel vervelend natuurlijk, dus ik zou even contact opnemen met je arts of apotheker. Succes!

Anoniem Xx, 25-01-2020
Ik slik momenteel al iets meer dan een jaar de pil. Ik heb deze altijd goed opgevolgd. Hiermee bedoel ik 21 dagen een pil en dan een stopweek van 7 dagen. Volgende week zou er terug een stopweek zijn, maar juist dan vertrek ik op reis. Het zou natuurlijk handig zijn om dan geen bloeding te hebben. Daarom dacht ik om de pil door te nemen. Op verscheidene sites las ik dat je vooral na 3 maanden geen stopweek in te lassen pas een doorbraakbloeding zou krijgen. Wil dit zeggen dat de kans klein is dat ik bij het doornemen van de pil geen doorbraakbloeding zou hebben? Bedankt voor je antwoord! Reactie infoteur, 27-01-2020
Hi, mocht je dit niet eerder hebben geprobeerd dan is het lastig in te schatten. Ik zou het gewoon proberen, succes!

An, 19-01-2020
Hallo, ik ben al jaren aan de pil, altijd netjes een stopweek na een strip omdat ik last krijg van het doorslikken. Altijd op hetzelfde moment word ik ongesteld. Heel regelmatig dus. Nu voor het eerst kreeg ik op donderdagochtend buikkrampen en bij het naar de wc gaan wat bruinig bloed in mijn inlegkruisje en bij het afvegen helder bloed. Nu zondag dus een paar dagen verder en nog steeds bloed bij het afvegen. Niet zo erg dat ook mijn inlegkruis eronder zit maar wel iedere keer met afvegen. Lijkt dit ook nog op een doorbreekbloeding? Reactie infoteur, 20-01-2020
Hoi An, hoever was je in je strip? Op zich klinkt dit wel als een doorbraakbloeding, je kunt natuurlijk altijd even raad vragen bij je apotheek of huisarts. Succes!

Danielle, 15-01-2020
Hoi! Ik slik altijd twee strips en heb dan een stopweek. Ik heb nu 14 pillen van de 2e strip geslikt (ik moet dus nog precies een week tot mijn stopweek), maar ik heb een doorbraakbloeding. Kan ik nu stoppen met deze strip en een stopweek inlassen, en dan over een week beginnen met een nieuwe strip? Liefs Reactie infoteur, 15-01-2020
Hi Danielle, normaal gesproken zou dat inderdaad geen probleem moeten zijn. Je zou de bijsluiter er even op na kunnen slaan, of voor de zekerheid het even navragen bij je apotheek of huisarts.

Roos, 10-01-2020
Hi, ik slik al jaren de pil en neem altijd een stopweek. Alleen deze maand ben ik door de pil heen ineens ongesteld geworden. Terwijl ik dat 10 dagen geleden nog was geweest. Ik heb nu maar weer een stopweek gedaan omdat het niet minder werd. Ik ben ook geen pil vergeten oid. Is hier een oorzaak voor? Alvast bedankt Reactie infoteur, 10-01-2020
Hoi Roos, een doorbraakbloeding kan altijd voorkomen, erg vervelend! Als het een doorbraakbloeding is, kan dit normaal gesproken geen kwaad, mocht je je zorgen maken dan zou ik altijd even advies vragen bij de huisarts of apotheek. Succes!

Naomi, 05-01-2020
Hi, ik neem voor het eerst de pil. De eerste dag van mijn menstruatie heb ik deze ingenomen maar nu zijn we elf dagen later en heb ik mijn menstruatie nog steeds… Ik heb elke dag mijn pil rond hetzelfde tijdstip ingenomen maar het tijdstip is best laat. Ik ben hem ook nooit vergeten. Is dit normaal? Reactie infoteur, 07-01-2020
Hi Naomi, wat vervelend! Zeker aan het begin kan de pil effect hebben op je lichaam. Ik zou voor de zekerheid even contact opnemen met je apotheker of huisarts voor advies.

Anoniem, 04-01-2020
Hallo, mijn vriendin neemt al een drietal maanden de pil door en heeft vandaag plots last van zo'n doorbraakbloeding. Ze wil stoppen met haar pil, maar we hebben gisteren nog seks gehad. Is het veilig als ze nu stopt? En is ze meteen weer veilig als ze opnieuw begint na haar stopweek? Reactie infoteur, 07-01-2020
Hi, ja dat is normaal gesproken wel het geval. Voor de zekerheid kun je dit altijd navragen bij je huisarts of apotheek.

Minska, 25-12-2019
Hoi, ik heb sinds kort de prikpil gehad en heb al 17 dagen tussentijds bloed. Ik word er gek van en mijn huisarts doet er vrij weinig voor. Is er misschien een tip om dit te laten stoppen? Of een manier om dit te laten verminderen? Reactie infoteur, 27-12-2019
Hi, wat ontzettend vervelend dat je huisarts dit niet serieus neemt. Is het een idee om eens contact op te nemen met je apotheker voor advies? Succes!

Iza, 22-12-2019
Als je een doorbraakbloeding hebt gehad tijdens je menstruatiecyclus, word je dan in je stopweek nog wel ongesteld? Reactie infoteur, 23-12-2019
Hi Iza, dat kan wel ja!

Anoniem, 17-12-2019
Hi, ik slik nu precies 3 maanden de pil, ik heb hem nu voor het eerst doorgeslikt alleen heb nu sinds 2 dagen een doorbraakbloeding en ben iets over de helft van de strip. Is dit erg en kan het kwaad als ik hem gewoon door blijf slikken en weer een stopweek inlas als de strip op is? 😬😬 en ben ik nog wel beschermd? Reactie infoteur, 18-12-2019
Hi, dit kan zeker voorkomen als je de pil doorslikt. Normaal gesproken kun je dan inderdaad gewoon op het normale moment een stopweek inlassen en blijf je gewoon beschermd. Om dit zeker te weten zou ik altijd even raad vragen bij je huisarts of apotheek.

Karin, 28-11-2019
Hoi, ik heb laatst een doorbraakbloeding gehad. Ik heb de strip toen eerst afgemaakt en toen heb ik een stopweek ingelast. Nu vroeg ik me af, ben ik nu nog wel beschermd na de stopweek? Of moet ik eerst weer de pil 7 dagen slikken totdat die weer betrouwbaar is? Reactie infoteur, 02-12-2019
Hoi Karin, normaal gesproken heeft een doorbraakbloeding geen invloed op de bescherming van de pil, maar voor de zekerheid kun je dit het beste even navragen bij je apotheker.

Suzanne, 23-11-2019
Hi

Ik ben laatst 1 keer mijn pil vergeten te nemen en heb hem de volgende avond alsnog genomen samen de pil van die dag. Paar dagen later kreeg ik opeens doorbloedingen en dit duurt nu al 3 dagen. Ik heb nog ongeveer een week over aan pillen in mijn strip. Moet ik me zorgen gaan maken? Reactie infoteur, 02-12-2019
Hi Suzanne, wat vervelend! Voor een goed advies hierover zou ik even contact zoeken met je apotheek.

Anoniem, 31-10-2019
Hoii, ik slik nu ongeveer 7 maanden de pil.
Als ik de pil door slikte had ik iedere keer last van doorbraakbloedingen.
Ik ben nu weer aan het doorslikken en heb nu bijna mn 2e maand leeg geslikt en heb nog geen doorbraakbloeding gehad! Ben ik er nu van af? Reactie infoteur, 05-11-2019
Hi, dat zou natuurlijk kunnen, al kan een doorbraakbloeding altijd voorkomen. Wat fijn voor nu in ieder geval!

Sophie, 25-10-2019
Hi!
Ik heb vorige maand de pil geslikt en ben daarna overgegaan naar een nieuwe pil (met dezelfde werking), ik heb geen stopweek genomen dus ik slik nu 2 maand achter elkaar. Tijdens de tweede maand heb ik 2x een doorbraakbloeding gehad. Stel ik heb een doorbraakbloeding (maar slik ondertussen wel de pil) en ik heb seks (zonder condoom), ben ik dan veilig (beschermd) of niet veilig voor bijvoorbeeld een zwangerschap?

Mvg Reactie infoteur, 05-11-2019
Hi, normaal gesproken heeft een bloeding geen invloed op de werking van de pil maar je kunt dit voor alle zekerheid het beste even navragen bij je arts of apotheek. Succes!

Meliä, 14-10-2019
Hoi,

Ik heb net last gehad van een doorbraakbloeding na 6 maanden doorslikken. Ik heb hierdoor een stopweek ingelast. Nu ben ik echter weer begonnen met een nieuwe strip (nu op dag 4) en heb ik nog steeds spotting.
Ik maak me er nu toch wel zorgen over, wat kan dit zijn?
Groet Reactie infoteur, 23-10-2019
Hi, wat vervelend! Als je je zorgen maakt zou ik altijd even contact opnemen met je arts of apotheker voor advies. Succes!

Floor, 29-09-2019
Ik heb voor de eerste keer in de aantal jaren dat ik de pil al slik twee keer achter elkaar aan de pil doorgeslikt, echter ben ik nu al 1,5-2weken bloed aan het verliezen. Dit begon toen ik de tweede keer door slikte. Nu moet ik nog een week slikken en dan heb ik mijn stopweek.
Moet ik gewoon door blijven slikken en dan de stopweek houden of direct stoppen?

Mvg. Reactie infoteur, 23-10-2019
Hoi Floor, normaal gesproken kun je dan direct je stopweek inlassen, maar ik zou even de bijsluiter van je pil erop naslaan, of dit navragen bij je apotheek of huisarts.

Solange, 29-09-2019
Hoi, ik ben nu na mijn zwangerschap met een andere pil begonnen. Nu heb ik een strip leeg en ben ik al sinds het begin hier van om de week een week ongesteld. Stoppen met deze pil? Of gewoon door gaan? Reactie infoteur, 23-10-2019
Jeetje wat vervelend, heb je hierover al contact gezocht met je huisarts? Kan het zijn dat je lichaam nog wat in de war is van de zwangerschap, of is er misschien een andere pil nodig. Succes!

Panda, 26-09-2019
Na een tijdje gestopt te zijn geweest ben ik 3 weken geleden weer aan de pil begonnen.
Dit heb ik niet op de eerste dag van mijn menstruatie gedaan maar ongeveer een week daarvoor.
Ik ben uiteindelijk ongesteld geworden op de dag dat ik het normaal gesproken (zonder pil dus) zou moeten worden.
Echter ben ik nu al 1.5 week ongesteld (wat normaal 3 dagen was) en vandaag heb ik de laatste pil van mijn strip genomen.

Moet ik nou juist wel of niet doorslikken? Aangezien ik nu al 1.5 week ongesteld ben.

Groetjes Reactie infoteur, 23-10-2019
Hi, dat is vervelend zeg. Ik zou even contact zoeken met je apotheek of huisarts voor een gedegen advies.

Emma, 16-09-2019
Beste

Ik heb mijn pil 2 maanden doorgenomen. Ik stop met mijn pil op zaterdag 21 september om de stopweek te starten. Ik heb vandaag 16 september, lichte bloeding. Kan dit zijn door mijn pil 2 maanden door te nemen?
Mijn lichaam is dit niet gewoon. Het is de eerste keer na het 3 jaar nemen van de pil dat ik mijn pil heb doorgenomen voor 2 maanden.

Moet ik mij zorgen maken?

Vriendelijke Groet
Emma Reactie infoteur, 23-09-2019
Hoi Emma, dat kan zeker te maken hebben met het doorslikken van je pil en is normaal gezien geen reden om je zorgen te maken. Bij twijfel natuurlijk altijd even contact zoeken met je arts of apotheek!

Jdw, 27-08-2019
Hey! Ik heb me pil maar 1x doorgeslikt en heb nu last van doorbraakbloeding. Is dit normaal? Ik heb nog 5 dagen van pil nemen en moet dan ongesteld worden. ben ik dan nog steeds veilig tijdens sex? Is het normaal dat ik ook krampen heb? Reactie infoteur, 11-09-2019
Hey! Wat vervelend, ja dat kan zeker. Normaal gesproken heeft een doorbraakbloeding geen invloed op de veiligheid van de pil. Bij twijfel of vragen zou ik altijd even contact zoeken met je apotheker of huisarts!

Paulien, 03-08-2019
Hallo, ik heb 2 vraagjes: 1) Mag je de stopweek na een doorbraakbloeding ook verkorten tot bijvoorbeeld 4 dagen in plaats van 7? 2) Moet je na die stopweek met een nieuwe pilstrip beginnen? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 26-08-2019
Hoi Paulien, het antwoord op je eerste vraag moet ik je schuldig blijven, ik zou dit even navragen bij je apotheker of huisarts.

Roos, 03-08-2019
Hoi, ik heb op advies van de huisarts te horen gekregen dat ik een pilstrip door moet slikken, vanwege juist meer buikpijn terwijl ik de pil slik. Nu heb ik vandaag een doorbraakbloeding gekregen en weet ik niet wat ik moet. Ik las dat het verstandig is om een stopweek in te lassen. Maar de huisarts zei slik door. Help? gr Reactie infoteur, 26-08-2019
Hoi, dat is vervelend zeg. Ik zou inderdaad een stopweek inlassen, misschien toch nog even contact opnemen met je huisarts voor advies. Buikpijn van de pil lijkt me sowieso niet fijn, wellicht is een andere pil de oplossing…

Cheyenne, 02-08-2019
Hey

Ik ben cheyenne 21 en ik neem de pil al 3 maand door, kan ik ineens een stopweek inlassen wanneer ik wil? Ookal is mijn pilstrip nog niet gedaan? Reactie infoteur, 26-08-2019
Hi Cheyenne, met de meeste pilsoorten kan dit inderdaad maar ik zou voor de zekerheid even de bijsluiter erop naslaan of contact zoeken met de apotheker of huisarts.

El, 25-07-2019
Ik heb binnenkort een operatie waarbij ik zes weken in bed mort blijven. De arts raadde me aan ervoor te zorgen dat ik mijn menstruatie niet kreeg tijdens deze periode. Mijn huisarts raadde aan de pil gewoon door te slikken. Ik zit nu in week 7 en heb al enkele dagen last van een doorbraakbloeding.
Mijn moeder zat op mijn leeftijd al 5 jaar in de menopauze, dus ik zou denken dat ik net minder last zou moeten hebben van bloedverlies.
Hoe kan ik voorkomen dat ik in de 6 weken na de operatie een doorbraakbloeding krijg? Reactie infoteur, 26-08-2019
Hi, dat is wel heel vervelend. Zou je het niet zo kunnen uitkienen dat je vlak voor de operatie je menstruatie krijgt?

Zeenat, 28-06-2019
Ik slik al een ruime tijd dezelfde pil en ik heb na een hele lange tijd weer een doorbraak bloeding. Is dit schadelijk? Reactie infoteur, 10-07-2019
Hoi, een doorbraakbloeding is niet schadelijk maar mocht je je zorgen maken, neem dan even contact op met je huisarts of apotheker.

Vera, 22-06-2019
Ik slik de pil altijd al door 2 strips en dan een stopweek.(heb deze pil al 3 jaar) Af en toe komt het ongesteld zijn niet uit en plak ik er een 3e strip aan vast en heb daarna toch echt mijn stopweek. Ik zat op de helft van mijn 3e strip en kreeg donker rood slijm afscheiding en daarna was het een halve week rustig. Nu ben ik inmiddels al 2 weken ongesteld en ik word er gek van! Ik heb contact gehad met de huisarts en die zij dat het oke was? Alhoewel het voor mij niet zo aan voelt en ik me toch wel echt zorgen begin te maken. Reactie infoteur, 08-07-2019
Hi, dat is wel heel vervelend. Als je je zorgen maakt, zou ik gewoon nogmaals contact zoeken. Succes!

Xxx, 21-06-2019
Hey, ik heb begin Juni een doorbraakbloeding gehad omdat ik de pil al langer doorneem (sinds maart). Ik nam mijn pil gewoon door, ook tijdens die doorbraakbloeding.
Ik ga in Juli op reis en zou echt niet weer een doorbraakbloeding willen krijgen, is dit alsnog mogelijk dat ik dit weer krijg of ben ik door die bloeding weer 3 maand safe? Reactie infoteur, 10-07-2019
Dat is vervelend! Een doorbraakbloeding kan helaas altijd voorkomen dus je bent nooit gegarandeerd safe helaas. Maar het lijkt me wel verstandig om voor je vakantie een stopweek in te lassen, want dan is de kans daarna veel kleiner. Fijne vakantie!

Leana, 07-06-2019
Mag je de pil blijven innemen bij een doorbraakbloeding? Ik neem de pil al 2 weken is dat normaal? Reactie infoteur, 08-07-2019
Ik zou hiervoor even de bijsluiter raadplegen, of anders raad vragen bij de apotheek of je huisarts.

Kinga, 05-06-2019
Beste,
Wanneer ik mijn pil niet ieder dag stipt neem om 12u30 komt het nogal voor dat ik de laatste week van mij pil een lichte spotting heb of gewoonweg echte doorbraakbloeding. Het gebeurt niet ieder maand. Kan dat dat ik af en toe week voor dat mijn pil eindigt doorbraakbloeding krijg? Reactie infoteur, 08-07-2019
Zeker, dat kan voorkomen. Het is natuurlijk wel vervelend, misschien eens contact opnemen met je huisarts hierover? Wellicht kan een andere pil uitkomst bieden bijvoorbeeld.

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.