Spotting en doorbraakbloedingen: Verminderde werking pil?
Een bijwerking die kan voorkomen bij gebruiksters van de anticonceptiepil is ‘spotting’. Dit is onregelmatig en onvoorspelbaar bloedverlies buiten de stopweek om. Veel vrouwen ervaren dit als vervelend, en sommige stappen zelfs over naar een andere vorm van anticonceptie. Spotting is vooral vervelend; bij pilgebruik volgens de voorschriften zorgt het niet voor een verminderde werking van de pil.
Hoe ontstaan spotting of doorbraakbloedingen bij pilgebruiksters?
Spotting, tussentijds bloedverlies of doorbraakbloedingen kan ontstaan door wisselende hormoonspiegels, bijvoorbeeld doordat de pil op onregelmatige tijdstippen wordt ingenomen. Tevens kan het in de eerste drie van gebruik van een (nieuwe) anticonceptiepil voorkomen. Het lichaam moet dan nog wennen aan de pil. Verder kunnen spotting, tussentijds bloedverlies of doorbraakbloedingen ontstaan doordat de combinatie van werkende stoffen van de pil voor die vrouw niet geschikt is. Andere oorzaken van spotting zijn roken (verhoogt de kans op spotting met 20-90%), het hebben van een infectie met chlamydia, baarmoederhalskanker, zwangerschap of een vergeten tampon.
Wanneer één van de bovengenoemde oorzaken de reden is voor de spotting maar de pil wel volgens voorschrift wordt ingenomen is de betrouwbaarheid van de pil niet verminderd.
Vormen van spotting waarbij de betrouwbaarheid van de pil wél verminderd is
Spotting, tussentijds bloedverlies of doorbraakbloedingen kunnen ook ontstaan door een daling in de hormoonspiegels. Deze daling kan verschillende oorzaken hebben.
Pil(len) vergeten
De daling in hormoonspiegels kan komen doordat je een of meerdere pillen in de eerste week vergeten bent (meer dan 12 uur te laat), of meerdere pillen in de tweede of derde week. Gebruik zeven dagen aanvullende anticonceptie wanneer je een pil in de eerste week vergeten bent. Vergeet je een pil in de eerste week en heb je in de zeven dagen voorafgaand aan de vergeten pil geslachtsgemeenschap gehad? Neem dan contact op met je arts. Zwangerschap is dan niet uit te sluiten. Wanneer je een pil in de tweede week vergeet is de betrouwbaarheid van de pil niet verminderd. Vergeet je een pil in de derde week? Las dan of direct een stopweek in, of ga direct verder met de volgende pilstrip en sla de stopweek over.
Braken of diarree
Een daling in de hormoonspiegels kan ook ontstaan door verminderde pilopname veroorzaakt door braken of diarree. Wanneer je binnen een uur na inname van de pil braakt, ga er dan vanuit dat de pil niet opgenomen is en neem de pil opnieuw. Heb je langdurig last van braken of diarree? Gebruik dan de eerste zeven dagen nadat het braken of de diarree is gestopt een aanvullende vorm van anticonceptie.
Interactie met andere medicatie
Wanneer je bepaalde medicatie voor een ander aandoening slikt kan de werking van de pil verminderd zijn. Een voorbeeld van zulke medicijn zijn anti-epileptica, middelen tegen tuberculose en middelen die sint-janskruid bevatten. Er kan voor gekozen worden om een anticonceptiepil met een hogere dosering werkzame stoffen voor te schrijven. Vinden ondanks deze hogere dosering toch nog spotting, tussentijds bloedverlies of doorbraakbloedingen plaats? Dan kan dit betekenen dat de betrouwbaarheid van de pil is afgenomen.
Heb je last van spotting?
Ondervind je ondanks goed pilgebruik na drie maanden nog steeds hinder van spotting, tussentijds bloedverlies of doorbraakbloedingen? Neem dan contact op met je huisarts. Mogelijk kan het overstappen naar een anticonceptiepil met een andere combinatie van oestrogenen en progestagenen ervoor zorgen dat de klacht verdwijnt.
Lees verder