Spotting en doorbraakbloedingen: Verminderde werking pil?

Spotting en doorbraakbloedingen: Verminderde werking pil? Een bijwerking die kan voorkomen bij gebruiksters van de anticonceptiepil is ‘spotting’. Dit is onregelmatig en onvoorspelbaar bloedverlies buiten de stopweek om. Veel vrouwen ervaren dit als vervelend, en sommige stappen zelfs over naar een andere vorm van anticonceptie. Spotting is vooral vervelend; bij pilgebruik volgens de voorschriften zorgt het niet voor een verminderde werking van de pil.

Hoe ontstaan spotting of doorbraakbloedingen bij pilgebruiksters?

Spotting, tussentijds bloedverlies of doorbraakbloedingen kan ontstaan door wisselende hormoonspiegels, bijvoorbeeld doordat de pil op onregelmatige tijdstippen wordt ingenomen. Tevens kan het in de eerste drie van gebruik van een (nieuwe) anticonceptiepil voorkomen. Het lichaam moet dan nog wennen aan de pil. Verder kunnen spotting, tussentijds bloedverlies of doorbraakbloedingen ontstaan doordat de combinatie van werkende stoffen van de pil voor die vrouw niet geschikt is. Andere oorzaken van spotting zijn roken (verhoogt de kans op spotting met 20-90%), het hebben van een infectie met chlamydia, baarmoederhalskanker, zwangerschap of een vergeten tampon.

Wanneer één van de bovengenoemde oorzaken de reden is voor de spotting maar de pil wel volgens voorschrift wordt ingenomen is de betrouwbaarheid van de pil niet verminderd.

Vormen van spotting waarbij de betrouwbaarheid van de pil wél verminderd is

Spotting, tussentijds bloedverlies of doorbraakbloedingen kunnen ook ontstaan door een daling in de hormoonspiegels. Deze daling kan verschillende oorzaken hebben.

Pil(len) vergeten

De daling in hormoonspiegels kan komen doordat je een of meerdere pillen in de eerste week vergeten bent (meer dan 12 uur te laat), of meerdere pillen in de tweede of derde week. Gebruik zeven dagen aanvullende anticonceptie wanneer je een pil in de eerste week vergeten bent. Vergeet je een pil in de eerste week en heb je in de zeven dagen voorafgaand aan de vergeten pil geslachtsgemeenschap gehad? Neem dan contact op met je arts. Zwangerschap is dan niet uit te sluiten. Wanneer je een pil in de tweede week vergeet is de betrouwbaarheid van de pil niet verminderd. Vergeet je een pil in de derde week? Las dan of direct een stopweek in, of ga direct verder met de volgende pilstrip en sla de stopweek over.

Braken of diarree

Een daling in de hormoonspiegels kan ook ontstaan door verminderde pilopname veroorzaakt door braken of diarree. Wanneer je binnen een uur na inname van de pil braakt, ga er dan vanuit dat de pil niet opgenomen is en neem de pil opnieuw. Heb je langdurig last van braken of diarree? Gebruik dan de eerste zeven dagen nadat het braken of de diarree is gestopt een aanvullende vorm van anticonceptie.

Interactie met andere medicatie

Wanneer je bepaalde medicatie voor een ander aandoening slikt kan de werking van de pil verminderd zijn. Een voorbeeld van zulke medicijn zijn anti-epileptica, middelen tegen tuberculose en middelen die sint-janskruid bevatten. Er kan voor gekozen worden om een anticonceptiepil met een hogere dosering werkzame stoffen voor te schrijven. Vinden ondanks deze hogere dosering toch nog spotting, tussentijds bloedverlies of doorbraakbloedingen plaats? Dan kan dit betekenen dat de betrouwbaarheid van de pil is afgenomen.

Heb je last van spotting?

Ondervind je ondanks goed pilgebruik na drie maanden nog steeds hinder van spotting, tussentijds bloedverlies of doorbraakbloedingen? Neem dan contact op met je huisarts. Mogelijk kan het overstappen naar een anticonceptiepil met een andere combinatie van oestrogenen en progestagenen ervoor zorgen dat de klacht verdwijnt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van tussentijds bloedverliesOorzaken van tussentijds bloedverliesAls u last heeft van tussentijds bloedverlies kan u behoorlijk schrikken. Vooral als u er voorheen nooit last van heeft…
De werking van de anticonceptiepilDe werking van de anticonceptiepilDe anticonceptiepil of de pil, is het meest gebruikte voorbehoudsmiddel tegen zwangerschap. Het is een pil in tabletvorm…
De anticonceptiepil en antibioticaDe anticonceptiepil en antibioticaOver het gelijktijdig gebruik van de anticonceptiepil en antibiotica is nog veel onduidelijk. Bepaalde studies stellen d…
Prikpil: betrouwbaarheidPrikpil: betrouwbaarheidDe prikpil en zijn betrouwbaarheid. Voor vrouwen die de anticonceptiepil willen gebruiken maar deze niet dagelijks wille…

Alles over dromenAlles over dromenIedereen droomt, elke nacht. Zelfs als we het niet herinneren dromen we. Zonder dromen zouden we angstig en chagrijnig w…
De Trigynon pil: Gebruik en bijwerkingenDe Trigynon pil: Gebruik en bijwerkingenDe Trigynon pil is een anticonceptiemiddel dat gebruikt kan worden ter voorkoming van zwangerschap. Het is een driefasen…
Bronnen en referenties
  • Bonink JGM. Is een anticonceptiepil minder betrouwbaar bij spotting? Vademecum permanente nascholing huisartsen 2006
Marrie123 (80 artikelen)
Laatste update: 11-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.