De Zoely pil: Gebruik en bijwerkingen

De Zoely pil: Gebruik en bijwerkingen De Zoely pil is de eerste anticonceptiepil is met een lichaamseigen hormoon. Hierdoor zouden er minder bijwerkingen op moeten treden vergeleken met andere vormen van anticonceptie.

Werkzame stof

De Zoely® pil is een eenfase combinatiepil. Dit betekent dat de pil twee werkzame stoffen bevat. De werkzame stoffen in de Zoely® pil zijn estradiol en nomegestrol. Estradiol is een hormoon dat je lichaam van nature ook produceert. Nomegestrol is afgeleid van het natuurlijke progesteron.

Gebruik van de Zoely® pil

Een pilstrip van de Zoely® pil bestaat uit 28 pillen. De eerste 24 pillen bevatten de werkzame stof. De laatste vier pillen zijn placebo's.
Iedere dag moet een Zoely® pil genomen worden, eventueel met een beetje water. Probeer de pil op een zo vast mogelijk tijdstip op de dag in te nemen. Hierdoor vergeet je het innemen van de pil niet alleen minder snel, de werkzaamheid is dan ook optimaal. Wanneer je alle pillen van een strip gebruikt hebt, dus eerst de 24 met de werkzame stof, en dan de vier placebopillen, ga je direct door met de volgende pilstrip. Je houdt dus geen stopweek tussen twee pilstrips door. Doordat de pilstrip 28 pillen bevat, begin je elke pilstrip op dezelfde dag van de week en start de menstruatie ook steeds rond dezelfde dag. Wanneer de pil consistent volgens voorschrift wordt gebruikt, ben je ook beschermd tegen zwangerschap tijdens de vier dagen waarop je placebopillen slikt.

Beginnen met de Zoely® pil

Je kunt het best met de pil beginnen op de eerste dag van de menstruatie. Dan ben je meteen beschermd tegen zwangerschap. Begin je later? Dan kan bescherming tegen zwangerschap de eerste zeven dagen van gebruik niet gegarandeerd worden en moet je tijdens de geslachtsgemeenschap een extra voorbehoedsmiddel gebruiken.

Pil vergeten?

Wanneer je een pil met werkzame stof bent vergeten in te nemen moet je het volgende doen:
 • Ben je minder dan 12 uur te laat? Neem de pil dan alsnog in. De bescherming tegen zwangerschap is dan niet verminderd.
 • Ben je meer dan 12 uur te laat, en ben je bezig met de tweede rij tabletten (pil 8-14)? Neem de vergeten pil dan in wanneer je eraan denkt. De bescherming tegen zwangerschap is niet verminderd.
 • Ben je meer dan 12 uur te laat, en ben je bezig met de derde rij tabletten (pil 15-24)? In dit geval kun je twee dingen doen. Je kunt de pil nemen wanneer je eraan denkt en de placebopillen overslaan en na pil 24 doorgaan met een nieuwe strip. De kans op een doorbraakbloeding of 'spotting' tijdens deze strip is dan wel verhoogd. Je kunt ook direct stoppen met de tabletten met de werkzame stof en verder gaan met de vier placebopillen. In beide gevallen blijf je beschermd tegen zwangerschap.
 • Ben je meer dan 12 uur te laat, en ben je bezig met de eerste rij tabletten (pil 1-7)? Neem de pil dan in zodra je eraan denkt en gebruik de komende zeven dagen een extra voorbehoedsmiddel. Neem contact op met je arts wanneer je in de week voor het vergeten van de pil geslachtsgemeenschap hebt gehad. Zwangerschap behoort in dat geval tot de mogelijkheden.
 • Ben je meerdere tabletten vergeten in één strip? Neem dan contact op met je huisarts.

Het is geen probleem wanneer je één van de placebotabletten vergeten bent in te nemen. Deze tabletten bevatten immers geen werkzame stof. Begin wel na 28 dagen weer met een nieuwe strip.

Contra-indicaties voor gebruik van de Zoely® pil

Er zijn verschillende situaties waarbij het niet verstandig is de Zoely® pil te gebruiken, maar beter voor een andere vorm van anticonceptie gekozen kan worden. Deze zijn vaak gebaseerd op een verhoogde kans op trombose bij gebruik van de pil in onderstaande situaties. Een overzicht van de contra-indicaties:
 • Een actuele of doorgemaakte veneuze trombose (bloedstolsel), al dan niet gepaard gaande met longembolie.
 • Een actuele of doorgemaakte hartinfarct of beroerte.
 • Aandoeningen die een voorteken kunnen zijn van een hartaanval, zoals angina pectoris (pijn op de borst) en TIA (voorbijgaande beroerte).
 • Aanwezigheid van aandoeningen die het risico op een arteriële trombose verhogen, zoals suikerziekte met beschadigde bloedvaten, ernstige hypertensie (sterk verhoogde bloeddruk) of een zeer hoog vetgehalte in het bloed.
 • Het (mogelijk genetisch) voorkomen van veneuze of arteriële trombose in de directe familie.
 • Het hebben of gehad hebben van borstkanker of kanker van de geslachtsorganen.
 • Het hebben of hebben doorgemaakt van ernstige leveraandoeningen en de leverfunctiewaarden nog niet normaal zijn.
 • Het hebben of gehad hebben van levertumoren.
 • Het hebben of doorgemaakt hebben van een ontsteking van de pancreas (alvleesklier).
 • Het hebben van migraine met een aura.
 • Het hebben van onverklaarde vaginale bloedingen.

Bijwerkingen

Net als iedere anticonceptiepil heeft de Zoely® pil (mogelijke) bijwerkingen. Het idee is dat door het gebruik van het lichaamseigen hormoon minder bijwerkingen op zouden moeten treden, in vergelijking met andere anticonceptiepillen. Aangezien de pil nog vrij nieuw is, zijn langetermijneffecten nog niet bekend. Beschreven bijwerkingen zijn:
 • veneuze trombose en longembolie, met name gedurende het eerste jaar van gebruik
 • arteriële trombose met mogelijk een dodelijke afloop (zeer zeldzaam)
 • onregelmatig vaginaal bloedverlies, vooral tijdens de eerste drie maanden van het gebruik
 • gevoelige of pijnlijke borsten
 • afscheiding uit de borsten
 • hoofdpijn en migraine
 • verandering in libido
 • depressieve stemming
 • misselijkheid en braken
 • veranderingen in vaginale afscheiding
 • huidaandoeningen zoals huiduitslag en acne
 • intolerantie voor contactlenzen
 • vasthouden van vocht
 • veranderingen in lichaamsgewicht
 • overgevoeligheidsreacties
 • onregelmatig bloedverlies ('spotting' en doorbraakbloeding) en uitblijven van de menstruatie
 • verandering van het vetgehalte in het bloed

Eerste resultaten

In 2012 vergeleek de European Medicines Agency (EMA) de bijwerkingen van de Zoely® pil met een middel met ethinylestradiol/drospirenon als werkzame stof. Ondanks de bewering van de fabrikant dat het lichaamseigen hormoon voor minder bijwerkingen zou zorgen, kwam de Zoely® pil slechter uit de vergelijking. Er bleken meer vrouwen voortijdig te stoppen met de Zoely® pil vanwege bijwerkingen dan dan met de pil waarmee vergeleken werd. Ook bleken een aantal vervelende bijwerkingen zoals acne, gewichtstoename, amenorroe, onregelmatige bloedingen en psychiatrische bijwerkingen, zelfs vaker voor te komen bij gebruik van de Zoely® pil.

Geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen

Net als andere anticonceptiepillen beschermt de Zoely® pil niet tegen infectie met het HIV-virus (AIDS) of tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Overige vragen

Raadpleeg de bijsluiter van het middel of je huisarts wanneer je vraag over de Zoely® pil in de bovenstaande informatie over dit middel niet beantwoord is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptiepillen: Hoe maak je een keuze?Anticonceptiepillen: Hoe maak je een keuze?Er zijn veel verschillende anticonceptiepillen op de markt. De pillen bevatten verschillende werkzame stoffen en zijn an…
De anticonceptiepil na je vijftigste jaarDe anticonceptiepil na je vijftigste jaarEr kleven nogal wat risico’s aan pilgebruik op latere leeftijd. Er klinken steeds vaker stemmen die zeggen dat het verst…
Anticonceptiepil: Positieve veranderingingen door te stoppenAnticonceptiepil: Positieve veranderingingen door te stoppenOngeveer één op de drie vrouwen gebruikt enige vorm van anticonceptie. Veel van die vrouwen slikken de pil. Naast dat de…
Stoppen met de pilStoppen met de pilDe anticonceptiepil is een van de populairste vormen van anticonceptie. Toch stoppen er jaarlijks een heleboel vrouwen m…

De Femodeen pil: Gebruik en bijwerkingenDe Femodeen pil: Gebruik en bijwerkingenDe Femodeen pil is al sinds 1989 in Nederland verkrijgbaar. Het is een anticonceptiepil behorend tot de derde generatie.
Functionele MRI (fMRI): De toepassingenFunctionele MRI (fMRI): De toepassingenJe leest in het nieuws vaak over onderzoeken waarbij gekeken is welk deel van de hersenen actief was bij een bepaalde ta…
Bronnen en referenties
 • Farmacotherapeutisch kompas
 • www.arsennet.nl
Marrie123 (80 artikelen)
Laatste update: 04-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.