De Microgynon pil: Gebruik en bijwerkingen

De Microgynon pil: Gebruik en bijwerkingen De Microgynon pil is een anticonceptiemiddel dat gebruikt wordt ter voorkoming van zwangerschap. Er zijn drie uitvoeringen van de pil, met een verschillende dosis hormonen. Dit zijn Microgynon 20, Microgynon 30 en Microgynon 50.

Werkzame stof

De Microgynon® pil is een eenfase combinatiepil. Dit betekent dat de pil twee werkzame stoffen bevat. De werkzame (hormonale) stoffen in de Microgynon® pil zijn ethinylestradiol en levonorgestrel. De combinatie van deze werkzame stoffen komt onder andere ook voor in de Stediril® pil en in de Lovette® pil. Afhankelijk met de hoeveelheid van de twee werkzame stoffen heb je te maken met de Microgynon® 20 (bevat de minste hormonen), Microgynon® 30 en Microgynon® 50 (bevat de grootste hoeveelheid hormonen).

Tweedegeneratie pil

De Microgynon® pil behoort tot de pillen van de tweede generatie, net als de Ministat®, Neocon®, Stediril®, Lovette®, Qlaira® en de driefasen pil. Het risico op het ontwikkelen van trombose (een bloedpropje in een bloedvat) ligt voor deze pillen met een kans op 15 op 100.000 lager dan bij pillen uit de derde en vierde generatie (kans 25 op 100.000). De kans op het ontwikkelen van een verhoogd cholesterol is voor deze groep pillen wel iets hoger dan voor derde generatie pillen.

Gebruik van de Microgynon® pil

Een pilstrip van de Microgynon® pil bestaat uit 21 tabletten. Bij iedere tablet staat een dag van de week weergegeven. Neem de eerste pil van de strip op de betreffende dag van de week. De Microgynon® pil moet 21 dagen achter elkaar worden ingenomen. Probeer de pil op een zo vast mogelijk tijdstip op de dag in te nemen. Hierdoor vergeet je het innemen van de pil niet alleen minder snel, de werkzaamheid is dan ook optimaal. Wanneer je alle pillen van een strip gebruikt hebt, neem je zeven dagen geen tablet. Dit noemt met de stopweek. In de loop van deze zeven dagen, meestal op de tweede of derde dag na afronding van de strip, begint normaal gesproken de onttrekkingsbloeding. Na maximaal zeven dagen begin je weer met een nieuwe pilstrip, ongeacht de bloeding al gestopt is of niet. Begin je later? Dan kan bescherming tegen zwangerschap niet gegarandeerd worden. Doordat de pilcyclus uit 28 dagen bestaat, begin je elke pilstrip op dezelfde dag van de week en start de menstruatie ook steeds rond dezelfde dag. Wanneer de pil consistent volgens voorschrift wordt gebruikt, ben je ook beschermd tegen zwangerschap tijdens de zeven dagen waarop je geen pil slikt.

Beginnen met de Microgynon® pil

Wanneer je op de eerste dag van de menstruatie met de Microgynon® pil begint, ben je meteen beschermd tegen zwangerschap. Begin je later? Dan kan bescherming tegen zwangerschap de eerste zeven dagen van gebruik niet gegarandeerd worden en moet je tijdens de geslachtsgemeenschap een extra voorbehoedsmiddel gebruiken.

Pil vergeten?

Wanneer je een Microgynon® pil bent vergeten in te nemen moet je het volgende doen:
 • Ben je minder dan 12 uur te laat? Neem de pil dan alsnog in. De bescherming tegen zwangerschap is dan niet verminderd.
 • Ben je meer dan 12 uur te laat, en ben je bezig met de tweede week tabletten (pil 8-14)? Neem de vergeten pil dan in wanneer je eraan denkt. De bescherming tegen zwangerschap is niet verminderd.
 • Ben je meer dan 12 uur te laat, en ben je bezig met de derde week tabletten (pil 15-24)? In dit geval kun je twee dingen doen. Je kunt de pil nemen wanneer je eraan denkt en de stopweek overslaan en na pil 21 direct doorgaan met een nieuwe strip. De kans op een doorbraakbloeding of 'spotting' tijdens deze strip is dan wel verhoogd. Je kunt ook direct stoppen met het innemen van de pil en na maximaal zeven dagen verder gaan met een nieuwe strip. In beide gevallen blijf je beschermd tegen zwangerschap.
 • Ben je meer dan 12 uur te laat, en ben je bezig met de eerste week tabletten (pil 1-7)? Neem de pil dan in zodra je eraan denkt en gebruik de komende zeven dagen een extra voorbehoedsmiddel. Neem contact op met je arts wanneer je in de week voor het vergeten van de pil geslachtsgemeenschap hebt gehad. Zwangerschap behoort in dat geval tot de mogelijkheden.
 • Ben je meerdere tabletten vergeten in één strip? Neem dan contact op met je huisarts.

Contra-indicaties voor gebruik van de Microgynon® pil

Er zijn verschillende situaties waarbij het niet verstandig is de Microgynon® pil te gebruiken, maar beter voor een andere vorm van anticonceptie gekozen kan worden. Deze zijn vaak gebaseerd op een verhoogde kans op trombose bij gebruik van de pil in onderstaande situaties. Een overzicht van de contra-indicaties:
 • Een actuele of doorgemaakte veneuze trombose (bloedstolsel), al dan niet gepaard gaande met longembolie.
 • Een actuele of doorgemaakte hartinfarct of beroerte.
 • Aandoeningen die een voorteken kunnen zijn van een hartaanval, zoals angina pectoris (pijn op de borst) en TIA (voorbijgaande beroerte).
 • Aanwezigheid van aandoeningen die het risico op een arteriële trombose verhogen, zoals suikerziekte met beschadigde bloedvaten, ernstige hypertensie (sterk verhoogde bloeddruk) of een zeer hoog vetgehalte in het bloed.
 • Het (mogelijk genetisch) voorkomen van veneuze of arteriële trombose in de directe familie.
 • Het hebben van een stoornis in de bloedstolling.
 • Het hebben of gehad hebben van borstkanker, leverkanker of kanker van de geslachtsorganen.
 • Het hebben of hebben doorgemaakt van ernstige leveraandoeningen of geelzucht.
 • Het hebben van migraine met een aura.
 • Het hebben van onverklaarde vaginale bloedingen.
 • Aanwezigheid van een allergie voor één van de bestanddelen van Microgynon®.

Bijwerkingen

Net als iedere anticonceptiepil heeft de Microgynon® pil (mogelijke) bijwerkingen. Beschreven bijwerkingen zijn:
 • veneuze trombose en longembolie, met name gedurende het eerste jaar van gebruik
 • arteriële trombose met mogelijk een dodelijke afloop (zeer zeldzaam)
 • onregelmatig vaginaal bloedverlies, vooral tijdens de eerste drie maanden van het gebruik
 • depressieve stemming of stemmingsverandering
 • hoofdpijn en migraine
 • misselijkheid en buikpijn
 • gevoelige of pijnlijke borsten
 • verandering in libido
 • braken of diarree
 • huidaandoeningen zoals huiduitslag en galbulten
 • groter worden van de borsten
 • vasthouden van vocht
 • afscheiding uit de borsten
 • veranderingen in vaginale afscheiding
 • intolerantie voor contactlenzen
 • veranderingen in lichaamsgewicht
 • overgevoeligheidsreacties
 • onregelmatig bloedverlies ('spotting' en doorbraakbloeding) en uitblijven van de menstruatie

Uitstellen maandelijkse onttrekkingsbloeding

Wanneer je de maandelijkse onttrekkingsbloeding wil uitstellen, kun je na het beëindigen van de pilstrip zonder stopweek direct doorgaan met de volgende pilstrip. Hierdoor is de kans op doorbraakbloedingen of 'spotting' wel hoger tijdens de tweede pilstrip.

Geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen

Net als andere anticonceptiepillen beschermt de Microgynon® pil niet tegen infectie met het HIV-virus (AIDS) of tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Overige vragen

Raadpleeg de bijsluiter van het middel of je huisarts wanneer je vraag over de Microgynon® pil in de bovenstaande informatie over dit middel niet beantwoord is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijwerkingen van de pil Microgynon 30Bijwerkingen van de pil Microgynon 30We weten allemaal dat de pil zwangerschap voorkomt, maar wat we niet allemaal weten is dat anticonceptie pillen ook veel…
Anticonceptiepil top 10Anticonceptiepil top 10De anticonceptie pil staat bovenaan het lijstje met meest gebruikte anticonceptie middelen. Er zijn diverse anticoncepti…
Microgynon 30, AnticonceptiepilMicrogynon 30, AnticonceptiepilMicrogynon 30 is een lichte anticonceptiepil die wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Deze wordt niet gebruikt o…
Wat is levonorgestrel?Wat is levonorgestrel?Levonorgestrel is een veelgebruikte stof met betrekking tot anticonceptie. Maar wat is het eigenlijk voor stof en waar z…

De Trigynon pil: Gebruik en bijwerkingenDe Trigynon pil: Gebruik en bijwerkingenDe Trigynon pil is een anticonceptiemiddel dat gebruikt kan worden ter voorkoming van zwangerschap. Het is een driefasen…
De Yasmin pil: Gebruik en bijwerkingenDe Yasmin pil: Gebruik en bijwerkingenToen de Yasmin pil in 2001 op de markt gebracht werd, gebeurde dit met veel positieve berichten. Je zou afvallen door ge…
Bronnen en referenties
 • Farmacotherapeutisch kompas
 • Bijsluiter Microgynon 20
Marrie123 (80 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.