De Trigynon pil: Gebruik en bijwerkingen

De Trigynon pil: Gebruik en bijwerkingen De Trigynon pil is een anticonceptiemiddel dat gebruikt kan worden ter voorkoming van zwangerschap. Het is een driefasen pil. Dit betekent dat de hoeveelheid werkzame stoffen die de pil bevat drie keer wisselt gedurende een pilcyclus.

Werkzame stof

De Trigynon® pil is een driefasen combinatiepil. Dit betekent dat de pil twee werkzame stoffen bevat. De werkzame (hormonale) stoffen in de Trigynon® pil zijn ethinylestradiol en levonorgestrel De combinatie van deze werkzame stoffen komt onder andere ook voor in de Trinordiol® pil. Uniek aan een driefasenpreparaat is dat de hoeveelheid hormonen die de pil bevat drie keer wisselt gedurende de pilstrip.

Tweedegeneratie pil

De Trigynon® pil behoort tot de pillen van de tweede generatie, net als de Ministat®, Neocon®, Stediril®, Lovette®, Qlaira® en de Mercilon® pil. Het risico op het ontwikkelen van trombose (een bloedpropje in een bloedvat) ligt voor deze pillen met een kans op 15 op 100.000 lager dan bij pillen uit de derde en vierde generatie (kans 25 op 100.000). De kans op het ontwikkelen van een verhoogd cholesterol is voor deze groep pillen wel iets hoger dan voor derde generatie pillen.

Gebruik van de Trigynon pil

Een pilstrip van de Trigynon® pil bestaat uit 21 tabletten. De eerste zes tabletten zijn bruin van kleur, de volgende vijf tabletten wit en de laatste 10 tabletten zijn geel of okerkleurig. De tabletten van de verschillende kleuren hebben elk een verschillende samenstelling van de hoeveelheid werkzame stof. Daarom is het belangrijk de pillen in de goede volgorde in te nemen. Begin met de tablet links bovenaan de strip (met het rode vakje 'start') en volg dan de volgende dagen de richting van de pijl. Omdat je op verschillende startdagen met de eerste pil kunt beginnen, heeft de fabrikant stickers bijgevoegd met de dagen van de week. Neem de sticker die begint met de dag waarop u met de pil wil beginnen en plak deze op de pilstrip. Dit kan je helpen wanneer je twijfelt of je een pil vergeten bent in te nemen.
De Trigynon® pil moet 21 dagen achter elkaar worden ingenomen. Probeer de pil op een zo vast mogelijk tijdstip op de dag in te nemen. Hierdoor vergeet je het innemen van de pil niet alleen minder snel, de werkzaamheid is dan ook optimaal. Wanneer je alle pillen van een strip gebruikt hebt, neem je zeven dagen geen tablet. Dit noemt met de stopweek. In de loop van deze zeven dagen, meestal op de tweede of derde dag na afronding van de strip, begint normaal gesproken de onttrekkingsbloeding. Na maximaal zeven dagen begin je weer met een nieuwe pilstrip, ongeacht de bloeding al gestopt is of niet. Begin je later? Dan kan bescherming tegen zwangerschap niet gegarandeerd worden. Doordat de pilcyclus uit 28 dagen bestaat, begin je elke pilstrip op dezelfde dag van de week en start de menstruatie ook steeds rond dezelfde dag. Wanneer de pil consistent volgens voorschrift wordt gebruikt, ben je ook beschermd tegen zwangerschap tijdens de zeven dagen waarop je geen pil slikt.

Beginnen met de Trigynon® pil

Wanneer je op de eerste dag van de menstruatie met de Trigynon® pil begint, ben je meteen beschermd tegen zwangerschap. Begin je later? Dan kan bescherming tegen zwangerschap de eerste zeven dagen van gebruik niet gegarandeerd worden en moet je tijdens de geslachtsgemeenschap een extra voorbehoedsmiddel gebruiken.

Pil vergeten?

Wanneer je een Trigynon® pil bent vergeten in te nemen moet je het volgende doen:
 • Ben je minder dan 24 uur te laat? Neem de pil dan alsnog in. De bescherming tegen zwangerschap is dan niet verminderd.
 • Ben je meer dan 24 uur te laat, en ben je bezig met de tweede week tabletten (pil 8-14)? Neem de vergeten pil dan in wanneer je eraan denkt. De bescherming tegen zwangerschap is niet verminderd.
 • Ben je meer dan 24 uur te laat, en ben je bezig met de derde week tabletten (pil 15-24)? In dit geval kun je twee dingen doen. Je kunt de pil nemen wanneer je eraan denkt en de stopweek overslaan en na pil 21 direct doorgaan met de 10 gele pillen van de volgende strip. De kans op een doorbraakbloeding of 'spotting' tijdens deze strip is dan wel verhoogd. Je kunt ook direct stoppen met het innemen van de pil en na maximaal zeven dagen (inclusief de dag waarop je de pil vergeten bent in te nemen) verder gaan met een nieuwe strip. In beide gevallen blijf je beschermd tegen zwangerschap.
 • Ben je meer dan 24 uur te laat, en ben je bezig met de eerste week tabletten (pil 1-7)? Neem de pil dan in zodra je eraan denkt en gebruik de komende zeven dagen een extra voorbehoedsmiddel. Neem contact op met je arts wanneer je in de week voor het vergeten van de pil geslachtsgemeenschap hebt gehad. Zwangerschap behoort in dat geval tot de mogelijkheden.
 • Ben je meerdere tabletten vergeten in één strip? Neem dan contact op met je huisarts.

Contra-indicaties voor gebruik van de Trigynon® pil

Er zijn verschillende situaties waarbij het niet verstandig is de Trigynon® pil te gebruiken, maar beter voor een andere vorm van anticonceptie gekozen kan worden. Dit zijn vaak gebaseerd op een verhoogde kans op trombose bij gebruik van de pil in onderstaande situaties. Een overzicht van de contra-indicaties:
 • Een actuele of doorgemaakte veneuze trombose (bloedstolsel), al dan niet gepaard gaande met longembolie.
 • Een actuele of doorgemaakte hartinfarct of beroerte.
 • Aandoeningen die een voorteken kunnen zijn van een hartaanval, zoals angina pectoris (pijn op de borst) en TIA (voorbijgaande beroerte).
 • Aanwezigheid van aandoeningen die het risico op een arteriële trombose verhogen, zoals suikerziekte met beschadigde bloedvaten, ernstige hypertensie (sterk verhoogde bloeddruk) of een zeer hoog vetgehalte in het bloed.
 • Het (mogelijk genetisch) voorkomen van veneuze of arteriële trombose in de directe familie.
 • Het hebben van een stoornis in de bloedstolling.
 • Het hebben of gehad hebben van borstkanker, leverkanker of kanker van de geslachtsorganen.
 • Het hebben of hebben doorgemaakt van ernstige leveraandoeningen of geelzucht.
 • Het hebben of doorgemaakt hebben van een ontsteking van de pancreas (alvleesklier).
 • Het hebben van migraine met een aura.
 • Het hebben van onverklaarde vaginale bloedingen.
 • Het hebben van een abnormale verdikking van het baarmoederslijmvlies
 • Aanwezigheid van een allergie voor één van de bestanddelen van Trigynon®.

Bijwerkingen

Net als iedere anticonceptiepil heeft de Trigynon® pil (mogelijke) bijwerkingen. Beschreven bijwerkingen zijn:
 • veneuze trombose en longembolie, met name gedurende het eerste jaar van gebruik
 • arteriële trombose met mogelijk een dodelijke afloop (zeer zeldzaam)
 • onregelmatig vaginaal bloedverlies, vooral tijdens de eerste drie maanden van het gebruik
 • depressieve stemming of stemmingsverandering
 • hoofdpijn en migraine
 • misselijkheid en buikpijn
 • gevoelige of pijnlijke borsten
 • verandering in libido
 • diarree en braken
 • groter worden van de borsten
 • afscheiding uit de borsten
 • vasthouden van vocht
 • huidaandoeningen zoals huiduitslag en galbulten
 • veranderingen in vaginale afscheiding
 • intolerantie voor contactlenzen
 • veranderingen in lichaamsgewicht
 • overgevoeligheidsreacties
 • onregelmatig bloedverlies ('spotting' en doorbraakbloeding) en uitblijven van de menstruatie

Uitstellen maandelijkse onttrekkingsbloeding

Het uitstellen van de menstruatie met de Trigynon® pil kan op drie manieren:
 1. Ga na het afronden van de strip zonder stopweek direct verder met 10 gele tabletten van een nieuwe strip (de laatste fase).
 2. Wil je de menstruatie langer dan 10 dagen uitstellen? Vraag dan of je arts een van een éénfase-pil met dezelfde werkzame stof (levonorgestrel) kan voorschrijven en slik deze strip direct achter de strip van de Trigynon® pil aan.
 3. Je kunt ook aan het einde van de strip zonder stopweek direct verder gaan met de eerste (bruine) tablet van een nieuwe strip Trigynon®. Je kunt deze strip helemaal gebruiken, of eerder stoppen en een stopweek inlassen.

Alle drie de manieren zorgen voor bescherming tegen zwangerschap. De derde manier geeft echter wel de grootste kans op een doorbraakbloeding of 'spotting' tijdens de tweede pilstrip.

Geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen

Net als andere anticonceptiepillen beschermt de Trigynon® pil niet tegen infectie met het HIV-virus (AIDS) of tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Overige vragen

Raadpleeg de bijsluiter van het middel of je huisarts wanneer je vraag over de Trigynon® pil in de bovenstaande informatie over dit middel niet beantwoord is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptiepil top 10Anticonceptiepil top 10De anticonceptie pil staat bovenaan het lijstje met meest gebruikte anticonceptie middelen. Er zijn diverse anticoncepti…
Stoppen met de pilStoppen met de pilDe anticonceptiepil is een van de populairste vormen van anticonceptie. Toch stoppen er jaarlijks een heleboel vrouwen m…
Een vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieEen vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieHet gebruik van anticonceptie wordt in onze huidige maatschappij zo normaal gevonden dat bijna niet voor te stellen is d…

De Cerazette pil: Gebruik en bijwerkingenDe Cerazette pil: Gebruik en bijwerkingenDe Cerazette® pil is een zogenaamde minipil. Het is een anticonceptiemiddel dat gebruikt kan worden ter voorkoming van z…
De Mercilon pil: Gebruik en bijwerkingenDe Mercilon pil: Gebruik en bijwerkingenDe Mecilon pil is een anticonceptiepil en kan gebruikt worden om zwangerschap te voorkomen. Het is een eenfase combinati…
Bronnen en referenties
 • Farmacotherapeutisch Kompas
 • Bijsluiter Trigynon pil
Marrie123 (80 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.