De Mercilon pil: Gebruik en bijwerkingen

De Mercilon pil: Gebruik en bijwerkingen De Mecilon pil is een anticonceptiepil en kan gebruikt worden om zwangerschap te voorkomen. Het is een eenfase combinatiepil van de derde generatie.

Werkzame stof

De Mercilon® pil is een eenfase combinatiepil. Dit betekent dat de pil twee werkzame stoffen bevat. De werkzame stoffen in de Mercilon® pil zijn ethinylestradiol en gestodeen. De combinatie van deze werkzame stoffen komt onder andere ook voor in de Marvelon® pil.

Derde generatie pil

De Mercilon® pil behoort tot de derde generatie pillen, net als de Diane-35®, Marvelon®, Femodeen®, Meliane®, Ciles®. Het risico op het ontwikkelen van trombose (een bloedpropje in een bloedvat) ligt voor deze pillen met een kans op 25 op 100.000 wat hoger dan bij pillen uit de tweede generatie (kans 15 op 100.000). De kans op het ontwikkelen van een hoog cholesterol is voor deze groep pillen wel een stuk kleiner dan voor tweede generatie pillen.

Gebruik van de Mercilon® pil

Een pilstrip van de Mercilon® pil bestaat uit 21 tabletten. Bij iedere tablet staat een dag van de week weergegeven.Neem de eerste pil van de strip op de betreffende dag van de week. De Mercilon® pil moet 21 dagen achter elkaar worden ingenomen. Probeer de pil op een zo vast mogelijk tijdstip op de dag in te nemen. Hierdoor vergeet je het innemen van de pil niet alleen minder snel, de werkzaamheid is dan ook optimaal. Wanneer je alle pillen van een strip gebruikt hebt, neem je zeven dagen geen tablet. Dit noemt met de stopweek. In de loop van deze zeven dagen, meestal op de tweede of derde dag na afronding van de strip, begint normaal gesproken de onttrekkingsbloeding. Na maximaal zeven dagen begin je weer met een nieuwe pilstrip, ongeacht de bloeding al gestopt is of niet. Begin je later? Dan kan bescherming tegen zwangerschap niet gegarandeerd worden. Doordat de pilcyclus uit 28 dagen bestaat, begin je elke pilstrip op dezelfde dag van de week en start de menstruatie ook steeds rond dezelfde dag. Wanneer de pil consistent volgens voorschrift wordt gebruikt, ben je ook beschermd tegen zwangerschap tijdens de zeven dagen waarop je geen pil slikt.

Beginnen met de Mercilon® pil

Wanneer je op de eerste dag van de menstruatie met de Mercilon® pil begint, ben je meteen beschermd tegen zwangerschap. Begin je later? Dan kan bescherming tegen zwangerschap de eerste zeven dagen van gebruik niet gegarandeerd worden en moet je tijdens de geslachtsgemeenschap een extra voorbehoedsmiddel gebruiken.

Pil vergeten?

Wanneer je een Mercilon® pil bent vergeten in te nemen moet je het volgende doen:
 • Ben je minder dan 12 uur te laat? Neem de pil dan alsnog in. De bescherming tegen zwangerschap is dan niet verminderd.
 • Ben je meer dan 12 uur te laat, en ben je bezig met de tweede week tabletten (pil 8-14)? Neem de vergeten pil dan in wanneer je eraan denkt. De bescherming tegen zwangerschap is niet verminderd.
 • Ben je meer dan 12 uur te laat, en ben je bezig met de derde week tabletten (pil 15-24)? In dit geval kun je twee dingen doen. Je kunt de pil nemen wanneer je eraan denkt en de stopweek overslaan en na pil 21 direct doorgaan met een nieuwe strip. De kans op een doorbraakbloeding of 'spotting' tijdens deze strip is dan wel verhoogd. Je kunt ook direct stoppen met het innemen van de pil en na maximaal zeven dagen verder gaan met een nieuwe strip. In beide gevallen blijf je beschermd tegen zwangerschap.
 • Ben je meer dan 12 uur te laat, en ben je bezig met de eerste week tabletten (pil 1-7)? Neem de pil dan in zodra je eraan denkt en gebruik de komende zeven dagen een extra voorbehoedsmiddel. Neem contact op met je arts wanneer je in de week voor het vergeten van de pil geslachtsgemeenschap hebt gehad. Zwangerschap behoort in dat geval tot de mogelijkheden.
 • Ben je meerdere tabletten vergeten in één strip? Neem dan contact op met je huisarts.

Contra-indicaties voor gebruik van de Mercilon® pil

Er zijn verschillende situaties waarbij het niet verstandig is de Mercilon® pil te gebruiken, maar beter voor een andere vorm van anticonceptie gekozen kan worden. Deze zijn vaak gebaseerd op een verhoogde kans op trombose bij gebruik van de pil in onderstaande situaties. Een overzicht van de contra-indicaties:
 • Een actuele of doorgemaakte veneuze trombose (bloedstolsel), al dan niet gepaard gaande met longembolie.
 • Een actuele of doorgemaakte hartinfarct of beroerte.
 • Aandoeningen die een voorteken kunnen zijn van een hartaanval, zoals angina pectoris (pijn op de borst) en TIA (voorbijgaande beroerte).
 • Aanwezigheid van aandoeningen die het risico op een arteriële trombose verhogen, zoals suikerziekte met beschadigde bloedvaten, ernstige hypertensie (sterk verhoogde bloeddruk) of een zeer hoog vetgehalte in het bloed.
 • Het (mogelijk genetisch) voorkomen van veneuze of arteriële trombose in de directe familie.
 • Het hebben van een stoornis in de bloedstolling.
 • Het hebben of gehad hebben van borstkanker, leverkanker of kanker van de geslachtsorganen.
 • Het hebben of hebben doorgemaakt van ernstige leveraandoeningen of geelzucht.
 • Het hebben of doorgemaakt hebben van een ontsteking van de pancreas (alvleesklier).
 • Het hebben van migraine met een aura.
 • Het hebben van onverklaarde vaginale bloedingen.
 • Het hebben van een abnormale verdikking van het baarmoederslijmvlies
 • Aanwezigheid van een allergie voor één van de bestanddelen van Mercilon®.

Bijwerkingen

Net als iedere anticonceptiepil heeft de Mercilon® pil (mogelijke) bijwerkingen. Beschreven bijwerkingen zijn:
 • veneuze trombose en longembolie, met name gedurende het eerste jaar van gebruik
 • arteriële trombose met mogelijk een dodelijke afloop (zeer zeldzaam)
 • onregelmatig vaginaal bloedverlies, vooral tijdens de eerste drie maanden van het gebruik
 • gevoelige of pijnlijke borsten
 • groter worden van de borsten
 • afscheiding uit de borsten
 • hoofdpijn en migraine
 • verandering in libido
 • depressieve stemming of stemmingsverandering
 • misselijkheid en braken
 • veranderingen in vaginale afscheiding
 • huidaandoeningen zoals huiduitslag en galbulten
 • intolerantie voor contactlenzen
 • vasthouden van vocht
 • veranderingen in lichaamsgewicht
 • overgevoeligheidsreacties
 • onregelmatig bloedverlies ('spotting' en doorbraakbloeding) en uitblijven van de menstruatie

Uitstellen maandelijkse onttrekkingsbloeding

Wanneer je de maandelijkse onttrekkingsbloeding wilt uitstellen, kun je na het beëindigen van een pilstrip zonder stopweek doorgaan met de volgende pilstrip. Hierdoor is de kans op doorbraakbloedingen of 'spotting' wel hoger tijdens de tweede pilstrip.

Geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen

Net als andere anticonceptiepillen beschermt de Mercilon® pil niet tegen infectie met het HIV-virus (AIDS) of tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Overige vragen

Raadpleeg de bijsluiter van het middel of je huisarts wanneer je vraag over de Mercilon® pil in de bovenstaande informatie over dit middel niet beantwoord is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptiepillen: Hoe maak je een keuze?Anticonceptiepillen: Hoe maak je een keuze?Er zijn veel verschillende anticonceptiepillen op de markt. De pillen bevatten verschillende werkzame stoffen en zijn an…
De Trigynon pil: Gebruik en bijwerkingenDe Trigynon pil: Gebruik en bijwerkingenDe Trigynon pil is een anticonceptiemiddel dat gebruikt kan worden ter voorkoming van zwangerschap. Het is een driefasen…
Is het doorslikken van de pil schadelijk?Is het doorslikken van de pil schadelijk?Voor veel vrouwen die zou het ideaal zijn om de anticonceptiepil door te slikken (geen stopweek in te lassen dus), zodat…
De gevaren van de NuvaringDe gevaren van de NuvaringVeel vrouwen die geen zin hebben om elke dag aan de pil te denken, maar die wél beschermd willen zijn tegen zwangerschap…

De Cerazette pil: Gebruik en bijwerkingenDe Cerazette pil: Gebruik en bijwerkingenDe Cerazette® pil is een zogenaamde minipil. Het is een anticonceptiemiddel dat gebruikt kan worden ter voorkoming van z…
De Yaz pil: Gebruik en bijwerkingenDe Yaz pil: Gebruik en bijwerkingenDe Yaz 24+4 pil is een pil die geslikt wordt zonder stopweek. Hierdoor zouden gebruiksters van deze pil minder last moet…
Bronnen en referenties
 • Farmacotherapeutisch kompas
 • Bijsluiter Marvelon pil
Marrie123 (80 artikelen)
Laatste update: 04-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.