De behandeling van kleine ongelukjes bij kinderen

De behandeling van kleine ongelukjes bij kinderen Kinderen zijn meestal actief bezig, waardoor er wel eens een ongelukje kan gebeuren. Meestal zijn dit kleine ongelukjes zoals een bloedneus, tand door de lip, insectenbeet of kneuzing, die je gewoon zelf kunt behandelen. Huilende kinderen en bloed, de situatie lijkt ernstig en paniek ligt op de loer. Maar het is belangrijk om rustig te blijven en het kind te kalmeren. Het helpt ook als je weet wat je moet doen. Leg pleisters, verband e.d. op een vaste plek. Schrijf belangrijke telefoonnummers op en hang deze goed zichtbaar op. Denk hierbij aan het nummer van de huisarts, huisartsenpost en tandarts.

Kleine ongelukjes

Er zijn een aantal kleine ongelukjes die veel bij kinderen voorkomen en gewoon thuis kunnen worden behandeld. Dit zijn o.a. een bloedneus, schaafwond, vinger tussen de deur, het verwijderen van een splinter, brandwond, kneuzing en een tand door de lip.

Een splinter verwijderen

Een splinter verwijder je met een schoon pincet. Was de plek rond de splinter met water en zeep. Ontsmet een pincet met alcohol en pak het uiteinde van de splinter vast. Trek de splinter eruit. Nadat je de splinter hebt verwijderd druk je een beetje rond het wondje zodat er bloed uitkomt. Het vuil komt nu met het bloed mee naar buiten. Desinfecteer het wondje.

Wat kun je doen als de splinter er niet uitgaat?

Als de splinter er niet uitgaat, zal de plek gaan ontsteken. Het lichaam werkt de splinter er zelf uit. Als er een ontsteking ontstaat of als de splinter onder een nagel zit, is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Een splinter die er niet zelf uit zweert moet worden verwijderd.

Een bloedneus stoppen

Een bloedneus kan ontstaan door verkoudheid, het peuteren in de neus, een klap op de neus, sterke temperatuurwisselingen of spontaan. Laat bij een bloedneus het kind met het hoofd naar voren gaan zitten. Knijp met duim en wijsvinger de neusvleugels tegen het neustussenschot ongeveer tien minuten dicht. Als het bloeden is gestopt maak je de neus schoon met een vochtige doek. Als het bloeden na een half uur nog niet is gestopt, raadpleeg dan een huisarts.

De behandeling van een insectenbeet

In de zomermaanden is de kans op een insectenbeet erg groot. Verwijder bij bijen- en wespensteken eerst de angel (gifblaasjes niet leegknijpen) met een pincet. Leg daarna een koud en nat kompres op de steekplaats, om de pijn te verminderen. Waarschuw een arts als het kind in de mond of keel gestoken is en bij overgevoeligheid.

Schaaf- en snijwonden

Kinderen vallen regelmatig en lopen daar nogal eens een schaafwond bij op. Begin met het schoonspoelen van de wond, zodat er geen vuil of steentjes achter blijven. Ontsmet de wondranden met jodium en laat deze aan de lucht drogen. Zo wordt er een goede korst gevormd waardoor de huid eronder kan genezen. Pleisters kunnen aan de wond blijven plakken en deze gaat dan bij het verwisselen weer bloeden.

Snijwonden

Snijwonden maak je schoon onder stromend water. Daarna druk je het wondje met een gaasje dicht, om het bloeden te stoppen. Kleine snijwondjes dek je af met een pleister zodat het wondje niet opnieuw open gaat. Grotere snijwonden moeten door de huisarts worden gelijmd of gehecht.

Tetanus

Bij wonden die buiten worden opgelopen is besmetting met de tetanusbacterie mogelijk. Deze ziekte heeft zonder behandeling altijd een dodelijke afloop. Kinderen worden ingeënt tegen tetanus op de leeftijd van twee, drie, vier en elf maanden en later als vier- en negenjarige. Als de inenting langer dan één jaar geleden is moet er bij verwonding een nieuwe prik worden gehaald.

Vinger tussen de deur

Een geklemde vinger kan worden behandeld met lauw stromend kraanwater om de pijn en zwelling te verminderen. Gebruik eventueel een koud kompres.

Brandwonden bij kinderen

Brandwonden komen regelmatig voor bij jonge kinderen die bezig zijn om de wereld te ontdekken. Brandwonden kunnen worden ingedeeld in eerste, tweede en derde derdegraadsverbranding.
  • Eerstegraads brandwonden zijn de minst ernstige. De huid is rood en pijnlijk bij aanraking maar er is geen blaarvorming.
  • Bij tweedegraads brandwonden is de huid ook zonder aanraking pijnlijk en er ontstaan blaren.
  • Bij derdegraads brandwonden is de huid wit of zwart en doet geen pijn meer omdat de zenuwen zijn beschadigd.

Eerstegraads brandwonden

Alleen een eerstegraads verbranding kan thuis worden behandeld. Doe dan het volgende: koel de brandwond ongeveer tien minuten onder lauw, zacht stromend water. Gebruik nooit koud water om onderkoeling van het lichaamsdeel te voorkomen. Dek de wond niet af en smeer er ook geen zalf op. Eerstegraads brandwonden genezen volledig zonder de vorming van littekenweefsel.

Een kneuzing

Bij een kneuzing zijn de weke delen tussen de huid en het bot beschadigd. Een kneuzing kenmerkt zich door pijn, zwelling en een bloeduitstorting. Koel het gekneusde lichaamsdeel tien minuten met lauw water uit de kraan, of gebruik een koud kompres. Voorkom schade aan de huid door een doek tussen het gekneusde lichaamsdeel en het kompres te leggen. Geef het gekneusde lichaamsdeel rust.

Een tand door de lip

Een tand kan door de lip gaan bij een botsing, of na een val. Leg een koud, nat washandje op de bloedende lip, of druk met duim en wijsvinger een paar minuten het wondje dicht. Een grote wond moet worden gehecht door de huisarts.

Een tand uit de mond

Door een val of botsing kan de tand eruit gaan. Bel in dit geval de tandarts en vraag of het slachtoffer zo snel mogelijk kan worden behandeld. Bewaar de tand in wat speeksel, onder de tong of in wat melk. Water kan de nog levende cellen van het wortelvlies doden wat de kans op genezing verkleint. Een tand mag niet uitdrogen omdat de kans op een succesvolle afloop dan heel klein wordt. Pak een tand nooit bij de wortel omdat dit de kans op hechting vermindert.
© 2012 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste hulp verlenen aan kinderenEerste hulp verlenen aan kinderenEen ongeluk zit in een klein hoekje, vooral wanneer het om kinderen gaat. Tijdens het spelen en onderzoeken kan er wel e…
Zindelijk worden, bedplassen en incontinentie bij kinderenZindelijk worden, bedplassen en incontinentie bij kinderenBaby's hebben nog geen controle over hun plas en poep en dragen daarom een luier. Op een gegeven moment wordt het echter…
Het genezen van een wondIedereen heeft wel eens een schaafwond gehad, of een snee. Zulke wonden herstellen zich wonderbaarlijk snel weer. Ernsti…
Zindelijkheidstraining gaat niet altijd vanzelfZindelijkheidstraining gaat niet altijd vanzelfZindelijkheidstraining roept bij veel ouders vragen op. Wanneer begin je ermee? Wanneer is je kind er klaar voor? Is het…

De meest voorkomende kwalen bij kinderenDe meest voorkomende kwalen bij kinderenNiet alleen volwassenen, ook kinderen hebben wel eens last van (meestal onschuldige) kwalen. Veel voorkomende kwalen zij…
Fietsen voor een Ketting van BallonnenFietsen voor een Ketting van BallonnenKetting van Ballonnen is een sponsorfietstocht door jeugdige (ex)kanker patiënten en hun broers en zussen. De fietsers w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Markzfilter, Pixabay
  • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/splinter-in-de-vinger-of-voet/
  • http://www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/neus/neusbloeding/
  • http://wij.nl/kind-info-ehbo/artikel/brandwonden
  • https://www.opvoeden.nl/ouderschap/je-kind-beschermen/eerste-hulp/wonden/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 17-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.