Vinger tussen de deur

Vinger tussen de deur Een vinger tussen de deur, hoe kan dat gebeuren? Het kan iedereen helaas overkomen. Je duwt een deur dicht en 'vergeet' je hand op tijd weg te trekken. En bij kleine kinderen komt het nog vaker voor. Soms omdat ze zelf onoplettend zijn, soms omdat vader of moeder per ongeluk een deur te snel dichtgooit. Een vinger tussen de deur doet enorm veel pijn en vaak kleurt de vingertop en/of nagel blauw tot zwart.

Vinger tussen de deur: auw!

Wanneer de vinger klem komt te zitten tussen de deur doet dit erg veel pijn. Kinderen kunnen het uitgillen en wanneer het jezelf overkomt, vervloek je de deur en alles eromheen. Een ongeluk is helaas snel gebeurd. De deur kan dichtwaaien of wordt door iemand anders dichtgegooid terwijl de vinger nog niet is weggetrokken. Daarnaast kan je eigen coördinatie je soms in de steek laten en gooit met je ene hand de deur dicht terwijl de andere er nog ligt, klaar om klem te mogen zitten. Auw!

Eerste hulp: koelen

Zit de vinger klem, maak dan zo snel mogelijk de deur weer open. Het klinkt simpel, maar vooral kleine kinderen weten vaak niet wat ze moeten doen en zetten het op een gillen. Daarnaast trekken veel mensen hun vinger terug. Een foute manier, de deur moet open. Daarna de vinger koelen onder koud stromend water gedurende vijf minuten. Gebruik geen ijskoud water, de kans op bevriezing is dan aanwezig. Wanneer er een wond aanwezig is aan de vinger, ontstaan door het klem zitten, koel dan de vinger met behulp van een zak ijs of een ander diepvriesproduct. Leg een theedoek om het product of het zakje ijs om directe bevriezing te voorkomen.

Bij een flinke wond kan de arts er beter naar kijken, vooral wanneer het een klein kind betreft. Een klein kind laat zich soms moeilijk behandelen. Bel de huisarts of ga langs de SEH (vroeger EHBO). Deze kan bekijken of behandeling nodig is. De vinger zal de eerste tijd dik en rood zijn en warm aanvoelen. Dit verdwijnt echter vrij snel weer.

Wanneer de vingertop gevoelloos is of eraf is

Wanneer de deur niet is geopend maar de vinger is teruggetrokken, dan kan er een zenuw beschadigd zijn. Hierdoor wordt de vingertop gevoelloos. Of het gevoel terugkomt is van te voren moeilijk te zeggen. Het gevoel kan al snel terugkomen, maar het kan ook 2 tot 4 maanden duren voordat er weer wat gevoel in komt. In ernstige gevallen komt het gevoel nooit meer terug.

Bij een flinke beknelling kan het topje van de vinger eraf geraken. Let op: de patiënt kan hiervan flauwvallen. De vinger moet omhoog gehouden worden, boven het hart uit. Hierdoor vermindert de bloeding. Eventueel kan de vinger aan beiden zijde hard dichtgeknepen worden om zo de doorbloeding te stoppen. Eventueel kan er een touwtje strak om de vinger gebonden worden. De wond mag nooit aangeraakt worden in verband met infectiegevaar. Het vingertopje moet in een plastic zakje gestopt worden en gekoeld vervoerd worden. Leg ijs tegen het zakje of desnoods diepvriesgroenten of vlees uit de vriezer, als het maar koud is. Ga direct naar de SEH of het ziekenhuis.

Blauwe of zwarte nagel

Er kan een bloeding onder de nagel optreden. Dit is enorm pijnlijk doordat er een grote druk op de nagel komt te staan. In sommige gevallen wordt de nagel uit het nagelbed geduwd en valt eraf. Ga ermee langs een arts. Die zal met behulp van een steriele naald een gaatje in de nagel maken zodat het bloed weg kan lopen. Dit vermindert de druk. De nagel zal in sommige gevallen eraf vallen. Wanneer er niks aan de nagel wordt gedaan, kleurt deze eerst rood en later blauw. Meestal wordt de nagel ook zwart. De nagel zal een kloppende pijn geven waar je 's nachts van wakker ligt. Veel mensen gaan uit wanhoop zelf met een spijker aan de slag. Doe dit in geen geval. Met een infectie ben je nog verder van huis. Ga langs de (huis)arts, deze kan een drainage aanleggen oftewel een gaatje in de nagel maken. Soms besluit de arts de nagel van het nagelbed af te halen wanneer deze toch al los zit. Ook dit kan de druk doen wegnemen. Na verloop van tijd groeit er een nieuwe gezonde nagel aan. Wel kan de vingertop zonder nagel uiterst gevoelig zijn. Door het dragen van een dikke pleister (of twee) om de vingertop heen wordt de functie van de nagel tijdelijk overgenomen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beknelde vingers en blauwe nagels bij kinderenBeknelde vingers en blauwe nagels bij kinderenAls het om onze kwetsbare vingers gaat zullen weinigen (in hun kindertijd) nooit de pijnlijke ervaring hebben gehad, van…
Vinger uit de komVinger uit de komEen klein ongelukje kan al voldoende zijn en de vinger is uit de kom. Bij sommige mensen komt dit zelden voor, bij ander…
Een ontstoken vinger of teenEen ontstoken vinger of teenWe hebben er allemaal wel eens last van, een ontstoken plek aan de zijkant van onze vingernagel of teennagel, kan dit kw…
Eerste hulp verlenen aan kinderenEerste hulp verlenen aan kinderenEen ongeluk zit in een klein hoekje, vooral wanneer het om kinderen gaat. Tijdens het spelen en onderzoeken kan er wel e…

Aneurysma: oorzaken, symptomen, complicaties, behandelingAneurysma: oorzaken, symptomen, complicaties, behandelingEen aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een bloedvat. Een aneurysma ontstaat zonder op te vallen…
ALS (Amyotrofe laterale sclerose)ALS (Amyotrofe laterale sclerose)ALS, ook wel Amyotrofe laterale sclerose genoemd, is een aandoening waarbij de spieren niet of onvoldoende functioneren.…
Reactie

Saskia, 11-06-2013
Ik ben 13 en Ik heb m'n vinger er donder dag tussen de deur gehad en zondag 1 uur 's nachts ben ik naar de huis arts geweest en die heeft een gaatje gemaakt maar ik denk dat er nog best veel bloed onder zit. Reactie infoteur, 13-06-2013
Voel je een drukkende pijn?

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.