Vinger uit de kom

Vinger uit de kom Een klein ongelukje kan al voldoende zijn en de vinger is uit de kom. Bij sommige mensen komt dit zelden voor, bij andere een stuk vaker. Lees hieronder over de symptomen, oorzaken en behandeling van een vinger die uit de kom is.

PIP-gewricht

Iedere vinger of teen behalve de duim en de grote teen beschikt over het PIP-gewricht. Je kunt al je vingers behalve de duim opdelen in drie delen, want je hebt 2 scharnieren als je je knokkels niet meerekent. Je PIP-gewricht bevindt zich tussen het middelste en het onderste deel van je vinger. Dit PIP-gewricht kan uit de kom schieten en we spreken dan van een vinger die uit de kom is. Er zijn drie manieren hoe het PIP-gewricht uit de kom schiet.
  • Naar de palmzijde van de hand.
  • Naar de rugzijde van de hand.
  • Naar een van de zijkanten van de hand.
Het komt zelden voor dat de vinger naar de palmzijde van de hand uit de kom schiet.
Wanneer een vinger uit de kom schiet kan de vinger beschadigd raken. De bandjes en het kapsel van het gewricht kunnen scheuren of te ver uitrekken.

Oorzaak

De oorzaak van een vinger uit de kom is dat de vinger een beweging maakt die het eigenlijk in die stand niet kan maken. Dit is bijvoorbeeld het geval als een gestrekte vinger naar de rugzijde van de hand wordt gedrukt. Deze beweging voelt onnatuurlijk en geeft druk op het PIP-gewricht. Bij ongevallen kan deze overstrekking echter hevig voorkomen, waardoor het PIP-gewricht beschadigd raakt.

Behandeling met spalkje

Voordat een behandeling kan worden gestart, moet er eerst een diagnose door de behandeld arts worden gesteld. Deze diagnose wordt vrijwel altijd ondersteund met een röntgenfoto. Uit deze röntgenfotokan de schade aan het botfragment worden vastgesteld. Dit bepaalt de wijze van behandeling. Bij een vinger die uit de kom is wordt vaak een spalk gebruikt. De soort spalk is afhankelijk van de wijze waarop de vinger uit de kom is. Na afloop van de behandeling volgt fysiotherapie voor de hand. De pijn in de vinger kan lang aanwezig zijn, dus de fysiotherapie is voornamelijk gericht op vermindering van deze pijn. Daarnaast zorgt de fysiotherapie ervoor dat de coördinatie en kracht in de vinger weer terugkomt.

Operatie

Soms is alleen een spalkje niet genoeg en is ook een operatieve ingreep noodzakelijk. Dit is het geval als de gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel van de vinger ernstig beschadigd zijn. Na de operatie zal de vinger stijf aanvoelen. Je vinger lijkt een minder bereik te hebben dan voorheen. Dit wordt bewust gedaan, omdat je vinger tijdens de revalidatie weer wat soepeler wordt en anders een te groot bereik zou krijgen. Na de operatie krijgt men als nog een spalkje aangemeten. Na ongeveer een jaar horen alle klachten volledig weg te zijn. Dit kan uiteraard ook veel eerder het geval zijn.
© 2012 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vinger of duim gebroken?Vinger of duim gebroken?Een gebroken vinger of duim moet altijd behandeld worden door een arts. Als de breuk niet behandeld wordt kunnen er verv…
Een gebroken vingerEen gebroken vingerEen gebroken vinger kan iedereen overkomen. Vaak komt het doordat je ergens achter blijft haken of je stoot een van je v…
Gebroken duim: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseGebroken duim: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseLetsel aan de vingers komt veel voor. Aangezien je je handen en vingers constant nodig hebt om dingen te pakken en erg b…
Hokkende vinger, snapping fingerHokkende vinger, snapping fingerEen hokkende vinger of haperende vinger komt soms spontaan bij baby's voor, maar het meest bij volwassenen. De oorzaak i…

Aandoening: EncefalitisAandoening: EncefalitisEncefalitis is ook wel een ander woord voor hersenontsteking. In Nederland komt het niet vaak voor, maar wel in Azië. Le…
Gebroken enkel, en nu?Na een val, verstuiking of een hevige overtreding kan het zijn dat je enkel flink is aangetast. In sommige gevallen is j…
Bronnen en referenties
  • www.ehbonieuwendijk.nl
  • www.plastischechirurgietiel.nl
Reactie

Kaat Schuurkes, 12-10-2013
Mijn middelvinger is bij de middelste knokkel of pip gewricht naar opzij uit de kom geweest. Ik heb hem zelf onmiddellijk recht gezet. Daarna ijspakkingen en voorzichtig bewegen zo goed als dat ging. ik heb er zoveel mogelijk mee gedaan ook grijpen en tillen en zelfs gesport. Na 6 weken bleef hij dik en begon te irriteren. de dokter zei dat ik geduld moest hebben en heeft niet eens overwogen een foto te laten maken.
Mijn vinger groeide krommer en nu heb ik hem gespalkt. ik heb de indruk dat het nu beter gaat. Maar moet ik niet alsnog een foto laten maken of naar een specialist? Reactie infoteur, 19-03-2014
Beste Kaat Schuurkes,

Het beste is om in dergelijke gevallen direct naar een dokter of andere medisch specialist te gaan. Het feit dat u uw middelvinger zelf terug in de kom heeft kunnen zetten betekent niet dat er geen schade op is getreden. De gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel van de vinger kunnen namelijk beschadigd zijn en dit kan de irritatie veroorzaken. Ook kan het zijn dat er een breukje in de vinger is opgetreden. Maar om u gerust te stellen, de middelvinger heeft een flinke klap gehad als hij uit de kom was. Dit kan soms enkele maanden irritaties opleveren, zonder dat er sprake is van daadwerkelijke schade. Het feit dat het nu weer beter gaat lijkt mij een aanknopingspunt dat het in orde is. Mocht de vinger erg scheef staan of na geruime tijd toch weer beginnen te irriteren, dan zou ik zeker een foto overwegen.

Met vriendelijke groet,
B-BBergkamp

B-bbergkamp (81 artikelen)
Laatste update: 08-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.