Vinger of duim gebroken?

Vinger of duim gebroken? Een gebroken vinger of duim moet altijd behandeld worden door een arts. Als de breuk niet behandeld wordt kunnen er vervelende complicaties optreden, die ook op lange termijn problemen kunnen opleveren. Een gebroken vinger of duim is pijnlijk. In het ziekenhuis wordt je vinger of duim in de goede stand gespalkt. Daarna moet de breuk genezen. Hoe herken je een gebroken vinger of duim? De botjes in de hand zorgen er (mede) voor dat je met je hand alles kan doen wat je handen zoal kunnen doen. Je kunt kracht zetten met je handen, maar ook heel kleine voorwerpen oprapen en vasthouden met je vingers en duim. Als je een vinger of duim breekt, is de functie van de hand dan ook tijdelijk helemaal uit evenwicht. De duimen hebben elk twee duimkootjes en de vingers elk drie vingerkootjes. Bij een gebroken vinger of gebroken duim kan een van die botjes gescheurd of gebroken zijn. Het is meestal nogal pijnlijk.

Vinger of duim breken, hoe?

Je kunt op veel manieren een vinger of duim breken. Door te vallen, te vechten, te slaan, te botsen, te sporten, noem maar op. Ook kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een zeer zwaar voorwerp op de hand valt waardoor botten ook versplinteren kunnen. Ernstige ongelukken kunnen uiteraard verschillende soorten botbreuken veroorzaken.

Hoe herken je een gebroken vinger of duim?

Bij een gebroken botje in een vinger of duim kan er sprake zijn van:
  • Pijn of gevoeligheid in de vinger of duim en de omgeving
  • Zwelling
  • Onvermogen om de vinger of duim of hand gewoon te kunnen bewegen
  • Vervormingen of stand-afwijkingen van de vinger of duim zijn mogelijk

Onderzoek bij een arts

Een arts zal bij een mogelijk breuk in een vinger of duim een aantal onderzoeken willen verrichten. Er wordt goed naar de hand gekeken en met de andere hand vergeleken. Je kunt gevraagd worden om een paar handelingen te verrichten met de hand. Bijvoorbeeld: het proberen te strekken van de vingers of juist een vuist proberen te maken. Bij het doen van dit soort handelingen wordt uiteraard niets geforceerd. Als het te veel pijn doet stop je gewoon. Als de arts twijfelt of er sprake is van een breuk, of als de arts wil weten op welke wijze het bot gebroken is, dan kan hij/zij besluiten dat er (röntgen)foto’s gemaakt moeten worden. Soms zijn botjes zo erg gebroken dat er een operatie nodig is om alle stukjes weer aan elkaar te zetten. Dan komen er schroefjes en plaatjes aan te pas die onder narcose worden aangebracht om de botjes weer aan elkaar te zetten.

Vinger of duim gebroken, wat nu?

Als de vinger of duim gebroken blijkt te zijn, dan zal de arts het bot of kootje weer in de goede stand terugplaatsen. Dit kan pijnlijk zijn maar een lokale verdoving wordt op verzoek wel gegeven. Als het bot weer in de goede stand staat wordt de vinger of duim gespalkt met een gipsspalkje.

Fixatie

Afhankelijk van de breuk en de plaats van de breuk kunnen ook andere vingers mee rechtgezet worden en vastgezet (door middel van intapen) aan de gebroken vinger vast. Dit wordt ook wel fixatie genoemd. Dit is voor extra ondersteuning voor de gebroken vinger en ook heeft het een gunstige invloed op de snelheid van genezing van de breuk. Je kunt dan dus de hele hand een tijdje niet echt gemakkelijk meer gebruiken. Onder de gipslaag kan bij herstellende breuken soms wat jeuk ontstaan waar je niet bij kunt. Dit is ergerlijk, maar niet ernstig. Indien mogelijk leg de arm 's nachts dan wat hoger als het lichaam, bijvoorbeeld op een stevig kussen. Hierdoor zal je minder last hebben van stuwing en pijn. Leg de hand naast je lichaam op een kussen, ietsje hoger dan je gewend bent, in een houding die voor jou prettig aanvoelt, goed ondersteund onder de gehele arm en hand. (Niet van toepassing als een arts je aanraadt anders te handelen)

Wanneer moet je opnieuw de dokter bellen?

Als je vinger of duim eenmaal gespalkt is, geneest de breuk in de regel vanzelf weer door rust. Je kunt nog wat pijn hebben maar de pijn zal spoedig afnemen. Soms kunnen er toch complicaties optreden. Waar moet je op letten?

  • Als de pijn onhoudbaar is
  • Als de pijn erger wordt in plaats van minder erg
  • Als de vingers in het gips blauw worden of erg koud aanvoelen, of rood of wit of verkleuren
  • Als de hand of vingers gaan kloppen (alsof je je hart erin voelt kloppen)
  • Als je koorts krijgt of koude rillingen
  • Als je andere pijnklachten krijgt
  • Als je het niet vertrouwd en/of klachten krijgt die je niet begrijpt
  • Als je vingers dik worden

Vinger of duim gebroken, hoelang in het gips?

Bij een gebroken vinger of duim zal de hand minimaal drie weken in het gips zitten. Regelmatig is het noodzakelijk om langer te fixeren. Als het gips er weer af mag zal je van de arts oefeningen krijgen om de verzwakte en wat stijve hand weer in beweging te zetten en te trainen. De vingers zullen dan snel weer sterker worden en (oude bloeduitstortingen) en stijfheid zullen langzaam maar zeker weer verdwijnen. Beweeg je hand in deze periode met zorg en overbelast het niet. Gewoon bewegen en weer langzaam opbouwen is het beste.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gebroken vingerEen gebroken vingerEen gebroken vinger kan iedereen overkomen. Vaak komt het doordat je ergens achter blijft haken of je stoot een van je v…
Gebroken duim: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseGebroken duim: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseLetsel aan de vingers komt veel voor. Aangezien je je handen en vingers constant nodig hebt om dingen te pakken en erg b…
Gebroken vinger: oorzaken, symptomen, behandeling en herstelGebroken vinger: oorzaken, symptomen, behandeling en herstelEen gebroken vinger is ogenschijnlijk een kleine verwonding, maar zonder goede behandeling kan een gebroken vinger verve…
Gekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzingGekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzingWat is een gekneusde vinger en wat te doen bij een gekneusde vinger? Een gekneusde vinger of duim is meestal het gevolg…

Peniskanker: symptomen en behandeling kanker aan de penisPeniskanker: symptomen en behandeling kanker aan de penisPeniskanker symptomen bestaan uit een slecht genezend zweertje en een zwelling van de penis. Zweertjes of knobbeltjes op…
Angststoornis herkennen en aanpakkenAngststoornis herkennen en aanpakkenDe angststoornis is een psychische aandoening waarbij het belangrijkste kenmerk is dat je gedurende een langere periode…
Bronnen en referenties
  • Huisarts
Reacties

Siemen de Wit, 09-04-2015
Ik heb vandaag perongeluk mijn pink tussen een toe zwaaiende deur gestoken. De pink doet pijn en is redelijk dik en blauw ik had deze vinger eerder dit jaar ook al eens gebroken moet ik naar en dokter en wat is er juist aan de hand Reactie infoteur, 10-04-2015
Hi, even bellen met de huisartsenpraktijk is verstandig.

Van Haver Mathilde, 15-07-2012
Onlangs heb ik mijn duim gebroken tijdens het springen met mijn pony. Eerst is het beginnen opzwellen maar ik ben blijven paardrijden, dus is het beginnen verschuiven. Op het einde van de les zijn we naar huis gegaan. Toen ik thuis was stond er een boebel op van ongeveer 2.5cm diameter. Die avond zijn we naar de dokter gegaan en hij heeft gezegd dat het gebroken was en verschoven van 1.5cm!. Dus moest ik de dag erna geopereerd worden om er pinnen in te zetten. Nu zit het in een waterdicht gips en zijn er op drie plaats hechtingen(drie kleine gaatjes). Maar nu ziet mijn hand blauw en zelfs paars. 's Morgens is dat een heel klein beetje maar 's avonds heel erg. Hoe komt dat? Reactie infoteur, 15-07-2012
Het blauw en paars kan een bloeduitstorting zijn, maar dat (kan) ontstaat binnen korte tijd na de breuk. Het kan wel een tijdje duren tot dat is afgezakt. Het begint vaak blauw, dan paars en dan groenig/geel en zelfs plaatselijk donkerpaars.

Als je hand klopt (kloppende pijn) of koud aanvoelt, moet je het aan de huisarts laten zien en dit niet uitstellen. In zo'n geval zou het gips te strak kunnen zitten en de hand afknellen.

Als je hand 's avonds een donkerder kleur heeft dan 's morgens raad ik je aan om ook met een huisarts te overleggen wat er de oorzaak van kan zijn. Misschien is het stuwing in de hand maar vraag het toch liever aan je huisarts. Ook als er andere klachten zijn zoals koorts, dikke vingers, gevoel alsof je je hart voelt kloppen in je hand/vingers, jeuk, enzovoorts.

Marleen, 15-03-2012
Ik heb met volleybal laatst, (woensdag, het is nu donderdag) een volleybal tegen mijn pink gekregen, wat moet ik nu? Het doet pijn als ik tegen het boventse kootje duw, en er is ook een zwelling opgetreden, ik kan mijn vinger nog wel bewegen! Wat moet ik doen? Een arts raadplegen of misschien even rustig afwachten? Reactie infoteur, 16-03-2012
Hoe erg het nou eigenlijk is, is niet zo duidelijk, dus ik zou je adviseren om gewoon even langs de huisarts te gaan. De huisarts zal je vinger onderzoeken en voelen of er mogelijk sprake is van een breukje.,

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.