Angststoornis herkennen en aanpakken

Angststoornis herkennen en aanpakken De angststoornis is een psychische aandoening waarbij het belangrijkste kenmerk is dat je gedurende een langere periode verschilt per persoon extreme angstgevoelens hebt. We noemen dus GAS, wat staat voor gegeneraliseerde angststoornis.

Angst

De angst is van dien aard dat deze absoluut niet in verhouding staat met hetgeen de angst veroorzaakt, daarnaast laat de angst het dagelijkse functioneren nogal stagneren. De zorgen, angsten e/o paniek gaan niet alleen over de persoon in kwestie, maar kunnen ook gaan over dagelijkse dingen bij mensen uit te omgeving. De zaken waar ernstige zorgen, angsten of paniek over kan ontstaan zijn meestal de gewone dingen van het dagelijkse leven, zoals het organiseren van zaken in de huishouding van een gezin, afspraken met andere mensen, hygiëne, op tijd komen voor afspraken etc.

Overigens moet de paniekstoornis niet verward worden met hyperventilatie. Dit gebeurt nogal eens (onterecht).

Symptomen

Lichamelijk kunnen de klachten uiteenlopend zijn:
  • hyperactief
  • klamme handen
  • plotselinge zweetaanvallen
  • misselijkheid
  • diarree
  • verstopping maag/darmkanaal
  • ongecontroleerde spierspanning
  • snelle vermoeidheid

Dezelfde symptomen zijn terug te vinden bij bepaalde depressiviteit en gebruik van drugs. Dit maakt het stellen van de diagnose niet gemakkelijker.

Combineer de angsten met enkele van benoemde klachten en met sterk concentratieverlies of geheugenproblemen, aanzienlijke prikkelbaarheid en slecht slapen en de link naar een angststoornis is professioneel snel gelegd.

Behandeling

De laatste jaren wordt er een bepaald type antidepressivum (SSRI/SNRI) voorgeschreven. Maar ook middelen als buspiron of moclobenide en fenelzine. Sinds kort worden enkele antiepileptica medicijnen ook voor angst-verminderende doelen toegepast. (bijv. pregabaline).

Naast de medicatie is in therapie bij een psycholoog om de oorzaak weg te nemen belangrijk. De rol van de psycholoog is de laatste jaren wat meer openlijk geworden en mensen hebben niet meer idee gek te zijn als ze in therapie zijn. Angststoornissen zijn als ze snel herkend worden goed te behandelen.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoeningAngststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoeningDe angststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoening is één van de twaalf angststoornissen die door de DSM-IV…
Angststoornis door een middelAngststoornis door een middelDe angststoornis door een middel is één van de twaalf angststoornissen die door de DSM-IV worden onderscheiden. In dit a…
Psychiatrische visiesPsychiatrische visiesDe psychiatrie kent 3 visies over hoe een psychiatrische stoornis te verklaren is; de biologische-, psychologische- en s…
Dubbel Diagnose: Double Trouble voor hulpverleners?Dubbel Diagnose, co-morbiditeit, double trouble... verschillende benamingen, hetzelfde wordt ermee bedoeld. Hoe ontstaat…

Vinger of duim gebroken?Vinger of duim gebroken?Een gebroken vinger of duim moet altijd behandeld worden door een arts. Als de breuk niet behandeld wordt kunnen er verv…
Leververvetting: symptomen vette lever of vervette leverLeververvetting: symptomen vette lever of vervette leverLeververvetting is een vette of vervette lever; wat is de oorzaak van leververvetting? Wanneer er te veel vet in de leve…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.