Angststoornis herkennen en aanpakken
De angststoornis is een psychische aandoening waarbij het belangrijkste kenmerk is dat je gedurende een langere periode – verschilt per persoon – extreme angstgevoelens hebt. We noemen dus GAS, wat staat voor gegeneraliseerde angststoornis.
Angst
De angst is van dien aard dat deze absoluut niet in verhouding staat met hetgeen de angst veroorzaakt, daarnaast laat de angst het dagelijkse functioneren nogal stagneren. De zorgen, angsten e/o paniek gaan niet alleen over de persoon in kwestie, maar kunnen ook gaan over dagelijkse dingen bij mensen uit te omgeving. De zaken waar ernstige zorgen, angsten of paniek over kan ontstaan zijn meestal de gewone dingen van het dagelijkse leven, zoals het organiseren van zaken in de huishouding van een gezin, afspraken met andere mensen, hygiëne, op tijd komen voor afspraken etc.
Overigens moet de paniekstoornis niet verward worden met hyperventilatie. Dit gebeurt nogal eens (onterecht).
Symptomen
Lichamelijk kunnen de klachten uiteenlopend zijn:
- hyperactief
- klamme handen
- plotselinge zweetaanvallen
- misselijkheid
- diarree
- verstopping maag/darmkanaal
- ongecontroleerde spierspanning
- snelle vermoeidheid
Dezelfde symptomen zijn terug te vinden bij bepaalde depressiviteit en gebruik van drugs. Dit maakt het stellen van de diagnose niet gemakkelijker.
Combineer de angsten met enkele van benoemde klachten en met sterk concentratieverlies of geheugenproblemen, aanzienlijke prikkelbaarheid en slecht slapen en de link naar een angststoornis is professioneel snel gelegd.
Behandeling
De laatste jaren wordt er een bepaald type antidepressivum (SSRI/SNRI) voorgeschreven. Maar ook middelen als buspiron of moclobenide en fenelzine. Sinds kort worden enkele antiepileptica medicijnen ook voor angst-verminderende doelen toegepast. (bijv. pregabaline).
Naast de medicatie is in therapie bij een psycholoog – om de oorzaak weg te nemen – belangrijk. De rol van de psycholoog is de laatste jaren wat meer openlijk geworden en mensen hebben niet meer idee gek te zijn als ze in therapie zijn. Angststoornissen zijn – als ze snel herkend worden – goed te behandelen.