Angststoornis herkennen en aanpakken

Angststoornis herkennen en aanpakken De angststoornis is een psychische aandoening waarbij het belangrijkste kenmerk is dat je gedurende een langere periode verschilt per persoon extreme angstgevoelens hebt. We noemen dus GAS, wat staat voor gegeneraliseerde angststoornis.

Angst

De angst is van dien aard dat deze absoluut niet in verhouding staat met hetgeen de angst veroorzaakt, daarnaast laat de angst het dagelijkse functioneren nogal stagneren. De zorgen, angsten e/o paniek gaan niet alleen over de persoon in kwestie, maar kunnen ook gaan over dagelijkse dingen bij mensen uit te omgeving. De zaken waar ernstige zorgen, angsten of paniek over kan ontstaan zijn meestal de gewone dingen van het dagelijkse leven, zoals het organiseren van zaken in de huishouding van een gezin, afspraken met andere mensen, hygiëne, op tijd komen voor afspraken etc.

Overigens moet de paniekstoornis niet verward worden met hyperventilatie. Dit gebeurt nogal eens (onterecht).

Symptomen

Lichamelijk kunnen de klachten uiteenlopend zijn:
  • hyperactief
  • klamme handen
  • plotselinge zweetaanvallen
  • misselijkheid
  • diarree
  • verstopping maag/darmkanaal
  • ongecontroleerde spierspanning
  • snelle vermoeidheid

Dezelfde symptomen zijn terug te vinden bij bepaalde depressiviteit en gebruik van drugs. Dit maakt het stellen van de diagnose niet gemakkelijker.

Combineer de angsten met enkele van benoemde klachten en met sterk concentratieverlies of geheugenproblemen, aanzienlijke prikkelbaarheid en slecht slapen en de link naar een angststoornis is professioneel snel gelegd.

Behandeling

De laatste jaren wordt er een bepaald type antidepressivum (SSRI/SNRI) voorgeschreven. Maar ook middelen als buspiron of moclobenide en fenelzine. Sinds kort worden enkele antiepileptica medicijnen ook voor angst-verminderende doelen toegepast. (bijv. pregabaline).

Naast de medicatie is in therapie bij een psycholoog om de oorzaak weg te nemen belangrijk. De rol van de psycholoog is de laatste jaren wat meer openlijk geworden en mensen hebben niet meer idee gek te zijn als ze in therapie zijn. Angststoornissen zijn als ze snel herkend worden goed te behandelen.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Angststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoeningAngststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoeningDe angststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoening is één van de twaalf angststoornissen die door de DSM-IV…
Angststoornis door een middelAngststoornis door een middelDe angststoornis door een middel is één van de twaalf angststoornissen die door de DSM-IV worden onderscheiden. In dit a…
Psychiatrische visiesPsychiatrische visiesDe psychiatrie kent 3 visies over hoe een psychiatrische stoornis te verklaren is; de biologische-, psychologische- en s…
Dubbel Diagnose: Double Trouble voor hulpverleners?Dubbel Diagnose, co-morbiditeit, double trouble... verschillende benamingen, hetzelfde wordt ermee bedoeld. Hoe ontstaat…

Vinger of duim gebroken?Vinger of duim gebroken?Een gebroken vinger of duim moet altijd behandeld worden door een arts. Als de breuk niet behandeld wordt kunnen er verv…
Leververvetting: symptomen vette lever of vervette leverLeververvetting: symptomen vette lever of vervette leverLeververvetting is een vette of vervette lever; wat is de oorzaak van leververvetting? Wanneer er te veel vet in de leve…

Reageer op het artikel "Angststoornis herkennen en aanpakken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 12-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Psychische gezondheid
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!