Gekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzing

Gekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzing Wat is een gekneusde vinger en wat te doen bij een gekneusde vinger? Een gekneusde vinger of duim is meestal het gevolg van een botsing of een trauma op de vinger, zoals het laten vallen van een (zwaar) voorwerp op je vinger of door door een klap van een hamer of ander gereedschap op je vinger. Meestal treedt bij een geneusde vinger een zwelling, pijn en een bloeduitstorting op. Een gekneusde vinger komen vooral veel voor in contactsporten zoals rugby, hockey, voetbal en boksen. Maar de kans op gekneusde vingers is ook groot bij activiteiten waar je snel kan vallen zoals skiën en snowboarden. Het gebeurt ook vaak dat mensen een geneusde vinger oplopen doordat ze een vinger tussen de deur krijgen, vooral peuters en kleuters overkomt dit nogal eens.

Gekneusde vinger

Een gekneusde vinger of vingerkneuzing ontstaat als je vinger in een houding wordt gedraaid die buiten de normale bewegingsomvang ligt, als gevolg waarvan de gewrichtsbanden ódie de gewrichten van de vingers bij elkaar houdenó overrekken en scheuren. Bijvoorbeeld bij een volleybalspeler die een bal op een gestrekte vinger krijgt. Doorgaans betreft het geen ernstig letsel, maar een gekneusde vinger kan een signaal zijn van een veel ernstiger probleem, zoals een botbreuk of een spierscheur. Als de pijn en zwelling langer duurt dan 5-10 dagen, is het raadzaam om medische hulp in te schakelen. Als de vinger verliest mobiliteit voor meer dan 5-10 dagen, het is ook aan te raden om advies van een arts te zoeken.

Symptomen van zwelling en pijn

Bij een gekneusde vinger voel je een stekende pijn op de plaats waar de gewrichtsband is verrekt of gescheurd. Daarnaast kan er zwelling optreden en kan er een bloeduitstorting te zien zijn in de vorm van een blauwe plek. De meeste klachten kunnen een paar weken aanwezig blijven, zoals verkleuring of stijfheid. Dit wordt algemeen beschouwd als normaal, maar als de pijn van de gewonde vinger verergert of langer duurt dan twee weken, kan er sprake zijn een breuk (een gebroken vinger) of iets anders wat medische zorg behoeft. Ga in dat geval naar je huisarts.

Wat te doen bij een gekneusde vinger?

Behandeling

Het beperken van de zwelling die optreedt bij een gekneusde vinger bespoedigt het herstel. Volg daarom na kneuzing van je vinger de zogeheten RICE-regel. De vier letters staan voor: rust, ijs, compressie en elevatie.

Rest (rust)

Blijf bewegen, want dat bevordert het herstel. Maar doe dit zo veel mogelijk zonder je vinger te belasten. Kijk uit met sporten.

Ice (ijs)

Koel direct na de kneuzing de aangedane vinger gedurende ten minste 15 minuten. Gebruik hiervoor een cold-pack of ice-pack of stromend, koud water. Bij een cold-pack of ice-pac moet je wel altijd een thee- of handdoek tussen je huid en het ijs leggen om te voorkomen dat de huid bevriest.

Compression (compressie)

Na het koelen kun je de gekneusde vinger intapen door deze vast te tapen aan de vinger ernaast, indien het gewenst is dat de vinger wordt geïmmobiliseerd. Daarvoor kun je pleistertape gebruiken. De andere vinger fungeert als spalk, waardoor de gekneusde vinger niet kan bewegen. Het dragen van een geschikte vingerspalk is ook mogelijk.

Elevation (verhoging)

Houd de zere vinger zo veel mogelijk omhoog. Doe dit vooral de eerste 48 uur. Laat je vinger zo weinig mogelijk naar beneden hangen. Hiermee blijft de vochtophoping in de vinger beperkt. Normaal gesproken neemt de zwelling binnen enkele dagen af. Je kunt het beste de vinger boven je hart houden, want daardoor stroomt er meer bloed uit en naar het getroffen gebied. Dit bevordert de genezing.

Gekneusde vinger herstel

Duur van het herstel

Een lichte kneuzing van je vinger kan binnen een week alweer genezen zijn, maar een flinke kneuzing kan drie tot zes weken nodig hebben om volledig te herstellen en klachtenvrij te zijn. Het is belangrijk om na deze periode om weer te gaan bewegen met de vinger(s), zodat de gewrichten hun normale beweeglijkheid van voor de kneuzing weer terugkrijgen.

Oefeningen voor een spoedig herstel

Als de klachten zijn verdwenen, kun je de vinger(s) weer sterk maken door trainingsoefeningen te doen. Je kunt hierbij gebruikmaken van bepaalde oefenmaterialen, zoals kneedmaterialen en/of een weerstandsweb, welke gebruikt kunnen worden voor uiteenlopende oefeningen voor hand, vinger en onderarm. Oorspronkelijk vis een weerstandsweb ontwikkelt voor de sport om de soepelheid te verbeteren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teenEerste hulp bij een gekneusde vinger of teenDe vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kne…
Vinger uit de komVinger uit de komEen klein ongelukje kan al voldoende zijn en de vinger is uit de kom. Bij sommige mensen komt dit zelden voor, bij ander…
Gekneusde knokkel: oorzaken, symptomen en behandelingGekneusde knokkel: oorzaken, symptomen en behandelingEen gekneusde knokkel komt relatief vaak voor. Je knokkels zijn sterke botten in je hand die je vingers het vermogen gev…
Een gebroken vingerEen gebroken vingerEen gebroken vinger kan iedereen overkomen. Vaak komt het doordat je ergens achter blijft haken of je stoot een van je v…

Schisis: hazenlip, gespleten lip en gehemelteSchisis: hazenlip, gespleten lip en gehemelteHet hebben van een gespleten lip en/ of gehemelte kan een langdurig traject van operaties en cosmetische correcties inho…
PCOS: symptomen, oorzaak, behandeling en zwanger wordenPCOS: symptomen, oorzaak, behandeling en zwanger wordenBij het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), ook wel bekend als 'polycysteus ovarieel syndroom', produceren de eierstokke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • http://www.esporta.nl/fitness-en-training/d/weerstandsweb/
  • http://www.wisegeekhealth.com/how-do-i-treat-a-bruised-finger.htm
  • https://myhealth.alberta.ca/health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=abo3957
  • http://fysiofinder.nl/blessure/gekneusde-vingers/
  • http://nl.wikihow.com/Een-gekneusde-vinger-behandelen
  • https://www.alphega-apotheek.nl/kneuzing-en-verstuiking
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pink_(vinger)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.