Pijn in vinger of pijnlijke vingers: oorzaken van vingerpijn

Pijn in vinger of pijnlijke vingers: oorzaken van vingerpijn Pijn in de vinger kan ervaren worden als een kloppende, stekende, krampende, tintelende of zeurende pijn. Je kunt pijn hebben aan één vinger of meerdere vingers. Pijn in de vinger of vingerpijn is vaak het gevolg van een ongeval of een medische aandoening. In de meeste gevallen is deze pijn niet ernstig en verdwijnt het vanzelf. Pijnlijke vingers kunnen behoorlijk interfereren met je dagelijkse werkzaamheden. Onverklaarbare pijn aan de vinger is vaak een teken van een meer ernstige medische aandoening. Ga in dat geval naar de huisarts. Pijn in de vinger kan gepaard gaan met gevoelloosheid, tintelingen, stijfheid of een brandend gevoel of zwelling. De belangrijkste oorzaken van pijn in de vinger of zere vinger passeren de revue.
Pijn in de vingers kan interfereren met je dagelijkse werkzaamheden / Bron: Fancycrave1, PixabayPijn in de vingers kan interfereren met je dagelijkse werkzaamheden / Bron: Fancycrave1, Pixabay

Pijn in vinger of vingers

Pijn in vinger(s) kan worden veroorzaakt door ziekte of verwonding die van invloed is op één van de structuren in de vinger, waaronder de botten/kootjes, spieren, gewrichten, pezen, bloedvaten of bindweefsels. Gewrichtspijn is een kenmerk van gewrichtsontsteking (artritis) die kan optreden in de gewrichten van de vingerkootjes. Dit kan soms gepaard gaan met roodheid, zwelling of warmte van de gewrichten. Zowel artrose als reumatoïde artritis (RA) treffen vaak de gewrichten van de vingers. Trauma of letsel aan de vinger, zoals kneuzingen, dislocaties en botbreuken zijn stuk voor stuk veelvoorkomende oorzaken van vingerpijn. Tumoren van de structuren in de vinger zijn een zeer zeldzame oorzaak van vingerpijn. Bepaalde aandoeningen zoals diabetes kunnen schade aan de zenuwen veroorzaken, resulterend in pijn, gevoelloosheid of tintelingen van de armen en benen. Dit fenomeen, ook bekend als perifere neuropathie, kan soms ook vingerpijn veroorzaken. Infectie van de huid of andere weefsels van de vinger is een minder vaak voorkomende oorzaak van vingerpijn. Carpaal tunnel syndroom veroorzaakt aanvankelijk gevoelloosheid en tintelingen in de hand, maar naarmate het vordert, kan het krampen of brandend gevoel in de vingers veroorzaken.

Symptomen van vingerpijn

Bijna iedereen heeft ooit pijn aan de vingers gehad. Symptomen van vingerpijn zijn:
 • gevoeligheid
 • brandende pijn
 • stijfheid
 • doof gevoel
 • tintelingen
 • koude
 • zwelling
 • verandering in huidskleur
 • roodheid

Veel aandoeningen kunnen vingerpijn veroorzaken. Gevoelloosheid of tintelingen in de vingers kunnen wijzen op een probleem met de zenuwen of de bloedstroom. Roodheid en zwelling kunnen een teken zijn van infectie of ontsteking.

Oorzaken van pijnlijke vinger(s)

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van pijnlijke vinger(s), zoals:

Pijn in vinger door gekneusde vinger

Een gekneusde vinger ontstaat als je vinger in een houding wordt gedraaid die buiten de normale bewegingsomvang ligt. Het gevolg is dat de gewrichtsbanden overrekken en scheuren. Bij een gekneusde vinger of vingerkneuzing voel je een stekende pijn op de plek waar de gewrichtsband is verrekt of gescheurd. Dit kan gepaard gaan met zwelling en een bloeduitstorting in de vorm van een blauwe plek.

Gebroken pink met scheefstand van de vinger / Bron: My76Strat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gebroken pink met scheefstand van de vinger / Bron: My76Strat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Pijn in vinger door gebroken vinger

Een gebroken vinger, ook wel 'vingerfractuur' genoemd, duidt op een breuk van een van de in de vingers gelegen botjes. Vaak ontstaat het na direct trauma op de vinger, bijvoorbeeld tijdens werkzaamheden, sporten of in het verkeer. De vinger raakt bekneld of stoot ergens hard tegenaan. Zonder adequate behandeling kan een gebroken vinger stijf en pijnlijk worden en leiden tot functieverlies.

Artrose duim of vingergewrichten

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in het gewricht, waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat, dat wil zeggen dat het dunner wordt en het oppervlak is niet meer zo regelmatig en glad. Bij artrose kunnen klachten optreden als stijfheid en gewrichtspijn. Artrose kan zich ook manifesteren in vinger of duim. Na een periode van rust, bijvoorbeeld ís ochtends, zijn de klachten het ergst. Je hebt dan last van startpijn en stijfheid. Deze klachten nemen af binnen het eerste halfuur dat je beweegt. Het kan ook voorkomen dat een vingergewricht dik en warm wordt. In dat geval is het gewricht ontstoken. Je vingers kunnen er op een gegeven ogenblik wat 'knokig' gaan uitzien doordat aan de randen van de vingergewrichtjes extra bot aangroeit. Door de artrose lukt het soms niet meer om bepaalde bewegingen te maken, zoals een vinger helemaal strekken of buigen. Ook kan de kracht in je handen verminderen, waardoor je minder goed kunt knijpen of grijpen.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Het tast het synoviale weefsel aan: de cellen die de gewrichten bedekken en smeren. Bij reumatoïde artritis zijn vooral de gewrichten van de handen en voeten, de knieën, de polsen en de enkels aangedaan. De aandoening ontwikkelt zich doorgaans langzaam. De trias stijfheid, zwelling en pijn zijn klachten die bij alle vormen van artritis van de hand optreden.

Jicht

Bij jicht slaan urinezuurkristallen neer in de gewrichten wat een ontstekingsreactie en veel pijnklachten geeft. Het urinezuur hoopt zich op doordat de purinestofwisseling is verstoord, waardoor er teveel zuren in het lichaam aanwezig zijn. Er worden urinezuurkristallen gevormd die terechtkomen op gewrichten en andere weefsels. De witte bloedcellen proberen deze kristallen op te ruimen. Soms ontstaat hierbij een ontstekingsreactie die een paar dagen aanhoudt. Dat wordt een jichtaanval genoemd. Een eerste aanval gaat vaak over in chronische jicht. Jicht kan zich ook in de vingers manifesteren. De pijn is vaak zo hevig dat actief gebruik van de handen tijdelijk niet meer mogelijk is.

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlZenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Carpaal tunnel syndroom (CTS)

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) duidt op een klachtenpatroon die ontstaat door een beknelling van de middelste armzenuw, de middenhandszenuw, aan de pols in de carpale tunnel. Deze zenuw loopt van de onderarm naar de handpalm via de carpale tunnel. Ook de buigpezen van de hand lopen door deze tunnel. Een beknelling van de zenuw ontstaat door zwelling van de bekleding van de pezen. Het gevolg is dat druk in de tunnel toeneemt en een carpaal tunnel syndroom ontstaat, wat pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in je duim, vingers en handpalm veroorzaakt.

Skiduim

De skiduim is een aandoening waarbij de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim ligt scheurt, verrekt of verslapt. Je kunt je duim niet meer goed bewegen en bepaalde duimbewegingen doen pijn. Directe behandeling kan voorkomen dat het duimgewricht instabiel wordt en de klachten blijvend zijn.

Pijnlijke vinger of duim door triggerfinger

De triggerfinger is een aandoening die veel voorkomt. Hierbij is sprake van een zwelling door een ontsteking in een van de buigpezen van de vingers. Doordat er een pees vastzit in de schede, blijft deze krom staan. Het buigen en strekken van de aangedane vinger geeft een vervelend of pijnlijk gevoel aan de basis van de duim of vinger.

Mallet vinger

Een mallet vinger is een aandoening aan de vinger, die ontstaat wanneer de strekpees van de vinger is beschadigd. Het kan ontstaan doordat je met gestrekte vinger of duim ergens tegenaan stoot, met als gevolg dat de strekpees losscheurt van het eindkootje van de vinger. Een enkele keer kan er ook een stukje bot afbreken. Dit resulteert in een afhangend eindkootje dat niet meer gestrekt kan worden en meestal is het topje van de vinger pijnlijk en gezwollen.

Letsels aan de vingertoppen

Letsels aan de vingertoppen zijn veel geziene verwondingen aan de hand. Er kan bijvoorbeeld iets zwaars op je vinger(s) vallen wat voor verbrijzeling zorgt, maar ook snij- en brandwonden aan de vingers komen veel voor. Bij letsel aan de vingertoppen kunnen zowel huid, bot, nagel, nagelbed, pezen, bindweefsel als zenuwuiteinden betrokken zijn. Bij beschadigingen van de zenuwuiteinden kan er een doof en tintelend gevoel ontstaan.

Mucoid cyste / Bron: Jmarchn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mucoid cyste / Bron: Jmarchn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Puisten, knobbeltjes, cysten en tumoren

Allerlei soorten knobbels kunnen voor hinder en pijn zorgen. Een voorbeeld is een ganglion cyste, een goedaardige uitstulping die ontstaat vanuit het gewrichtskapsel of vanuit een peesschede. Deze kan zich op een vinger voordoen. Een mucoïd cyste zie je vaak op het laatste gewrichtje van de vinger, vaak ter plaatse van de huid rond het nagelbed.

Fijt

Fijt duidt op een pijnlijke ontsteking in een vingertop of teentop. Fijt is vaak een verergering van een nagelriemontsteking naar een ontsteking van de gehele vinger. Een ontstoken vinger kan al ontstaan door een klein en simpel wondje of het afbijten van losse velletjes bij de nagels. Fijt wordt vooral gezien bij volwassenen en zelden bij kinderen.

Pijnlijke vingers door winterhanden

Winterhanden duidt op kleine, jeukende, pijnlijke paarsrode zwellingen die zich ontwikkelen op de bovenkant van je vingers (of tenen, in dat geval 'wintertenen' genoemd). Deze zwellingen ontstaan meestal als gevolg van een abnormale reactie op (vochtige) kou. Het is een vervelende, maar onschuldige aandoening die vanzelf overgaat.

Overleg met de huisarts vanwege pijnlijke vingers / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de huisarts vanwege pijnlijke vingers / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Raadpleeg je huisarts bij elke vorm van pijn die van invloed is op je vermogen om je dagelijkse activiteiten of werkzaamheden uit te voeren. Het is belangrijk dat je tijdig medische hulp inschakelt bij mogelijke fracturen, dislocaties en wondinfecties.

Onderzoek en diagnose

Om de oorzaak van vingerpijn te diagnosticeren, zal een arts de symptomen en medische geschiedenis van een persoon gewoonlijk beoordelen en een lichamelijk onderzoek van de aangedane vinger uitvoeren. Er kan ook beeldvormend onderzoek en bloedonderzoek uitgevoerd worden.

Zelfzorg van pijnlijke vingers

Zelfzorgmaatregelen voor pijnlijke vingers kunnen bestaan uit:
 • het aanbrengen van een icepack op het getroffen gebied gedurende maximaal 20 minuten per keer
 • de vinger zoveel mogelijk laten rusten
 • het beschermen en immobiliseren van de aangedane vinger met behulp van een spalk of door buddy taping
 • de vinger boven het niveau van het hart houden om zwelling te verminderen
 • vrij verkrijgbare pijnstillers gebruiken, zoals paracetamol, ibuprofen en naproxen

Prognose

Vingerpijn is vaak het gevolg van lichte verwondingen. Je kunt vaak met zelfzorgmaatregelen de pijnlijke vinger verzorgen. Vaak is het dan binnen enkele dagen over. Ernstige, verergerende of terugkerende pijn kan echter het teken zijn van een ernstiger letsel of een onderliggende aandoening. Raadpleeg in dat geval de huisarts.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teenEerste hulp bij een gekneusde vinger of teenDe vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kne…
Vinger uit de komVinger uit de komEen klein ongelukje kan al voldoende zijn en de vinger is uit de kom. Bij sommige mensen komt dit zelden voor, bij ander…
Een gebroken vingerEen gebroken vingerEen gebroken vinger kan iedereen overkomen. Vaak komt het doordat je ergens achter blijft haken of je stoot een van je v…
Vinger of duim gebroken?Vinger of duim gebroken?Een gebroken vinger of duim moet altijd behandeld worden door een arts. Als de breuk niet behandeld wordt kunnen er verv…

Corneatopografie: Onderzoek - Beeld van hoornvlies van oogCorneatopografie: Onderzoek - Beeld van hoornvlies van oogEen patiënt met hoornvliesafwijking krijgt soms een corneatopografie. Met behulp van geautomatiseerde beeldvormingstechn…
Scleritis: Ernstige oogontsteking van de scleraScleritis: Ernstige oogontsteking van de scleraScleritis is een ernstige oogontsteking die optreedt aan de gehele dikte van de sclera (harde oogrok). De sclerale, epis…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pogrebnoj Alexandroff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.ortho-care.eu/page/102/duimbasis-artrose/
 • http://zhpc.nl/artrose-duim-of-vingergewrichten/
 • https://www.radboudumc.nl/Zorg/Ziektebeelden/Pages/Jicht.aspx
 • http://www.orthopediedelft.nl/nl/Wat_doen_we/Hand%20en%20pols/Mallet-vinger/
 • Medical News Today. Causes and treatment of finger pain. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324845.php (ingezien op 5-5-2019)
 • MedicineNet. Finger Pain: Symptoms & Signs. https://www.medicinenet.com/finger_pain/symptoms.htm (ingezien op 5-5-2019)
 • Medlineplus. Fingerpain. https://medlineplus.gov/ency/article/003248.htm (ingezien op 5-5-2019)
 • Afbeelding bron 1: Fancycrave1, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: My76Strat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Alexonline/Shutterstock.nl
 • Afbeelding bron 4: Jmarchn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Syda Productions/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.