Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teen

Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teen De vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kneuzing te pakken.

Een gekneusde vinger of teen

Iedereen maakt het wel eens mee: je vingers of tenen zo hard stoten, dat je er nog dagen of soms zelfs weken last van hebt. Binnenshuis is het comfortabel om op sokken of blote voeten te lopen. Veel mensen hebben al ervaren hoe gemakkelijk het dan is om keihard je teen tegen een tafelpoot of de poot van je bed te stoten. Gevolg van het hard stoten van je vingers of tenen is een pijnlijke kneuzing die gepaard kan gaan met zwelling en een bloeduitstorting in het gekneusde gebied.

Moet je naar de dokter met een gekneusde vinger of teen?

Een gekneusde vinger of teen is geen reden om meteen naar de huisarts of de EHBO te gaan. Een kneuzing verdwijnt vanzelf. Wel kun je zelf een aantal dingen doen die de genezing bevorderen en de pijn kunnen verlichten. Wanneer de pijn na een week niet minder is, je de teen of vinger helemaal niet kan bewegen of de teen of vinger scheef staat, dan kan er sprake zijn van een breuk. In dat geval moet je wel naar de huisarts.

Wat kun je zelf doen bij een gekneusde vinger of teen?

Hieronder een aantal tips die kunnen helpen om de pijn te verlichten:
  • Om te beginnen is het belangrijk om de eerste uren de vinger of teen te koelen met ijs. Gebruik een icepack of ijsblokjes in een zakje in een washandje en koel ieder uur de zere vinger of teen gedurende een minuut of 10.
  • Smeer de gekneusde vinger of teen regelmatig in met Arnicazalf. Arnicazalf laat bloeduitstorting en zwelling sneller verminderen, zodat je de vinger of teen sneller weer moeiteloos kunt bewegen.
  • Geef de vinger of teen rust. Ontzie de vinger of teen zo veel mogelijk. Draag bij een gekneusde teen een open schoen of slipper. Zo wordt teen ontzien doordat er geen druk op wordt uitgeoefend.
  • Wanneer het bewegen met de vinger of teen veel pijn doet, gebruik dan smal sporttape om de vinger of teen in te tapen. Ga als volgt te werk: bij een gekneusde vinger plak je een reepje tape vanaf de nagelriem naar beneden tot net boven de knokkel. Vervolgens plak je zo'n zelfde reepje tape aan de binnenkant van de vinger. Daarna plak je verdeeld over de vinger 3 reepjes tape rond de vinger. Net zoals je een pleister om je vinger zou doen. Let erop dat je de tape niet te strak om de vinger doet, anders knelt de vinger teveel af. Als laatste plak je aan elke zijkant van de vinger een stuk tape, weer vanaf de hoogte van de nagelriem naar de onderkant van de vinger. Een teen kun je op dezelfde manier intapen, maar nu plaats je een plukje watten tussen de gekneusde teen en de teen ernaast en tape je beide tenen. De tapes rondom plak je dan om twee tenen heen, zodat te twee tenen aan elkaar vast zitten en er een soort spalk ontstaat. Bij kleine tenen gebruik je alleen twee tapes rondom. Sporttape is verkrijgbaar bij de drogist.
  • De pijn kan verminderen door de hand met de zere vinger of de voet met de zere teen hoog te houden. Eventueel kun je de eerste dagen een mitella dragen of de voet hoog leggen op een stoel. Het is wel goed om de teen of vinger af en toe voorzichtig te bewegen, dit bevordert de doorbloeding en vermindert stijfheid.
  • Bij veel pijn kun je een pijnstiller zoals Ibuprofen of Paracetamol nemen.

Hoe lang duurt een kneuzing aan de vinger of teen?

De duur van de pijn bij een kneuzing aan de vinger of teen kan heel erg uiteenlopen. Bij de een is de pijn en zwelling na een paar dagen weg, bij de ander kan de pijn nog weken of zelfs maanden later nog de kop opsteken, bijvoorbeeld bij licht stoten. De ergste pijn en zwelling is wel weg, maar van tijd tot tijd kan de vinger of teen weer wat pijnlijk aanvoelen. Na verloop van tijd zal de pijn geleidelijk aan niet meer terugkeren.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelBloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelEen bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed tussen de nagel en het nagelbed. Bloed onder de nagel v…
Gekneusde voet, behandeling en herstelGekneusde voet, behandeling en herstelEen gekneusde voet moet niet verward worden met het verstuiken van de enkel of een gebroken voet. Een kneuzing aan de vo…
Gekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzingGekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzingWat is een gekneusde vinger en wat te doen bij een gekneusde vinger? Een gekneusde vinger of duim is meestal het gevolg…
Gekneusde pols: behandeling en herstelGekneusde pols: behandeling en herstelEen gekneusde pols komt vaak samen met een verstuiking van de pols. Wie zijn pols gekneusd heeft, voelt veel pijn, ook i…

Het syndroom van DownHet syndroom van DownHet syndroom van Down kennen we allemaal en in de volksmond noemen we deze kinderen “mongooltjes”. Een ietwat denigreren…
Slijm ophoesten: wit, geel, grijs, rood sputum ophoestenSlijm ophoesten: wit, geel, grijs, rood sputum ophoestenSlijm ophoesten of hoesten in het algemeen wordt vaak als een hinderlijk verschijnsel gezien, maar het kan zeer nuttig z…
Reacties

Nick, 19-02-2013
Ik heb ongeveer 4 maanden terug tijdens het boksen de knokkel van mijn middelvinger erg hard bezeert, het begon helemaal op te zwellen en deed ook pijn. Inmiddels is de pijn weggegaan maar hij is nog steeds erg dik (vocht erin) en als ik hem stoot doet het weer pijn. Moet ik gewoon nog meer rust nemen? of toch naar de huisarts gaan? want ik wil graag mijn sport weer gaan beoefenen. Reactie infoteur, 20-02-2013
Als je vinger na vier maanden nog steeds dik is wordt het hoog tijd om naar je huisarts te gaan!

Pim, 24-03-2012
Hallo ik heb gisteren mijn duim gestoten aan een basketbal en het bewegen doet vreselijk pijn. Iemand die ik ken is fysio en zegt dat het niet gebroken is, maar hij staat wel scheef en is heel erg dik. Ik zit eraan te denken toch nog even een foto van te laten maken, omdat ik het toch nog niet helemaal vertrouw. Wat kan u mij aanraden om er nog mee te doen? Ik heb er namelijk niets meer mee gedaan, niet in lauw of koud water en ook geen ijs erop. Reactie infoteur, 24-03-2012
Op naar de huisarts of de huisartsenpost. De fysio kan echt niet aan de buitenkant zien of het is gebroken of niet. Als je er een tik van een basketbal op hebt gehad kan het evengoed gebroken zijn. Koelen kan altijd. Een icepack of wat ijsklontjes in een washandje erop, een aantal maal per dag 5-10 min. Verder even niets doen, eerst ernaar laten kijken.

Sarah, 27-11-2011
Goedemiddag, ik heb een vraagje over mijn gekneusde teen. Ruim 5 maanden geleden heb ik mijn middelste teen rechtervoet keihard gestoten. Zo hard dat de teen blauw werd, je knak hoorde en ik echt even naar adem moest happen. Ik had het geluk dat ik in een warm land was en dat ik dus geen dichte schoenen hoefde te dragen en mijn tenen goed bewegen (beetje stijf) dus het was denk ik niet gebroken. Een paar weken later terug in NL kon ik alleen gympen aan. Nu kan ik bijna alles mits niet te smal weer dragen. De onderkant van mijn voet is ook erg gevoelig. Echter, nu is het geval dat ik sindsdien nog 3 keer dezelfde voet gestoten heb en iedere keer doet die ene teen weer of nog meer pijn. Nu trekt het nog meer naar de onderkant van mijn voet toe en doet joggen op blote voeten logisch pijn, maar dus op renschoenen ook pijn. Ik heb het gevoel dat de pijn en de gevoeligheid breder wordt. Moet ik nu toch maar naar de huisarts? Ik zit er over na te denken, maar wil tegelijkertijd ook weer niet voor niets gaan. 5 maanden er al last van hebben lijkt mij best wel lang. Graag advies gewenst.
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 27-11-2011
Vijf maanden wachten om naar de dokter te gaan is erg lang! Laat er toch maar even naar kijken. Pijn van een kneuzing kan heel lang duren, maar er kan net zo goed ergens een ontsteking zitten of iets dergelijks. Dus op naar de dokter! Beter een keertje voor niets, dan veel te laat!

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.