Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teen

Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teen De vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kneuzing te pakken.

Een gekneusde vinger of teen

Iedereen maakt het wel eens mee: je vingers of tenen zo hard stoten, dat je er nog dagen of soms zelfs weken last van hebt. Binnenshuis is het comfortabel om op sokken of blote voeten te lopen. Veel mensen hebben al ervaren hoe gemakkelijk het dan is om keihard je teen tegen een tafelpoot of de poot van je bed te stoten. Gevolg van het hard stoten van je vingers of tenen is een pijnlijke kneuzing die gepaard kan gaan met zwelling en een bloeduitstorting in het gekneusde gebied.

Moet je naar de dokter met een gekneusde vinger of teen?

Een gekneusde vinger of teen is geen reden om meteen naar de huisarts of de EHBO te gaan. Een kneuzing verdwijnt vanzelf. Wel kun je zelf een aantal dingen doen die de genezing bevorderen en de pijn kunnen verlichten. Wanneer de pijn na een week niet minder is, je de teen of vinger helemaal niet kan bewegen of de teen of vinger scheef staat, dan kan er sprake zijn van een breuk. In dat geval moet je wel naar de huisarts.

Wat kun je zelf doen bij een gekneusde vinger of teen?

Hieronder een aantal tips die kunnen helpen om de pijn te verlichten:
  • Om te beginnen is het belangrijk om de eerste uren de vinger of teen te koelen met ijs. Gebruik een icepack of ijsblokjes in een zakje in een washandje en koel ieder uur de zere vinger of teen gedurende een minuut of 10.
  • Smeer de gekneusde vinger of teen regelmatig in met Arnicazalf. Arnicazalf laat bloeduitstorting en zwelling sneller verminderen, zodat je de vinger of teen sneller weer moeiteloos kunt bewegen.
  • Geef de vinger of teen rust. Ontzie de vinger of teen zo veel mogelijk. Draag bij een gekneusde teen een open schoen of slipper. Zo wordt teen ontzien doordat er geen druk op wordt uitgeoefend.
  • Wanneer het bewegen met de vinger of teen veel pijn doet, gebruik dan smal sporttape om de vinger of teen in te tapen. Ga als volgt te werk: bij een gekneusde vinger plak je een reepje tape vanaf de nagelriem naar beneden tot net boven de knokkel. Vervolgens plak je zo'n zelfde reepje tape aan de binnenkant van de vinger. Daarna plak je verdeeld over de vinger 3 reepjes tape rond de vinger. Net zoals je een pleister om je vinger zou doen. Let erop dat je de tape niet te strak om de vinger doet, anders knelt de vinger teveel af. Als laatste plak je aan elke zijkant van de vinger een stuk tape, weer vanaf de hoogte van de nagelriem naar de onderkant van de vinger. Een teen kun je op dezelfde manier intapen, maar nu plaats je een plukje watten tussen de gekneusde teen en de teen ernaast en tape je beide tenen. De tapes rondom plak je dan om twee tenen heen, zodat te twee tenen aan elkaar vast zitten en er een soort spalk ontstaat. Bij kleine tenen gebruik je alleen twee tapes rondom. Sporttape is verkrijgbaar bij de drogist.
  • De pijn kan verminderen door de hand met de zere vinger of de voet met de zere teen hoog te houden. Eventueel kun je de eerste dagen een mitella dragen of de voet hoog leggen op een stoel. Het is wel goed om de teen of vinger af en toe voorzichtig te bewegen, dit bevordert de doorbloeding en vermindert stijfheid.
  • Bij veel pijn kun je een pijnstiller zoals Ibuprofen of Paracetamol nemen.

Hoe lang duurt een kneuzing aan de vinger of teen?

De duur van de pijn bij een kneuzing aan de vinger of teen kan heel erg uiteenlopen. Bij de een is de pijn en zwelling na een paar dagen weg, bij de ander kan de pijn nog weken of zelfs maanden later nog de kop opsteken, bijvoorbeeld bij licht stoten. De ergste pijn en zwelling is wel weg, maar van tijd tot tijd kan de vinger of teen weer wat pijnlijk aanvoelen. Na verloop van tijd zal de pijn geleidelijk aan niet meer terugkeren.
© 2009 - 2020 Ceetee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelBloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelEen bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed tussen de nagel en het nagelbed. Bloed onder de nagel v…
Gekneusde voet, behandeling en herstelGekneusde voet, behandeling en herstelEen gekneusde voet moet niet verward worden met het verstuiken van de enkel of een gebroken voet. Een kneuzing aan de vo…
Gekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzingGekneusde vinger: symptomen & behandeling van vingerkneuzingWat is een gekneusde vinger en wat te doen bij een gekneusde vinger? Een gekneusde vinger of duim is meestal het gevolg…
Gekneusde pols: behandeling en herstelGekneusde pols: behandeling en herstelEen gekneusde pols komt vaak samen met een verstuiking van de pols. Wie zijn pols gekneusd heeft, voelt veel pijn, ook i…

Het syndroom van DownHet syndroom van DownHet syndroom van Down kennen we allemaal en in de volksmond noemen we deze kinderen “mongooltjes”. Een ietwat denigreren…
Slijm ophoesten: wit, geel, grijs, rood sputum ophoestenSlijm ophoesten: wit, geel, grijs, rood sputum ophoestenSlijm ophoesten of hoesten in het algemeen wordt vaak als een hinderlijk verschijnsel gezien, maar het kan zeer nuttig z…

Reageer op het artikel "Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Suzanne Bettonviel, 11-07-2018 13:28 #35
Ik ben in het vorige weekend van mijn fiets gevallen toen ik last kreeg van mijn epileptische aanval. En ben van een dijkje gegleden. Het stuur van mijn fiets kwam op mijn vinger. En daarna was mijn vinger gekneusd. Dat deed veel pijn. En nog steeds heb ik last.

Herman Wennekes, 24-09-2017 00:56 #34
Ik heb op mijn middel vinger geslagen met een rubberen hamer, nu is het zo dat mijn vingertop koud aan voelt en ik dat niet zo vertrouw.

Danilio, 12-08-2017 14:39 #33
Mijn ringvinger is gister dubbelgeklapt en het deed doet echt heel erg pijn ik kan hem niet recht houden of een vuist maken. het is op 3 plekken blauw en heel erg opgezwollen wat kan ik het best doen?

Peter, 23-04-2017 09:09 #32
Onze zoon (5jaar) is 4 dagen geleden gevallen en heeft een dikke duim nu. Volgens de huisarts zou hij de duim dinsdag weer moeten kunnen gaan gebruiken een beetje als dat niet zo is helemaal nog niet dan weer terugkomen maar ik kan nergens een duidelijk antwoord vinden over hoeveel dagen een zwelling dan maximaal mag blijven. hij gebruikt de vinger nu wel maar hij is nog net zo dik als vier dagen geleden. Natuurlijk is het per geval verschillend maar een indicatie zou erg fijn zijn. bijvoorbeeld geen twee weken net zo dik als de eerste dag. Ik hoop dat iemand er iets over kan zeggen. vriendelijk bedankt

Sara, 16-09-2016 22:01 #31
Bijna 2 weken geleden ben ik van de trap gevallen. Door de val heb ik 4 blauwe tenen gehad. Het was pijnlijk. Nu voel ik met lopen nog een lichte pijn. De tenen voelen nog iets dik aan. Ik ga ervan uit dat ze gekneusd zijn. Ben gewoon door blijven lopen omdat de pijn wel mee viel. Hoe lang duurt een kneuzing meestal? Is het raadzaam om naar de huisarts te gaan? Over 3 weken ga ik een vierdaagse wandelen. Hopelijk kan dat.

Amber, 05-04-2016 20:56 #30
Hoi ik heb mijn ring vinger hard gestoten aan een basketbal. Hij is hard dubbel geklapt. Hij is dik en blauw en staat scheef. Wat moet ik doen? Het doet heel veel pijn als ik het zachtjes stoot.

Anon38, 14-11-2015 17:53 #29
Beste allemaal, wanneer je last heb van:
- een bloeduitstorting in de zwelling
- je kunt nauwelijks lopen (niet meer dan 4 stappen)
- de teen/vinger doet pijn bij druk op specifieke plekken
- de teen/vinger staat scheef (naar een kant die niet binnen de normale bewegingen valt, of op een plek waar geen gewrichtje zit)
Dan is het aan te raden naar de huisarts/fysio te gaan. (bij meer dan 2)

Bij zowel kneuzing als breuk is het aan te raden rust te houden, dus ook voetballen maar een keertje skippen. Is de pijn/zwelling te erg dan kun je deze koelen, let wel, dan gaat het herstel ook langzamer.

Als een klacht verdacht lang duurt (en je hebt wel rust gehouden) dan is een bezoekje aan de huisarts/fysio altijd een goed idee.

Voetbalster, 13-11-2015 14:55 #28
Voetbalschoen op mijn grote teen gehad, hij is blauw en doet pijn met lopen. Wat moet ik doen? Ik heb morgen een wedstrijd.

Mark Malynovskyy, 29-08-2015 10:35 #27
Me dikke teen is gekneust en ik moet om half 3 voetballen wat is het handigst om te doen? Stuur me snel een berichtje bedankt?

Grt: Mark

Odj, 06-12-2014 00:17 #26
Hoi ik heb vandaag met zaalhockey een snoeiharde bal tegen mn kleine teen aangekregen. Niks aan gedaan want pijn viel wel mee. Maar toen ik thuis kwam kon ik bijna niet meer lopen. Tape omheen gedaan en ongeveer 3 uur laten zitten. Toen het eraf gehaald maar super veel pijn en hele teen is blauw en dik. Gebroken? en wat kan ik er aan doen?

Freek, 05-12-2014 13:31 #25
Ik ben afgelopen zomer een keer van de trap gevallen op mijn vinger. Nu is hij sinds die tijd dik ten hoogte van mijn middenhandsbeentjes. Hij al 4 maanden even dik en doet soms pijn als ik hem veel belast.
Is dit een kneuzing waarvoor ik naar de huisarts moet of is mijn vinger toch gebroken?
Dat laatste lijkt me sterk omdat ik gewoon door ben gegaan met hockey. Toch vind ik het nu een beetje irritant worden en wil ik wel van de pijn en dikte af!

Iemand tips?

Mark, 30-11-2014 13:45 #24
Kan iemand helpen?
Bijna een jaar geleden nu zat ik in de klas en zat ik een beetje te kloten met een vriend. Uiteindelijk begon ik irritant te worden voor hem en pakte hij mijn (rechter) duim vast en draaide em zegmaar rond. Ik had daar een paar weken echt veel last van. Er was geen zwelling, maar het deed pijn. Ik zit onder handbal en elke keer met de bal vangen voelde ik het weer. Nu is t iets minder maar als er een bal tegenaan komt of als ik mijn duim in mijn vuist stop en lichtjes knijp doet het nog wel een beetje pijn. Is dit een kneuzing en is het normaal dat ik het nog steeds voel?
Alvast bedankt!
Mark

Sean, 15-10-2014 20:38 #23
Vandaag was ik alleen thuis en was een beetje met een klein balletje aan het kloten, toen die bal bij de deur kwam wou ik hem trappen en toen knalde mijn teen vol op tegen de deur, dom natuurlijk maarja dat gebeurt wel is ;-).
Ik was van plan om overmorgen te gaan schaatsen met vrienden en daar had ik heel veel zin in, maar nu twijfel ik of ik nog wel kan gaan aangezien mijn teen veel pijn doet, is gezwollen, rood is, soms voel ik helemaal niks meer en ik kan hem nauwelijks bewegen. WAT TE DOEN?

Jefa, 19-08-2014 17:02 #22
1 week terug met een beladen kar met 19 pakken laminaat over mijn kleine teen gereden, thuis gelijk gekoelt, aantal dagen gekreupelt teen getapte, na 5 dagen ging het redelijk, tape verwijdert 1 hele dag zonder tape en en zonder pijn mijn werk kunnen doen
Volgende morgen werd ik wakker met veel pijn in de teen, paracetamol en natte doeken (teen is weer aardig opgezet) opnieuw getapte en zit al de hele dag met mijn been omhoog, pijn is erger dan de dagen na het het ongevalletje.
wel of niet naar de huisarts, wie heeft ook aleens zoiets meegemaakt, en wat kan ik verwachten, gaat dit weken maanden duren, of mag ik hopen dat het vanaf nu weer beter gaat, laat de tape nu maar enkele dagen zitten, en loop zo weinig mogelijk

Uk, 13-08-2014 23:59 #21
Drie weken geleden uitgegleden en naar een uur kreeg ik pijn aan mijn grote teen, beetje dik maar kon niet slapen van de pijn.ziekenhuis geweest niet gebroken maar goed gekneusd.
Maar kan alleen op slippers lopen andere schoenen doet het pijn en wordt mijn teen gelijk dik. Sommige bewegingen met de voet bv op de zij liggen doet erg pijn. Wat kan ik hier aan doen? Is er een oplossing?of hoe lang duurt zo iets?

Saiiya0, 26-10-2013 00:28 #20
Ik heb sind gister heel veel last van mijn vinger want ik had me heel hard gestoten en paar minuten daarna zag ik dat mijn vinger heel erg opgezwollen was :-(. Ik was best geschrokken, nog nooit meegemaakt. Ik zal deze tips goed gebruiken. :-D

R., 06-10-2013 15:53 #19
Bedankt voor de tips heeft erg geholpen met mijn gekneusde teen.

Luka, 16-06-2013 16:01 #18
Hey, een paar dagen terug heb ik met het boksen me vinger gekneust en ik kan me knokkel niet meer zien. ik heb het niet gekoeld of iets en me vinger kan niet meer zeg maar als ik een vuist maak, kan die vinger niet helemaal naar achter. kunt u mij raad geven?

Zee, 30-05-2013 19:42 #17
Ik heb mijn vinger gestoten tijdens rugby. het doet erg pijn. ik kan hem ook niet meer strekken, is die gekneusd?

Maarten, 25-05-2013 16:38 #16
Ik lag laatst met mijn vriendin in bed. en toen deed ik iets te wilt en stootte ik mijn teen, hij is nu heel dik en opgezwollen. ik geef hem veel rust en heb hem gekoeld. maar hij blijft maar pijn doen. wat moet ik doen?

Oscar, 22-05-2013 20:58 #15
Ik heb een gekneusde pink, al sinds zaterdag gebeurt. Ik doe met ijs doekje erop of eronder. En beetje Ibuprofen. Is het goed? Pijn gaat wel beter gaat de vinger zelf weer terug in zijn plek?

Johanne, 18-03-2013 20:17 #14
Ik heb een gekneusde teen denk ik maar ik heb er al ijs op gelegd en al om hoog gehouden. Ik ben nu van plan iets anders te proberen.

Nick, 19-02-2013 13:16 #13
Ik heb ongeveer 4 maanden terug tijdens het boksen de knokkel van mijn middelvinger erg hard bezeert, het begon helemaal op te zwellen en deed ook pijn. Inmiddels is de pijn weggegaan maar hij is nog steeds erg dik (vocht erin) en als ik hem stoot doet het weer pijn. Moet ik gewoon nog meer rust nemen? of toch naar de huisarts gaan? want ik wil graag mijn sport weer gaan beoefenen. Reactie infoteur, 20-02-2013
Als je vinger na vier maanden nog steeds dik is wordt het hoog tijd om naar je huisarts te gaan!

Lollypop, 17-01-2013 07:23 #12
Hoi ik ging met ijs van een glijbaan en nu is de knokkel van mijn duim gekneusd. Ik weet niet hoe ik hem moet verbinden. Help

Huisjeboompjebeesje, 31-10-2012 13:03 #11
Ik ben gisteren over een draadje gevallen, heel dom natuurlijk maar ja dat gebeurt. Ik heb dus denken ze een zwaar gekneuste teen. Wat kan ik daar aan doen en is het goed om naar de dokter te gaan? Alvast bedankt voor hulp.

Mari, 14-10-2012 12:17 #10
Hallo, gister ben ik naar een feest geweest, en tijdens het dansen stond er iemand met een hele hoge hak op me teen. Het deed zo verschrikkelijk zeer dat ik er nog amper van kon lopen die avond. Mijn grote teen is nu helemaal blauw en doet ontzettend pijn wanneer ik em aanraak. Lopen kan nog wel met veel moeite. Wat kan het zijn? Ik wil er nog niet mee naar de dokter, met de hoop dat het wel over zal gaan. Maar nu ik er over nadenk zal ik hier toch nog wel een tijdje last van hebben.

Mendy, 03-04-2012 19:27 #9
Heb gisteren met volleybal mn vinger gekneusd, en ben er mee naar de dokter geweest, maar die gaf een beetje vaag antwoord op de vraag wanneer ik weer zou mogen speln
nou heb ik volgende week hele belangrijke wedstrijd, kan ik die wel gewoon spelen?

Pim, 24-03-2012 12:46 #8
Hallo ik heb gisteren mijn duim gestoten aan een basketbal en het bewegen doet vreselijk pijn. Iemand die ik ken is fysio en zegt dat het niet gebroken is, maar hij staat wel scheef en is heel erg dik. Ik zit eraan te denken toch nog even een foto van te laten maken, omdat ik het toch nog niet helemaal vertrouw. Wat kan u mij aanraden om er nog mee te doen? Ik heb er namelijk niets meer mee gedaan, niet in lauw of koud water en ook geen ijs erop. Reactie infoteur, 24-03-2012
Op naar de huisarts of de huisartsenpost. De fysio kan echt niet aan de buitenkant zien of het is gebroken of niet. Als je er een tik van een basketbal op hebt gehad kan het evengoed gebroken zijn. Koelen kan altijd. Een icepack of wat ijsklontjes in een washandje erop, een aantal maal per dag 5-10 min. Verder even niets doen, eerst ernaar laten kijken.

Ellemie, 08-02-2012 16:48 #7
Vanmiddag met volleyballen m'n ringvinger gekneusd. Heb mijn ringvinger en middelvinger aan elkaar vastgemaakt met tape. ;)

Gr Ellemie-Julia van Zandergoeten.

Jasmijn, 25-12-2011 19:38 #6
Op school hadden we laats een unihockey toernooi.
tijdens dat toernooi is er met een stick op mijn wijsvinger geslagen.
het was dik en het bloede flink. De docent had meteen een verbandje aangelegd, daardoor kon ik verder spelen.
Ik heb er nu nog veel pijn aan.
We zijn niet naar de dokter geweest. Mijn ouders vinden dat niet nodig.
Ik hoop dat ik geholpen kan worden.

groetjes,

jasmijn

Sarah, 27-11-2011 17:46 #5
Goedemiddag, ik heb een vraagje over mijn gekneusde teen. Ruim 5 maanden geleden heb ik mijn middelste teen rechtervoet keihard gestoten. Zo hard dat de teen blauw werd, je knak hoorde en ik echt even naar adem moest happen. Ik had het geluk dat ik in een warm land was en dat ik dus geen dichte schoenen hoefde te dragen en mijn tenen goed bewegen (beetje stijf) dus het was denk ik niet gebroken. Een paar weken later terug in NL kon ik alleen gympen aan. Nu kan ik bijna alles mits niet te smal weer dragen. De onderkant van mijn voet is ook erg gevoelig. Echter, nu is het geval dat ik sindsdien nog 3 keer dezelfde voet gestoten heb en iedere keer doet die ene teen weer of nog meer pijn. Nu trekt het nog meer naar de onderkant van mijn voet toe en doet joggen op blote voeten logisch pijn, maar dus op renschoenen ook pijn. Ik heb het gevoel dat de pijn en de gevoeligheid breder wordt. Moet ik nu toch maar naar de huisarts? Ik zit er over na te denken, maar wil tegelijkertijd ook weer niet voor niets gaan. 5 maanden er al last van hebben lijkt mij best wel lang. Graag advies gewenst.
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 27-11-2011
Vijf maanden wachten om naar de dokter te gaan is erg lang! Laat er toch maar even naar kijken. Pijn van een kneuzing kan heel lang duren, maar er kan net zo goed ergens een ontsteking zitten of iets dergelijks. Dus op naar de dokter! Beter een keertje voor niets, dan veel te laat!

Chantal, 30-10-2011 03:18 #4
Ik heb ongeveer 4 weken geleden mn teen heel erg hard gestoten. Hij is niet gebroken want ik kan de teen wel bewegen (is wel een beetje pijnlijk) en hij staat niet scheef of iets dergelijk. Wel heb ik er nu nog steeds heel erg veel last van en doet het heel erg pijn. Moet ik hiermee naar de dokter of niet?

Denker, 22-07-2011 18:00 #3
Als je meteen na het stoten je vingers in een vuist doet (doet wel even pijn) en dan even die stand vasthoudt heb je er naderhand minder last van.

Shayne Te Hoonte, 15-03-2011 21:01 #2
Hallo ik heb een vraagje ik heb zaterdag mijn teen gestoten en aankomende zaterdag een tenniswedstrijd mijn teen is nu dus gekneusd en wil heel graag zaterdag mijn tenniswedstrijd spelen ik heb nu wel al redelijk veel pijn aan mijn voet maar heeft er iemand tips met wat ik zou kunnen doen en hoe ik het moet intapen. Alvast hardstikke bedankt
Groetjes shayne

Shayne Te Hoonte, 15-03-2011 20:58 #1
Hallo ik heb een vraagje ik heb zaterdag mijn teen gestoten en aankomende zaterdag een tenniswedstrijd mijn teen is nu dus gekneusd en wil heel graag zanikende zaterdag mijn tenniswedstrijd spellen ik heb nu wel al redelijk veel pijn aan mijn voet maar heeft er iemand tips met war ik zou kunnen doen en hoe ik het moet intepen. Alvast hardstikke bedankt
Groetjes shayne

Infoteur: Ceetee
Gepubliceerd: 12-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Reacties: 35
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!