Gekneusde pols: behandeling en herstel

Gekneusde pols: behandeling en herstel Een gekneusde pols komt vaak samen met een verstuiking van de pols. Wie zijn pols gekneusd heeft, voelt veel pijn, ook in rust. De pols kan men intapen middels een drukverband. De behandeling bestaat vaak uit pijnstillers en rust. Hoe lang duurt het herstel van een kneuzing aan de pols?

Wat is een gekneusde pols?

Bij een kneuzing worden weefsels tegen harde delen (bot) aangedrukt, waardoor weefsel, spieren en/of bot beschadigd raakt. Een kneuzing is iets anders dan een botbreuk: dan is bot echt op één of meerdere plaatsen gebroken.

Een kneuzing van de pols is het gevolg van het samendrukken van weefsels tegen het bot of andersom. Dit komt veel voor tijdens sporten, een val of een slag of stoot tegen de pols. Vaak komt een kneuzing van de pols in combinatie met een verstuiking: kleine scheurtjes in de polsbanden.

Gekneusde pols herkennen

Een gekneusde pols die samengaat met een verstuiking, wat in de meeste gevallen voorkomt, zal al snel dik worden. Door de kneuzing kan er een bloeduitstorting plaatsvinden. Er verschijnt aan de huid een roodblauwe plek. Deze plek ontstaat doordat adertjes gescheurd of beschadigd zijn en bloed gaat lekken. Vaak is er sprake van pijn wanneer er op de plek gedrukt wordt.

Een gekneusde pols geeft geen asdrukpijn. Asdrukpijn kan gecontroleerd worden door de hand en de onderarm naar elkaar toe te drukken. De hand moet daarbij recht gehouden worden. Door deze methode worden de botdelen van de pols tegen elkaar aan gedrukt. Bij pijn is er grote kans op een botbreuk. Deze test kan het beste door een arts uitgevoerd worden of door iemand die er verstand van heeft.

De pols doet bij een kneuzing pijn zowel in rust als bij beweging. Het buigen of strekken van de pols is pijnlijk. Bij een gekneusde pols kan er zelfs meer pijn optreden dan bij een gebroken pols.

Bij twijfel is het altijd beter om langs een arts te gaan. Soms is het onduidelijk of het om een kneuzing of om een botbreuk gaat. Bij een botbreuk zal de pols soms in het gips moeten om ervoor te zorgen dat deze mooi herstelt. Soms is een gebroken pols te herkennen door een scheefstaande pols: dit is echter niet altijd het geval.

Behandeling en herstel

De behandeling bestaat allereerst uit koelen. Dit voorkomt zwelling en vermindert de bloeduitstorting. Ook vermindert koelen de pijn. De pols dient rust te hebben, bijvoorbeeld door het aanbrengen van een mitella. Door de pols hoger te houden dan de hartstreek, wordt een bloeduitstorting verminderd. Een drukverband verdeeld de druk gelijkmatig over de pols, waardoor pijnklachten verminderen. Een drukverband wordt aangelegd middels synthetische watten en een zwachtel. Verdeel de synthetische watten goed rondom de kneuzing. Zwachtel vervolgens de pols in. Dit moet ruim gebeuren: dus ook boven en onder de gekneusde pols. De zwachtel moet stevig doch niet te strak zitten. Bij twijfel kan een arts een drukverband aanleggen.

Het herstel van een gekneusde pols is afhankelijk van de mate van kneuzing. Een lichte kneuzing geneest binnen 1 tot 2 weken. Een zwaar gekneusde pols kan soms wel een half jaar nodig hebben voordat deze volledig hersteld is. Belangrijk is om tijdens de herstelperiode voldoende rust te nemen en de pols niet te zwaar te belasten. Wel is beweging belangrijk om ervoor te zorgen dat de spieren niet verslappen. Beweeg altijd tot aan de pijngrens: doet het veel pijn, stop de beweging dan. Lichte pijn mag gevoeld worden: deze zal ook gevoeld worden wanneer de pols in rust is.

In de meeste gevallen zullen er de eerste dagen pijnstillers voorgeschreven worden door de arts. Dit voorkomt dat de pols te lang stil blijft liggen. Gebruik de pijnstillers alleen zoveel als nodig is en zolang als nodig is. Bouw het vervolgens af. De meeste pijn is de eerste week goed waarneembaar, daarna zal deze afnemen. Overige pijn kan nog lange tijd aanhouden.

Sporten met een gekneusde pols mag, mits de pols niet overbelast wordt. Zwemmen is goed voor het lichaam en belast de pols erg weinig. Sporten waarmee kracht wordt uitgeoefend op de pols, kunnen beter achterwege gelaten worden. De eerste tijd kan er het beste nog een drukverband of sportverband gedragen worden om de gekneusde pols. Deze ondersteund de pols en geeft bescherming.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gekneusde pols, de symptomenGekneusde pols, de symptomenAndere benamingen die voor een gekneusde pols genoemd worden zijn een verstuikte of een verzwikte pols. Een gekneusde po…
Verstuikte pols: symptomen, behandeling en herstelVerstuikte pols: symptomen, behandeling en herstelMen spreekt van een verstuikte pols als de banden in je pols oprekken. Een gekneusde pols verwijst naar een kneuzing in…
Een gekneusde en/of verstuikte pols: behandeling en genezingEen gekneusde en/of verstuikte pols: behandeling en genezingBij overbelasting, een verkeerde beweging of een val, kan er een gekneusde of verstuikte pols ontstaan. Soms is het vers…
Pijn in de pols: oorzaken en symptomen van pijnlijke polsPijn in de pols: oorzaken en symptomen van pijnlijke polsPijn in pols en polsklachten, wat zijn de mogelijke oorzaken van pijn aan de pols? We bespreken een aantal mogelijke oor…

Hoe ontsmet je een gescheurd uitgedroogde eeltwond?Hoe ontsmet je een gescheurd uitgedroogde eeltwond?We hebben allemaal eelt onder de voeten zitten, echter de één heeft simpelweg meer dan de ander. Eelt is een verharding…
Migraineaanval met aura en migraineaanval zonder auraMigraineaanval met aura en migraineaanval zonder auraMigraine is een heftige, bonzende hoofdpijn die in aanvallen optreedt en waarbij de pijn plotseling komt opzetten. Sommi…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.