Migraineaanval met aura en migraineaanval zonder aura
Migraine is een heftige, bonzende hoofdpijn die in aanvallen optreedt en waarbij de pijn plotseling komt opzetten. Sommige migrainepatiënten hebben vooraf waarschuwingssignalen en er zijn ook patiënten die direct voorafgaande een migraineaanval een aura hebben. Een aura is het geheel van meestal kortdurende verschijnselen die het begin van een migraineaanval vormen. Het ontstaan van migraine moet gezocht worden in een tijdelijke verstoorde samenwerking van bloedvaten en zenuwvezels in de hersenen. De oorzaak is (nog) niet bekend, maar aanleg speelt een rol. Het is niet duidelijk waarom de ene patiënt zelden een aanval heeft en de ander juist heel vaak. Soms ontstaat een aanval na uitlokkende factoren zoals overmatige inspanning, stress of lang uitslapen. Vrouwen hebben soms aanvallen rond de menstruatie, wat menstruele migraine wordt genoemd. Tijdens de zwangerschap en na de overgang nemen de aanvallen vaak af.
Hevig geeuwen vlak voor een migraine-aanval /
Bron: Stokkete/ShutterstockMigraineaanval met en zonder aura
Een migraineaanval bestaat uit een aantal mogelijke fasen. Niet alle fasen treden op bij elke patiënt en niet alle fasen hoeven bij elke patiënt in gelijke mate aanwezig te zijn. De fasen die men kan onderscheiden zijn:
Waarschuwingsfase
Tekenen die duiden op een naderende aanval
Ongeveer één op de zeven migrainepatiënten krijgt in de uren of dagen vóór een aanval vroege voortekenen of waarschuwingssignalen. Enkele uren tot dagen van te voren kun je last krijgen van een
loopneus of neusverkoudheid,
braken en diarree. Ook kun je
weinig plassen doordat je meer vocht vasthoudt als normaal. Overmatig aanmaken van
speeksel komt ook voor. Je kunt ook plotselinge stemmingsveranderingen (agitatie, depressieve gevoelens of juist heel erg actief en energiek) ervaren.
Vermoeidheid /
Bron: Istock.com/BartekSzewczykExtreme vermoeidheid
Twee tot drie uur van te voren kun je het erg koud hebben, extreem vermoeid zijn of juist overdreven fit zijn en (valse)
honger ervaren. Sommige migrainepatiënten krijgen last van een opgezette maag. Je kunt ook overgevoelig zijn voor prikkels, zoals lawaai, licht en geuren. Kort van te voren kun je hevig gaan
geeuwen als gevolg van
extreme vermoeidheid en kun je last krijgen van
rode ogen en
wazig zien. Je kan ook wit wegtrekken.
Aurafase
Bij ongeveer één op de drie migrainepatiënten komt een 'aura' voor. De aurafase van een aanval treedt vaak op voordat de hoofdpijnfase begint en duurt vaak niet langer van twintig minuten. Een aura zijn neurologische verschijnselen, waarbij patiënten vaak last hebben van stoornissen in het zien, je ziet dan bijvoorbeeld lichtflitsen, zwarte of gekleurde vlekken, lichtgevende puntjes of het gezichtsveld wordt kleiner. Een aura kan ook bestaan uit een gevoelsstoornis, een spraakstoornis of zelfs een halfzijdige (gezichts)verlamming. Sommige mensen raken hiervan in paniek, omdat ze niet weten wat ze overkomt. Wanneer er geen auraverschijnselen optreden, spreekt men van migraine zonder aura.
Hoofdpijnfase
Duidelijk begin en einde
De hoofdpijnfase of migrainefase komt bij vrijwel alle migraine patiënten voor en heeft een duidelijk begin en einde. Een klein deel van de patiënten heeft echter een aura, zonder dat daar hoofdpijn op volgt. Migraine zonder hoofdpijn wordt 'migraine accompagnée sans migraine' genoemd.
Verschillende klachten
De hoofdpijnfase kan zich op talloze manier manifesteren en bestaat vaak uit een combinatie van verschillende klachten. Er is allereerst de
hoofdpijn. Deze kan vrij plotseling beginnen en vrij snel de maximale ernst bereiken, maar de verschijnselen kunnen ook zeer geleidelijk beginnen en in de loop van enkele uren in ernst toenemen. De hoofdpijn doet zich vaak voor aan één zijde van het hoofd, maar je kan ook aan beide zijden hoofdpijn ervaren. Het gaat vaak om kloppende of bonzende hoofdpijn, die zeer hevig is. Tijdens deze fase kun je niet anders dan in bed gaan liggen, bij voorkeur in een stille, verduisterde kamer vanwege overgevoeligheid voor licht en geluid. Vaak gaat de hoofdpijn gepaard met misselijkheid en braken. Lichamelijke inspanning verergeren de situatie vaak.
Steeds moeten plassen
Er zijn patiënten die zodra hun aanval afneemt constant naar het toilet moeten om te urineren. De oorzaak is dat zij voorafgaand aan en tijdens de aanval vocht vasthielden. Je kunt het dan erg koud hebben. Ook kun je je bij afname van de aanval heel loom of juist heel actief voelen.
Herstelfase
Na de hoofdpijnfase volgt de herstelfase, waarbij je je nog snel vermoeid en minder geconcentreerd voelt. De herstelfase duurt gemiddeld één a twee dagen, maar kan ook langer duren.
Lees verder