Help! Een migraineaanval

Help! Een migraineaanval Migraine is een chronische hersenaandoening waarbij je meestal aan één kant van het hoofd hoofdpijn krijgt. Wanneer je een migraineaanval gaat krijgen is nooit duidelijk. Dit kan zowel overdag als ’s nachts gebeuren. Vaak is er geen duidelijke aanleiding voor migraineaanvallen.

Wat is migraine?

Migraine veroorzaakt aanvallen van hevige hoofdpijn, meestal aan één zijde van het hoofd. Neveneffecten van een aanval kunnen misselijkheid, braken, pijn bij bewegen en overgevoeligheid voor licht en geluid zijn. 15% van de migrainepatiënten hebben ook last van aura’s. Dit wilt zeggen dat je migraineaanval wordt aangekondigd door je lichaam. Auraverschijnselen die zich kunnen voordoen zijn het zien van lichtvlekken of lichtflitsen, tintelingen in het lichaam of gevoelloosheid, gezichtsvelduitval, spraakstoornissen of krachtverlies. De hoofdpijn komt meestal opzetten meteen na het verdwijnen van de aura.

Een migraineaanval duurt bij volwassenen altijd tussen de 4 uur en de 72 uur, en bij kinderen tussen de 30 minuten en de 48 uur. Hoe vaak een aanval voorkomt hangt af van persoon tot persoon. Een feit dat vaststaat is dat migrainepatiënten verhindert worden in hun dagdagelijkse activiteiten. Na de aanval voelen de meeste mensen zich vaak ook nog slap en zijn ze prikkelbaar. Dit proces kan enkele dagen duren

Oorzaken

Migraine wordt in 80% van de gevallen uitgelokt door stress. Andere uitlokkende factoren zijn vettig eten, niet genoeg bewegen, roken, cafeïne, te veel of te weinig slaap, het overslaan van maaltijden, weersveranderingen, geneesmiddelen zoals de pil, zoetstoffen…
Het hebben van migraine is echter ook genetisch bepaald. Als er mensen in je familie zijn die ook migraine hebben, dan is de kans dat jij het ook hebt/gaat krijgen groter.

Feiten en cijfers

  • In Nederland zijn lijden circa 2,5 miljoen mensen aan migraine.
  • 160000 Nederlanders hebben minstens 54 dagen last van migraine.
  • 3% van de Nederlanders lijdt aan chronische migraine.
  • De ziekte komt twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
  • Migraine treft vooral mensen tussen de 25 en de 44 jaar oud.
  • Ongeveer 33% van de migrainepatiënten heeft last van aura's.
  • 60% van de vrouwen met migraine ziet verband met de menstruatiecyclus.
  • Tijdens de zwangerschap zouden vrouwen minder migraineaanvallen krijgen.
  • Migraine kan men niet genezen. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de symptomen en het nemen van preventieve medicatie.

Wat te doen bij een migraineaanval?

Als je vaak last hebt van migraine moet je eerst en vooral advies vragen aan je huisarts. Die kan je eventueel medicatie voorschrijven die je preventief kan nemen, zodat je migraineaanvallen beperkt blijven.
Een bezoek aan een neuroloog kan ook nuttig zijn. Neurologen zijn gespecialiseerd in het behandelen van ziekten met betrekking tot onder andere de hersenen, dus voor het juiste advies en de juiste medicatie kan je daar zeker terecht.

Tips

  • Als je een migraineaanval voelt opkomen (door bijvoorbeeld een aura), neem dan meteen je voorgeschreven medicatie in. Deze medicatie zorgt er voor dat je aanval niet of minder goed doorkomt.
  • Moet je vaak braken tijdens een migraineaanval? Neem dan ook meteen een middel tegen het braken in als je de aanval voelt opkomen.
  • Zorg er voor dat je medicatie altijd mooi op dezelfde plaats ligt. (Bijvoorbeeld in je nachtkastje.) Op die manier moet je tijdens je aanval niet meer op zoek naar de juiste medicijnen. Toch al één zorg minder!
  • Neem pijnstillers, maar zorg dat je op voorhand al goed weet wat er op de bijsluiter staat.
  • Ga in een donkere, stille kamer liggen.
  • Een nek- en/of schoudermassage wilt ook wel eens helpen.
  • Geen televisie, computer en gsm.
  • IJskompressen tegen de nek of het hoofd houden.
  • Frisse lucht; zet het raam even open.
  • ASMR video's beluisteren.
  • Een ontspannend bad nemen.
  • Indien mogelijk, geen maaltijden overslaan.
  • Zo snel mogelijk terug buiten komen.

Migrainekalender

Als je vaak last heb van migraine kan je een migrainekalender bijhouden. Je kan op deze kalender aanduiden wanneer je hoofdpijn hebt, wanneer er zich een migraineaanval voordoet, wanneer je welke medicatie inneemt… Door middel van zulke kalenders krijgt je arts meer inzicht in je ziekte en kunnen er betere maatregelen getroffen worden. De migrainekalender kan je terugvinden via Google.
© 2014 - 2024 Sarahh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migraine: niet zomaar hoofdpijnMigraine: niet zomaar hoofdpijnMigraine is een specifieke vorm van hoofdpijn en heeft een aantal typische kenmerken die aan internationale criteria vol…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Migraine: oorzaken, gevolgen en remedieTien procent van de Nederlanders heeft wel eens last van migraine. Migraine is een bijzonder pijnlijke aandoening die ni…
Migraine, een vervelende aandoeningVeel mensen in Nederland hebben vaak last van hoofdpijnen. Die mensen kunnen dan niet werken of naar school gaan. Één va…

Daten met een chronische ziekteDaten met een chronische ziekteDaten is leuk. Nieuwe mensen leren kennen, gezellige dingen doen en ondertussen je kans op het vinden van een fijne part…
Epilepsie: eerste hulp bij aanvallenEpilepsie: eerste hulp bij aanvallenWanneer je ziet dat iemand een epileptische aanval krijgt, kan dat behoorlijk schrikken zijn. Bij een heftige aanval kan…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl
  • http://www.cm.be
  • http://www.wewordensteedsbeter.nl
Sarahh (77 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.