Migraine: oorzaken, gevolgen en remedie
Tien procent van de Nederlanders heeft wel eens last van migraine. Migraine is een bijzonder pijnlijke aandoening die niet geheel zonder gevaren hoeft te zijn (zo bestaat o.m. de kans op hersenletsel). Een migraineaanval kan wel 72 uur duren waarbij de persoon ernstige hoofdpijn heeft en niet langer in staat is om op normale wijze te functioneren. Maar wat houdt een migraineaanval eigenlijk in en wat zijn precies de oorzaken? Zijn er trouwens mogelijkheden om migraine te behandelen? Tot slot kan de vraag gesteld worden welke problemen migraine met zich meebrengt tijdens specifieke perioden van het leven, zoals bijvoorbeeld puberteit en zwangerschap.Wat houdt migraine precies in?
Migraine is een vorm van hoofdpijn die aanvalsgewijs optreedt en gepaard gaat met andere klachten, zoals misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht, geluid en eventueel geuren. De pijn in het hoofd is vaak eenzijdig en bonzend of kloppend van gevoel. De hoofdpijn is meestal zo heftig dat normaal functioneren, soms gedurende een lange periode, niet meer mogelijk is.Wat zijn de oorzaken van migraine?
De precieze oorzaken van migraine zijn helaas nog niet bekend. Inmiddels is wel duidelijk dat migraine een gecompliceerde hersenziekte is en dat een aanval begint wanneer delen van de hersenen ontregeld raken. We weten dat bij die ontregeling bepaalde chemische stoffen een rol spelen hoewel een direct verband nog niet kan worden vastgesteld. Als gevolg hiervan schrijft een arts vaak medicatie voor zonder precies te weten of deze medicatie zal helpen. Pas door terugkoppeling van de patiënt kan een poging gedaan worden de juiste medicijnen te vinden.Wat tot nu toe bekend is, is dat er verschillende factoren zijn die een migraineaanval kunnen veroorzaken. Veel patiënten geven daarbij aan dat het niet altijd dezelfde factor is die een migraineaanval veroorzaakt. Mogelijke oorzaken zijn: stress en angst, weersomstandigheden, ontspanning (na langdurige inspanning), teveel of te weinig slaap, verkeerde voedingsstoffen, oestrogeenschommelingen, te weinig vochtinname en bepaalde geuren.
Is migraine te behandelen of zelfs volledig te genezen?
Vaak behandelen migrainepatiënten zelf hun hoofdpijn met vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol. Dit is echter in veel gevallen niet de beste methode om migraine te bestrijden. Migraine wordt vaak onderschat, terwijl de ziekte ernstige gevolgen kan hebben voor iemands gezondheid. De ziekte is zelfs gevaarlijk of dodelijk (door bijv. de ontwikkeling van bloedstolsels in de aderen). De behandeling van migraine is dan ook erg cruciaal, en het wordt aangeraden om na de aanval langs te gaan bij de huisarts of neuroloogTijdens de migraineaanval is het belangrijk voldoende te slapen hoewel in sommige gevallen de pijn zo heftig is dat dit niet mogelijk is. In dat geval is het belangrijk dat de patiënt zich terug kan trekken in een donkere ruimte, waar hij - zonder afleiding en geluid – rustig kan liggen. Wanneer de patiënt vaker last heeft van migraine, zal de huisarts medicatie voorschrijven die zo snel mogelijk ingenomen moet worden. Te denken valt daarbij niet alleen aan zwaardere paracetamol die ook in zetpillen verkrijgbaar is, maar ook aan andere medicatie zoals triptanen. Triptanen, die leverbaar zijn in verschillende varianten, zijn medicijnen die in Nederland alleen via de huisarts verkrijgbaar zijn en gebruikt worden om een migraineaanval af te breken. Ze verminderen tevens bijkomende klachten als misselijkheid en overgevoeligheid voor licht.