Migraine: oorzaken, "triggers", behandeling & middeltjes

Migraine: oorzaken, "triggers", behandeling & middeltjes Migraine is een aandoening die je dagelijkse activiteiten danig kan verstoren. De bonzende hoofdpijn van een migraineaanval is echt geen pretje als je er op regelmatige basis last van hebt. Je kan migraine in de eerste plaats vermijden door na te gaan wat de aanleiding is van je migraineaanval. Het gaat om het bepalen van de zogenaamde migrainetriggers, de uitlokkende factoren of oorzaken van de hoofdpijn. Eens je die triggers hebt gevonden kan je proberen om deze zo goed en zo kwaad als het kan te vermijden. Verder zijn er heel wat mogelijkheden op het vlak van medicatie: zo kunnen onder meer paracetamol, triptanen of antidepressiva deel uitmaken van een medicamenteuze behandeling van migraine. Welke middeltjes kunnen nog zoal helpen bij migraine?

Wat is migraine precies?

Bonzende hoofdpijn

Migraine is een zware, bonzende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd, die je dagelijkse activiteiten danig onder druk kan zetten. Vaak gaat migraine gepaard met misselijkheid en braken en neemt ze toe bij lichamelijke inspanning. Bij sommige mensen met migraine is er ook een overgevoeligheid voor geluid, licht en sommige geuren. Migraineaanvallen kunnen enkele uren duren, soms zelfs meerdere dagen.

Voortekens

Soms wordt een migraineaanval voorafgegaan door bepaalde voortekens: dan spreekt men van migraine met aura. Die voortekens bestaan dikwijls uit visuele stoornissen zoals het zien van lichtflitsen of sterretjes. Het kan zelfs gebeuren dat een deel van het gezichtsveld wegvalt en ook spraakstoornissen en stemmingsstoornissen zijn mogelijk. Meestal duurt een aura 15 tot 45 minuten. Migraine komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaken migraine

Migraine-triggers

Migraine ontstaat wanneer de bloedvaten van de hersenen plots vernauwen en daarna extra uitzetten. Aan de omliggende zenuwen ontstaat er een soort ontstekingsreactie, die de hoofdpijn veroorzaakt. Meestal worden migraineaanvallen uitgelokt door bepaalde factoren of zogenaamde "migrainetriggers". Die triggers kunnen van verschillende aard zijn: het kan gaan om omgevingsfactoren, of lichamelijke of psychische factoren.

Menstruatie

Sommige vrouwen hebben te kampen met de typische menstruele migraine, die telkens optreedt rond de periode van de maandstonden. De plotse daling van de oestrogenen net voor de maandstonden speelt hierbij een belangrijke rol. Deze vorm van migraine verdwijnt meestal na de menopauze.

Migraine-triggers zoeken

Voeding

De eerste stap is na te gaan wat in jouw geval de triggers zijn, de uitlokkende factoren. Bij de meeste migrainelijders bestaan de triggers uit sommige voedingsmiddelen zoals chocolade, wijn, koffie of kaas. Andere veel voorkomende triggers zijn stresssituaties, hormonale schommelingen, en veranderingen in de dagelijkse routine.

Stress

Zo zijn er veel mensen die moeite hebben met de overgang van het weekritme naar het weekendritme en omgekeerd. In dat geval kan het zijn dat je bijvoorbeeld op zaterdag een migraineaanval krijgt omdat je lichaam de stress van de voorbije werkweek van zich af wil werken.

Behandeling migraine

Pijnstiller

Vervolgens is er de behandeling met geneesmiddelen. Je kan proberen om je migraine te bestrijden met een aspirientje (bv. Excedrin) of pijnstillers als paracetamol. Heb je ook last van misselijkheid, neem dan ook daar een middeltje tegen. Als je deze medicatie genomen hebt, zoek dan een rustige, bij voorkeur donkere omgeving op. Daardoor kan de migraineaanval kalmeren en worden de symptomen onderdrukt.

NSAID's

Als deze middelen geen verlichting van de klachten geven, dan kan je een ontstekingsremmende pijnstiller proberen, de zogenaamde NSAID's (niet-steroide anti-inflammatoire pijnstillers). Als dit onvoldoende resultaat brengt, vraag dan advies aan een arts. Die zal dan waarschijnlijk een tweevoudige behandeling voorschrijven. Ten eerste zal hij geneesmiddelen voorschrijven tegen de aanvallen zelf en ten tweede een soort van onderhoudsbehandeling om de aanvallen te verminderen.
Enkele voorbeelden van NSAID's die effectief kunnen zijn tegen migraine:
  • Nurofen Migraine
  • Ibuprofen

Triptanen

Een ander geneesmiddel dat kan voorgeschreven worden is ergotamine, dat moet ingenomen als je de migraineaanval voelt opkomen. Nadeel van dit middel is wel dat het alle bloedvaten in het lichaam vernauwt. Doeltreffender tegen migraine is de groep geneesmiddelen die triptanen genoemd worden. De triptanen vernauwen selectief de vernauwde bloedvaten en hebben vrijwel meteen resultaat. Triptanen zijn doeltreffend in zeker 70 % van de gevallen. Minpunt hierbij zijn wel de eventuele nevenwerkingen, zoals een drukkend gevoel op de borst.

Antidepressiva

Tenslotte zijn er nog andere geneesmiddelen mogelijk. Voor mensen die minstens eenmaal per twee weken een migraineaanval hebben, dient een onderhoudsbehandeling overwogen te worden. Hiervoor komen meerdere soorten geneesmiddelen in aanmerking. Zo kan de arts kiezen voor ontstekingsremmers, anti-epileptica of antidepressiva.

Middeltjes tegen migraine

Migrainestrips

Een andere mogelijkheid is om migrainestrips te gebruiken die je meteen op je hoofd kan aanbrengen. Deze migrainestrips bevatten een soort van gel die onmiddellijk een verkoelend effect veroorzaakt waardoor de pijn vermindert. Deze strips zouden gedurende een periode van minstens 8 uur verlichting van de klachten moeten geven. Een voorbeeld van een strip tegen migraine is
"Be Cool - Cura Cool Migraine & Zware Hoofdpijn".

Stick of roller

Een middel dat op dezelfde manier tewerk gaat als een migrainestrip is een stick of roller. Door middel van deze roller kan de hoofdpijn heel plaatselijk worden bestreden worden.
Enkele voorbeelden van deze sticks of rollers zijn:
  • Migrastick
  • Migrana Hoofdroller

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Migraine, wat is het en wat zijn oorzaken van migraine?Migraine is flinke hoofdpijn in aanvallen. Een aanval kan enkele uren duren, maar in sommige gevallen kan een aanval ook…
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…

Het syndroom van DownHet syndroom van Down of Downsyndroom is de meestvoorkomende levensvatbare aangeboren chromosoomafwijking in Nederland.…
Maculadegeneratie, een ernstige oogaandoeningMaculadegeneratie, een ernstige oogaandoeningLeeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de grootste veroorzaker van ernstige slechtziendheid in de westerse wereld.…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/NSAID
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Migraine (bronnen geraadpleegd op 06/08/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 18-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.