Medicatie bij hoofdpijn

Medicatie bij hoofdpijn Als er een middel tegen hoofdpijn zou zijn dat voor alle varianten van hoofdpijn succesvol zou zijn, worden er een heleboel mensen gelukkig gemaakt. Er zijn echter zoveel verschillende soorten hoofdpijn die elk een andere oorzaak kennen, dat dit een utopie is. Wel is het mogelijk om voor de diverse hoofdpijnen afzonderlijk te bekijken welk middel tegen de hoofdpijn gebruikt zou kunnen worden.

Met hoofdpijn naar de huisarts

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht, die zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomt. In meer dan 95% van de gevallen gaat iemand met hoofdpijn er niet mee naar de huisarts. Zelfs hoofdpijn die chronisch is of telkens terugkomt, is voor de meeste mensen geen reden om de huisarts te bezoeken. Slechts 25% tot 50% van de migraine patiënten en 1 van de 6 patiënten met spanningshoofdpijn, meldt zich bij de huisarts met deze klachten. Toch is op het spreekuur van de huisarts hoofdpijn een van de meest voorkomende klachten, vooral omdat de helft van de mensen met hoofdpijn vooral ongerust is over het feit of het niet een ernstigere aandoening is, zoals een tumor. Bij een kwart van de patiënten met hoofdpijn die de huisarts bezoeken, is de voornaamste reden van het bezoek de vraag om medicatie. Spanningshoofdpijn en migraine zijn de meest voorkomende vormen van hoofdpijn.

Symptoombestrijding bij hoofdpijn

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan hoofdpijn, en pillen bieden vaak een goede, maar meestal slechts een tijdelijke oplossing. Vooral als de hoofdpijn veroorzaakt wordt door chronische spanningen of depressie, zal een pil tegen hoofdpijn geen genezing kunnen bieden. Het is juist van belang de onderliggende oorzaken, vaak psychische oorzaken in het geval van spanningshoofdpijn, aan te pakken.

Pijnstillers

Bij het grootste gedeelte van de hoofdpijnpatiënten kan eigenlijk elke vrij verkrijgbare pijnstiller een snelle, soms tijdelijke, verlichting bieden. Hierbij kan men denken aan aspirine, paracetamol of ibuprofen. Bij zware hoofdpijn zijn vaak sterkere pijnstillers nodig. Deze pillen tegen de hoofdpijn moet men dan op recept aanvragen, omdat ze vaak een verdovend middel bevatten zoals codeïne. Soms kan het zijn dat wanneer men een pil tegen hoofdpijn inneemt met een cafeïne houdende drank, het effect van de pil wordt versterkt door de cafeïne. Maar teveel cafeïne kan juist weer hoofdpijn veroorzaken.

Maatregelen tegen spanningshoofdpijn

Hoofdpijn die ontstaat als gevolg van strak aangespannen spieren kan als oorzaak stress hebben, maar ook het structureel aannemen van een verkeerde lichaamshouding kan spanningshoofdpijn veroorzaken. Een middel tegen deze vorm van hoofdpijn om direct de pijn te verlichten, is het innemen van een pijnstiller. Daarmee wordt de oorzaak echter niet weg genomen. Het zal dan ook niet verwonderlijk zijn als deze hoofdpijn weer de kop op steekt na verloop van tijd. Het onderzoeken van de oorzaak van deze hoofdpijn en vervolgens een behandelplan opstellen tegen deze hoofdpijn, is dan ook noodzakelijk als er sprake is van regelmatig terugkerende spanningshoofdpijn.

Middelen tegen migraine

Migraine is een andere vorm van hoofdpijn en doet zich vaak voor aan een kant van het hoofd. Een komende aanval van migraine kan voorspeld worden als iemand die er vaker last van heeft, lichtflitsen of sterretjes ziet. Bij een ernstige vorm van deze hoofdpijn kan licht en lawaai zeer slecht verdragen worden en kruipt iemand het liefste weg in bed in een donkere rustige kamer. Tegen deze hoofdpijn kan er wel wat gedaan worden, in eerste instantie door rekening te houden met de zogenaamde triggers die migraine kunnen veroorzaken om zo de aanvallen te beperken en in de tweede plaats door medicatie. Medicijnen die vaak worden voorgeschreven tegen hoofdpijn bij migrainepatiënten, zijn de triptanen. Deze pil vermindert voornamelijk de verwijding van de bloedvaten in de schedel, het gebeuren dat tijdens de hoofdpijnfase van migraine optreedt, waardoor de hoofdpijn minder wordt. Triptanen werken ook positief in op de bijkomende verschijnselen van de migraine, zoals misselijkheid en foto- en fonofobie i.c. licht en geluidsangst.

Afhankelijkheid van medicatie

Bij het regelmatig voorkomen van hoofdpijn en het daaraan gekoppelde medicijngebruik, moet er wel rekening gehouden worden met het afhankelijk kunnen worden van de medicatie tegen hoofdpijn. In extreme gevallen kan er sprake zijn van medicijnafhankelijke hoofdpijn. Dit betekent dat door de inname van de medicijnen de hoofdpijn niet meer zal verminderen, maar dat de medicijnen voorkomen dat de hoofdpijn nog erger zal worden. Het af en toe slikken van een paracetamol of ibrupofen zal hier niet toe leiden, maar het gaat om de regelmatige inname. In een situatie waarbij er steeds sprake is van hoofdpijn, is het verstandig om de huisarts te benaderen.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medicatie-afhankelijke hoofdpijn: symptomen en behandelingMedicatie-afhankelijke hoofdpijn: symptomen en behandelingMedicatie-afhankelijke hoofdpijn is hoofdpijn die ontstaat of verergert door het langdurig gebruik van pijnstillers. Bij…
Reboundhoofdpijn: Hoofdpijn door medicatie voor hoofdpijnReboundhoofdpijn: Hoofdpijn door medicatie voor hoofdpijnWanneer hoofdpijn optreedt, nemen veel patiënten een vrij verkrijgbare pijnstiller, zoals paracetamol, aspirine of pijns…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…

Hoofdpijn door spanning en stressHoofdpijn door spanning en stressIn het gehaaste leven dat veel mensen tegenwoordig leiden, is het regelmatig hebben van hoofdpijn eerder regel dan uitzo…
Hooikoorts of allergische rhinitisHooikoorts of allergische rhinitisRhinitis is de term die gebruikt wordt als wetenschappelijke naam voor een ontsteking van de neusslijmvliezen. De bekend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AKuptsova, Pixabay
  • www.hoofdpijn.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.