Daten met een chronische ziekte
Daten is leuk. Nieuwe mensen leren kennen, gezellige dingen doen en ondertussen je kans op het vinden van een fijne partner vergroten. Bovendien is daten goed voor je sociale skills, denk: gesprekken voeren en op gang houden, mensenkennis opdoen. Ook is het goed voor je zelfvertrouwen. Jouw date wil op date met jóu! Jij hebt iets aantrekkelijks en interessants wat voor hem of haar de moeite waard is, geniet daarvan! Maar wat nou als je leeft met een chronische ziekte, waardoor jouw leven er net wat anders uitziet dan gemiddeld, jij je niet altijd goed genoeg voelt om te daten, of je onzeker bent geworden of je nog wel leuk genoeg bent met jouw ziekte?
Hieronder enkele tips voor daten met een chronische ziekte.
Bekijk jouw ziekte van de positieve kant
Een chronische ziekte kan veel impact hebben op elk aspect van je leven. Stel je hebt je studie niet af kunnen maken, kunt niet fulltime werken, hebt misschien een minder grote sociale kring omdat je niet uit kunt gaan. Door dit soort dingen kun je je soms minderwaardig voelen of niet goed genoeg voor een relatie. Zet die twijfels en onzekerheid opzij! Zie het niet alsof je moet concurreren met 'gezonde' mensen en ga zeker niet jouw beperking compenseren, dat is nergens voor nodig. Ook mensen die niet chronisch ziek zijn hebben hun gebreken: de één is soms chagrijnig, de ander is rommelig, egoïstisch of lui. Zie jouw ziekte ook als zo'n soort eigenschap, waar de ene persoon beter mee kan omgaan dan de andere. Naast jouw ziekte, wat je waarschijnlijk als nadeel ziet, heb jij zoveel meer te bieden. Zet voor jezelf eens jouw positieve eigenschappen en kwaliteiten op een rij. Als je jezelf goed kent, kun je die positieve kant ook beter uitstralen naar andere mensen toe. Benadruk wat jij te bieden hebt. Ben jij bijvoorbeeld bijna altijd vrolijk ondanks je ziekte, ben je sterker geworden door tegenslagen of geniet je door het ziek zijn meer van kleine momenten? Het zijn een paar voorbeelden die jouw date kunnen laten zien hoe jij met je ziekte omgaat, waardoor jouw date het ook minder snel als een belemmering zal zien.
Wanneer vertel je over je ziekte?
Er bestaat geen vast moment waarop je jouw ziekte het beste kunt bespreken. Waarschijnlijk voel je vanzelf aan wanneer je het onderwerp voorzichtig kunt aansnijden tijdens één van jullie eerste paar dates. Let er wel op dat je niet direct je hele ziektegeschiedenis op tafel gooit, zonder aanleiding. Dat kan afschrikken, omdat je date waarschijnlijk niet weet wat hij of zij met de informatie aan moet en nog geen kans heeft gekregen om jou te leren kennen los van jouw ziekte. Wacht het liefst tot het onderwerp op een natuurlijke manier ter sprake komt. Bijvoorbeeld als het gaat over een studie- of carrièreswitch, is jouw ziekte daar de reden voor dan kun je dat het beste gewoon uitleggen. Zodra een relatie serieus begint te worden is het uiteraard belangrijk dat je eerlijk bent over je ziekte, zodat jouw toekomstige partner weet waar hij of zij aan begint. Voor jezelf is het ook beter om jouw ziekte niet te lang voor je te houden (als dat mogelijk is en je ziekte niet zichtbaar is), zodat je je niet anders voor hoeft te doen dan je bent. En als je een date hebt getroffen die niet met een ziekte om kan gaan, dan kun je dat maar beter zo snel mogelijk weten. Is jouw ziekte duidelijk zichtbaar of merkbaar, of speelt jouw beperking bijvoorbeeld al een rol tijdens het bepalen van de date locatie, leg jouw situatie dan uit en zorg dat je er op een positieve manier over vertelt. Niemand houdt van mensen die klagen of zeuren, vooral niet tijdens een eerste of tweede date. Hou het dus kort, vertel alleen het noodzakelijke en laat daarnaast vooral zien wat jij te bieden hebt naast je ziekte. Als jouw date goede bedoelingen heeft, zou een chronische ziekte geen probleem moeten zijn.
Waar ontmoet je nieuwe mensen?
Ga naar buiten, begeef je onder de mensen. Zoek een nieuwe hobby die je met mensen kunt delen, ga bij een sportvereniging, geef je op voor vrijwilligerswerk. Ook kun je vrienden, familie, collega's vragen of zij nog leuke mensen kennen. Als je chronisch ziek bent en niet veel kunt ondernemen, zoals uitgaan, sporten, werken, kan het lastiger zijn om een date te vinden. Online daten kan dan een handige manier zijn om nieuwe sociale contacten op te doen. Er zijn veel verschillende soorten datingsites (ook speciaal voor mensen met een ziekte of beperking), dus waarschijnlijk is er ook een geschikte datingsite waar jij je prettig bij voelt.