Verstuikte pols: symptomen, behandeling en herstel

Verstuikte pols: symptomen, behandeling en herstel Men spreekt van een verstuikte pols als de banden in je pols oprekken. Een gekneusde pols verwijst naar een kneuzing in of in de nabijheid van het polsgewricht, een gewricht dat het spaakbeen van de onderarm met de hand verbindt. Deze blessure komt veel voor bij kinderen en volwassenen. Een verstuikte pols is niet hetzelfde als een gekneusde pols, maar gaan wel vaak samen. Een verstuikte pols kun je verbinden of intapen met drukverband om zwelling tegen te gaan en te zorgen voor stabiliteit. De duur van het genezingsproces hangt af van de ernst van het letsel en je lichamelijke conditie, maar gemiddeld duurt het herstel zo'n 6 weken.
Een verstuikte pols / Bron: Tharakorn/Shutterstock.comEen verstuikte pols / Bron: Tharakorn/Shutterstock.com

De pols

De pols (carpus) is een gewricht dat het spaakbeen van de onderarm met de hand verbindt. De pols bestaat bij de mens uit acht handwortelbeentjes (ossa carpi) en het laatste deel van het spaakbeen en de ellepijp, welke door diverse bandjes bijeen worden gehouden die verstuikt kunnen raken. In dat geval spreekt van een verstuikte pols.

Een gekneusde pols

Een gekneusde pols duidt op een kneuzing in of in de nabijheid van het polsgewricht, waarbij het onderhuidse weefsel, de bloedvaten of de spieren zijn beschadigd, waardoor zwelling, pijn en een bloeduitstorting kunnen ontstaan. Het is een veel geziene blessure bij zowel kinderen als volwassenen. Het is niet altijd even gemakkelijk om het onderscheid te maken tussen een gekneusde en een gebroken pols. Bij twijfel gaat men dan ook uit van een breuk.

Een verstuikte pols

Er is sprake van een verstuikte pols als de banden in je pols -die de botten in het gewricht bij elkaar houden- oprekken. Deze kunnen als gevolg van een ongeluk oprekken of scheuren, wat pijn veroorzaakt in je polsgewricht. Een verstuiking gaat dikwijls samen met een kneuzing.

Bij een verstuiking verschuiven de uiteinden van de gewrichten ten opzichte van elkaar. Het gevolg is dat de omliggende kapsels worden opgerekt of soms zelfs gescheurd. Een verstuiking wordt ook wel een ‘verrekking' of ’verzwikking’ genoemd. Een verstuiking ontstaat meestal als gevolg van overbelasting van een gewricht of door een verkeerde beweging.

Oorzaken

En verstuikte pols wordt vaak veroorzaakt door een ongeluk, val of stoot. Het komt nogal eens voor bij een sport als volleybal voetbal, paardrijden, hockey enzovoort. Of bij klussen en werkzaamheden waarbij je moet tillen, duwen en trekken. Bij het verrichten van het huishouden kun je ook de pols kneuzen. Kinderen kunnen de pols kneuzen de pols tijdens sport of spelactiviteiten.

Gebroken pols / Bron: Fenton one/Shutterstock.comGebroken pols / Bron: Fenton one/Shutterstock.com

Symptomen verstuikte pols

Je kunt een verstuikte of verzwikte pols herkennen aan:
 • een dikke, pijnlijke pols (zwelling) en bloeduitstorting;
 • bewegen van de pols is pijnlijk, ook bij buigen en strekken van de pols;
 • pijn in de pols in rust;
 • vaak is er geen asdrukpijn over de pols (indien wel aanwezig, moet gedacht worden een een gebroken pols;
 • gevoeligheid en warmte rond de blessure (pols); en
 • functiebeperking van de pols.

Stadium van een polsverstuiking

Een polsverstuiking wordt vaak ingedeeld in drie stadia, afhankelijk van de mate van letsel aan de ligamenten:

Graad verstuikte polsOmschrijving
Graad 1 verstuiking (mild)De ligamenten zijn uitgerekt, maar niet gescheurd.
Graad 2 verstuiking (matig)De ligamenten zijn gedeeltelijk gescheurd. Dit type letsel kan gepaard gaan met functieverlies.
Graad 3 verstuiking (ernstig)Het ligament is volledig gescheurd of het ligament wordt van de bevestiging aan het bot getrokken. Dit zijn aanzienlijke verwondingen die medische of chirurgische zorg vereisen. Als het ligament van het bot afscheurt, kan het een klein stukje bot meenemen. Dit wordt een avulsiefractuur genoemd. Een avulsiefraktuur is het loskomen van een deel van het bot, op plaatsen waar de pees aanhecht.

Paracetamol werkt pijnstillend bij een verstuikte pols / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend bij een verstuikte pols / Bron: Martin Sulman

Behandeling van een verstuikte pols

Hoe kun je het beste een verstuikte pols behandelen?

Koelen

Bij een verstuikte pols is het belangrijk meteen goed te koelen om zwelling tegen te gaan. Doe dit met koud water of met ijsblokjes in een plastic zak. Nooit ijsblokjes direct op de huid aanbrengen, maar verpakken in een theedoek of een icepack.

Drukverband en polsbrace

Na het koelen is ontlasting van het polsgewricht belangrijk, want hierdoor geneest je pols het snelst. Je kunt eventueel een drukverband aanleggen teneinde de pijn te verzachten en de zwelling tegen te gaan. Daarnaast geeft het je pols wat meer stabiliteit. Het kan er echter ook voor zorgen dat de opbouw van je spieren enigszins vertraagt. Bij een geneusde of verstuikte pols kan een polsbrace extra ondersteuning bieden en je pols ontlasten.

Pijnbestrijding

Pijn kan tegengegaan worden met paracetamol. Zorg er wel voor dat je de pols niet gaat overbelasten.

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Gipsverband

Wanneer de verstuiking ernstig lijkt of als de zwelling na twee weken nog niet is afgenomen is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts. Bij een ernstige verstuiking kan de arts een gipsverband] aanleggen. Een operatieve ingreep is slechts zelden nodig.

Herstel en genezing verstuikte pols

Houd je grenzen goed in de gaten; vaak kun je zelf goed aanvoelen wat wel en niet kan. Als een bepaalde verrichting te belastend is, probeer het dan een dag later weer. Het is verstandig de belasting van de pols geleidelijk op te bouwen. Daarnaast is het raadzaam het gewricht niet te lang achter elkaar te belasten.

Duur verzwikte pols

De duur van het genezingsproces is mede afhankelijk van de ernst van het letsel en je algehele conditie, maar gemiddeld duurt het herstel van een verstuikte pols ongeveer 6 weken.

Houd goed je grenzen in de gaten / Bron: Istock.com/maska82Houd goed je grenzen in de gaten / Bron: Istock.com/maska82

Prognose verstuikte pols

Normaal gesproken genezen verstuikingen volledig. Na het verrichten van bepaalde activiteiten kan het gewricht wat meer pijn doen of opzwellen, maar dit is niet iets om je zorgen over te maken. Wel is de kans op een recidief groter, doordat de banden enigszins zijn opgerekt en verslapt.

Complicaties

De complicaties als gevolg van een polsverstuiking kunnen zijn:
 • Avulsiefractuur: het is een gebruikelijke complicatie die gepaard gaat met een polsverstuiking en hierbij gaat het om het loskomen van een deel van het bot, op plaatsen waar de pees aanhecht.
 • Blijvende functiebeperking.
 • Langdurige en chronische pijn.

Preventie

Wees voorzichtig

Omdat polsverstuikingen meestal het gevolg zijn van een val, is voorzichtig geboden bij het lopen in natte of gladde omstandigheden.

Intapen van de polsen en polsbeschermers

Een verstuikte pols komt vaak voor tijdens sporten, zoals schaatsen, skateboarden en skiën. Het dragen van polsbeschermers of het intapen van de polsen bij deelname aan deze activiteiten ondersteunt de pols en kan voorkomen dat deze te ver naar achteren buigt als je onverhoopt ten val komt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstuikte pols: Symptomen & behandeling van polsverstuikingVerstuikte pols: Symptomen & behandeling van polsverstuikingEen polsverstuiking is een vaak voorkomende blessure die vooral sporters treft. Hierbij gebeurt een overstrekking of sch…
Een gekneusde en/of verstuikte pols: behandeling en genezingEen gekneusde en/of verstuikte pols: behandeling en genezingBij overbelasting, een verkeerde beweging of een val, kan er een gekneusde of verstuikte pols ontstaan. Soms is het vers…
Gezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsGezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsEen gezwollen pols of polszwelling is meestal een symptoom van een traumatische verwonding, waaronder verstuikingen van…
Carpale tunnelsyndroomCarpale tunnelsyndroomWanneer men last heeft van de hand en pols, is meestal de aandoening carpale tunnelsyndroom aan de orde. Dit kenmerkt zi…

Gezondheid: Een opgezette buikGezondheid: Een opgezette buikEr kunnen allerlei redenen voor zijn dat je een opgezette buik hebt, maar behalve dat menigeen het als ontsierend ervaar…
Beweren te kunnen zien bij blindheid: syndroom van AntonBeweren te kunnen zien bij blindheid: syndroom van AntonBlindheid kan door een ongeval, een gezwel, beroerte of operatie komen. Het kan tijdelijk zijn maar kan ook levenslang v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/tongwongboot
 • DoveMed. Wrist Sprains. https://www.dovemed.com/diseases-conditions/wrist-sprains/ (ingezien op 31-7-2018)
 • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/verstuikte-pols/behandeling/item37996
 • http://artikelen.foobie.nl/gezondheid/9468-omgaan-met-een-gekneusde-pols/
 • http://www.mijnbrace.nl/shop/polsbrace/
 • Ortho Info. Wrist Sprains. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/wrist-sprains/ (ingezien op 31-7-2018)
 • Afbeelding bron 1: Tharakorn/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Fenton one/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/maska82
Reactie

Gerda, 23-08-2017
Hallo, ben nu 6 weken geleden met een leenfiets gevallen. De pijn is nu minder, maar sommige bewegingen, doet het nog pijn. Kan ik nu weer gaan fietsen, of moet ik wachten tot het helemaal genezen is? Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 02-09-2017
Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat uzelf aanvoelt wat gaat en wat niet bij het herstel van een verstuikte pols of gekneusde pols. Belasting geleidelijk opbouwen en als belasting te pijnlijk is, probeer het dan een dag later weer. Bij twijfel de huisarts raadplegen. Ook goed kijken wat de oorzaak is van uw val. Ik weet niet wat de oorzaak is van uw val en wat uw leeftijd is, maar mogelijk is een valpreventie fietstraining voor senioren een goede optie.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.