Verstuikte pols: Symptomen & behandeling van polsverstuiking

Verstuikte pols: Symptomen & behandeling van polsverstuiking Een polsverstuiking is een vaak voorkomende blessure die vooral sporters treft. Hierbij gebeurt een overstrekking of scheuring van de sterke gewrichtsbanden die de pols ondersteunen. De symptomen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van hoeveel schade er is aan de ligamenten. Pijn, zwelling en blauwe plekken zijn enkele klachten van een verstuikte pols. Een milde of matige polsverstuiking is met enkele zelfzorgmiddelen thuis te behandelen en verdwijnt spontaan, maar bij een ernstige verstuiking aan de pols is vaak een medische behandeling nodig.

Oorzaken van polsverstuikingen

Ligamenten zijn sterke, vezelige weefsels die er voor zorgen dat botten zich kunnen hechten met andere botten. De ligamenten in de pols helpen om de botten in de juiste positie te houden en het gewricht te stabiliseren. Bij een verstuikte pols gebeurt een overstrekking van de ligamenten die de pols en handbeenderen met elkaar verbinden. Dit vindt plaats wanneer de pols met kracht wordt gebogen of gedraaid, bijvoorbeeld door een val op een uitgestrekte hand. Dit resulteert in kleine scheuren of soms zelfs een volledige breuk van het ligament.

Valpartijen veroorzaken de meeste polsverstuikingen, maar een verstuikte pols komt ook tot stand door een slag of stoot op de pols en extreme druk op de pols of een verdraaiing van de pols.

Risicofactoren van verstuikte pols

Verstuikingen van de pols komen vaak voor bij:
 • basketbalspelers
 • duikers
 • honkbalspoelers
 • inline skaters
 • schaatsers
 • skateboarders
 • skaters
 • skiërs, vooral als ze vallen terwijl ze nog steeds een paal vasthouden
 • turners

Symptomen: Pijn en zwelling

De symptomen van een polsverstuiking variëren afhankelijk van de omvang van de verwonding en de locatie van de verstuiking.

Symptomen van een verstuikte pols zijn:
 • blauwe plekken
 • een gevoel van warmte rond de pols
 • een knallend of scheurend gevoel in de pols
 • gevoeligheid en warmte rond de blessure
 • pijn
 • zwelling

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
Om een verstuikte pols te diagnosticeren, doorloopt de arts eerst de medische geschiedenis van de patiënt. Daarna onderzoekt hij de pols maar ook de hand en arm. Hij wil namelijk weten waar de patiënt pijn ervaart bij het bewegen van de pols. Ook test hij de bewegingen van de arm, hand en pols. Verder kijkt hij naar tekenen van zwelling, blauwe plekken, misvorming en gevoeligheid.

Diagnostisch onderzoek
Verdere beeldvormende onderzoeken zijn vaak nodig zoals een MRI-scan, een artrografie (speciaal type röntgenfoto of MRI-scan nadat een kleurstof in de pols is geïnjecteerd) en/of een artroscopie (een minimaal invasieve ingreep waarbij de arts een kleine camera in de pols plaatst om gewrichtsschade te onderzoeken en te behandelen).

Stadium van polsverstuiking
Verstuikingen in de pols zijn meestal verdeeld in drie graden:
 • Graad I (mild): Pijn met lichte beschadiging van het ligament
 • Graad II (matig): Pijn, meer ernstige ligamentschade, een gevoel van losheid van het gewricht en een beetje functieverlies
 • Graad III (ernstig): Pijn, een volledig gescheurd ligament, ernstige losheid van het gewricht en functieverlies

Behandeling van verstuiking aan pols

Zelfzorg

Milde tot matige polsverstuikingen genezen spontaan al is hiervoor wel wat tijd nodig. Om de genezing te versnellen, is het belangrijk om de pols minimaal 48 uur te laten rusten. Verder mag de patiënt ijs toepassen op de pols om de pijn en zwelling te verminderen. Hij mag gedurende twee tot drie dagen elke drie tot vier uur gedurende twintig à dertig minuten ijs toepassen. Is de pijn verdwenen, dan mag de patiënt eerder stoppen met het aanbrengen van het ijs. Een drukverband aanbrengen aan de pols is voorts nuttig. Ook mag de patiënt de pols verhogen tot boven het hart, op een kussen of op de achterkant van een stoel zo vaak hij dit kan bewerkstelligen. Om de pijn en ontsteking te verminderen, mag de patiënt niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) nemen, zoals Advil, Aleve of Motrin. Deze medicijnen hebben soms bijwerkingen, zoals een verhoogd risico op bloedingen en huidzweren. De patiënt mag deze bijgevolg maar af en toe gebruiken.

Professionele medische zorg

De arts besluit soms dat het beter is om een verstuikte pols kortstondig te gipsen of om een polsspalk aan te brengen, waardoor de pols onbeweeglijk is. Het is belangrijk om het advies van de arts op te volgen over het al dan niet blijven gebruiken van een spalk. Het te lang gebruiken van een spalk leidt bij een aantal patiënten tot meer stijfheid en spierzwakte. Sommige artsen adviseren specifieke rek- en versterkingsoefeningen onder leiding van een fysiotherapeut of ergotherapeut. Ernstigere graad III polsverstuikingen, waarbij het ligament afgebroken is, vereisen een herstellende operatie.

Prognose

De hersteltijd van een verstuikte pols is afhankelijk van de ernst van de blessure en varieert tussen twee tot tien weken. Dit bereik is echter variabel want iedereen geneest in een ander tempo. De patiënt mag tijdens het herstelproces wel een activiteit uitvoeren die niet belastend is voor de pols. Joggen of stationair fietsen is bijvoorbeeld een goed idee. Na het herstel is het van belang om langzaam weer terug te keren naar het oude niveau van de fysieke activiteit totdat:
 • de gewonde pols, evenals de hand en arm aan de aangetaste kant, net zo sterk aanvoelen als de niet gewonde pols, hand en arm.
 • de patiënt geen pijn meer voelt in de pols wanneer deze in rust is
 • de patiënt weer kan trainen, grijpen en objecten kan verplaatsen, zoals een skistok of racket zonder dat hij polspijn ervaart

Complicaties

Gebruikt de patiënt de pols wanneer deze nog niet hersteld is, dan ontstaat mogelijk blijvende schade.

Preventie van blessure

Polsverstuikingen zijn moeilijk te voorkomen, omdat ze meestal het gevolg zijn van een ongeluk, wat snel gebeurt is ondanks vele voorzorgsmaatregelen. Sommige atleten dragen polsbeschermers of tapen de polsen in. Hierdoor voorkomen ze dat de pols tijdens een val naar achteren buigt.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstuikte pols: symptomen, behandeling en herstelVerstuikte pols: symptomen, behandeling en herstelMen spreekt van een verstuikte pols als de banden in je pols oprekken. Een gekneusde pols verwijst naar een kneuzing in…
Een gekneusde en/of verstuikte pols: behandeling en genezingEen gekneusde en/of verstuikte pols: behandeling en genezingBij overbelasting, een verkeerde beweging of een val, kan er een gekneusde of verstuikte pols ontstaan. Soms is het vers…
Verstuiking - natuurlijke behandelingenVerstuiking - natuurlijke behandelingenNatuurlijke behandelingen tegen verstuiking zijn gericht op het verminderen van de pijn en de zwelling. In sommige geval…
Gezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsGezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsEen gezwollen pols of polszwelling is meestal een symptoom van een traumatische verwonding, waaronder verstuikingen van…

Gezwollen ader: oorzaken en symptomen van een opgezette aderGezwollen ader: oorzaken en symptomen van een opgezette aderEen gezwollen ader of opgezette ader op je slaap, voorhoofd, been, voet, pols of hand, is vaak een normaal verschijnsel…
Resistente hypertensie: Hoge bloeddruk ondanks 3 medicijnenResistente hypertensie: Hoge bloeddruk ondanks 3 medicijnenEen hoge bloeddruk (hypertensie) is één van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten, een wereldwijde o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Andreas160578, Pixabay
 • Geraadpleegd op 29 juli 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Sprained Wrist - The Complete Injury Guide, https://www.vivehealth.com/blogs/resources/sprained-wrist
 • Wrist sprain, http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/wrist-pain/wrist-sprain
 • Wrist sprain, https://www.webmd.com/fitness-exercise/wrist-sprain#1
 • Wrist sprains, http://www.assh.org/handcare/hand-arm-injuries/wrist-sprains
 • Wrist sprains, https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/wrist-sprains/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.