Verstuikte pols: Symptomen & behandeling van polsverstuiking

Verstuikte pols: Symptomen & behandeling van polsverstuiking Een polsverstuiking is een veelvoorkomende blessure die vaak sporters treft. Deze blessure ontstaat door overstrekking of scheuring van de sterke gewrichtsbanden die de pols ondersteunen. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de mate van schade aan de ligamenten. Veelvoorkomende klachten bij een polsverstuiking zijn pijn, zwelling en blauwe plekken. Terwijl milde en matige verstuikingen vaak met zelfzorgmaatregelen thuis kunnen worden behandeld en doorgaans vanzelf genezen, kan bij ernstige verstuikingen medische behandeling noodzakelijk zijn.

Polsverstuiking: Overzicht

Een polsverstuiking ontstaat door overstrekking of scheuring van de ligamenten in de pols, de sterke banden die de botten van het gewricht met elkaar verbinden. Deze verwondingen kunnen variëren in ernst en zijn vaak het gevolg van een val, een harde klap, of een extreme draaiing van de pols.

Oorzaken van polsverstuikingen

Ligamenten zijn sterke, vezelige weefsels die botten met elkaar verbinden en zorgen voor stabiliteit en beweging van het gewricht. Bij een polsverstuiking worden deze ligamenten overstretched of gescheurd, meestal door een kracht die de pols buigt of draait. Dit kan gebeuren bij een val op een uitgestrekte hand, een harde klap tegen de pols, of door extreme druk of draaiingen. In sommige gevallen kan dit ook leiden tot een breuk van het ligament.

Valpartijen zijn de meest voorkomende oorzaak van polsverstuikingen, maar ook een directe slag of stoot op de pols, extreme druk, of een scherpe verdraaiing kunnen de oorzaak zijn.

Risicofactoren van verstuikte pols

Verstuikingen van de pols komen vaker voor bij:
  • basketbalspelers
  • duikers
  • honkbalspelers
  • inline skaters
  • schaatsers
  • skateboarders
  • skaters
  • skiërs, vooral als ze vallen terwijl ze een ski of een paal vasthouden
  • turners

Symptomen: Pijn en zwelling

De symptomen van een polsverstuiking variëren afhankelijk van de ernst van de blessure en kunnen omvatten:
  • blauwe plekken
  • een warm gevoel rond de pols
  • een knappend of scheurend gevoel in de pols
  • gevoeligheid en warmte rond het letsel
  • pijn
  • zwelling

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
Om een polsverstuiking te diagnosticeren, start de arts met het afnemen van een medische geschiedenis. Vervolgens onderzoekt de arts de pols, hand en arm om te bepalen waar de patiënt pijn ervaart en hoe de pols beweegt. De arts controleert ook op tekenen van zwelling, blauwe plekken, misvorming en gevoeligheid.

Diagnostisch onderzoek
In sommige gevallen zijn aanvullende beeldvormende onderzoeken nodig, zoals een MRI-scan, een artrografie (waarbij een kleurstof in het gewricht wordt geïnjecteerd voor een gedetailleerder beeld) en/of een artroscopie (een minimaal invasieve procedure waarbij een camera wordt ingebracht om schade aan het gewricht te beoordelen).

Stadium van polsverstuiking
Polsverstuikingen worden doorgaans ingedeeld in drie graden:
  • Graad I (mild): Lichte pijn met minimale schade aan het ligament.
  • Graad II (matig): Meer ernstige ligamentschade, pijn, een gevoel van instabiliteit en enig functieverlies.
  • Graad III (ernstig): Volledig gescheurd ligament, ernstige pijn, aanzienlijke instabiliteit en aanzienlijk functieverlies.

Behandeling van verstuiking aan pols

Zelfzorg

Milde tot matige polsverstuikingen genezen meestal vanzelf, hoewel dit enige tijd kan duren. Voor een snellere genezing is het belangrijk om de pols gedurende minimaal 48 uur rust te geven. Toepassing van ijs kan helpen om pijn en zwelling te verminderen; dit kan gedurende twee tot drie dagen elke drie tot vier uur voor twintig tot dertig minuten. Zodra de pijn afneemt, kan het ijsgebruik worden verminderd. Het aanbrengen van een drukverband kan nuttig zijn, evenals het verhogen van de pols boven het niveau van het hart door bijvoorbeeld een kussen te gebruiken. Om pijn en ontsteking te verminderen, kunnen niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) worden gebruikt, zoals Advil, Aleve of Motrin. Deze medicijnen moeten echter met mate worden ingenomen vanwege mogelijke bijwerkingen, zoals verhoogd risico op bloedingen en huidzweren.

Professionele medische zorg

In sommige gevallen kan de arts besluiten om de pols tijdelijk te gipsen of een polsspalk aan te brengen om de pols te immobiliseren. Het is belangrijk om het advies van de arts op te volgen met betrekking tot het gebruik van de spalk, aangezien een te lange periode van immobilisatie kan leiden tot extra stijfheid en spierzwakte. In sommige gevallen kan fysiotherapie of ergotherapie worden aanbevolen om de pols weer volledig functioneel te krijgen. Ernstige graad III verstuikingen, waarbij het ligament volledig gescheurd is, kunnen een operatie vereisen om het ligament te herstellen.

Prognose

De hersteltijd van een polsverstuiking hangt af van de ernst van de blessure en varieert van twee tot tien weken. Dit kan echter per persoon verschillen, en de genezingstijd kan variëren. Tijdens het herstel kan de patiënt doorgaans deelnemen aan niet-belastende activiteiten zoals joggen of stationair fietsen. Na herstel is het belangrijk om geleidelijk terug te keren naar het normale niveau van fysieke activiteit, waarbij de volgende voorwaarden moeten zijn vervuld:
  • de gewonde pols, hand en arm voelen even sterk aan als de niet-gewonde pols, hand en arm
  • de patiënt ervaart geen pijn meer in de pols tijdens rust
  • de patiënt kan weer functioneren met de pols, zoals trainen, grijpen en objecten verplaatsen zonder polspijn

Complicaties

Als de pols wordt belast voordat deze volledig is hersteld, kunnen blijvende schade en langdurige problemen optreden.

Preventie van blessure

Polsverstuikingen zijn moeilijk volledig te voorkomen omdat ze vaak ontstaan door onverwachte ongelukken. Atleten kunnen echter polsbeschermers dragen of hun polsen tapen om de kans op een verstuiking te verkleinen. Dit kan helpen om te voorkomen dat de pols naar achteren buigt tijdens een val.

Nabij de polsverstuiking

In sommige gevallen kan het nuttig zijn om nabij de polsverstuiking aanvullende oefeningen en revalidatietechnieken toe te passen. Dit kan helpen om het herstel te versnellen en de functie van de pols volledig te herstellen. Fysiotherapeuten kunnen specifieke oefeningen aanbevelen om de kracht en flexibiliteit van de pols weer op te bouwen.

Preventie en verzorging na herstel

Na een polsverstuiking is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om toekomstige blessures te voorkomen. Dit kan onder andere bestaan uit het versterken van de pols door gerichte oefeningen, het dragen van beschermende uitrusting tijdens risicovolle activiteiten, en het vermijden van herhaalde belasting van de pols totdat deze volledig hersteld is.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstuikte pols: symptomen, behandeling en herstelVerstuikte pols: symptomen, behandeling en herstelMen spreekt van een verstuikte pols als de banden in je pols oprekken. Een gekneusde pols verwijst naar een kneuzing in…
Een gekneusde en/of verstuikte pols: behandeling en genezingEen gekneusde en/of verstuikte pols: behandeling en genezingBij overbelasting, een verkeerde beweging of een val, kan er een gekneusde of verstuikte pols ontstaan. Soms is het vers…
Verstuiking - natuurlijke behandelingenVerstuiking - natuurlijke behandelingenNatuurlijke behandelingen tegen verstuiking zijn gericht op het verminderen van de pijn en de zwelling. In sommige geval…
Gezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsGezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsEen gezwollen pols of polszwelling is meestal een symptoom van een traumatische verwonding, waaronder verstuikingen van…

Gezwollen ader: oorzaken en symptomen van een opgezette aderGezwollen ader: oorzaken en symptomen van een opgezette aderEen gezwollen ader of opgezette ader op je slaap, voorhoofd, been, voet, pols of hand, is vaak een normaal verschijnsel…
Resistente hypertensie: Hoge bloeddruk ondanks 3 medicijnenResistente hypertensie: Hoge bloeddruk ondanks 3 medicijnenEen hoge bloeddruk (hypertensie) is een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten, die wereldwijd bi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andreas160578, Pixabay
  • Geraadpleegd op 29 juli 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Sprained Wrist - The Complete Injury Guide, https://www.vivehealth.com/blogs/resources/sprained-wrist
  • Wrist sprain, http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/wrist-pain/wrist-sprain
  • Wrist sprain, https://www.webmd.com/fitness-exercise/wrist-sprain#1
  • Wrist sprains, http://www.assh.org/handcare/hand-arm-injuries/wrist-sprains
  • Wrist sprains, https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/wrist-sprains/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.