Gezondheid: Een opgezette buik

Natuurlijk zijn er ook allerlei hulpmiddelen bij de drogisterij te koop en het is prima deze te gebruiken, maar wees ook zo verstandig om tijdig de arts te raadplegen (leun niet achterover als er niets verandert). Maar, zoals gezegd, kan het geen kwaad eerst zelf eens te achterhalen waar de opgezette buik dan vandaan komt.
Wat is precies een opgezette buik?
We kunnen ons er allemaal een voorstelling bij maken en toch is het goed er bij stil te staan. Zo’n 20% van de mensen in Nederland hebben er zo nu en dan mee te maken en vrouwen hebben er iets vaker last van dan mannen. Het wordt vaak omschreven als het bekende opgeblazen gevoel. Het gevoel wat we wel kennen als we veel te veel gegeten hebben. Maar als je niet te veel gegeten hebt, dan is er dus iets anders aan de hand.Gevolgen
De gevolgen kunnen ondermeer zijn:
- Boeren
- Misselijkheid
- Winderigheid
- Harde ontlasting
- Niet te definiëren buikpijn
- Een gevoel vol te zitten, terwijl er weinig of niet gegeten is
Oorzaken van een opgezette buik
Vooropgesteld dat er meestal niets ernstigs met de darmen aan de hand is (bijv. gasvorming in het maag-darmkanaal), neemt het niet weg dat je alert moet zijn. Zeker als het niet binnen enkele dagen voorbij is. Eerst nog even andere bekende oorzaken als zwangerschap of menstruatie, welke ook een opgezette buik kan veroorzaken, wegnemen.Vaak heeft het te maken met het niet goed werken van de spijsvertering, maar je kunt allergisch zijn (geworden) voor een bepaalde stof of je hebt een ontsteking in de darmen opgelopen. Verder speelt de buik steeds vaker op bij stress. Stress is een oorzaak die lang niet altijd erkent wordt en toch kan aanhoudende stress een reële oorzaak zijn als andere zaken zijn uitgesloten. Hoewel we er liever niet aan denken, kan ook een tumor de oorzaak zijn van een opgezette buik, maar als je er last van krijgt middels een opgezette buik, dan kan het al in een stevig stadium zijn. Blijf dus altijd alert als het gaat om de buik, de ontlasting en het algehele lichamelijke gevoel.
Wat te doen?
Eten en bewegenHet begint bij wat er je mond ingaat. Goed kauwen, rustig eten en vooral niet te veel, is een belangrijk begin. Zorg dat je vezelrijk en niet te vet eet en te veel koolhydraten tot je neemt. Dan komt het algeheel welbevinden ook om de hoek en daar is bijvoorbeeld voldoende bewegen een belangrijk bij en een extra voordeel is dat de spijsvertering gestimuleerd wordt als je je beweegt.
Drankjes
Als je graag frisdrank drinkt, probeer dan de koolzuurhoudende variant te laten staan of tot een minimum te beperken en af te wisselen met andere drankjes. De gasvorming wordt aardig gestimuleerd door koolzuurhoudende drankjes. Gewoon water is veel beter, stimuleert de stoelgang en is prima voor de darmen.
En dan…
Als je alles serieus geprobeerd hebt, alle mogelijke andere oorzaken hebt uitgesloten en het aanhoudt of regelmatig terug blijft komen, is het goed je arts te raadplegen. De kans dat het als vanzelf zal verdwijnen is klein, dus je kunt maar beter actie ondernemen.