Gezondheid: Een opgezette buik

Gezondheid: Een opgezette buik Er kunnen allerlei redenen voor zijn dat je een opgezette buik hebt, maar behalve dat menigeen het als ontsierend ervaart, kan het ook pijn doen en er kan iets serieus aan de hand zijn. Meestal weet je wel als het door eten komt en dan is het een kwestie van zorgen dat het je lichaam verlaat. Echter, als er eigenlijk geen reden voor is, dan is het zinvol er aandacht aan te geven en zonodig een arts te raadplegen. Natuurlijk zijn er ook allerlei hulpmiddelen bij de drogisterij te koop en het is prima deze te gebruiken, maar wees ook zo verstandig om tijdig de arts te raadplegen (leun niet achterover als er niets verandert). Maar, zoals gezegd, kan het geen kwaad eerst zelf eens te achterhalen waar de opgezette buik dan vandaan komt.

Wat is precies een opgezette buik?

We kunnen ons er allemaal een voorstelling bij maken en toch is het goed er bij stil te staan. Zo’n 20% van de mensen in Nederland hebben er zo nu en dan mee te maken en vrouwen hebben er iets vaker last van dan mannen. Het wordt vaak omschreven als het bekende opgeblazen gevoel. Het gevoel wat we wel kennen als we veel te veel gegeten hebben. Maar als je niet te veel gegeten hebt, dan is er dus iets anders aan de hand.

Gevolgen

De gevolgen kunnen ondermeer zijn:
  • Boeren
  • Misselijkheid
  • Winderigheid
  • Harde ontlasting
  • Niet te definiëren buikpijn
  • Een gevoel vol te zitten, terwijl er weinig of niet gegeten is

Oorzaken van een opgezette buik

Vooropgesteld dat er meestal niets ernstigs met de darmen aan de hand is (bijv. gasvorming in het maag-darmkanaal), neemt het niet weg dat je alert moet zijn. Zeker als het niet binnen enkele dagen voorbij is. Eerst nog even andere bekende oorzaken als zwangerschap of menstruatie, welke ook een opgezette buik kan veroorzaken, wegnemen.

Vaak heeft het te maken met het niet goed werken van de spijsvertering, maar je kunt allergisch zijn (geworden) voor een bepaalde stof of je hebt een ontsteking in de darmen opgelopen. Verder speelt de buik steeds vaker op bij stress. Stress is een oorzaak die lang niet altijd erkent wordt en toch kan aanhoudende stress een reële oorzaak zijn als andere zaken zijn uitgesloten. Hoewel we er liever niet aan denken, kan ook een tumor de oorzaak zijn van een opgezette buik, maar als je er last van krijgt middels een opgezette buik, dan kan het al in een stevig stadium zijn. Blijf dus altijd alert als het gaat om de buik, de ontlasting en het algehele lichamelijke gevoel.

Wat te doen?

Eten en bewegen

Het begint bij wat er je mond ingaat. Goed kauwen, rustig eten en vooral niet te veel, is een belangrijk begin. Zorg dat je vezelrijk en niet te vet eet en te veel koolhydraten tot je neemt. Dan komt het algeheel welbevinden ook om de hoek en daar is bijvoorbeeld voldoende bewegen een belangrijk bij en een extra voordeel is dat de spijsvertering gestimuleerd wordt als je je beweegt.

Drankjes

Als je graag frisdrank drinkt, probeer dan de koolzuurhoudende variant te laten staan of tot een minimum te beperken en af te wisselen met andere drankjes. De gasvorming wordt aardig gestimuleerd door koolzuurhoudende drankjes. Gewoon water is veel beter, stimuleert de stoelgang en is prima voor de darmen.

En dan…

Als je alles serieus geprobeerd hebt, alle mogelijke andere oorzaken hebt uitgesloten en het aanhoudt of regelmatig terug blijft komen, is het goed je arts te raadplegen. De kans dat het als vanzelf zal verdwijnen is klein, dus je kunt maar beter actie ondernemen.

Tot slot

We hebben allemaal wel eens last van een opgezette buik, maar meestal is dat én te verklaren én binnen afzienbare tijd weer weg. Het overgrote deel betreft onschuldige zaken en is zelf op te lossen door een ander eet- en/of leefpatroon. Raadpleeg je huisarts als het aanhoudt en/of erger wordt.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een slechte stoelgang en opgezette buikEen slechte stoelgang en opgezette buikEen slechte stoelgang hebben is ontzettend vervelend. Verstopping is iets waar vooral vrouwen last van hebben. Veel vrou…
Last van opgezette, dikke voetenLast van opgezette, dikke voetenVeel mensen hebben wel eens last van opgezette, dikke voeten, de voeten zijn erg dik en de schoenen passen niet goed. Ho…
Stoelgangproblemen: obstipatieStoelgangproblemen: obstipatieObstipatie is een lastige kwaal dat een opgezette buik veroorzaakt en de stoelgang bemoeilijkt. Een gebrek aan vezels in…
Opgezette buik, waardoor kan het worden veroorzaakt?Opgezette buik, waardoor kan het worden veroorzaakt?Door toedoen van overmatige of eenzijdige voeding, aandoeningen of infecties kan de buik overmatig opzetten. De buik bev…

Oorzaken van stinkende afscheidingOorzaken van stinkende afscheidingAls u last heeft van een stinkende afscheiding, kunt u zich behoorlijk schamen. Terwijl een stinkende afscheiding tot ee…
Verstuikte pols: symptomen, behandeling en herstelVerstuikte pols: symptomen, behandeling en herstelMen spreekt van een verstuikte pols als de banden in je pols oprekken. Een gekneusde pols verwijst naar een kneuzing in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay
  • H. Vink - natuurgeneeskundige
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.