Het syndroom van Down

Het syndroom van Down Het syndroom van Down kennen we allemaal en in de volksmond noemen we deze kinderen “mongooltjes”. Een ietwat denigrerende naam (meestal niet bewust) voor deze mensen met een afwijking in chromosoom 21.

Oorsprong

In 1838 werd voor het eerst het beeld van deze afwijking geschetst door Jean Etienne Esquirol. Enkele jaren later, in 1846, beschrijf hij het syndroom. Zo’n 20 jaar later beschreef John Langdon Haydon Down een uitgebreid klinisch beeld van deze mens. Het was deze man die de naam “mongoloide idiotie” in de mond nam.

Down is in algemene zin bekend geworden door zijn werk met kinderen met een verstandelijke beperking. Hij was medisch hoofd van het Earlswood Asylum for idiots. Na enkele jaren nam hij ontslag en stichtte met zijn vrouw Normansfield, een luxueus tehuis voor kinderen met een verstandelijke beperking. Het duurde tot 1965 voordat hetgeen hij beschreven had werd betiteld als het syndroom van Down.

Voordat hij zijn eigen tehuis stichtte werkte hij op een manier waarop hij de kinderen in verschillende “rassen” indeelde. De diameter van het hoofd en de identificatie van de uiterlijke kenmerken van het gezicht, waren bepalend voor de indeling of het een aangeboren of verworven aandoening was van het kind met een verstandelijke beperking.

Oorzaak

Mensen met het Downsyndroom hebben het DNA van alle genen die gelegen zijn op chromosoom 21 te veel in hun lichaamscellen. De eiwitten worden dan ook in grote overmaat geproduceerd. Het grootste gedeelte van de Downsyndroom mensen heeft trisomie-21, wat zoveel wil zeggen dat in elke cel 3 in plaats van 1 exemplaar van het chromosoom 21 aanwezig is.
Bij de vorming van de geslachtscel zijn er 2 in plaats van 1 chromosoom 21 in de kern terecht gekomen. Bij de bevruchting zijn het er daarmee 3 geworden. Als de moeder ouder wordt is de kans op deze afwijking groter, de rol van de ouder wordende vader is ietwat beperkt aanwezig.

Een klein percentage heeft de afwijking op een andere manier gekregen. Ook hierbij is een derde chromosoom aanwezig, maar is niet los aanwezig in de celkern. Deze zit echter vast aan chromosoom 14 of er zitten 2 chromosomen 21 aan elkaar. Dit komt voor als de vader of de moeder dit met zich meedraagt. De vader of moeder is verder gezond, maar het nageslacht loopt een groot risico met Down geboren te worden.

Afwijkingen

Los van het feit dat de kinderen meestal opgroeien tot zeer zachtaardige, lieve en goedlachse mensen die geen kwaad kennen c.q. herkennen en een verstandelijke handicap hebben, hebben ze allemaal een aantal uiterlijke kenmerken, zoals:
  • een vlak/plat achterhoofd
  • dwarse doorlopende handplooi
  • open mond
  • slappe tong
  • kleine bouw
  • sluik/dunnig haar
  • amandelvormig grote, ietwat scheefstaande bolle ogen
  • slappe(re) spieren (als baby blijft het rechthouden van het hoofdje vaak achter)

Verder hebben de mensen met Down vaak een hartafwijking en is de gemiddelde leeftijd niet ouder dan zo’n 60 jaar, maar met meerdere afwijkingen (wat weer complicaties op kan leveren) kan 40 jaar al een hoge leeftijd zijn. De verstandelijke handicap kan variëren van een lichte afwijking tot zeer ernstig. De kinderen met een lichte afwijking kunnen bijvoorbeeld nogal eens gewoon op een normale basisschool aan de slag.

Soms kan ook de aanleg voor slokdarm of anus achtergebleven zijn en zijn er nogal eens huidproblemen en kan er epilepsie optreden. Andere psychische problemen zijn bijvoorbeeld autisme.

Diagnose

Vanwege de uiterlijke kenmerken is de diagnose niet echt moeilijk te stellen. Vaak voor de geboorte al (bijvoorbeeld nekplooi meting, vruchtwaterpunctie of opsporing via het bloed), maar anders direct na de geboorte. De nekplooi is vaker verdikt bij een kindje met Down, de vruchtwaterpunctie is niet geheel zonder risico. De kans op het verlies van het kindje is 0,5%.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het syndroom van DownHet syndroom van Down of Downsyndroom is de meestvoorkomende levensvatbare aangeboren chromosoomafwijking in Nederland.…
Wat en hoe van het downsyndroomHet syndroom van Down. Veel mensen kennen wel iemand met het downsyndroom. Maar wat is het precies? Hoe komt het? Hoe zi…
Wat is het syndroom van Down?Franse onderzoekers hebben een 1500 jaar oud skelet ontdekt van een vijf- tot zevenjarig kind dat aan downsyndroom leed.…

Online medicijnen bestellenOnline medicijnen bestellenHet wordt steeds populairder om medicijnen via het internet te bestellen. Er zijn verschillende Nederlandstalige online-…
Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teenEerste hulp bij een gekneusde vinger of teenDe vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SaraBarragan, Pixabay
  • H. Bergmans, huisarts
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 13-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.