Pijn in knokkels: oorzaken van pijnlijke vingerkootjes

Pijn in knokkels: oorzaken van pijnlijke vingerkootjes Pijn in knokkels of pijn in vingerkootjes is een vervelende klacht. Pijn in de knokkels of knokkelpijn kan stekend, scherp, dof of kloppend zijn. Pijnlijke vingerkootjes kan mild tot ernstig van aard zijn en kan alleen op een bepaald tijdstip van de dag voorkomen of wanneer je bepaalde activiteiten uitvoert. Afhankelijk van de oorzaak van de knokkelpijn, kan deze door beweging toenemen of afnemen. Het kan erg moeilijk zijn om de knokkel te bewegen als er ernstige knokkelpijn en zwelling optreedt als gevolg van traumatische letsels. Pijn in de knokkel en zwelling die optreedt als gevolg van een verwonding, kan zich soms voordoen in één enkele knokkel. In sommige gevallen kunnen meerdere knokkels zijn aangedaan. Ontsteking van de knokkels kan ook knokkelpijn en zwelling veroorzaken. Aandoeningen zoals reumatoïde artritis en artrose kunnen ook leiden tot knokkelpijn en zwelling.
De botten van de rechterhand / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)De botten van de rechterhand / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat is knokkelpijn?

Knokkelpijn verwijst naar pijn in de knokkels. Pijn in je knokkels kan verschillende oorzaken hebben. Knokkelpijn kan ontstaan ​​als gevolg van aandoeningen die van invloed zijn op een van de structuren in de knokkel, waaronder de huid, zenuwen, spieren, gewrichten, pezen, botten, ligamenten, bloedvaten en bindweefsel. Verwonding door trauma en pijn in je knokkels als gevolg van artrose zijn veel voorkomende oorzaken van knokkelpijn.

Soort pijn

Pijn aan de knokkels kan scherp, stekend, zeurend of kloppend zijn. De pijn kan mild tot ernstig van aard zijn en alleen optreden op bepaalde momenten van de dag of wanneer je bepaalde activiteiten uitvoert. Het bewegen van de gevoelige knokkel of nabijgelegen gewrichten kan de pijn verergeren of juist verlichten. Bij ernstige pijn als gevolg van traumatische letsels, kan het onmogelijk zijn de aangedane knokkel goed te bewegen.

Eén of meerdere knokkels

In sommige gevallen is knokkelpijn door letsel gelokaliseerd op slechts één knokkel. In veel gevallen kunnen verschillende knokkels pijn doen en gekneusd zijn (gekneusde knokkels). Ontsteking in de knokkel veroorzaakt zwelling (gezwollen knokkel) en pijn. Verder worden reumatoïde artritis, een chronische auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door gewrichtsontsteking en andere aan artritis gerelateerde aandoeningen, geassocieerd met pijnlijke vingerkootjes als gevolg van ontsteking en zwelling.

Acuut of chronisch

Pijn in knokkels kan acuut optreden of kan zich in de loop van de tijd ontwikkelen en meer chronisch van aard zijn. In sommige situaties kan knokkelpijn optreden als gevolg van chronische aandoeningen en die van invloed kunnen zijn op je gehele lichaam, zoals artritis, vaatziekten of diabetes.

Gebalde vuist met (rood omcirkelde) knokkels / Bron: Harpoz / Dcoetzee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gebalde vuist met (rood omcirkelde) knokkels / Bron: Harpoz / Dcoetzee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bijkomende symptomen

Pijn in de knokkels kan gepaard gaan met andere symptomen, afhankelijk van de oorzaak en eventuele onderliggende ziekten of aandoeningen. Sommige aandoeningen die de handen kunnen treffen, zoals diabetische neuropathie (zenuwbeschadiging door hoge bloedsuikerspiegels in verband met diabetes), kunnen symptomen veroorzaken in andere lichaamssystemen.

Symptomen aan de knokkels

Symptomen aan de knokkels die kunnen optreden samen met pijn in de knokkels, zijn onder meer:

Symptomen in andere lichaamsdelen

Pijn in de knokkels kan gepaard gaan met klachten in andere delen van het lichaam. Andere symptomen die kunnen optreden samen met pijn in de knokkels zijn bijvoorbeeld:

Alarmsymptomen

Ernstige symptomen die op een levensbedreigende situatie kunnen wijzen, zijn:
 • verlamming of onvermogen om een ​​lichaamsdeel te verplaatsen
 • ademhalingsproblemen, zoals:
 • plotselinge verandering in zicht (zoals wazig zien), verlies van gezichtsvermogen of pijn aan de ogen
 • plotseling optredende gevoelloosheid of zwakte aan één zijde van het lichaam
 • plotselinge, ernstige of knallende hoofdpijn

Oorzaken van pijn in knokkel

Knokkelpijn is vaak het gevolg van letsel, met name als er een hard voorwerp tegenaan komt. Knokkelgewrichtspijn wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van handen en vingers die leiden tot spier-, pees- en gewrichtsproblemen. Het is soms moeilijk om onderscheid te maken tussen pijn in het bot of gewricht.

Pijnlijke vingerkootjes door letsel

Trauma van de knokkels kan optreden bij een of meer van de volgende factoren:
 • een val
 • een slag of stoot tegen je knokkels
 • overbelasting van de handen en vingers

In de meeste gevallen veroorzaakt dit schade aan het zachte weefsel en is zelden het bot zelf aangedaan. De spieren en pezen kunnen ook getroffen worden en ligamenten kunnen worden uitgerekt (verstuikingen) of zelfs scheuren. Het bot kan ook gewond raken en soms zelfs breken bij een zeer harde klap (gebroken knokkel). Stressfracturen kunnen optreden bij herhaalde belasting: kleine scheurtjes in het bot wanneer het bot niet langer bestand is tegen de kracht die wordt uitgeoefend.

Hoewel er niet zoveel aandacht aan wordt besteed als bij pijn in de pols, kan overbelasting voorkomen bij langdurig typen en het gebruik van een muis, mobiele telefoon of gamecontroller. Meestal is dit gekoppeld aan het carpaal tunnel syndroom (CTS) van de pols, maar overbelasting kan ook de knokkels treffen. Soms gaat dit gepaard met spierkrampen en peesontsteking die de rug van de hand beïnvloedt en zich uitstrekt tot aan de vingers. Dit kan optreden bij sportblessures en trauma, maar kan ook optreden bij overmatig gebruik van hand en vingers.

Andere oorzaken van letsel, zoals blootstelling aan agressieve chemicaliën, brandwonden en insectenbeten, zijn vaak van invloed op de huid en het weefsel eronder, in plaats van het bot of gewricht zelf.

Knokkelpijn door infectie

Een infectie kan betrekking hebben op het bot en het onderhuidse weefsel dat de knokkels, het bot of de gewrichten bedekt. Infectie van de knokkels komt zelden voor zonder dat er eerst sprake is van een verwonding waarbij de huid beschadigd raakt en microben, met name bacteriën, in het weefsel kunnen komen. Soms kunnen de ziekteverwekkers door de bloedbaan reizen en de botten of gewrichten bereiken. Infectie van de knokkels of omliggende gebieden kan dan de vorm hebben van:
 • septische artritis - bacteriële ontsteking in een gewricht
 • osteomyelitis - infectie van het bot, beenmerg en beenvlies als gevolg van bacteriën
 • cellulitis - onderhuidse weefselinfectie net onder de huid.
 • impetigo of erysipelas (wondroos) - huidinfecties

In de meeste gevallen wordt de infectie veroorzaakt door bacteriën en vaak gaat het hierbij om bacteriën die van nature op de huid leven (normale huidflora), zoals Streptokokken of Stafylokokken.

Aandoeningen die de hand treffen

Er zijn verschillende ziekten die kunnen optreden in en rond de knokkels die niet komen door een infectie of verwonding. Soms ontstaan ​​deze aandoeningen na een verwonding of infectie terwijl het op andere momenten spontaan lijkt op te komen. Het kan bijvoorbeeld verband houden met andere ziekteprocessen, zoals auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem de weefsels van het lichaam aanvalt en daarbij ontsteking veroorzaakt.

 • Botten, spieren, pezen en gewrichten zijn de belangrijkste structuren van de hand. De meeste handaandoeningen treffen daarom een ​​van meer van deze structuren.
 • Myositis is een ontsteking van de spieren, waarbij de spiercellen kapot gaan en je spieren steeds zwakker worden.
 • Tendinitis of peesontsteking veroorzaakt pijn en stijfheid en kan worden veroorzaakt door overbelasting van een gewricht of door een reumatische aandoening
 • Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit en verandert het kraakbeen van je handgewrichten, wat klachten geeft als stijfheid en pijn in je pols, vinger of duim.
 • Bij jicht slaan urinezuurkristallen neer in de gewrichten, meestal de grote teen of voet maar het kan ook in de vingers voorkomen. Het gewricht wordt dik, rood en warm en jicht in een vinger is vaak zeer pijnlijk.
 • Reumatoïde artritis is een gewrichtsontsteking waarbij pijn en stijfheid van de gewrichten voorop staan.
 • Perifere neuropathie is dysfunctie van een of meer perifere zenuwen met klachten als pijn, doofheid, tintelingen en vermindering van kracht.

Huidziekten

De huid die over de knokkels ligt, kan soms de oorzaak van pijn zijn. Sommige huidziekten kunnen duidelijk worden waargenomen, terwijl anderen zich subtieler kunnen presenteren met symptomen zoals pijn of jeuk, maar de huid lijkt verder gezond.

Veelvoorkomende huidproblemen die te maken hebben met letsel, zijn:
 • schaafwonden
 • laceratie: vleeswond die veroorzaakt wordt door weefselverscheuring
 • blaren
 • zonnebrand

Handeczeem / Bron: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.comHandeczeem / Bron: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.com
Andere huidproblemen kunnen verband houden met verschillende ziekten zoals:
 • psoriasis, contacteczeem en handeczeem
 • infecties, zoals cellulitis, erysipelas, fasciitis, impetigo
 • dermatomyositis

Een aantal van deze huidziekten veroorzaken meestal geen pijn, maar de aangetaste huid kan gevoelig zijn voor letsel en infectie, wat dan pijnlijk is.

Andere aandoeningen

Verschillende systemische ziekten kunnen ook de botten en gewrichten van de hand aantasten. Enkele van de ziekten die het hele lichaam treffen maar ook knokkelpijn kunnen veroorzaken, zijn onder andere:
 • diabetes mellitus - diabetische neuropathie en het syndroom van Charcot-Marie-Tooth
 • tumoren in de hand, ofwel goedaardig (niet-kwaadaardig) of kwaadaardig (kanker)
 • perifere arteriële aandoening (PAD), waarbij door slagaderverkalking een vernauwing in de slagaders kan ontstaan
 • lymfangitis, een ontsteking van een lymfevat, waardoor de lymfedrainage wordt beïnvloed
 • de ziekte van Rovnaud, waarbij de kleine bloedvaten in de hand zich plotseling vernauwen
 • thromboangitis obliterans (de ziekte van Buerger) waarbij er een verstopping kan optreden in de bloedvaten die de hand van bloed voorzien
 • vasculitis, een ontsteking van de bloedvaten

Behandeling van knokkelpijn

De behandeling van knokkelpijn hangt af van de onderliggende oorzaak. De oorzaak van de pijn moet worden geïdentificeerd en daarna kan bepaald worden wat de beste behandeling is. Omdat de meeste gevallen van knokkelpijn te wijten zijn aan verwonding en overbelasting, kan het nemen van rust helpen om de pijn te verlichten. Een arts zal je hand onderzoeken en andere tests uitvoeren zoals een röntgenfoto om de oorzaak van knokkelpijn te diagnosticeren. Sommige van deze maatregelen kunnen echter helpen bij het verlichten van acute knokkelpijn:
 • Vermijd activiteiten die intensieve handbewegingen vereisen.
 • Houd je hand in de natuurlijke positie met de vinger iets naar binnen getrokken.
 • Gebruik waar nodig een hand- of polssteun.
 • Warmte- en koudetherapie kunnen een deel van het ongemak verlichten zoals.
 • Anti-inflammatoire geneesmiddelen en pijnstillers kunnen nuttig zijn ter bestrijding van pijn en ontsteking.
 • Probeer om korte pauzes van ongeveer 15 minuten in te lassen voor elke 45 minuten tot 1 uur handactiviteit.
 • Handoefeningen zoals geadviseerd door je huisarts of een fysiotherapeut kunnen nuttig zijn.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan vingerkootjes: Oorzaken van pijnlijke knokkelsPijn aan vingerkootjes: Oorzaken van pijnlijke knokkelsIedereen heeft al wel eens te maken gehad met pijnlijke knokkels. De pijn in de vingerkootjes kent tal van oorzaken zoal…
Donkere vingerknokkels: Oorzaken van hyperpigmentatieDonkere vingerknokkels: Oorzaken van hyperpigmentatiePersonen met een donkere huidskleur hebben vaker donkere huidvlekken op de knokkels, al krijgt iedereen mogelijk te make…
Oorzaken en behandelingen van spierontstekingSpierontsteking is een aandoening die vrijwel bij iedereen kan voorkomen. Het kan pijn geven in de spieren of in de peze…
Sieraden: Aparte ringen trendsEen cocktailring is al jaren een statement sieraad, maar we zien steeds meer andere soorten ringen voorbijkomen. Zoals d…

Erythromelalgie: Brandende pijn en roodheid van voetenErythromelalgie: Brandende pijn en roodheid van voetenErythromelalgie is een zeldzame aandoening waarbij een patiënt aanvallen van brandende pijn, warmte, roodheid en zwellin…
Zwart tandvlees: Oorzaken van zwarte vlekken op tandvleesZwart tandvlees: Oorzaken van zwarte vlekken op tandvleesDe kleur van het tandvlees is normaal gesproken rood of roze. In sommige gevallen ontstaan tandvleesverkleuringen, zoals…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
 • http://www.progressivehealth.com/arthritis-knuckles.htm
 • https://rtpr.com/article/12-secrets-ease-hand-knuckle-pain
 • https://www.healthgrades.com/symptoms/knuckle-pain
 • https://www.healthgrades.com/symptoms/knuckle-pain
 • Afbeelding bron 1: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Harpoz / Dcoetzee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.