Gebroken knokkel: symptomen, oorzaken en behandeling

Gebroken knokkel: symptomen, oorzaken en behandeling De meest voorkomende oorzaak van een gebroken knokkel is een slag tegen een hard oppervlak, zoals een muur of een deur. Andere veel voorkomende oorzaken zijn knokpartijen (waarbij je op de vuist gaat met anderen), contactsporten en valpartijen. Gebroken knokkels, ook bekend als metacarpale fracturen, komen vaak voor. Ze nemen ongeveer 18 tot 44 procent van alle handfracturen voor hun rekening. Iets meer dan driekwart van alle knokkelfracturen komt voor bij mannen en ze komen vaker voor bij tieners en jongvolwassenen. Een gebroken knokkel is niet levensbedreigend, maar het vereist wel behandeling om goed te genezen.
Gebroken knokkels gaan gepaard met symptomen als pijn en zwelling / Bron: Martin SulmanGebroken knokkels gaan gepaard met symptomen als pijn en zwelling / Bron: Martin Sulman

Symptomen van gebroken knokkel

Een gebroken knokkel kan de omliggende structuren en weefsels pijnlijk of gevoelig maken. Het kan pijn doen om je vingers te buigen, te strekken of andere handbewegingen te maken. Mogelijk kun je de getroffen vinger helemaal niet bewegen. De knokkel kan er ingevallen of verzonken uitzien.

Veelvoorkomende symptomen van een gebroken knokkel verschijnen meestal dicht bij de plaats van de fractuur en bestaan uit:
 • pijn, zwelling of gevoelloosheid
 • gesneden of doorboorde huid
 • moeite met het verplaatsen van delen van de hand
 • verzonken knokkel
 • uitgelijnde of ingekorte vingers
 • misvorming
 • een verschoven knokkel
 • blauwe plekken of verkleuring
 • knallend of krakend geluid

Oorzaken van een gebroken knokkel

Een gebroken knokkel treedt op wanneer een of meer van je knokkels krachtig contact maken met een voorwerp of persoon. De hand kan zijn gebald in een vuist of open zijn wanneer het contact plaatsvindt. Het met kracht tegen een muur of een deur slaan is de meest voorkomende oorzaak van een gebroken knokkel. Een valpartij is een andere veel voorkomende oorzaak. Onder sporters kan een gebroken knokkel het resultaat zijn van directe impact met een andere speler, een speeloppervlak, of een bal, stick of bat.

Huiselijk geweld

Een gebroken knokkel of gebroken knokkels kan ook voorkomen tijdens een gevecht of ruzie in de huiselijke sfeer (huiselijk geweld). Het komt zelden voor dat meer dan één knokkel tegelijk breekt, maar soms gebeurt het wel.

Contactsport

Een gebroken knokkel wordt af en toe waargenomen bij sporters die deelnemen aan contactsporten. Een val met gestrekte arm en gebalde vuist tijdens een potje voetbal, basketbal of rugby kan resulteren in een gebroken knokkel.

Bedrijfsongeval

Een val van een bepaalde hoogte terwijl je een voorwerp in de hand houdt of wanneer een hard voorwerp tegen de gebalde vuist slaat, kan resulteren in een gebroken knokkel en andere verwondingen.

Een auto-ongeval kan gebroken knokkels en ander letsel veroorzaken / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.comEen auto-ongeval kan gebroken knokkels en ander letsel veroorzaken / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

Auto-ongeluk

Een ernstig auto-ongeluk kan gebroken knokkels veroorzaken.

Onderzoek en diagnose

De arts zal vragen stellen naar de verwonding en de symptomen. Daarna zal een lichamelijk onderzoek van de aangedane hand en vingers uitgevoerd worden. Hierbij zal de arts tevens de pezen en gewrichten controleren. Wonden en snijwonden rond de knokkels kunnen aangeven dat er iets in je hand of vingers is gekomen. Het kan ook wijzen op een open fractuur, waarbij het bot door de huid is gekomen. Als de arts reden heeft om te geloven dat een of meer van je knokkels zijn gebroken, zullen er röntgenfoto's worden gemaakt. De arts zal verschillende röntgenfoto's maken vanuit verschillende invalshoeken om de breuk grondig te controleren. Soms worden extra röntgenfoto's of andere beeldvormingstests gebruikt om meer details over de verwonding te krijgen.

Behandeling

De behandeling van een gebroken knokkel richt zich vooraleerst op het verlichten van pijn en zwelling. Het langetermijndoel van de behandeling van een gebroken knokkel is om het bot uitgelijnd te houden terwijl het geneest. Gebroken knokkels hoeven door een arts meestal niet op hun plaats gebracht te worden. Dit hangt echter af van het type, de locatie en de ernst van de breuk.

Toepassen van een ice pack

Direct na een knokkelverwonding kan een cold pack aangebracht worden op het getroffen gebied om pijn en zwelling te minimaliseren. Houd je hand stil en in een verhoogde positie. Dit kan ook helpen.

Immobilisatie

Immobilisatie is een techniek waarbij de gebroken knokkel op zijn plaats wordt gehouden, zodat deze kan genezen. Dit kan gedaan worden door twee vingers samen vast te tapen, een techniek die buddy-taping wordt genoemd. Het kan ook worden gedaan met behulp van een spalk. De spalk kan worden toegepast in het gebied van de vinger, de hand of de hele pols. De arts zal laten weten hoelang je de tape of spalk moet dragen. Het kan enkele weken tot een maand duren.

Medicatie bij ene gebroken knokkel / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie bij ene gebroken knokkel / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

De arts kan vrij verkrijgbare medicijnen voorstellen om pijn te richten die wordt veroorzaakt door een gebroken knokkel. Als de pijn ernstig is, kan de arts een krachtiger middel voorschrijven, zoals codeïne. De arts zal antibiotica voorschrijven om een bacteriële infectie te voorkomen bij snijwonden of wonden nabij de verwonding.

Operatie

Een gebroken knokkel hoeft meestal niet te worden geopereerd. In de volgende gevallen kan echter een operatie nodig zijn:
 • je breuk strekt zich uit in het gewricht
 • je hebt een open fractuur
 • stukjes bot zijn onstabiel
 • de omliggende weefsels zijn beschadigd
 • je hebt meerdere fracturen in hetzelfde gebied
 • je hebt in het verleden andere hand- of polsbreuken gehad
 • de mate van verplaatsing van de breuk is ernstig

De chirurgische procedure die gebruikt wordt hangt af van een aantal factoren, waaronder de locatie en de ernst van de fractuur.

Interne fixatie
Bij een interne fixatieprocedure maakt de arts een incisie, wordt de knokkel uitgelijnd en worden speciale pennen, draden, schroeven of platen gebruikt om het te stabiliseren.

Externe fixatie
Bij een externe fixatieprocedure worden pinnen gebruikt om een ​​metalen frame om je vinger of hand te bevestigen. Het metalen frame houdt je knokkel op zijn plaats terwijl het geneest. Zodra je knokkel is genezen, wordt het frame verwijderd.

Herstel van gebroken knokkels

Het herstel van een gebroken knokkel kan een heuse uitdaging zijn. Mogelijk kun je een tijdlang niet volledig gebruikmaken van de aangedane hand en vinger(s). Misschien moet je een aantal weken een spalk dragen. Een arts kan na twee of drie weken weer röntgenfoto's nemen om te checken of de knokkel op de juiste manier geneest. Je kunt niet altijd bepalen hoe lang het duurt voordat je lichaam herstelt. Een aantal factoren, waaronder je algehele gezondheid en leeftijd, kan van invloed zijn op de genezingsduur.

Herstel bevorderen

Fysiotherapie

De arts kan fysiotherapie aanbevelen om het herstel te bevorderen. Fysiotherapie bestaat uit het uitvoeren van rekoefeningen en oefeningen om het bewegingsbereik te verbeteren en pijn en stijfheid in je knokkel en het omliggende gebied te verminderen.

Ergotherapie

Ergotherapie is ook mogelijk. Dit houdt in dat je thuis en op het werk aanpassingen maakt in je vaste routine. Deze aanpassingen kunnen je helpen om je hand en vingers weer te gebruiken. Het kan enkele maanden of langer duren voordat je weer volledig gebruik kunt maken van je hand.

Pijnbestrijding

De pijn als gevolg van een gebroken knokkel zal verminderen nadat je knokkel is behandeld. Je kunt echter nog steeds lichte tot matige pijn voelen als je knokkel geneest. Je kunt pijn verlichten door je hand boven je hart te houden. Volg de instructies van de arts op bij het nemen van vrij verkrijgbare medicijnen of voorgeschreven medicijnen. Als de pijn zeer hevig is, is het verstandig dit met je arts te bespreken.

Prognose

Gebroken knokkels zijn een vaak voorkomende verwonding die het gevolg kan zijn van met kracht tegen een muur of deur slaan of hard aankomen met je knokkels tegen een hard oppervlak. Een gebroken knokkel vereist medische behandeling. Met adequate behandeling genezen de meeste gebroken knokkels goed. Je bent daarna weer in staat je hand volledig te gebruiken.

Preventie

Door veilig te sporten en de juiste veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, kun je verwondingen zoals gebroken knokkels voorkomen. Verwondingen zijn per ongeluk of opzettelijk. Opzettelijke verwondingen kunnen worden voorkomen. Sla niet met een vuist op een voorwerp of tegen een muur of deur. Vermijd contactsporten en als je wel meedoet, vermijd dan een vuisthand met een uitgestrekte arm als je ten val komt op een hard oppervlak. Gebroken knokkels worden vaak veroorzaakt door sportblessures, gevechten, valpartijen en bedrijfsongevallen. Wegblijven bij straatgevechten of vuistgevechten is de beste manier om te voorkomen dat er lichaamsverwondingen optreden zoals gebroken knokkels.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gebroken hand (fractuur): Symptomen en behandelingEen gebroken hand (fractuur): Symptomen en behandelingEen fractuur (breuk) van de hand komt vrij veel voor. Het betekent dat een of meer van de handwortelbeentjes of middenha…
Gebroken hand: Oorzaken en symptomen van handfractuurGebroken hand: Oorzaken en symptomen van handfractuurElke hand (de pols niet meegerekend) telt 19 botten. De botten van de hand dienen als een raamwerk. Dit raamwerk onderst…
Gebroken enkel, en nu?Na een val, verstuiking of een hevige overtreding kan het zijn dat je enkel flink is aangetast. In sommige gevallen is j…
Een gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup komt vooral voor bij ouderen. Van alle mensen die een heup breken is 95% ouder dan 65. Hieronder vind…

Botbreuk: Typen & symptomen van fracturen (gebroken botten)Botbreuk: Typen & symptomen van fracturen (gebroken botten)Gebroken botten (fracturen, botbreuken) komen vaak voor. Ze komen tot stand wanneer de fysieke kracht die op het bot wor…
Talgklierhyperplasie: Vergrote talgklieren met bultjesTalgklierhyperplasie: Vergrote talgklieren met bultjesTalgklieren bevinden zich overal behalve op de voetzolen en handpalmen. Deze klieren scheiden talg (een olieachtige stof…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Harpoz, Circles Added By Dcoetzee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.webmd.com/a-to-z-guides/broken-finger
 • https://www.brokenknucklefingerboards.com/
 • https://www.emedicinehealth.com/broken_finger/article_em.htm
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321288.php
 • https://www.healthline.com/health/broken-knuckle
 • https://www.epainassist.com/sports-injuries/finger-injuries/broken-knuckle
 • Afbeelding bron 1: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 2: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.