Gebroken enkel, en nu?

Na een val, verstuiking of een hevige overtreding kan het zijn dat je enkel flink is aangetast. In sommige gevallen is je enkel zelfs gebroken. Dit kan enorm veel pijn doen en je zult direct na het ongeval niet meer kunnen lopen. Lees hieronder over de symptomen, diagnose, behandeling en het herstel van een gebroken enkel.

Een gebroken enkel

Een enkel kan op verschillende plekken breken. De enkel kan breken aan de binnenkant en aan de buitenkant. Een breuk aan de binnenkant is een breuk van het onderste gedeelte het scheenbeen. Een breuk aan de buitenkant is een breuk van het onderste gedeelte van het kuitbeen. Het komt niet zelden voor dat zowel het kuitbeen als het scheenbeen is gebroken. Meest voorkomend is een breuk van het kuitbeen. Dit kan komen door een heftige trap op de enkel, een val of het verzwikken van de enkel.

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op een gebroken enkel. Hieronder staat een lijstje met deze symptomen.
  • Een paar minuten na het ongeval is de enkel nog erg pijnlijk en totaal onbelastbaar.
  • Er is een drukkende, intense pijn rondom de enkel.
  • De enkel is direct na het ongeval flink opgezwollen.
  • De enkel is meestal flink blauw gekleurd, hetgeen duidt op een bloeduitstorting.

Diagnose

De symptomen van een gebroken enkel zijn erg duidelijk, maar er is ook nog steeds een zware verstuiking van de enkel mogelijk. De belangrijkste aanwijzing dat de enkel gebroken is, is het feit dat de patiënt er na een paar minuten op geen enkele manier meer op kan lopen. Als een patiënt er namelijk voorzichtig op kan lopen, dan ligt een zware kneuzing meer voor de hand. Er wordt ter controle altijd een röntgenfoto gemaakt. Men weet dan wat er aan de had is met de enkel en waar de enkel gebroken is.

Behandeling

De behandeling van een gebroken enkel hangt af van de ernst van de situatie. Als een enkel op meerdere plekken is gebroken, is de kans dat je moet opereren groter. Het kan dan namelijk zijn dat de 'enkelvork' niet meer recht staat. Er is geen haast bij deze operatie. Meestal moet men eerst in het gips zodat de zwelling afneemt, waarna men de operatie makkelijker uit kan voeren. Het kan ook zijn dat men direct in het gips moet en geen operatieve ingreep hoeft te ondergaan. Dergelijke gipsbehandeling duurt zo'n 4 tot 6 weken.

Herstel

Na de gipsbehandeling is de enkel ernstig verzwakt. In het dagelijks leven gebruik je de enkel immers geregeld. De enkel moet dus weer op sterke worden gebracht. De breuk is na de gipsbehandeling in de meeste gevallen weer volledig hersteld, maar nog erg zwak. Meestal krijgt de patiënt fysiotherapie. Men moet opnieuw leren lopen. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat de enkel weer op volle sterkte is. Bij een ernstige breuk waarbij operatief ingrijpen noodzakelijk was kan het zelfs nog langer duren. In zeldzame gevallen is de enkel zo erg aangetast dat die blijvend verzwakt is.
© 2012 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kuitbeen / scheenbeen gebroken, en nu?Kuitbeen / scheenbeen gebroken, en nu?Na een val, een schop of ander ongeluk kan het gebeuren dat je kuitbeen of scheenbeen is aangetast. In sommige gevallen…
Knieschijf gebroken, en nu?Een harde val op de knie kan er toe leiden dat de knieschijf breekt. Dit is erg pijnlijk en is niet zonder gevolgen. Men…
Gescheurde enkelband: symptomen, behandeling en herstelGescheurde enkelband: symptomen, behandeling en herstelEen gescheurde enkelband is pijnlijk en meestal ontstaat daarbij een zwelling op en onder de enkel en is er ook een bloe…
Inversietrauma oftewel verstuikte enkelEen inversietrauma of verstuikte enkel komt vaak bij sporters voor. Wat er nu precies gebeurt en wat er aangedaan is, we…

Vinger uit de komVinger uit de komEen klein ongelukje kan al voldoende zijn en de vinger is uit de kom. Bij sommige mensen komt dit zelden voor, bij ander…
Zweethanden en zweetvoeten behandelenZweethanden en zweetvoeten behandelenZweten is de natuurlijke manier waarop ons lichaam ons lichaamstemperatuur gaat regelen. Voor de meeste is de enige keer…
Bronnen en referenties
  • www.ongevalstichting.nl
B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.