Gekneusde knokkel: oorzaken, symptomen en behandeling

Gekneusde knokkel: oorzaken, symptomen en behandeling Een gekneusde knokkel komt relatief vaak voor. Je knokkels zijn sterke botten in je hand die je vingers het vermogen geven om te bewegen. Je knokkels kunnen gekneusd of gebroken raken. Gekneusde knokkels worden vaak veroorzaakt door een stomp trauma aan je vinger of hand. Een harde val, sportblessure of een vuistgevecht kan ook dit letsel veroorzaken. Door dit trauma zwellen en bloeden je knokkels onder de huid, maar er is niets gebroken. In mildere gevallen kan het enkele dagen duren voordat een gekneusde knokkel is genezen. Als het ernstig is, kan het herstel wel weken duren. Onbehandeld, kan een gekneusde knokkel de mobiliteit van je hand beperken en het risico op het ontwikkelen van een ernstiger letsel vergroten.
Gebalde vuist met (rood omcirkelde) knokkels / Bron: Harpoz / Dcoetzee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gebalde vuist met (rood omcirkelde) knokkels / Bron: Harpoz / Dcoetzee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Een gekneusde knokkel

Een zwaar gekneusde knokkel is het gevolg van een trauma aan een of meer vingers door een zware klap van een hamer, een autodeur, een bureaula, een basketbal of een ander bewegend voorwerp. Een val of verdraaiing van een vinger kan ook resulteren in een gekneusde knokkel. Het komt omdat de bindweefsels die aanwezig zijn in een vinger zoals gewrichtsbanden, kraakbeen en gewrichtskapsel, worden aangetast of beschadigd. Menselijke vingers hebben drie botten die vingerkootjes worden genoemd, behalve de duim, die heeft er twee. De knokkelgewrichten van de vingers vormen de scharnieren tussen de middenhandsbeentjes van de hand en de basiskootjes van de vinger. Al deze gewrichten bestaan ​​uit sterk bindweefsel, zoals ligamenten, kraakbeen en gewrichtskapsels. Als te veel rekkrachten of compressie worden toegepast, resulteert dit in zwaar gekneusde vingergewrichten; dit wordt geassocieerd met de beschadiging van kraakbeen of ligamenten rond het gewricht.

Symptomen van gekneusde knokkels

Pijn en zwelling

Een gekneusde knokkel wordt gekenmerkt door ernstige pijn in de vinger kort na het letsel. De pijn wordt meestal aan de voorkant, achterkant of beide zijden van de aangedane vinger gevoeld en varieert afhankelijk van de ernst van de schade. Andere symptomen zoals verkleuring, gevoeligheid, zwelling en ongemak bij het bewegen van de aangetaste gewrichten worden ook geassocieerd met kneuzing van de vinger.

Kneuzing

In meer ernstige gevallen treedt kneuzing op kort na een klap op het gewricht. Er zijn veel mensen die gevoelloosheid van de vinger ervaren vanwege compressie van de zenuwen als gevolg van zwelling. De gekneusde vinger of hand voelt zwak aan. Een persoon met gekneusde vinger(s) of knokkel(s) kan geen dagelijkse activiteiten uitvoeren waarbij hand en vingers betrokken zijn zoals schrijven, het openen van een deur of een pot, het vangen van een bal of het hanteren van zwaar voorwerp.

Bijkomende klachten

Het eerste symptoom van een gekneusde knokkel is onmiddellijke pijn na het letsel. Andere symptomen die mogelijk optreden, zijn:
 • verkleuring door blauwe plekken
 • bloeden
 • zwelling
 • gevoelig of pijnlijk bij aanraking
 • functiebeperking
 • moeite met het maken van een vuist
 • ploppende geluiden

Pijnlijke knokkels en bijbehorende symptomen zijn meestal gelokaliseerd in het gewricht en de vinger. In meer ernstige gevallen kunnen pijn en zwelling zich echter verspreiden naar de andere vingers.

Andere ernstige symptomen waar je last van kunt krijgen, zijn onder meer:

Als de klachten en symptomen verergeren of na een paar dagen niet verbeteren, dien je onmiddellijk medische hulp in te schakelen. Dit kan namelijk een aanwijzing zijn voor een gebroken knokkel of meer ernstige medische problemen.

Oorzaken van gekneusde knokkels

Gekneusde knokkels zijn vaak het gevolg van trauma of een directe klap tegen je hand of vingers. Je kunt je knokkel ook kneuzen na een val of door het verdraaien van je vinger. De meest kwetsbare knokkel bevindt zich op je pink. Je kunt in de volgende situaties je knokkel(s) kneuzen:
 • betrokken zijn bij een vuistgevecht
 • deelnamen aan direct contactsporten, zoals voetbal, boksen of vechtsporten
 • een baan hebben die uitgebreide fysieke activiteit vereist, bijvoorbeeld beroepsmilitair of stratenmaker

Een gekneusde knokkel kunnen ook wijzen op een ernstiger probleem. Sommige medische aandoeningen die verband houden met gewrichtsklachten en gewrichtspijn zijn:

Wanneer een arts inschakelen?

Het kan enkele dagen tot weken duren voordat een gekneusde knokkel volledig is genezen of hersteld. Pijn en zwelling zijn normaal. Als de symptomen niet verbeteren of beginnen te verslechteren, kan dit duiden op een ernstiger probleem. Zoek onmiddellijk medische hulp als:
 • de zwelling toeneemt
 • de hand of vingers van kleur veranderen
 • je mobiliteit in je vingers verliest

Ibuprofen / Bron: Martin SulmanIbuprofen / Bron: Martin Sulman

Behandeling van een kneuzing

De behandeling van gekneusde knokkels hangt af van de ernst van de kneuzing en de onderliggende oorzaak. Voordat de (huis)arts een behandeling aanbeveelt, kan hij of zij het nodig vinden om een röntgenfoto te maken om breuken, gebroken botten of vochtophoping uit te sluiten.

De arts kan rust aanbevelen evenals vrij verkrijgbare pijnstillers met een ontstekingsremmende werking (NSAID's) zoals ibuprofen, teneinde pijn en zwelling te verminderen. De arts kan ook adviseren om gedurende 15 tot 20 minuten een koud kompres aan te brengen om zwelling te verminderen. Door je hand hoger te leggen, kun je ook de zwelling verminderen.

In meer ernstige gevallen moet je mogelijk een spalk dragen en je lichamelijke activiteit beperken totdat de kneuzing is genezen. Afhankelijk van de omvang van je verwonding, kan fysiotherapie vereist zijn om je mobiliteit en bewegingsbereik te verbeteren en pijn te verlichten.

In geval van een gebroken knokkel of breuk, kan een operatie worden aanbevolen.

Zelfzorg

Toepassing van ice pack

Breng voor het verminderen van zwelling regelmatig een ice pack aan op de gekneusde knokkel(s) gedurende 10 - 15 minuten.

Zout water

Door je hand 15 minuten lang regelmatig in warm zout water te laten weken, krijg je verlichting van de pijn. Het zal ook helpen om de stijfheid van je vingers en knokkels te verminderen. Het zoutbad vermindert ontstekingen en kalmeert pijn.

Aloë Vera

Aloë vera helpt de pijn in de knokkels en de stijfheid van de vingers te verzachten.

Gezonde voeding

Probeer gezond te eten. Als je een acute stijfheid en pijn in de knokkel ervaart, moet je eieren, bewerkte voedingsmiddelen en rood vlees vermijden, omdat ze de pijn verergeren en ontsteking bevorderen en daarmee genezing in de weg staan. Bewerkt voedsel bevat een hoog zout- en suikergehalte, waardoor het bot verzwakt. Eet volop groene groenten en fruit aangezien ze voedingsstoffen bevatten zoals calcium en magnesium dat de gezondheid van de botten ondersteunt.

Fysiotherapie

Fysiotherapie en handmassage kunnen klachten van pijn bij dit soort verwondingen verminderen. Massage van het gebied zal helpen bij de bloedstroom.

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Appelazijn compressen

Meng een eetlepel appelazijn met dezelfde hoeveelheid water en dompel een schone washand of handdoek in het mengsel en breng het voorzichtig aan op je gekneusde knokkels gedurende ongeveer 15 minuten. Dit ingrediënt stimuleert de bloedcirculatie en helpt het lichaam bij het verwijderen van klonterig bloed onder de huid, en dus versnelt het de genezing.

Kurkuma

Kurkuma is een van de krachtigste huismiddeltjes voor blessures en helpt pijn te verminderen en de genezing te versnellen. Dit middel is volledig natuurlijk en veilig en bevat ingrediënten zoals curcumine, dat werkt als een ontstekingsremmer.

Prognose

Gekneusde knokkels komen van een directe slag op je gewricht. In veel gevallen kan dit letsel thuis behandelt worden. Als je echter na een paar dagen verslechtering van de symptomen begint te ervaren, kan dit een teken zijn van een gebroken bot of breuk. Maak in dit geval direct een afspraak met je huisarts.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teenEerste hulp bij een gekneusde vinger of teenDe vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kne…
Gekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen symptomen zijn pijn en gevoeligheid in de teen, zwelling, stijfheid, roodheid en soms blauwverkleuring en…
Gekneusde ribben: symptomen, behandeling, pijn verlichtenGekneusde ribben: symptomen, behandeling, pijn verlichtenGekneusde ribben worden veroorzaakt door een op het lichaam inwerkende externe kracht, bijvoorbeeld als gevolg van een b…
Kneuzing en eerste hulpKneuzing en eerste hulpEen kneuzing kan overal voorkomen: hand, voet, been, enkel, heup, ribben, arm etc. Het meest bekende zijn de gekneusde r…

Steatocystoma multiplex: Aandoening met meerdere talgcystenSteatocystoma multiplex: Aandoening met meerdere talgcystenBij steatocystoma multiplex (sebocystomatosis) ontstaan meestal meerdere goedaardige cysten op diverse mogelijke lichaam…
Botcysten: Met vloeistof gevulde gebieden in botBotcysten: Met vloeistof gevulde gebieden in botBotcysten zijn met vloeistof gevulde zakjes die zich vormen in het bot. De cysten treffen vooral kinderen en tieners. Ze…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Martin Sulman
 • https://coastalorthopedics.com/bruised-knuckles-the-mystery-unveiled/
 • https://martialartskills.com/treating-bruised-knuckles/
 • https://www.nobodyproblems.com/bruised-knuckle/
 • https://www.healthline.com/health/bruised-knuckles
 • https://www.mumsnet.com/Talk/general_health/53928-swollen-bruised-knuckles-and-not-from-punching-anyone
 • https://www.reddit.com/r/morbidquestions/comments/7awz4h/how_much_force_does_it_take_to_bruise_knuckles/
 • Afbeelding bron 1: Harpoz / Dcoetzee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 3: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.