Botcysten: Met vloeistof gevulde gebieden in bot

Botcysten: Met vloeistof gevulde gebieden in bot Botcysten zijn met vloeistof gevulde zakjes die zich vormen in het bot. De cysten treffen vooral kinderen en tieners. Ze veroorzaken geen botpijn, maar als ze groot genoeg zijn, ontstaat botzwakte hetgeen uiteindelijk resulteert in een botbreuk. Via een röntgenfoto is het mogelijk om de botletsels op te sporen, al gebeurt de diagnoses vaak per toeval omdat botletsels meestal geen symptomen veroorzaken. De meeste cysten verdwijnen spontaan na verloop van tijd waardoor een medische behandeling niet nodig is. Af en toe is echter een medische procedure nodig om de botletsels te verkleinen of verwijderen.

Oorzaken van cyste in bot

De exacte oorzaak van botcysten is onbekend anno oktober 2020. Deze goedaardige letsels verspreiden zich niet naar andere lichaamsdelen en zijn dus geen vorm van botkanker. Mogelijk zijn de cysten het gevolg van schade aan de bloedvaten in het bot, maar deze theorie moet anno oktober 2020 nog verder onderzocht worden.

Typen botcysten

Botcysten zijn met vloeistof gevulde gebieden binnen groeiend bot die zich niet hebben ontwikkeld tot botweefsel of bot. Er zijn vier hoofdtypen botcysten.

Aneurysmatische botcysten

Aneurysmatische botcysten zijn met vocht of bloed gevulde botgebieden. Deze uiterst zeldzaam optredende botletsels treffen vaak patiënten tussen de tien en twintig jaar. Aneurysmatische botcysten presenteren zich met pijn en zwelling in het aangetaste gebied. Meestal is het bot van de dij, het onderbeen of de bovenarm getroffen, maar ook in de wervelbotten ontstaan soms botcysten. De diagnose van deze botcysten gebeurt met behulp van een computertomografie (CT-scan) en soms ook een biopsie van het gebied, waarbij de arts een beetje weefsel wegneemt om dit in een laboratorium te laten analyseren.

Eenkamerige botcysten

Eenkamerige botcysten ontwikkelen zich overal in het lichaam, hoewel in 90% van de gevallen het bot van de bovenarm of het dijbeen is betrokken. Deze met vloeistof gevulde gebieden en komen meestal alleen tot uiting bij patiënten tussen de vijf en dertien jaar. De botcyste verkleint na verloop van tijd en verdwijnt vanzelf. Jongens hebben twee keer zo vaak eenkamerige botcysten dan meisjes.

Fibreuze corticale defecten

Een fibreus corticaal defect is een goedaardige botcyste die zich vormt in de buitenrand (cortex) van het bot. Deze cysten komen meestal tot stand in de onderste ledematen en verdwijnen bij de meeste patiënten spontaan.

Niet ossificerend fibroom

Bij een niet ossificerend fibroom (NOF) is er een centraal deel van het bot dat niet bestaat uit hard bot maar wel uit een vezelige structuur. Deze botcysten zijn niet pijnlijk. De meeste botletsels verdwijnen spontaan zonder behandeling. Een niet-ossificerend fibroom is de meest voorkomende goedaardige bottumor bij kinderen en komt vaak voor in de onderste ledematen bij kinderen tussen de vijf en vijftien jaar. Sommige onderzoekers schatten dat tot veertig procent van alle kinderen ooit een NOF heeft gehad.

Symptomen

Een goedaardige botcyste veroorzaakt over het algemeen geen botpijn, maar als ze groot genoeg zijn, ontstaat botzwakte waardoor het bot mogelijk breekt. Dit type fractuur staat bekend als een pathologische breuk: een breuk in verzwakt bot veroorzaakt door een kracht die anders geen schade aan normaal bot zou hebben veroorzaakt.

Treden er blauwe plekken op rond een bot of gewricht, dan is medisch advies nodig / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Treden er blauwe plekken op rond een bot of gewricht, dan is medisch advies nodig / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Alarmsymptomen

Als de cyste een botbreuk veroorzaakt, heeft een patiënt bijkomende symptomen waarvoor medische hulp nodig is:
  • blauwe plekken of een verkleurde huid rond het bot of gewricht
  • het onvermogen om te bewegen of om gewicht op de geblesseerde ledemaat of het getroffen lichaamsdeel te zetten
  • hoekvorming, waarbij de ledemaat of het getroffen lichaamsdeel in een ongebruikelijke hoek wordt gebogen
  • pijn
  • zwelling

Ook bij een voelbare knobbel is medisch advies noodzakelijk.

Diagnose en onderzoeken

Goedaardige botcysten of botletsels komen vaak voor bij kinderen en detecteert de arts meestal bij toeval met behulp van een röntgenfoto die hij maakt omwille van andere medische redenen.

Behandeling van botcysten

Geen behandeling

Is de botcyste klein en veroorzaakt deze geen problemen, dan is een behandeling onnodig. Meestal verdwijnen botcysten na verloop van tijd spontaan. De arts volgt de letsels wel op omdat hij zeker wil zijn dat de cysten verkleinen. De patiënt moet daarom op geregelde tijden röntgenfoto’s laten maken van het aangetaste gebied.

Wel een behandeling

Treedt er een pathologische breuk op, of veroorzaakt de cyste toch pijn, zwelling of een ongemakkelijke knobbel, dan is een medische behandeling aanbevolen. Hiervoor bestaan twee verschillende procedures. Mogelijk laat de arts de vloeistuif uit de botcyste weglopen. Daarnaast injecteert hij een medicijn (steroïden) in het bot om de cyste te helpen genezen. Mogelijk moet de arts dit meermaals herhalen gedurende enkele maanden. Een andere procedure bestaat er uit om de cyste weg te snijden of af te schrapen. De arts vult het gaatje dan op met kleine stukjes bot die uit een ander lichaamsdeel afkomstig zijn of afkomstig zijn van een persoon die bot heeft geschonken nadat hij overleden is. Deze behandelingen gebeuren onder algemene verdoving.

Prognose van met vloeistof gevulde gebieden in bot

De meeste botcysten merkt de patiënt nooit op en daarom zijn de vooruitzichten uitstekend. Af en toe veroorzaakt de cyste symptomen en dan zijn hiervoor diverse medische behandelingen beschikbaar. Het duurt normaal minimaal een paar maanden voordat het bot is genezen nadat de arts dit behandeld heeft. De patiënt moet soms activiteiten of sporten vermijden die het bot mogelijk beschadigen totdat het is genezen. Een verdere opvolging bij de arts is nodig zodat de arts het herstel van het bot kan opvolgen. Hiervoor moet de patiënt ook regelmatig röntgenfoto’s laten maken van het getroffen gebied.

Complicaties: Botbreuk

Een grote cyste veroorzaakt botzwakte met mogelijk een botbreuk tot gevolg. Verder keren de botletsels vaak terug, vooral in de eerste paar jaar nadat de behandeling voltooid is.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Levercyste, cyste in de leverLevercyste, cyste in de leverEen levercyste is een cyste in de lever. Er kan slechts één cyste ontstaan, maar ook meerderen, Daarnaast zijn er zeer k…
Trichilemmale cyste: Cysten op hoofdhuid rond haarzakjesTrichilemmale cyste: Cysten op hoofdhuid rond haarzakjesVeel patiënten kampen met trichilemmale cysten (pilarcysten, pilar cysts). Dit zijn met vocht gevulde bultjes die zich o…
Mucoïde cysten: Goedaardige vinger- of teenknobbeltjesMucoïde cysten: Goedaardige vinger- of teenknobbeltjesMucoïde cysten (digitale slijmcysten, slijmachtige pseudocysten) zijn kleine, goedaardige en meestal pijnloze met vloeis…
Ovula nabothi: Goedaardige cysten op baarmoederhalsOvula nabothi: Goedaardige cysten op baarmoederhalsOngeveer 12% van de vrouwen krijgt tijdens de vruchtbare leeftijd te maken met ovula nabothi. Bij deze aandoening bevind…

Gekneusde knokkel: oorzaken, symptomen en behandelingGekneusde knokkel: oorzaken, symptomen en behandelingEen gekneusde knokkel komt relatief vaak voor. Je knokkels zijn sterke botten in je hand die je vingers het vermogen gev…
Gezwollen knokkel: oorzaken van zwelling van de knokkelsGezwollen knokkel: oorzaken van zwelling van de knokkelsEen gezwollen knokkel, gezwollen knokkels of een verdikking van één of meerdere knokkels is een vervelende klacht die ge…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
  • WHAT ARE BONE CYSTS?, https://www.igeaneuro.com/what-are-bone-cysts
  • Geraadpleegd op 22 oktober 2018:
  • Bone cyst, https://www.nhs.uk/conditions/bone-cyst/
  • Bone cyst, https://www.your.md/condition/bone-cyst/
  • Bone cysts, https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/orthopaedic_disorders/bone_cysts_22,BoneCysts
  • Bone cysts, https://www.merckmanuals.com/home/bone,-joint,-and-muscle-disorders/bone-and-joint-tumors/bone-cysts
  • Bone cysts, https://www.orlandoortho.com/subspecialties/oncology/bone-cysts/
  • Bone cysts, https://www.upmc.com/services/orthopaedics/conditions-treatments/bone-cysts
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Afbeelding bron 1: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.