Levercyste, cyste in de lever

Levercyste, cyste in de lever Een levercyste is een cyste in de lever. Er kan slechts één cyste ontstaan, maar ook meerderen, Daarnaast zijn er zeer kleine tot grote cysten, soms wel meer dan 10 centimeter in doorsnede. Een cyste is een met vocht gevulde holte. Ze kunnen in principe overal ontstaan. In de lever komen ze bij ongeveer 5 procent van de bevolking voor. Niet iedereen heeft er last van. Klachten als buikpijn worden het vaakst gehoord. In deze gevallen is behandeling noodzakelijk. Hiervoor zijn diverse methoden.

Wat is een cyste?

Een cyste, soms ook wel als kyste geschreven, is een met vocht gevulde holte. De inhoud van deze holte is vloeibaar of brijachtig. Ze worden ook wel vochtblazen genoemd. Een cyste kan in vrijwel elk orgaan ontstaan.

Levercyste

Een levercyste is een cyste in de lever. Een levercyste kan enkele millimeters tot soms wel enkele centimeters groot zijn. Soms zijn ze meer dan tien centimeter groot. Daarnaast kan je één cyste of meerdere hebben. Bij ongeveer 1 op de 20 mensen komt een levercyste voor.

De lever is een belangrijk orgaan en zorgt voor de afbraak van giftige stoffen in ons lichaam. Afvalstoffen worden opgeruimd en verlaten het lichaam. Daarnaast is de lever belangrijk voor de opname van voedingsstoffen. Ook produceert de lever gal, een vloeistof die zorgt voor de afbraak van vetten. De lever bevindt zich rechtsboven in de buik, vlak achter de ribben. De lever is zelfherstellend. Wanneer een gedeelte van de lever wordt weggenomen, zal deze weer zelf aangroeien. Het achtergebleven gedeelte van de lever moet dan wel groot genoeg zijn. Ook moet de lever zich in gezonde staat bevinden.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor een levercyste. Ten eerst kan men besmet raken met de hondenlintworm of zelfs de vossenlintworm. De eitjes van deze wormen bevinden zich in de ontlasting. Via besmet voedsel of drinkwater kan de mens de eitjes binnen krijgen. De eitjes komen in het lichaam van de mens uit. De larven verspreiden zich via het bloed richting de lever, de longen, het hart of een ander orgaan. Vanuit de larve wordt een blaasworm ontwikkeld. Om deze blaasworm heen ontstaat er een blaasje die met vocht gevuld is. Dit noemen we een cyste.

Een nierziekte kan ook de oorzaak zijn. Het gaat dan om de polycysteuze nierziekte. Het is een zeldzame erfelijke ziekte. In de nieren vormen zich met vocht gevulde blaasjes. De werking van de nieren neemt na verloop van tijd hierdoor af. Bij bijna de helft van alle patiënten komen niet alleen blaasjes in de nieren maar ook in de lever voor.

De ziekte van Caroli is ook een veroorzaker. Dit is een zeldzame ziekte waarbij er een afwijking aan de galwegen ontstaat. De galwegen zijn de verbinding tussen de lever en de galblaas. In de galblaas wordt de door de lever geproduceerde gal opgeslagen. De ziekte van Caroli kenmerkt zich door sterk uitgezette galwegen. Op deze plaatsen blijft de gal hangen en er vormen zich galstenen. Ook levercysten wordt vaak gezien bij deze ziekte.

Uitzetting van galwegen door onbekende oorzaak wordt ook gezien. Niet altijd is de oorzaak door een arts goed te vinden. Levercysten ontstaan dan ook daar waar de galwegen zijn uitgezet.

Symptomen en klachten

Bij kleine levercysten ontstaan er zelden klachten. Wanneer de cysten groter zijn kunnen er wel klachten ontstaan. Zo kan een cyste gaan bloeden, wat buikpijn veroorzaakt. Maar ook zonder bloeding kan een grote cyste pijnklachten veroorzaken. Wanneer een cyste groter wordt kan deze een bloedvat dicht drukken, waardoor de bloedtoevoer verminderd wordt. Ook kunnen de galwegen dicht gedrukt worden.

Behandeling

In de meeste gevallen geven de cysten geen klachten. Een behandeling is dan ook niet noodzakelijk. Pas wanneer er echt klachten ontstaan kan de arts overwegen de cysten te verwijderen. Dit kan door ze aan te prikken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van echografie. Vervolgens worden de cysten leeggezogen. Daarna zal er nog een spoeling met alcohol en een antibioticum plaatsvinden.

Bij grote cysten kan het dak van de cyste verwijderd worden. Hierdoor kan er geen vocht meer in de cyste ophopen. Het verwijderen van het dak gebeurt onder verdoving, er is chirurgisch ingrijpen voor nodig. Wanneer de cysten dieper liggen kunnen ze in zijn geheel weggenomen worden. Vaak gaat het hier om meerdere cysten tegelijk. In ernstigere gevallen zal een gedeelte van de lever weggenomen worden. Onder gunstige omstandigheden zal dit gedeelte van de lever weer aangroeien. Pas wanneer bovenstaande opties niet mogelijk zijn of niet werken en er sprake is van erg veel cysten, zal soms een levertransplantatie nodig zijn. Hiervoor wordt men op een wachtlijst geplaatst. Hoe hoog iemand op de wachtlijst komt te staan wordt bepaald door de ernst van de ziekte en daarmee de kans op overlijden. Hierdoor kan het voorkomen dat iemand met levercysten erg lang op de wachtlijst moet staan, terwijl andere leverpatiënten met een kortere wachttijd eerder een levertransplantatie ondergaan.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Levercyste (hepatische cyste): symptomen en behandelingLevercyste (hepatische cyste): symptomen en behandelingEen levercyste (hepatische cyste) is een abnormale holte gevuld met vocht in de lever. Een levercyste of cyste in de lev…
Levercysten: Buikpijn, schouderpijn en vol gevoel bij cysteLevercysten: Buikpijn, schouderpijn en vol gevoel bij cysteCirca 2 tot 5% van de bevolking heeft een cyste in de lever. Een levercyste (hepatische cyste) is een abnormale, met voc…
Tandcyste: oorzaak en behandelingTandcyste: oorzaak en behandelingEen cyste of tandcyste in de mondholte komt het meest voor aan de rand van een gebitselement: een tand of kies, of bij n…
Cyste: Abnormaal gevormde zakvormige holte in lichaamCyste: Abnormaal gevormde zakvormige holte in lichaamEen cyste (cystis) is een vaak goedaardige, blaas- of zakvormige holte met vloeibare, stroperige of taaie inhoud. Deze a…

Operatie bij hoge bloeddruk mogelijk succesvolOperatie bij hoge bloeddruk mogelijk succesvolEen op de tien Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk. Bekend zijn behandelmethodes zoals leefstijlveranderingen of me…
Depressie: nieuwe behandelmethodes en benaderingennieuws uitgelichtDepressie: nieuwe behandelmethodes en benaderingenDepressie. Een op de vijf mensen krijgt er in haar of zijn leven mee te maken. Jarenlang was cognitieve gedragstherapie…
Bronnen en referenties
  • http://www.nfu.nl/trf/index.php?id=8&specialisme=33&trf=821
  • http://www.mlds.nl/ziekten/118/caroli-ziekte-van/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gal_(stof)
  • http://www.maagdarmlever.nl/lever/levercyste/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.