Levercyste (hepatische cyste): symptomen en behandeling
Een levercyste (hepatische cyste) is een abnormale holte gevuld met vocht in de lever. Een levercyste of cyste in de lever komt vrij frequent voor. Ongeveer 2 tot 5% van de bevolking heeft een cyste in de lever. Een levercyste varieert in grootte van slechts enkele millimeters tot soms wel meer dan 10 cm. Er kan sprake zijn van één of van meerdere levercysten. Levercysten zijn ongevaarlijk, onschuldig en in de meeste gevallen veroorzaken ze geen klachten. Als je geen last hebt van klachten, is een behandeling niet nodig. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk als je wel hinder ondervindt van cysten in de lever. Medicatie en een operatie zijn de belangrijkste behandelvormen bij levercysten. De prognose van behandeling van eenvoudige cysten in de lever is uitstekend.
Lever
De
lever is het tweede grootste orgaan van het menselijk lichaam. De lever bevindt zich aan de rechterkant onder je ribbenkast. Dit orgaan weegt ongeveer 1,5 kilo en bestaat uit twee leverkwabben. De lever heeft ontzettend veel functies in het lichaam. Het haalt belangrijke voedingsstoffen uit het bloed en gebruikt deze voor talloze processen en biochemische reacties. De lever verwijdert ook schadelijke stoffen uit het bloed.
Wat is een levercyste?
Een levercyste is een abnormaal blaasje of holte in de lever, dat is gevuld met vocht.
Oorzaak van levercysten
De oorzaak van de meeste levercysten zijn anno 2024 onbekend. Een cyste ontstaat vermoedelijk doordat een galweg geen aansluiting maakt met de rest van het systeem, waardoor vocht zich op kan hopen. Levercysten kunnen reeds bij de geboorte aanwezig zijn of ze kunnen zich ontwikkelen op een later tijdstip. Levercysten groeien meestal langzaam en ze blijven vaak onopgemerkt, tenzij ze klachten veroorzaken of te zien zijn op beeldvormend onderzoek van de lever.
Ligging van de lever /
Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLeverpolycystose
Soms veroorzaken aangeboren levercysten wel problemen. Bij leverpolycystose is er sprake van vele cysten in de lever en vaak ook in de
nieren. Deze cysten kunnen dermate groot worden dat je last krijgt van
leverpijn, verminderde eetlust en vermagering.
Parasiet
Sommige cysten worden veroorzaakt door een parasiet. De meest bekende zijn de Echinococcuscysten. De parasiet wordt via verontreinigd voedsel, zoals bosbessen,
bramen en onvoldoende gewassen groenten, die in aanraking zijn geweest met uitwerpselen van geïnfecteerde honden, katten, vossen of wasbeerhonden, opgenomen. Vervolgens nestelt deze zich in de lever en woekert daar voort.
Polycysteuze leverziekte
Polycysteuze leverziekte is een erfelijke aandoening waarbij in de lever meerdere cysten aanwezig zijn. De cysten kunnen leiden tot pijn, maar meestal zijn ze niet van invloed op de
leverfunctie. Als het wel van invloed is op de leverfunctie of te pijnlijk wordt, kan een operatie nodig zijn. De cysten kunnen echter terugkomen na de operatie.
Mensen met polycysteuze leverziekte worden geboren met deze aandoening, maar meestal ontwikkelen ze geen grote cysten totdat ze volwassen zijn. Polycysteuze leverziekte is genetisch bepaald. Wanneer het wordt vastgesteld bij een familielid, moeten alle familieleden worden getest. Deze aandoening kan worden vastgesteld met behulp van een echografie of CT-scan. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Risicofactoren
Er zijn onder meer de volgende risicofactoren:
- Een parasiet kan worden overgedragen door contact met dieren of het eten van onvoldoende verhit vlees of ander eten (ongewassen of slecht gewassen) groenten) waarop de parasiet aanwezig is.
- Een galgang in de lever kan uitzetten als gevolg van bijvoorbeeld de ziekte van Caroli, een zeer zeldzame erfelijke afwijking aan de galwegen in de lever.
- Polycysteuze leverziekte:
- Geslacht: vrouwen met deze aandoening hebben een groter aantal levercysten;
- Leeftijd: het aantal en de omvang van de cyste nemen toe met de leeftijd.
Buikpijn /
Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comSymptomen: pijn en opgeblazen gevoel
De meeste levercysten veroorzaken geen symptomen. Als de cysten in de lever echter groot worden, kunnen ze een
opgeblazen gevoel en
pijn in de rechterbovenkant van je buik geven. Soms worden levercysten zó groot, dat je ze kunt voelen door je buik.
Buikpijn
Je kunt last krijgen van milde tot ernstige buikpijn door een levercyste. De pijn is in de rechterbovenhoek van de buik voelbaar, wat overeenkomt met de locatie van de lever in het menselijk lichaam. Als de levercyste blijft toenemen in omvang, kan de buikpijn ook geleidelijk toenemen. Mensen die plotselinge of hevige buikpijn ervaren, moeten contact opnemen met een arts, omdat dit symptoom een teken van
blindedarmontsteking of een gescheurde cyste kan zijn.
Opgeblazen gevoel of volheid
Zwelling van de buik veroorzaakt door een levercyste kan leiden tot een gevoel van abdominale volheid of een opgeblazen gevoel. Je kunt opmerken dat de buikregio abnormaal opgezwollen of vergroot is en misschien gevoelig aanvoelt. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat je een verminderde eetlust hebt.
Schouderpijn
Als een levercyste blijft opzwellen, kan hij barsten en beginnen te bloeden. Een levercyste die bloedt in de buikholte kan ernstige
schouderpijn en buikpijn veroorzaken. Ernstige buikpijn en schouderpijn kunnen ook wijzen op een blindedarmontsteking of een gescheurde
eierstokcyste (bij vrouwen).
Polycysteuze leverziekte vaak samen met polycystische nierziekte
De meeste mensen met polycysteuze leverziekte hebben ook polycystische nierziekte, waarbij zich in één of (meestal) beide nieren vele cysten vormen (
niercysten). Dit kan leiden tot
pijn in de lendenen,
bloed in de urine,
hoge bloeddruk,
gebrek aan eetlust,
hoofdpijn, vage
maagklachten en
nierfalen. Soms zijn een levertransplantatie en een niertransplantatie noodzakelijk.
Complicaties
Levercysten geven slechts zeer zelden aanleiding tot complicaties als
leverfalen en
leverkanker.
Onderzoek en diagnose
Beeldvormend onderzoek en bloedonderzoek
Aangezien de meeste levercysten geen klachten of symptomen veroorzaken, worden ze pas meestal ontdekt bij een echo of CT-scan. Als er zich symptomen voordoen, kan een arts een abdominale CT-scan (een CT-scan van de buik) uitvoeren om de lever goed te kunnen bekijken. Een
bloedonderzoek kan een parasiet als de boosdoener uitsluiten.
Differentiële diagnose
Differentiële overwegingen omvatten andere cystische leverafwijkingen, waaronder
leverabces(sen) en necrotische
levermetastasen.
Behandeling: levercyste verwijderen
De meeste levercysten hoeven niet te worden behandeld. Indien cysten echter groot en pijnlijk zijn, kan het nodig zijn dat ze worden behandeld.
Punctie of operatie
De behandeling bestaat uit het afvoeren van vocht uit de cyste door middel van een punctie. Hierbij wordt een holle naald via de buikwand ingebracht. De punctie wordt uitgevoerd in combinatie met beeldvormend onderzoek. Na een punctie kan na verloop van tijd de cyste weer terugkomen.
Een punctie wordt veelal gecombineerd met het injecteren van alcohol (ethanol), waardoor de cyste verhardt. Als een punctie niet mogelijk of niet effectief is, zal een operatie worden overwogen waarbij de cyste wordt opengemaakt waarna de inhoud wegloopt in de buikholte. Er kan ook besloten worden de gehele cyste te verwijderen.
Bij polycystose zijn er zeer veel cysten in de lever en vaak ook in de nier. In dat geval worden de cysten opengemaakt en soms kan het nodig zijn het meest aangetaste deel van de lever te verwijderen. Deze laatste ingreep wordt leverresectie genoemd.
Antiparasitaire medicatie
Als een parasiet wordt gevonden, is langdurige toediening van antiparasitaire medicatie nodig. Daarnaast zal de chirurg de cysten openleggen na sterilisatie van de parasitaire inhoud.
Prognose hepatische cyste
De behandeling van eenvoudige hepatische cysten middels punctie kent een genezingspercentage van meer dan 90% of hoger gerapporteerd. Oom treedt er verbetering op in de kwaliteit van leven. Patiënten met polycysteuze leverziekte hebben lagere genezingspercentages.
Preventie van cysten in de lever
Aangeboren of erfelijke levercysten zijn niet te voorkomen. Levercysten als gevolg van een parasitaire infectie kun je voorkomen door geen verontreinigd voedsel of onvoldoende gewassen groenten te consumeren. Verder is het belangrijk om je lever niet structureel te belasten. Beperk blootstelling aan stoffen zoals alcohol,
suiker en sommige medicijnen, welke schade aan de levercellen kunnen veroorzaken. Neem eventueel een
seleniumsupplement; het is bekend dat selenium de levercellen beschermt. Voorts zijn rauwe groentesappen (
boerenkool,
broccoli,
radijs en uien) goed voor de lever. Het is in principe niet moeilijk om je lever in een goede conditie te houden. Het draait allemaal om een
gezonde leefstijl, waaronder
gezonde voeding.
Lees verder