Leverziekten: symptomen, oorzaken, soorten en behandeling

Leverziekten: symptomen, oorzaken, soorten en behandeling Een leverziekte heeft in de meeste gevallen niets met alcohol te maken. Grofweg 80 procent van alle leverziekten heeft een andere oorzaak, zoals een auto-immuunstoornis of erfelijkheid. De lever speelt een belangrijke, vaak vitale rol in vele lichaamsfuncties. Het speelt een rol in de eiwitproductie en eitwitverwerking. De lever is nodig voor bloedstolling door prothrombine te produceren. De lever produceert 80% van het totale cholesterol dat in je lichaam aanwezig is. De lever is het enige orgaan dat galactose kan omzetten. Galactose kan net als fructose worden omgezet in glucose. De lever is ook belangrijk voor ijzermetabolisme. Wat de lever allemaal doet is te veel om op te noemen; in dit ingenieus ontworpen orgaan spelen zich ongeveer 600 verschillende processen af. Er zijn vele soorten leverziekten die deze processen kunnen verstoren.
Levercirrose / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comLevercirrose / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Leverziekten en leverkwalen

Verschillende ziekten kunnen invloed hebben op de lever, bijvoorbeeld:
 • levercirrose;
 • leververvetting (steatose hepatis);
 • hepatitis;
 • levertumor; en
 • ijzerstapeling (hemochromatose).

Symptomen van leverziekten

Symptomen van leverziekten zijn onder meer:

Overmatig alcoholgebruik / Bron: Istock.com/Csaba DeliOvermatig alcoholgebruik / Bron: Istock.com/Csaba Deli

Levercirrose

Wat is levercirrose?

Levercirrose is littekenvorming (fibrose) van de lever, welke wordt veroorzaakt door vele vormen van leverziekten en leveraandoeningen, zoals hepatitis en chronisch alcoholisme. De lever voert een aantal noodzakelijke functies uit, waaronder het ontgiften van schadelijke stoffen in je lichaam, het reinigen van je bloed en het produceren van vitale voedingsstoffen. Levercirrose treedt op in reactie op schade aan je levercellen. Elke keer dat je lever schade oploopt, probeert het om zichzelf te herstellen. Daarbij kan littekenweefsel gevormd worden. Zodra de levercirrose vordert, vormt zich steeds meer littekenweefsel, waardoor de lever het steeds moeilijk krijgt om adequaat te functioneren.

Symptomen van levercirrose

Vaak zijn er in het beginstadium nog geen symptomen zichtbaar. Later kun je last krijgen van:

Gedecompenseerde levercirrose

Bij gedecompenseerde levercirrose heeft de lever onvoldoende capaciteit om zijn taken (naar behoren) te kunnen vervullen. De volgende complicaties kunnen ontstaan:
 • ondervoeding;
 • vochtophoping;
 • hyponatriëmie (een tekort aan natrium);
 • verwardheid wordt ook wel hepatische encephalopathie genoemd.
 • hepatische encephalopathie (verwardheid): een aandoening waarbij de hersenfunctie wordt aangetast als gevolg van ophoping van giftige stoffen (ammoniak) in het bloed die normaal gesproken door de lever worden verwijderd en afgebroken;
 • slokdarmbloedinkjes; en
 • osteoporose (botontkalking).

Gedecompenseerde levercirrose is levensbedreigend.

Tijdig behandelen

De schade die ontstaat aan de lever als gevolg van levercirrose, kan in het algemeen niet ongedaan worden gemaakt. Maar als levercirrose vroegtijdig wordt gediagnosticeerd en goed wordt behandeld, kan verdere schade worden beperkt.

Normale lever en vervette lever / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comNormale lever en vervette lever / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Leververvetting

Wat is een vervette lever?

Leververvetting is ene relatief vaak voorkomend leverziekte. Bij leververvetting of steatohepatitis gaat de lever steeds meer vet opslaan in de levercellen. Alcohol is de meest courante oorzaak van steatohepatitis. Dit wordt alcoholische steatohepatitis (ASH) genoemd. Niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) is een term die wordt gebruikt om de ophoping van vet in de lever te beschrijven van mensen die weinig of geen alcohol te drinken. Niet-alcoholische steatohepatitis komt vaak voor en veroorzaakt veelal geen symptomen of complicaties. Soms kan niet-alcoholische steatohepatitis leiden tot een ontsteking en littekenvorming in de lever. Dit is de meer ernstige vorm van niet-alcoholische leververvetting.

Oorzaak, symptomen en behandeling van leververvetting

Mogelijke klachten van leververvetting zijn moeheid en pijn rechts boven in de buik. Mogelijke oorzaken zijn onder meer overmatige alcoholgebruik, diabetes en overgewicht. De behandeling bestaat uit het wegnemen of aanpakken van de oorzaken, zoals stoppen met alcohol drinken, diabetes onder controle krijgen en streven naar een gezond gewicht. Daarna verdwijnt of vermindert de vervetting vaak vanzelf.

Hepatitis

Wat is hepatitis?

Hepatitis is een veel voorkomende leverziekte en verwijst naar een ontsteking van de lever (leverontsteking). Het wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie, maar er zijn andere mogelijke oorzaken van hepatitis. Deze omvatten auto-immuun hepatitis (AIH) en hepatitis die optreedt als secundair gevolg van geneesmiddelen, drugs, toxinen, en alcohol. Auto-immuun hepatitis is een ziekte die ontstaat wanneer je lichaam antistoffen aanmaakt tegen je leverweefsel. Er zijn vele vormen van virale hepatitis en worden aangeduid met een letter: A, B, C, D en E (hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C, hepatitis D en hepatitis E).

Overige vormen virale hepatitis

Er zijn ook andere vormen van virale hepatitis, zoals het Epstein-Barr-virus (EBV) en cytomegalievirus (CMV). EBV is de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer (een andere benaming is klierkoorts, vanwege opgezette klieren). Een enkele keer is bij deze infectie ook de lever ontstoken, waarbij ook geelzucht optreedt. Het cytomegalovirus (CMV) is een veel voorkomende virus dat vrijwel op alle leeftijden kan voorkomen, maar het grootste deel van de mensen is reeds in de kindertijd geïnfecteerd geraakt met dit virus. Wanneer je op latere leeftijd met deze lastpak besmet wordt, gaat dit meestal gepaard met klachten als lichamelijke vermoeidheid, spierkrampen (waaronder teenkrampen) en in een aantal gevallen een leverontsteking.

Ziekenhuisopname / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczZiekenhuisopname / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Leverkanker

Wat is leverkanker?

Leverkanker is kanker die begint in de cellen van je lever. Verschillende vormen van kanker kunnen zich in de lever vormen. De meest voorkomende vorm van leverkanker is het hepatocellulair carcinoom (HCC), die begint in het belangrijkste type levercel (hepatocyt). Andere vormen van leverkanker, zoals incholangiocarcinoom (CCA), een zeldzame maligniteit uitgaande van het galwegepitheel, komen veel minder vaak voor.

Uitgezaaide kanker naar de lever

Niet alle vormen van kanker die de lever aantasten beginnen in de lever. Kanker die begint in een ander gebied van het lichaam, zoals darmkanker, longkanker of borstkanker, kan uitzaaien naar de lever en wordt secundaire of metastatische leverkanker genoemd. Deze vorm van kanker wordt genoemd naar het orgaan waarin het begon, zoals uitgezaaide darmkanker: kanker die begint in de dikke darm en metasteert naar de lever. Kanker die zich uitbreidt naar de lever komt vaker voor dan kanker die begint in de levercellen.

Symptomen primaire leverkanker

De meeste mensen hebben in het beginstadium van deze leverziekte geen symptomen. Mogelijke klachten die later optreden als gevolg van primaire leverkanker zijn onder meer:
 • onverklaarbaar gewichtsverlies;
 • verlies van eetlust;
 • pijn in de bovenbuik;
 • Misselijkheid en overgeven;
 • algemene zwakte en vermoeidheid;
 • zwelling van de buik;
 • gele verkleuring van de huid en het wit van je ogen (geelzucht); en
 • witte, krijtachtige ontlasting.

Hemochromatose

Wat is ijzerstapelingsziekte?

Hemochromatose wordt ook wel ijzerstapelingsziekte genoemd en is een erfelijke stofwisselingsaandoening, waarbij er meer ijzer uit de voeding wordt opgenomen dan het lichaam nodig heeft. Het lichaam kan al het ijzer niet afvoeren. Hierdoor treedt ijzerstapeling op in diverse organen, vooral de lever, het hart of de alvleesklier. Dit kan schade aan deze organen veroorzaken.

Chronische vermoeidheid door hemochromatose / Bron: Istock.com/BartekSzewczykChronische vermoeidheid door hemochromatose / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Hemochromatose symptomen

Mogelijke symptomen zijn:
 • chronische vermoeidheid, algehele zwakte en een slap gevoel;
 • buikpijn;
 • artritis, wat in elk gewricht kan voorkomen maar voorkeursplekken zijn de knokkels en het eerste gewricht van de eerste twee vingers (duimen en wijsvingers);
 • diabetes type 2;
 • leverafwijkingen, zoals abnormale leverfunctiewaarden, vergrote lever en levercirrose;
 • verlies van libido bij zowel mannen als vrouwen;
 • impotentie bij mannen;
 • afwezige of onregelmatige menstruatieperiodes en vroege menopauze bij vrouwen;
 • vermindering van lichaamshaar;
 • cardiomyopathie (ziekte van de hartspier);
 • neurologische of psychiatrische afwijkingen, zoals geheugenverlies, stemmingswisselingen, gestoorde agressiebeheersing en depressie;
 • bruinkleuring van de huid of een permanente, onnatuurlijke bruinige teint.

Ligging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLigging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Leverfalen

Wat is leverfalen?

Acuut leverfalen is het verlies van de leverfunctie die snel optreedt –binnen enkele dagen of weken– en dan meestal bij een persoon die niet bekend is met een vooraf bestaande leverziekte. Acuut leverfalen komt minder vaak voor dan chronisch leverfalen, dat zich meer langzaam ontwikkelt. Acuut leverfalen, ook bekend als fulminant leverfalen, kan ernstige complicaties veroorzaken, waaronder snel bloedingen krijgen (door stollingsstoornissen) en toenemende druk in de hersenen. Het is een medische noodsituatie die een ziekenhuisopname vereist.

Leverfalen symptomen

symptomen van acuut leverfalen kunnen zijn:
 • geelverkleuring van de huid en ogen (geelzucht);
 • pijn in de rechterbovenkant van de buik;
 • zwelling van de buik;
 • misselijkheid;
 • braken;
 • algehele malaise;
 • desoriëntatie of verwardheid; en
 • slaperigheid.

Behandeling van leverziekten

De behandeling van een bepaalde leverziekte is afhankelijk van de oorzaak.

Kurkuma / Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kurkuma / Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gezonde voeding voor de lever

Het is in principe niet moeilijk om een gezonde lever in goede conditie te houden. Het draait allemaal om een ​​gezonde levensstijl, waaronder gezonde voeding. Sommige voedingsmiddelen passen in een dieet om je lever te ondersteunen of te ontgiften. Voorbeelden van dergelijke leverondersteunende voedingsmiddelen zijn knoflook, groene groenten, grapefruit (om de lever te reinigen), tarwegras (om lever te ontgiften), walnoten, avocado en van oudsher is de heilzame werking bekend van kurkuma (geelwortel) op de lever.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leverziekte bij de kat: herken de symptomenLeverziekte bij de kat: herken de symptomenDe lever is net zoals bij de mens, voor een kat ook een van de belangrijkste organen. Het vervult meerdere vitale functi…
Leverpijn; Locatie, oorzaken en behandelingLeverpijn; Locatie, oorzaken en behandelingDe lever is het grootste orgaan in het menselijk lichaam en heeft een gewicht van ongeveer 1 ½ kg. De lever bevindt zich…
Jeuk door de lever en leverziekten: symptomen en oorzakenJeuk door de lever en leverziekten: symptomen en oorzakenJeuk is een vervelende klacht. Jeuk kent ontzettend veel mogelijke oorzaken. Onder meer ziekte aan de lever kan leiden t…
Levertransplantatie: een levensreddende operatieLevertransplantatie: een levensreddende operatieDe lever is het grootste orgaan in het lichaam en je kunt niet zonder. Als je te horen krijgt dat de lever zo ziek is da…

Amelogenesis imperfecta: Afwijkingen aan tandglazuurAmelogenesis imperfecta: Afwijkingen aan tandglazuurAmelogenesis imperfecta is een tandaandoening waarbij het tandglazuur afwijkend is of ontbreekt. Heel wat tandafwijkinge…
Hersenaandoeningen: symptomen, oorzaak en behandelingHersenaandoeningen: symptomen, oorzaak en behandelingHersenaandoeningen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Infecties, trauma, beroerte, epileptische aanvall…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Aksabir/Shutterstock.com
 • https://www.thuisarts.nl/leververvetting/ik-heb-leververvetting
 • https://www.mlds.nl/ziekten/leververvetting/
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/basics/definition/con-20027761
 • http://www.medicinenet.com/liver_disease/article.htm
 • https://www.nationalezorggids.nl/medisch/paginas/spijsvertering/leververvetting.html
 • https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/Levertransplantatiecentrum%20UMCG/volwassenen/algemene_informatie/Leverziekten/Levercirrose/Verwardheid/Paginas/default.aspx
 • https://www.patient1.nl/encyclopedie/levercirrose
 • https://www.patient1.nl/encyclopedie/hemochromatose
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/136887-hemochromatose-symptomen-behandeling-en-diagnostiek.html
 • NLV. Het stigma van een chronische leverziekte. https://www.leverpatientenvereniging.nl/stigma (ingezien op 8-3-2019)
 • Afbeelding bron 1: Alila Medical Media/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/Csaba Deli
 • Afbeelding bron 3: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Alila Medical Media/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
 • Afbeelding bron 6: Istock.com/BartekSzewczyk
 • Afbeelding bron 7: Nerthuz/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 8: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.