Gezwollen knokkel: oorzaken van zwelling van de knokkels

Gezwollen knokkel: oorzaken van zwelling van de knokkels Een gezwollen knokkel, gezwollen knokkels of een verdikking van één of meerdere knokkels is een vervelende klacht die gepaard kan gaan met pijn. Pijn en zwelling in de knokkels of vingerkootjes staat bekend als knokkelpijn en knokkelzwelling. Een gezwollen knokkel kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken. Pijn en zwelling in de knokkels kunnen ontstaan ​​door verschillende omstandigheden die van invloed zijn op de structuren in de knokkels, waaronder zenuwen, huid, spieren, pezen, gewrichten, botten, bloedvaten, gewrichtsbanden en bindweefsel. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van gezwollen knokkels zijn trauma of letsel en artrose.
Gebalde vuist met (rood omcirkelde) knokkels / Bron: Harpoz / Dcoetzee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gebalde vuist met (rood omcirkelde) knokkels / Bron: Harpoz / Dcoetzee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is een gezwollen knokkel

Een gezwollen knokkel is een knokkel waar zwelling in is opgetreden. Zwelling kan worden veroorzaakt door een trauma, maar een ontsteking van de knokkels kan ook knokkelpijn en zwelling veroorzaken. Aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, een chronische auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door gewrichtsontsteking en gewrichtspijn, veroorzaakt ook knokkelpijn en zwelling.

Er kan acute knokkelzwelling optreden die recent is ontstaan ​​of chronische zwelling die zich langzaam ontwikkelt. Knokkelpijn en zwelling kunnen ook optreden door chronische aandoeningen die het hele lichaam treffen, zoals vaataandoeningen, artritis, hartproblemen, nieraandoeningen en diabetes.

Symptomen van gezwollen knokkels

Gezwollen en pijnlijke knokkels kunnen gevoeld worden als stekend, scherp, zeurend, dof of kloppend. Symptomen kunnen zich op bepaalde momenten van de dag voordoen of alleen gevoeld worden door of ontstaan bij bepaalde activiteiten. Afhankelijk van de oorzaak van de klachten, varieert de intensiteit van de pijn van mild tot ernstig en dit kan leiden functiebeperking. Een gezwollen knokkel als gevolg van traumatisch letsel zijn moeilijk te bewegen en er is de mogelijkheid dat beschadigd weefsel of bot bijkomende symptomen geven. Pijn en zwelling kan worden gelokaliseerd op een enkele knokkel of meerdere knokkels. Verschillende inflammatoire aandoeningen kunnen leiden tot gewrichtszwelling, die pijn en bewegingsbeperkingen kunnen veroorzaken.

Oorzaken van zwelling van de knokkel

De knokkelgewrichten van de vingers zijn de scharnieren tussen de middenhandsbeentjes van de hand (welke tussen de polsbotjes en de vingers liggen) en de basiskootjes van de vinger. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een gezwollen knokkels of knokkels.

Traumatisch letsel (gekneusde knokkel)

De knokkelgewrichten zijn een veel voorkomende plek waar je letsel op kunt lopen, vooral bij mensen die van een potje knokken houden. Het knokkelgewricht kan abnormaal draaien, wat resulteert in een verstuiking, kneuzing of een breuk, vooral bij het raken van een hard voorwerp. De vingerbotten hebben dan waarschijnlijk ook last van breuken (gebroken vinger of gebroken knokkel) of raken uit de kom.

Artrose

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat. Wanneer dit gebeurt, schuren aangrenzende botten in deze gewrichten tegen elkaar aan, wat leidt tot schade en pijn. Artrose komt vaak voor bij ouderen. Repetitieve activiteiten zoals typen op een computer of pianospelen kunnen de knokkelgewrichten irriteren, waardoor het kraakbeen daartussen verandert.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) een auto-immuunziekte waarbij de symptomen worden veroorzaakt door een abnormaal functionerend immuunsysteem dat gezonde cellen aanvalt. In het geval van reumatoïde artritis richten antilichamen zich op het gezonde weefsel van gewrichten, inclusief de knokkels. Dit leidt tot ontsteking, zwelling en pijn in de hand en vingers. Vanwege de chronische aard van reumatoïde artritis kan een handafwijking optreden.

Jicht

Jicht is een aandoening die wordt veroorzaakt door abnormale urinezuurspiegels in de bloedbaan, hetzij door een verminderde uitscheiding of door een verhoogde productie. Het hebben van overtollig urinezuur bevordert de productie van urinezuurkristallen, die zich graag in de gewrichten als de knokkels afzetten. Wanneer dit gebeurt, leidt dit vaak tot ontsteking en gezwollen knokkels.

Oedeem

Vochtretentie of oedeem wordt gekenmerkt door verhoogde niveaus van vocht in de cellen en weefsels en kan zich ook voordoen in de knokkels, waardoor ze er opgezwollen uitzien. Overmatige vochtretentie kan een teken zijn van lymfestelselafwijkingen, met ernstige aandoeningen zoals leverziekte die het probleem veroorzaakt. Andere mogelijke aandoeningen die van invloed zijn lymfatische vloeistofdrainage zijn problemen met de nieren en de schildklier.

Gezwollen knokkels door medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayGezwollen knokkels door medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Bepaalde medicatie

Veel soorten voorgeschreven medicijnen kunnen een allergische allergische reactie veroorzaken, die zich kan voordoen als zwelling op plaatsen over het hele lichaam, inclusief de knokkels.

Andere oorzaken

Andere mogelijke oorzaken van een gezwollen knokkel zijn:

Wanneer medische hulp inschakelen?

Schakel in de volgende omstandigheden direct medische hulp in:
 • als er sprake is van aanhoudende of terugkerende pijn of zwelling in de knokkel(s)
 • als er verwondingen zijn, die ernstige bloedingen en beschadiging van de weefsels met zich meebrengen
 • als de knokkel pijn en zwelling veroorzaakt als gevolg van botinfecties (osteomyelitis) of infectie van zachte weefsels en huid (cellulitis) van de knokkel, wat zich naar het hele lichaam kan verspreiden en kan resulteren in shock en orgaanfalen

Behandeling van een gezwollen knokkel

Medische behandeling

De behandeling van een gezwollen knokkel is afhankelijk van de oorzaak van de zwelling. Bij meer acute gevallen, zoals bij een traumatische verwonding, zal het behandelen van de wond en het verbinden daarvan vaak voldoende zijn. In gevallen waar gezwollen knokkels het gevolg zijn van een verraderlijke oorzaak zoals reumatoïde artritis, wordt het gebruik van medicijnen om pijn en zwelling tegen te gaan aanbevolen. In geval van jicht schrijft de arts medicatie voor om het niveau van urinezuur in het bloed te verlagen.

Zelfzorg

Een arts bezoeken is niet altijd nodig, vooral in milde gevallen van een gezwollen knokkel. Hier volgen enkele tips om zwelling en pijn in de knokkels te verminderen met zelfzorgmaatregelen:
 • Dompel je knokkel(s) onder in een oplossing van warm zout water. Dit zal helpen de zwelling en stijfheid van de knokkel(s) en vingers te verminderen.
  Ibuprofen / Bron: Martin SulmanIbuprofen / Bron: Martin Sulman
 • Toepassing van koude kompressen op de knokkel(s) zal helpen bij het verminderen van de pijn en zwelling.
 • Het gebruik van aloë vera op de gezwollen knokkel(s) kan helpen de pijn in de knokkel(s) en de zwelling te verzachten.
 • Het gebruik van vrij verkrijgbare NSAID's zoals ibuprofen kan helpen zwelling en pijn tegen te gaan.
 • Zachte massage van de aangedane knokkel kan voor enige verlichting zorgen.

Als je last hebt van pijn en zwelling van de knokkel(s), vermijd dan het eten van rood vlees, eieren en verwerkt voedsel, omdat deze voedingsmiddelen de symptomen verergeren, vooral in het geval van jicht en reumatoïde artritis.

Knokkels kraken

Knokkelkraken is een veel voorkomende gewoonte, die veel mensen hebben. Het is een misvatting dat het pijn en zwelling in de knokkels veroorzaakt. Het is juist een vrij onschuldige gewoonte. De gewrichtsvloeistof bevat stikstofgas. Er is vorming van negatieve druk tussen de gewrichten en wanneer de ruimte toeneemt, resulteert dit in de vorming van een gasbel. Wanneer deze gasbel breekt, is er een ploffend geluid te horen wanneer een persoon zijn of haar knokkels kraakt. Deze gewoonte is niet verantwoordelijk voor knokkelpijn en zwelling; het voortdurend kraken van de knokkels is echter niet raadzaam, omdat deze gewoonte het botachtige kraakbeen kan beschadigen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sieraden: Meten van je ringmaatSieraden: Meten van je ringmaatHet is handig om te weten welke ringmaat je hebt. Stel dat je bijvoorbeeld een mooie cocktailring hebt gezien op het int…
Gebroken hand: Oorzaken en symptomen van handfractuurGebroken hand: Oorzaken en symptomen van handfractuurElke hand (de pols niet meegerekend) telt 19 botten. De botten van de hand dienen als een raamwerk. Dit raamwerk onderst…
Hominide manier van lopenEr was iets bijzonders met de mensapen, waardoor de mogelijkheid ontstond dat een van hen mens werd. Zo is uit de Austra…
Pijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijnlijke vingerkoortjes of pijn in de vinger gewrichten/knokkels komt veel voor. Pijnlijke knokkels of vingerkootjes ku…

Botcysten: Met vloeistof gevulde gebieden in botBotcysten: Met vloeistof gevulde gebieden in botBotcysten zijn met vloeistof gevulde zakjes die zich vormen in het bot. De cysten treffen vooral kinderen en tieners. Ze…
Uitstralingspijn naar schouder: Schouderpijn door aandoeningUitstralingspijn naar schouder: Schouderpijn door aandoeningSchouderpijn is vaak te wijten aan een probleem met het schoudergewricht, of de spieren, ligamenten of pezen rond de sch…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • https://www.medicinenet.com/finger_pain/symptoms.htm
 • https://www.healthline.com/health/knuckle-pain
 • https://www.healthline.com/health/arthritis-fingers-pictures
 • https://www.hagaziekenhuis.nl/a-tm-z/aandoeningen/artrose-en-artritis-van-het-knokkelgewricht-(mcp-gewricht).aspx
 • https://www.belmarrahealth.com/causes-swollen-knuckles-reduce-swelling/
 • https://www.epainassist.com/hands/knuckle-pain-and-swelling
 • Afbeelding bron 1: Harpoz / Dcoetzee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.