Pijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandeling

Pijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandeling Pijnlijke vingerkoortjes of pijn in de vinger gewrichten/knokkels komt veel voor. Pijnlijke knokkels of vingerkootjes kunnen het dagelijks leven flink belemmeren. We gebruiken onze handen dagelijks ontzettend veel. Pijn en een beperkte beweging maken dat de vingers stram en strak gaan aanvoelen. Het achterhalen van de oorzaak van pijnlijke knokkels is van essentieel belang om een behandelplan op te stellen, zodat het dagelijks leven niet verder wordt beperkt. Mogelijke veroorzakers zijn: artrose, reuma of jicht.

Stekende pijn in vingerkootjes of vingergewrichten

Iedereen heeft weleens ergens pijn, maar wat als de pijn het dagelijks leven gaat belemmeren? Pijn in de handen kan ons leven flink beperken. Vooral de gewrichten in onze handen zijn belangrijk voor de beweeglijkheid van de handen en het goed functioneren van de handen. Een beperkte mobiliteit of pijn kan dit flink tegenzitten. De handen worden stram en strak en bewegen gaat steeds moeilijker. Pijn kan overal zitten, zo ook in de vingerkootjes. Wat kan de oorzaak zijn van pijn in de vingerkootjes of knokkels? Bekende oorzaken van pijnlijke vingerkootjes of knokkels zijn:

Artrose in de knokkels

Bij artrose is het kraakbeen tussen uw gewrichten dunner geworden. Door artrose kunnen de vingerkootjes er wat dikken uit gaan zien. De oorzaak van artrose is niet bekend. Wel is bekend dat het vaker voorkomt bij oudere vrouwen, bij overgewicht en als gevolg van belastende beroepen. Ook komt artrose in sommige families meer voor dan in andere families. Het verloop van artrose verschilt van persoon tot persoon. Soms verdwijnen de klachten vanzelf, blijven de klachten of komen ze af en toe terug. De klachten/symptomen bestaan vooral uit: pijn, zwelling, roodheid, functieverlies en vervorming. Er wordt vaak geadviseerd te blijven bewegen maar overbelasting te voorkomen. De behandeling kan bestaan uit pijnstillers die ook ontstekingsremmend zijn. Blijven de klachten langer aanhouden dan kan eventueel worden gekozen voor een injectie tussen de gewrichten om de klachten te verminderen, of een operatie aan het PIP-gewricht.

Operatie aan het PIP-gewricht

Er zijn verschillende mogelijke operaties die pijnklachten veroorzaakt door artrose kunnen wegnemen of verminderen.
 • Synovectomie: Dit is een operatie waarbij de weefsels, die de pijn veroorzaken, worden verwijderd.
 • Arthrodese: Bij arthrodese (fusie) wordt het gewricht ontdaan van de restanten kraakbeen. De botdelen worden daarna aan elkaar verbonden. Het gewricht kan daarna niet meer buigen of strekken, maar de pijn is niet meer aanwezig.
 • Arthroplastiek: Hier wordt het gewricht vervangen door een kunstmatig gewricht. Na de operatie volgt een revalidatie, met meestal goede resultaten.

Reuma in vingerkootjes en/of knokkels

Reumatoïde artritis kan pijn in de knokkels of vingerkootjes veroorzaken. De ziekte kenmerkt zich door ontstekingen in de gewrichten. Kenmerkend is dat de ontstekingen meestal in symmetrie optreden. Is een vingerkootje van je rechter wijsvinger ontstoken dan is er een grote kans dat dit ook aan de linke wijsvinger het geval is. Ontstekingen in de vingergewrichten voelen meestal en warm aan en tonen zwellingen en roodheid. De oorzaak van reumatoïde artritis is niet precies bekend en de behadeling richt zich vooral op het verminderen van de symptomen. Genezen van reumatoïde artritis is op dit moment nog niet mogelijk.

Jicht in de vingerkootjes en/of knokkels

De oorzaak van jicht is een ophoping van urinezuurkristallen. Voeding, levensstijl en drank kunnen jicht veroorzaken, maar de echte oorzaak is nog niet bekend. De behandeling van jicht bestaat dan ook voornamelijk uit bestrijding van de pijnklachten. Jicht komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en begint meestal in de grote teen maar kan ook in andere gewrichten voorkomen zoals in de vingers. De symptomen bestaan vooral uit:
 • Extreme gevoeligheid/gevoel van naalden
 • Zwelling en/of ontsteking
 • Schilferende jeukende huid
 • Beperktere bewegingsmogelijkheden van het gewricht
 • Koorts, misselijkheid en/of braken
 • De pijn wordt vaak snel erger
 • Knobbels of bulten op de gewrichten

Pijnlijke krakende gewrichten in vingers

Gewrichten kunnen gaan kraken door verschillende oorzaken. Bij zowel reuma als artrose kan het als symptoom optreden, maar ook gezonde gewrichten kunnen krakende geluiden maken. Krakende geluiden worden meestal veroorzaakt door een verandering in structuur van het kraakbeen en bot. Krakende vingerkootjes, knokkels of vingergewrichten kunnen worden veroorzaakt door:
 • Reuma
 • Artrose
 • Loszittend bot
 • Losse of slappe pezen/spieren
 • Beschadigde pezen/spieren
 • Ontwrichting
 • Ongeluk
 • Druk
 • Het zelf kraken of laten kraken van de gewrichten

Is het zelf kraken van de vingergewrichten gevaarlijk of slecht?

Het zelf kraken is niet zo goed voor de pezen en het gewrichtskapsel, maar veroorzaakt geen reuma of artrose, wat veel mensen denken.
© 2015 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan vingerkootjes: Oorzaken van pijnlijke knokkelsPijn aan vingerkootjes: Oorzaken van pijnlijke knokkelsIedereen heeft al wel eens te maken gehad met pijnlijke knokkels. De pijn in de vingerkootjes kent tal van oorzaken zoal…
Een gebroken hand (fractuur): Symptomen en behandelingEen gebroken hand (fractuur): Symptomen en behandelingEen fractuur (breuk) van de hand komt vrij veel voor. Het betekent dat een of meer van de handwortelbeentjes of middenha…
Pijn in knokkels: oorzaken van pijnlijke vingerkootjesPijn in knokkels: oorzaken van pijnlijke vingerkootjesPijn in knokkels of pijn in vingerkootjes is een vervelende klacht. Pijn in de knokkels of knokkelpijn kan stekend, sche…
Gekneusde knokkel: oorzaken, symptomen en behandelingGekneusde knokkel: oorzaken, symptomen en behandelingEen gekneusde knokkel komt relatief vaak voor. Je knokkels zijn sterke botten in je hand die je vingers het vermogen gev…

Pijn in de enkel: oorzaken van pijnlijke enkel of enkelpijnPijn in de enkel: oorzaken van pijnlijke enkel of enkelpijnPijn in enkel is een veel voorkomende klacht. Pijn in enkel kan zeurend of stekend zijn en gepaard gaan met andere klach…
Verschil tussen verziendheid en bijziendheidVerschil tussen verziendheid en bijziendheidSlechter zien komt met de jaren, dat is vaak een feit. Maar ook jonge kinderen kunnen soms al een bril nodig hebben. Bij…
Bronnen en referenties
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.