Pijn aan vingerkootjes: Oorzaken van pijnlijke knokkels
Iedereen heeft al wel eens te maken gehad met pijnlijke knokkels. De pijn in de vingerkootjes kent tal van oorzaken zoals een infectie, een letsel, een ontsteking of een ziekte. Vaak verschijnen bijkomende symptomen bij de knokkelpijn, al zijn deze klachten wel afhankelijk van de oorzaak. Milde ontstekingen of verrekkingen zijn eenvoudig te verhelpen door handoefeningen en veranderingen in de voeding, maar ernstigere onderliggende aandoeningen vereisen een onmiddellijke medische behandeling.
Oorzaken van pijn in vingerkootjes
Infectie
Bacteriën of virussen dringen soms het lichaam binnen via een open wonde en dan veroorzaken ze een infectie. Voorbeelden van
Letsel
De knokkels zijn gevoelig aan letsels, bijvoorbeeld doordat mensen zich stoten tegen de autodeur, de muur of een trapleuning. Ook herhaalde bewegingen (overbelasting) veroorzaken een trauma aan de knokkels. Ook bijtwonden en steken, brandwonden,
gebroken botten, een
verstuiking of verrekking of een
stressfractuur (herhaalde belasting op botten met
botpijn) zijn bekende trauma’s die knokkelpijn veroorzaken. De verwondingen leiden vaak tot onmiddellijke
pijn in de vingerkootjes, maar soms komt de pijn ook pas later tot uiting.
Ontsteking
Pijn aan het vingergewricht resulteert mogelijk uit een ontsteking, bijvoorbeeld door:

Alcoholmisbruik leidt mogelijk tot pijn in de vingerkootjes /
Bron: Jarmoluk, PixabayZiekte
Een aantal aandoeningen gaan gepaard met pijn in de vingerkootjes:
Symptomen
Pijn
Afhankelijk van de aandoening die de knokkelproblemen tot stand brengen, ontstaat saaie, stekende, doffe, kloppende of scherpe pijn die mild tot extreem ernstig is. Deze pijn is op bepaalde momenten van de dag aanwezig of enkel bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten. Het bewegen van het gewricht verergert of verlicht mogelijk de knokkelpijn. Bij zeer ernstige pijn is het niet meer mogelijk om het aangetaste vingerkootje te verplaatsen. Af en toe is slechts één vingerkootje getroffen, maar meestal zijn meerdere knokkels pijnlijk. Verder is de pijn acuut opgetreden of ontstaat deze geleidelijk. Tot slot is soms pijn in het gehele lichaam aanwezig door chronische onderliggende aandoeningen.
Andere symptomen aan de hand
Stijfheid in de gewrichten (
gewrichtsstijfheid) gaat vaak samen met pijn in de vingerkootjes, waardoor het moeilijk is om de knokkels,
vingers of hand te bewegen. Verder is ook vaak een
zwelling van de hand, de vingers of de gewrichten merkbaar. Een zwelling verergert de pijn en stijfheid in de knokkels zelf. Verder zijn afhankelijk van de oorzaak nog andere symptomen mogelijk zoals:
Bijkomende symptomen
Andere symptomen die mogelijk optreden bij pijn aan de vingerkootjes zijn:

Treedt ook hoofdpijn op, dan is het aanbevolen om naar een arts te gaan /
Bron: Geralt, PixabayAlarmtekens
Indien volgende tekenen optreden, is het verstandig om meteen een arts te raadplegen:
- ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid, moeite met ademhalen of onvermogen om te ademen, een moeizame ademhaling, een piepende ademhaling of verstikking
- een infectie: Wanneer de knokkels opzwellen, is dit mogelijk te wijten aan een infectie. Onbehandeld verergert de infectie soms of verspreidt deze zich naar andere gebieden.
- een plotselinge verandering in het gezichtsvermogen, een verlies van het gezichtsvermogen of oogpijn
- een recent trauma: De knokkels beginnen te zwellen en zijn pijnlijk na een trauma aan de hand. De zwelling is het gevolg van de verwonding zelf of van een gerelateerde infectie
- een verlamming of het onvermogen om een lichaamsdeel te verplaatsen
- plotselinge gevoelloosheid of zwakte aan één kant van het lichaam
- plotselinge, ernstige hoofdpijn
- terugkerende pijn: De pijn is aanhoudend en verdwijnt niet, of de pijn en zwelling komen regelmatig voor.
Behandeling voor pijnlijke knokkels
De arts tracht steeds de oorzaak van de pijnlijke vingerkootjes op te sporen en te verlichten. Pijnbestrijding is nodig wanneer het onderliggend probleem niet te verhelpen is.
Medicatie
Injecties
De arts plaatst mogelijk een injectie met corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers). Vaak is deze methode effectief voor zes maanden tot één jaar. Nadien is opnieuw een injectie nodig. Sommige patiënten merken dat de effecten van de injectie bij elke behandeling minder zijn.
NSAID's
NSAID’s staat voor niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen. Deze vrij verkrijgbare verlichten de pijn en zwelling in de knokkels. Voorbeelden hiervan zijn
ibuprofen en diclofenac. Het overmatig of constant gebruik van ibuprofen leidt echter mogelijk tot bijwerkingen zoals een
maagbloeding (symptomen van
bloed braken en
zwarte ontlasting),
maagzweren,
leverschade en een verhoogd risico op een hartaanval.
Chirurgie
Wanneer weefsels afsterven en gangreen optreedt, is het nodig om het dode weefsels te verwijderen. Deze chirurgische ingreep is gekend als een ‘
debridement’. Soms is dit niet meer mogelijk en dan volgt een
amputatie.
Epsom zoutbad
Zoutbaden van Epsom (enkele eetlepels zout in een bad) doen de vermoeide en gespannen spieren, ligamenten en gewrichten ontspannen. Dit vermindert de ontsteking en pijn. Het is ook mogelijk om de hand gewoon in een kom met Epsomzout te weken. Het is bovendien mogelijk om Epsomzout op te lossen in warme olie en dit vervolgens te masseren op de knokkels en handen ter verlichting van de pijnklachten.
Handoefeningen in verwarmde rijst
De patiënt doet de hand in een kom met hete
rijst en maakt handbewegingen (hand openen en sluiten). Dit
verbetert de bloedsomloop in de knokkels en maakt de vingerkootjes flexibeler.

Een voeding rijk aan flavonoïden is aanbevolen /
Bron: Jill111, PixabayVoeding rijk aan flavonoïden
Voeding rijk aan flavonoïden verlicht de vingerkootjespijn. Flavonoïden zijn plantaardige stoffen die heel ontstekingen in het hele lichaam verminderen. Flavonoïden bevinden zich in:
Warme en koude kompressen
Het is ook mogelijk om gedurende tien à twintig minuten een koud kompres aan te brengen op de pijnlijke knokkels. Vervolgens past de patiënt gedurende tien à twintig minuten een warm kompres toe. Het koude kompres vermindert de zwelling en verdooft de pijn, terwijl het warme kompres de bloedstroom in de knokkelgebieden laat circuleren om de genezing van de eventuele schade of ontsteking bevordert.
Vrij verkrijgbare middelen
Sommige patiënten opteren voor speciale gels, zalven, tabletten en supplementen om de pijnlijke knokkels te verlichten.
Preventie
Het is belangrijk om een de knokkels goed te verzorgen, bijvoorbeeld door een ergonomisch bureau te kiezen met een goede toetsenbordpositie. Sommige mensen zijn gebaat met het dragen van een brace om problemen met de vingerkootjes te voorkomen. Het vermijden van intensieve en herhaalde handbewegingen is bovendien aanbevolen. Regelmatig een pauze inlassen is goed voor de gezondheid, ook van de hand. Het doen van handoefeningen (geadviseerd door de fysiotherapeut) houdt de vingers en gewrichten flexibel en zorgt voor een goede doorbloeding van de knokkels.
Complicaties van knokkelpijn
Pijnlijke knokkels zelf veroorzaken geen complicaties, maar de oorzaak van de pijnlijke vingerkootjes heeft mogelijk een grote impact. Onbehandeld verspreiden sommige ziekten en infecties zich naar andere lichaamsdelen. Daarnaast veroorzaken ze soms onomkeerbare schade aan de vingerkootjes. Enkele mogelijke complicaties van pijn in de vingerkootjes zijn:
- een gewrichtsmisvorming en vernietiging van de gewrichten
- een wijdverbreide infectie
- gangreen
- metastasen (uitzaaiingen van kanker)
- necrose (weefselversterf)
- sepsis (mogelijk fatale bacteriële bloedinfectie)
Lees verder