Bultje op vinger: Oorzaken van knobbels op vingers

Bultje op vinger: Oorzaken van knobbels op vingers Soms kampen patiënten met één of meer knobbels op de vinger. Dit is te wijten aan diverse mogelijke aandoeningen die meestal goedaardig en onschadelijk zijn. Ganglioncysten, eelt en enkele huidaandoeningen veroorzaken bijvoorbeeld onschuldige vingerbultjes. Een knobbeltje op de vinger is echter soms ook het resultaat van een ernstigere ziekte, zoals artritis of kanker. Een brandend gevoel, pijn, jeuk zijn enkele mogelijke symptomen van knobbels op de vingers. In de meeste gevallen vereisen ernstigere aandoeningen die leiden tot bultjes op de vinger, een medische behandeling. Patiënten met aanhoudende of pijnlijke symptomen bezoeken tot slot best de arts voor een grondige diagnose en eventuele behandeling.

Oorzaken van bultje op vinger

Artritis

Artritis (gewrichtsontsteking) is een botaandoening die leidt tot de groei van knobbeltjes of bultjes rond de gewrichten. Vooral de vingergewrichten zijn getroffen. Er zijn twee soorten artritis die leiden tot een vingerknobbel met name artrose en reumatoïde artritis. De arts spoort de oorzaak van artritis op en behandelt deze (infectie, auto-immuunziekte en anderen).

Artrose
Artrose tast meestal botten of kraakbeen van de gewrichten aan. De aandoening kenmerkt zich door de groei van benige of harde bobbels in het midden van het vingergewricht. De knobbel ontwikkelt zich soms ook dichtbij de vingernagel.

Reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die optreedt wanneer het immuunsysteem van het lichaam een stof produceert die de weefsels op de gewrichten aantast op vingers, handen en benen. Reumatoïde artritis gaat meestal gepaard met roodheid, gevoeligheid en ontstoken weefsel in het gewrichtsgebied. Af en toe leidt dit tot pijnlijke knobbels of bulten onder de huid op de gewrichten. De vingerknobbel zelf veroorzaakt soms ook problemen. Zo kan een patiënt soms de vinger niet meer recht maken, of ervaart hij ernstige polspijn en pijn aan de vingerknokkels.

Eelt

Eelt is een verdikte of verharde huid die zich ontwikkelt tot een bult. Deze typische bulten ontwikkelen zich aan de onderkant van de vinger. Ze komen echter mogelijk overal op de vinger en in de handpalm tot uiting. Eelt is het gevolg van wrijving op de vinger. Het komt voor na het hanteren van een hard voorwerp dat over de vinger wrijft, hetgeen leidt tot wrijving en beschadiging van de huid. Aanvankelijk ontstaan met vocht gevulde blaasjes en na een paar dagen verdikt de huid en vergroot de eeltplek. De grootte en vorm van de eeltplek hangen af van de grootte van de wrijving en druk die op de vinger wordt uitgeoefend. Meer wrijving op de vinger leidt automatisch tot een grote groei van eelt op de huid van de vinger. Een vingerbult veroorzaakt door eelt behoeft geen behandeling. Dit bultje verdwijnt vanzelf. Handschoenen dragen beschermt de huid van de vinger bij het hanteren van een zwaar voorwerp.

Ganglioncysten

Ganglioncysten (synoviale cysten of slijmcysten) zijn knobbels die zich meestal op vingergewrichten naast pezen ontwikkelen. Een patiënt met ganglioncysten op de vingers presenteert zich met harde of zachte knobbeltjes die zijn gevuld met een zeer dikke vloeistof. De afmetingen variëren van een kleine bult tot een grote bobbel die er zorgelijk uitziet. Een te grote ganglioncyste drukt op de zenuw onder het huidoppervlak (zenuwcompressie) en veroorzaakt dan veel pijn aan het getroffen deel van de vinger (vingerpijn). De oorzaak van ganglioncysten op de vingers is niet bekend anno oktober 2020. De aandoening is echter geassocieerd met een ontsteking van de pees en het weefsel die zich in het vingergewricht bevinden. De arts diagnosticeert de bobbel met behulp van röntgenfoto's om het type en de inhoud van de bult te bevestigen. De arts laat de dikke gewrichtsvloeistof uit de bobbel lopen met behulp van een naald en spuit. Ook via chirurgie is het mogelijk om de grote hoeveelheid weefsel en vloeistoffen in de ganglioncysten te verwijderen.

Goedaardige huidtumoren

Lipoom
Een lipoom is een pijnloze en onschadelijke knobbel die zich onder de huid ontwikkelt als gevolg van een opeenhoping van vetweefsel.

Fibromen (skin tags)
Fibromen zijn verhoogde plekken die als het ware aan de huid hangen. Deze steelgezwelletjes ontstaan meestal door wrijving.

Huidziekten

Bij sommige patiënten ontstaat een knobbelige vinger door een huidaandoening of huidinfectie. Deze huidproblemen treffen mogelijk ook andere lichaamsdelen.

Eczeem
Eczeem is een chronische auto-immuunziekte die leidt tot rode jeukende bultjes op de vinger waaruit vocht sijpelt en mogelijk korstvorming ontstaat.

Insectenbeten
Op de huid van de vinger ontstaat mogelijk een rood en jeukend bultje door een beet van muggen, bedwantsen, spinnen, mijten en vlooien.

Schurft
Scabiës (schurft) is veroorzaakt door mijten. Door deze parasitaire aandoening ontstaan jeukende bulten op de vinger

Kanker

Zeer zelden ontstaat een chronische stevige cyste of knobbel op de vinger als gevolg van kanker. Een melanoom is een vorm van huidkanker die leidt tot een pijnlijk kwaadaardig gezwel.

Symptomen

Het knobbeltje verschijnt mogelijk overal op de vingers, zoals bijvoorbeeld aan de vingerbasis of aan de voor- of achterkant. Ze ontwikkelen zich onder de huid of boven het huidoppervlak. Sommige patiënten hebben één bult, terwijl bij andere patiënten meerdere bulten verschijnen.

De knobbeltjes aan de vinger gaan gepaard met diverse mogelijke tekenen. De bultjes zijn hard of zacht. Een knobbeltje aan een vinger is voorts meestal klein (ter grootte van een erwt), al zijn grotere knobbels ook mogelijk. Ze veroorzaken al dan niet een brandend gevoel, pijn en/of jeuk. Met vocht gevulde bobbels of blaren op de vinger zijn ook mogelijke symptomen van vingerbultjes. De kleur is variabel: rood, roze, bruin, geel, wit of huidkleurig. Af en toe ontwikkelt zich een bultje vlakbij de vingernagel, boven de vingernagel en op de gewrichten van de vingers. Andere symptomen zijn ook mogelijk, zoals onder andere een gezwollen pols, een ontstoken handpalm en bloedende huidzweren.

Alarmsymptomen bij vingerbultjes

Vingerknobbels die langer dan drie weken aanhouden, ernstige jeuk en/of pijn veroorzaken, groot zijn en/of gepaard gaan met vervelende symptomen, vereisen een bezoek aan de arts.

Behandeling van knobbels op vingers

Sommige behandelmethoden die de arts gebruikt om een vingerknobbel te verwijderen, zijn onder andere:
 • een chirurgische procedure om kwaadaardige cellen of kankerachtige tumoren op de vingers te verwijderen.
 • orale (via de mond ingenomen) medicatie voor de behandeling van artritis en kanker
 • topische (op de huid toegepaste) crèmes die een vingerknobbel door artritis behandelen

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultje op vinger: oorzaken knobbel of knobbeltjes op vingerBultje op vinger: oorzaken knobbel of knobbeltjes op vingerEen bultje op de vinger of een knobbel op de vinger kan erg hinderlijk zijn, vooral als het steeds ergens tegenaan komt.…
Bultje in hand of pols: Oorzaken van knobbeltjesBultje in hand of pols: Oorzaken van knobbeltjesSommige patiënten hebben een knobbeltje in de pols of hand. In de meeste gevallen is de oorzaak van deze bult niet ernst…
Ganglioncyste: Gezwel op gewricht of pees van hand of voetGanglioncyste: Gezwel op gewricht of pees van hand of voetEen ganglioncyste (ook geschreven als ‘ganglion cyste’) is een tumor die zich bovenop een gewricht of pees bevindt. Mees…
Vinger uit de komVinger uit de komEen klein ongelukje kan al voldoende zijn en de vinger is uit de kom. Bij sommige mensen komt dit zelden voor, bij ander…

Adem ruikt naar ammoniak: oorzaken van adem met ammoniakgeurAdem ruikt naar ammoniak: oorzaken van adem met ammoniakgeurVan alle soorten slechte adem kan een adem die naar ammoniak ruikt een ​​van de meest onaangename ervaringen…
Adem ruikt naar urine: oorzaken van adem met urinegeurAdem ruikt naar urine: oorzaken van adem met urinegeurIedereen heeft wel eens last (gehad) van een stinkende adem. Stinkende adem treedt over het algemeen op als gevolg van s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Macktheknifeau, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Geraadpleegd op 16 maart 2019:
 • A lump or bump on the finger: https://www.medhelp.org/posts/Cancer/lump-on-finger-/show/379620
 • Bump on the Finger Joint, https://www.livestrong.com/article/294540-bump-on-the-finger-joint/
 • Causes of a lump on the finger: https://www.arthritis.org/about-arthritis/where-it-hurts/wrist-hand-and-finger-pain/causes/hand-wrist-arthritis.php
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Common causes of a lump on the finger: http://skintagsremoving.com/hard-lump-on-finger-joint-pictures-causes-symptoms-diagnosis-and-treatment/
 • Lump on Finger, Joint Bone, Small, Hard, Painful, Pictures, Causes, Treatment & Home Remedies, https://www.treatcure.org/lump-on-finger-joint-hard-small-painful-pictures-causes-treatment-home-remedies/
 • Signs and symptoms of a lump on the finger: https://www.healthgrades.com/symptoms/finger-lump
 • Treatment of a lump on the finger: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ganglion-cyst/symptoms-causes/syc-20351156
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.