Jeukende vingers: Oorzaken van jeuk aan vingers (vingerjeuk)

Jeukende vingers: Oorzaken van jeuk aan vingers (vingerjeuk) Jeuk aan de vingers is een vervelend symptoom. Wanneer dit lang aanhoudt, tast dit de kwaliteit van leven van de patiënt aan. De jeuk ontstaat op het oppervlak van de vingers, onder de huid of alleen op sommige vingers. Soms verschijnt de vingerjeuk zonder andere symptomen terwijl andere patiënten geassocieerde tekenen ervaren. Eén of meer vingers zijn mild tot ernstig aangetast. Een correcte diagnose is belangrijk om de juiste behandeling te krijgen. Sommige oorzaken zijn niet ernstig en zijn goed zelf te behandelen. Als huismiddeltjes en op de huid toegepaste behandelingen niet werken, wanneer andere symptomen verschijnen of wanneer sprake is van chronische jeuk, moet een patiënt de arts bezoeken. Hij bepaalt de onderliggende oorzaak en zet mogelijk andere medicatie in die de patiënt via de mond moet innemen.

Contactdermatitis en jeukende vingers

Contactdermatitis (contacteczeem) is een aandoening waarbij de patiënt iets aanraakt dat irritatie veroorzaakt aan de huid. De patiënt bemerkt dan jeuk aan de vingers en handen, kleine, rode bultjes op de huid, pijn of zwelling, plekken met een droge huid en roodheid en ontsteking van de huid. Veel voorkomende uitlokkende factoren zijn geuren, huishoudelijke desinfectiemiddelen, kobalt (in haarkleurmiddelen of deodoranten), metalen sieraden, riemen of horloges en sommige handcrèmes. Het is belangrijk om het allergeen (uitlokkende stof) te vermijden. De symptomen verlichten is mogelijk via antihistaminecrèmes of orale (via de mond ingenomen) vrij verkrijgbare medicijnen, corticosteroïde crèmes en fototherapie (behandeling via licht).

Diabetische perifere neuropathie en vingerjeuk

Perifere neuropathie is een aandoening waarbij meerdere perifere zenuwen aangetast zijn (zenuwen die buiten het centrale zenuwstelsel en het ruggenmerg gelegen zijn). Diabetische neuropathie, een complicatie van diabetes mellitus (suikerziekte) komt tot stand doordat te hoge bloedsuikerspiegels (hyperglykemie) leidt tot zenuwbeschadiging. Hierdoor zijn zowel de handen als de voeten getroffen. De vingers van de patiënt zijn gevoelig voor aanraking. Bovendien is het mogelijk dat de patiënt jeuk, pijn, een brandend gevoel, tintelingen, gevoelloosheid of zwakte in de vingers voelt. Het is niet mogelijk om diabetische perifere neuropathie te genezen, maar enkele behandelingen verlichten de symptomen en vertragen de progressie. Het is belangrijk dat de patiënt de bloeddruk en bloedsuikerspiegel onder controle krijgt. Veranderingen in de levensstijl, zoals regelmatig bewegen en stoppen met roken, zijn andere zelfzorgmaatregelen. Eventueel brengt de patiënt op de aangetaste gebieden crèmes aan die capsaïcine bevatten. Soms moet de arts medicatie voorschrijven, zoals anticonvulsiva en antidepressiva.

Regelmatig de huid bevochtigen is nuttig om een uitgedroogde huid te voorkomen / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Regelmatig de huid bevochtigen is nuttig om een uitgedroogde huid te voorkomen / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Dyshidrotisch eczeem en jeuk aan vingers

Een patiënt met dyshidrotisch eczeem ervaart letsels aan de handen, de vingers en vaak ook tussen tenen en op de voeten. Wellicht komt deze ziekte tot stand door stress, contact met huidirriterende stoffen en seizoensgebonden allergieën. Een patiënt met dyshidrotisch eczeem heeft kleine, met vocht gevulde blaren. Daarnaast is de huid ernstig jeukend, pijnlijk, rood, ontstoken, schilferig, geschubd of gebarsten. Patiënten die vatbaar zijn voor allergieën hebben meer kans om te maken te krijgen met de huidaandoeningen. Vrouwen zijn bovendien dubbel zo vaak getroffen als mannen. De behandeling bestaat uit het toepassen van een koud kompres op het getroffen gebied om de jeuk en zwelling te verminderen, regelmatig de huid bevochtigen met een vochtinbrengende crème om een uitgedroogde huid te voorkomen en de handen te wassen met milde zeep en detergenten

Infecties

Een aantal verschillende infecties kan leiden tot vingerjeuk. Virussen, bacteriën en schimmels veroorzaken vaak huidproblemen.

Bacteriën

Bacteriële infecties komen vaker voor bij een huidbeschadiging waardoor de bacteriën zich nestelen in de diepere huidlagen. Hierbij ontstaat dan een brandende en pijnlijke huid, waarbij soms ook jeuk optreedt. Voorgeschreven antibiotica bestrijden bacteriële huidinfecties.

Schimmels

Schimmelinfecties van de huid veroorzaken bij veel patiënten chronische jeuk. De meeste infecties zijn het gevolg van dermatofyten. Dit zijn soorten schimmels die specifiek de huid infecteren. Tinea manuum (handschimmel) is een huidinfectie veroorzaakt door een schimmel waarbij ook de vingers getroffen zijn en dan vooral de ruimte tussen de vingers. De patiënt ervaart meestal intense jeuk, een schilferende en droge huid en rode randen. De arts schrijft antischimmelmiddelen (antimycotica) voor die de patiënt meestal eerst topisch (op de huid) moet aanbrengen.

Virussen

Waterpokken (algemene symptomen en huiduitslag) en mazelen (symptomen aan ogen en huid) zijn veel voorkomende virale huidinfecties waarbij een jeukende huiduitslag tot stand komt.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij de huidcellen zich snel opbouwen, wat resulteert in vlekken van een ontstoken, schilferige, zeer droge, gebarsten, rode (soms bloedende), jeukende, schraal witte schilferige huid. Rond de ontstoken huidvlekken heeft de patiënt pijn. Psoriasis tast naast de huid diverse lichaamsdelen van een patiënt aan, voornamelijk de gewrichten, de vingers en de nagels. De behandeling van psoriasis is moeilijk en soms moet de patiënt meerdere (combinaties van) behandelingen uittesten alvorens de symptomen onder controle te krijgen zijn. Mogelijke behandelingen omvatten het aanbrengen van corticosteroïde crèmes, salicylzuurcrèmes of crèmes met vitamine D-analogen. Fototherapie en orale medicatie, meestal voorgeschreven door een arts, zijn eveneens inzetbaar.

Ook het delen van een handdoek veroorzaakt mogelijk schurft / Bron: Pexels, PixabayOok het delen van een handdoek veroorzaakt mogelijk schurft / Bron: Pexels, Pixabay

Schurft

Schurft (scabiës) is een zeer besmettelijke aandoening waarbij kleine mijten zich in de huid nestelen en daar hun eieren leggen. De symptomen verschijnen tot acht weken nadat een patiënt in contact is gekomen met de schurftmijt. De mijten graven zich vooral in tussen de vingers en tenen, de binnenste ellebogen en knieën en de geslachtsdelen. De patiënt kampt met kleine blaren of met pus gevulde bultjes op het huidoppervlak. De huid verdikt en is schilferig. De patiënt heeft bovendien zichtbare sporen van de mijten in de huid. De jeuk die gepaard gaat met schurft, verergert na het douchen of baden en is ook ís nachts erger. De verspreiding van schurft gebeurt via huid-op-huidcontact, maar het delen van kleding, handdoeken of beddengoed zorgt voor het doorgeven van de mijt. Medicatie is inzetbaar voor het verwijderen van de mijten en de eieren, al is de behandeling soms wel een uitdaging.

Andere oorzaken van handen en vingers die jeuken

Een aantal andere huidaandoeningen veroorzaken vingers die jeuken zoals:
 • exfoliatieve keratolyse (ontsteking en verlies van huid)
 • psoriatische artritis (symptomen aan gewrichten en huid)
 • netelroos (urticaria: huidziekte met jeukende bultjes)
 • een droge huid (xeroderma)

De handen grondig wassen met een milde zeep is nodig / Bron: Gentle07, PixabayDe handen grondig wassen met een milde zeep is nodig / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie van jeuk aan huid

De volgende stappen kunnen in veel gevallen helpen om jeukende vingers te behandelen of te voorkomen:
 • agressieve huidverzorgingsproducten vermijden die mogelijk irritatie veroorzaken
 • de handen na het wassen volledig droog maken
 • de huid vaak bevochtigen met hypoallergene huidcrèmes of lotions
 • geen nieuwe chemische middelen of reinigingsproducten aan de huid aanbrengen
 • handen regelmatig en grondig wassen met een milde zeep
 • handschoenen dragen bij contact met agressieve chemicaliën en schoonmaakmiddelen
 • handschoenen dragen tijdens koud en droog weer
 • vingers drenken in koud water om jeuk te verlichten
 • calamine lotion aanbrengen (verzacht jeukende huidletsels)
 • topische (op de huid aangebrachte) medicijnen aanbrengen (voorgeschreven door de arts) zoals corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers), antischimmelmiddelen (antimycotica) en antimicrobiële crèmes.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Eczeem aan de vingers: symptomen, oorzaken en behandelingEczeem aan de vingers: symptomen, oorzaken en behandelingHuidziekten op de handen komen veel voor. Eczeem, waaronder handeczeem of eczeem aan de vingers, is een van de meest voo…
Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de voeten of benen is een veel voorkomend probleem. Jeuk is hebben is heel vervelend en bovendien kunnen jeuken…
Stijve vingers/handen: Oorzaken van stramme vinger/handStijve vingers/handen: Oorzaken van stramme vinger/handDiverse oorzaken zijn bekend voor stijve handen. Dit ongemakkelijk symptoom resulteert mogelijk uit een onderliggend pro…

Urinegeur van ammoniak: Plas met ammoniakgeurUrinegeur van ammoniak: Plas met ammoniakgeurUrine ruikt meestal slechts een beetje, maar soms bemerkt de patiënt wel een doordringende ammoniakgeur. In de urine bev…
Droge oogleden: oorzaken en behandeling van schrale oogledenDroge oogleden: oorzaken en behandeling van schrale oogledenVeel mensen hebben last van droge oogleden of schrale oogleden. Hoewel droge oogleden een veel geziene klacht is bij pos…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
 • Geraadpleegd op 5 mei 2018:
 • "How do I deal with itchy fingers and hands?"; https://www.zocdoc.com/answers/6208/how-do-i-deal-with-itchy-fingers-and-hands
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Itchy Fingers Causes, Pictures, Treatment, https://www.healthhype.com/itchy-fingers-causes-pictures-treatment.html
 • Itchy Fingers-Causes, Symptoms, Treatment, http://www.myhealthyfeeling.com/itchy-fingers-causes-symptoms-treatment/
 • What causes itchy fingers?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321733.php
 • Why are my fingers itchy?, https://www.healthline.com/health/itchy-fingers
 • Afbeelding bron 1: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.