Blauwe of paarse vingers: Oorzaken van blauwverkleuring

Blauwe of paarse vingers: Oorzaken van blauwverkleuring De vingertoppen hebben normaal gesproken een roze tint. Enkele aandoeningen veroorzaken vingers die paars of blauw kleuren. Vaak gaan ook bijkomende symptomen gepaard bij de verkleuring. De meeste oorzaken van de blauwverkleuring vereisen medische aandacht, omdat ook mogelijk onderliggend problemen aan de basis liggen van de blauwe of paarse vinger(s). In de meeste gevallen is een snelle diagnose en behandeling belangrijk om mogelijke complicaties te vermijden. Vaak verdwijnt de blauwverkleuring als de arts de onderliggende oorzaak succesvol behandeld heeft.

Blootstelling aan stoffen

Een aantal stoffen, waaronder illegale drugs, geneesmiddelen en zelfs sommige gifstoffen, veroorzaken lage zuurstofgehaltes in het bloed. Een arsenicumvergiftiging en vergiftiging met cyanide (cyanidevergiftiging) leiden ook tot een snelle vernietiging van ode bloedcellen waardoor het bloed niet meer goed zuurstof kan vervoeren naar de weefsels en organen.

Cyanose en blauwverkleuring van huid en slijmvliezen

Wanneer een tekort aan zuurstof in het bloed aanwezig is, verschijnt een paarse tot blauwe verkleuring van de vingers. Daarnaast zijn ook de nagels en lippen blauw gekleurd. Normaal gesproken is het voldoende om de aangetaste gebieden te masseren zodat de normale huidskleur weer terugkeert. Bij een aanhoudende blauwe tint is echter onmiddellijk medisch advies nodig. De behandeling voor cyanose bestaat uit het identificeren en corrigeren van de onderliggende oorzaak, en een medicamenteuze behandeling. De patiënt moet cafeïne (koffie) en nicotine (roken) vermijden.

Hart- en vaatziekten en blauwe vingers

Alle hartaandoeningen of bloedvatproblemen leiden tot een slechte bloedsomloop, waardoor blauwe handen, vingers en nagels tot stand komen. Patiënten met hartziekten en aangeboren hartafwijkingen hebben namelijk vaak blauwe handen, vingers, nagels of lippen.

Longproblemen en paarse vingers

De luchtwegen en longen veroorzaken mogelijk een blauwverkleuring van de vinger(s) want hierdoor ontstaan sneller lage zuurstofconcentraties in het bloed. Vooral bij astma (chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen), een chronische obstructieve longziekte, kroep (virale infectie met blaffende hoest bij kinderen), een longontsteking en pneumoconiose (stoflongen: inademing van fijne stofdeeltjes) ontstaan snel paarse of blauwe vingers.

Zwangere vrouwen kampen sneller met het schoudergordelsyndroom / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen kampen sneller met het schoudergordelsyndroom / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Schoudergordelsyndroom en vingers die paars kleuren

Het schoudergordelsyndroom is een groep aandoeningen die resulteert uit gecomprimeerde bloedvaten en/of zenuwen tussen het sleutelbeen en de eerste rib. Dit veroorzaakt nekpijn en schouderpijn en verdoofde en blauwe vingers veroorzaken. Vaak ligt een fysiek trauma aan de basis van het schoudergordelsyndroom, bijvoorbeeld een auto-ongeval, herhaaldelijk letsel door fysieke activiteit, anatomische defecten en de zwangerschap. Ook een slechte houding of druk op de gewrichten zijn risicofactoren voor de aandoening. De symptomen van het schoudergordelsyndroom zijn variabel, afhankelijk van de gecomprimeerde structuren. Meestal kampt de patiënt met volgende mogelijke tekenen:
 • een blauwe of paarse verkleuring van de hand
 • een zwakke greep
 • gevoelloosheid in de arm of vingers
 • handpijn
 • koude ledematen
 • nekpijn
 • pijnlijke en gezwollen arm als gevolg van bloedstolsels
 • pulserende knobbel bij het sleutelbeen
 • schouderpijn
 • spieratrofie (spierverlies) in de vlezige basis van de duim
 • vermoeide armen
 • zwakke of geen pols in de getroffen arm

De behandeling van het schoudergordelsyndroom bestaat uit fysiotherapie, pijnverlichting. In ernstige gevallen is chirurgie geïndiceerd. De patiënt moet herhaalde bewegingen vermijden en ook zware voorwerpen mag hij niet tillen. Verder verliezen met overgewicht best gewicht zodat er zo weinig mogelijk druk ontstaat op de gewrichten. Het dragen van zware tassen over de schouder is niet aanbevolen, omdat dit de druk op de schoudergordel verhoogt. Dagelijkse (rek)oefeningen zijn tot slot nodig om de spieren sterk en flexibel houden.

Stoppen met roken is belangrijk / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken is belangrijk / Bron: Geralt, Pixabay

Slechte bloedcirculatie en vingers die blauw kleuren

Het circulatiesysteem levert naast zuurstof ook voedingsstoffen, hormonen en medicijnen aan de weefsels. Bij een slechte bloedsomloop of een verminderde bloedtoevoer naar lichaamsdelen ontstaan er meestal aan de ledematen complicaties. Vaak wijst een slechte bloedsomloop op een andere gezondheidsprobleem en moet de arts dit probleem eerst behandelen om de bloedsomloop te verbeteren. Symptomen van een slechte bloedsomloop zijn onder meer:
 • een doof gevoel
 • een huidverkleuring
 • een koud gevoel
 • een tintelend en prikkelend gevoel van iets kruipend op de huid
 • pijn en ongemak
 • zweertjes die lang duren om te genezen

De behandeling van een slechte bloedcirculatie bestaat uit:
 • behandelingen voor het carpaaltunnelsyndroom (tintelingen en/of zwakte in de hand) gebruiken: vingers strekken, vingers polsen draaien, indien nodig pijnstillers
 • koude en stress vermijden
 • kruiden gebruiken: kurkuma en ginkgo biloba
 • medicatie nemen
 • niet slapen op de handen
 • onderliggende oorzaak behandelen
 • regelmatig bewegen
 • stoppen met roken (nicotine vernauwt de bloedvaten)
 • supplementen en vitaminen nemen: omega-3-vetzuren, vitamine A, B6, C en E
 • voeding: donkere chocolade (bevat flavonoïden wat ook goed is voor de bloedcirculatie) en vezelrijke voedingsmiddelen eten; zo weinig mogelijk verzadigde vetten consumeren
 • warm blijven (vooral bij kouder weer)

Syndroom van Achenbach en vingers die paars kleuren

Het Achenbach-syndroom is een zeldzame goedaardige aandoening waarbij de patiënt plots blauwe vingers en/of handen heeft. Hierbij springt een bloedvat, met roodheid tot blauwheid en functieverlies van de vingers en hand als gevolg. Ook ontstaat plotseling intense, brandende pijn op de getroffen plaats (vingerpijn), een ontsteking en een plaatselijke zwelling. De patiënt gebruikt afwisselend een warm en koud kompres en neemt pijnstillers.

Hoofdpijn is één van de mogelijke symptomen van systemische lupus erythematosus / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is één van de mogelijke symptomen van systemische lupus erythematosus / Bron: Geralt, Pixabay

Systemische lupus erythematosus

Systemische lupus erythematosus is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem plots de eigen weefsels en organen aanvalt. Hierdoor ontstaat mogelijk een ontsteking aan de gewrichten, de nieren, de huid, de bloedcellen, de hersenen, het hart en de longen. Soms veroorzaakt medicatiegebruik de systemische aandoening.

De ziekte kenmerkt zich door onder andere:

De arts behandelt de aanwezige symptomen. Eventueel voert hij een medicatiewijziging door. Een snelle diagnose en behandeling is wel nodig om meer ernstige problemen te voorkomen.

Vasospasme

Wanneer de bloedvaten blijvend samentrekken (vasospasmen), vernauwen de bloedvaten (vasoconstrictie). Hierdoor vermindert de bloedstroom. Vasospasmen verschijnen mogelijk overal in het lichaam, zoals de hersenen, de kransslagader, de armen en de benen. Hierdoor heeft de patiënt soms blauwe of paarse vingers of tenen. De patiënt moet koude, trillingen en stress vermijden.

Winterhanden en kleurveranderingen van vingers

Een patiënt met winterhanden (perniones) ervaart jeuk, rode vlekken, huidzweren, een zwelling, blaarvorming van de handen en voeten een branderig gevoel in het gebied, wijzigingen in de huidskleur (van rood tot blauw) en pijn. Dit is het gevolg van een pijnlijke ontsteking van kleine bloedvaten in de huid, veroorzaakt door een reactie op herhaalde blootstelling aan koude. De tijdelijke aandoening verdwijnt binnen één tot drie weken, vooral als de handen en voeten niet meer worden blootgesteld aan koude. Sommige patiënten hebben jarenlang terugkerende episodes van winterhanden. Soms veroorzaakt de aandoening een infectie, waardoor meer ernstige schade ontstaat. De patiënt vermijdt of beperkt de blootstelling aan koude temperaturen, draagt diverse lagen loszittende kleding, en bedekt steeds de handen en voeten. Ook moeten de voeten zo veel mogelijk droog blijven of anders zo snel mogelijk gedroogd worden. Stoppen met roken is tot slot ook belangrijk.

Ziekte van Raynaud

De ziekte van Raynaud is een aandoening waarbij de vingers en tenen of andere lichaamsdelen gevoelloos en koud aanvoelen en wijzigen van kleur tijdens stressvolle situaties of als reactie op koude temperaturen. Verder verschijnt een tintelend of stekend gevoel wanneer het lichaamsdeel wordt opgewarmd of wanneer de stress weggaat. Kleinere slagaders die bloed naar de huid sturen, vernauwen waardoor de bloedsomloop in de getroffen gebieden beperkt is. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen en ook bij mensen die in koudere klimaten leven. De behandeling van de ziekte van Raynaud hangt af van de ernst en ook of de patiënt kampt met andere aandoeningen. De aandoening tast mogelijk de kwaliteit van leven aan.

Andere oorzaken van blauwe vingers

Andere oorzaken van een paarse vingers zijn:

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cyanose: blauw kleuren van de huidCyanose: blauw kleuren van de huidCyanose is het blauw kleuren van de huid. We kennen cyanose en perifere cyanose. Beiden hebben te maken met de bloedtoev…
Achenbach-syndroom: Plotse verkleuring en pijn aan vingersAchenbach-syndroom: Plotse verkleuring en pijn aan vingersHet Achenbach-syndroom is een aandoening waarbij een patiënt om onbekende redenen plots aanvallen van blauwe plekken, bl…
Blauwe vingers en handen: oorzaken van blauw-paarse vingersBlauwe vingers en handen: oorzaken van blauw-paarse vingersBlauwe vingers en blauwe handen kan een relatief onschuldig verschijnsel zijn. Blauwe handen en vingers kan echter ook e…
Blauwe lippen: oorzaken en symptomen van blauw-paarse lippenBlauwe lippen: oorzaken en symptomen van blauw-paarse lippenLast van blauwe lippen? Misschien heb je bij jezelf al wel eens opgemerkt dat je lippen paars of blauw kleuren als ze ko…

Malabsorptie: symptomen en oorzaken malabsorptiesyndroomMalabsorptie: symptomen en oorzaken malabsorptiesyndroomMalabsorptie is een toestand die ontstaat door een verstoorde absorptie van voedselvoedingsstoffen in het maag-darmkanaa…
Jeukende billen: Oorzaken van jeuk aan billen (billenjeuk)Jeukende billen: Oorzaken van jeuk aan billen (billenjeuk)Af en toe kampen patiënten met een vervelend en gênant probleem, namelijk jeuk aan de billen. De huidjeuk aan de billen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
 • Geraadpleegd op 20 april 2018:
 • 8 Causes of Purple Finger or Blue Finger, https://www.belmarrahealth.com/8-causes-purple-finger-blue-finger/
 • Blue Hands and Fingers Causes and Symptoms, https://www.healthhype.com/blue-hands-and-fingers-causes-and-symptoms.html
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • The Acute Blue Finger: Management and Outcome, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2728302/
 • What Does Blue Hands and Fingers Indicate & What are its Causes?, https://www.epainassist.com/chest-pain/lungs/what-does-blue-hands-and-fingers-indicate-and-what-are-its-causes
 • What Makes Fingers Purple?, https://www.livestrong.com/article/533035-what-makes-fingers-purple/
 • Why Are My Fingernails Blue?, https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/disease-disorders/why-are-my-fingernails-blue/
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.