Horlogeglasnagels, opgezet vingerkootje: hart- en longziekte

Horlogeglasnagels, opgezet vingerkootje: hart- en longziekte Opgezette vingerkootjes zorgen ervoor dat de bolling van de nagels anders wordt. Het lijkt daardoor op een horlogeglas, waarbij de nagel zachter lijkt dan gewoonlijk. De vingers veranderen van vorm en het resulteert in een vreemde aanblik van de handen. Hoe liggen functioneringsproblemen van verschillende organen hieraan ten grondslag en waarom is een medische check bij horlogeglasnagels noodzakelijk?

Horlogeglasnagels


Wat zijn de symptomen?

De aandoening ziet eruit als een vergrote ronding van de vingereinde. De vingers zelf zijn dikker dan normaal, waarnaast een aparte spanning op de nagels komt te staan. De nagel bolt als het ware meer dan normaal van toepassing is, waarbij de nagelriem lijkt te zijn verdwenen. Bovendien lijkt het alsof de huid en nagels deels wit wegtrekken, omdat er minder goede doorbloeding is. De combinatie van verbrede vingertoppen en wit bolstaande nagels geeft een typische vertoning vergelijkbaar met de verbrede pootteen van sommige kikkers. Waardoor wordt deze aandoening veroorzaakt?

Waardoor worden horlogeglasnagels veroorzaakt?

Directe aanleiding voor dikke ledematen en vingers is de mate van aan- en afvoer van bloed. Bloed heeft de eigenschap (via albumine) om vocht vast te houden en te vervoeren. Indien de balans is verstoord neemt de afvoer af. Het kan resulteren in chronische ischemie, waarbij bloedvaten dicht komen te zitten. Plaatselijk is er geen bloeddoorstroming meer. Voor goed functioneren moet er echter voldoende zuurstofrijk bloed worden aangevoerd. Werken de longen of het hart minder dan neemt de kans op te weinig aanvoer snel toe, waardoor de ledematen gaan reageren. Er wordt vocht vastgehouden, waarnaast spieren minder goed functioneren en in dit geval de vingers onder spanning komen te staan.

Achterliggende lichaamscondities

De omstandigheid wordt veroorzaakt door minder zuurstofrijk bloed, waarbij het lichaam de prioriteit aan andere organen en weefsels geeft. Oftewel er is vaak een ernstig probleem bij andere lichaamsdelen, waardoor de ledematen minder zuurstof krijgen. Het kan worden veroorzaakt door aandoeningen aan de lever, hart en longen. Deze zijn primair verantwoordelijk voor het goed functioneren van het complete lichaam. Het zal echter meestal gecombineerd gaan met een vorm van kanker of een ernstige orgaanafwijking. Denk aan:
  • longfibrose waarbij de werking van longblaasjes (alveoli) wordt beperkt door een toenemende druk van omringend weefsel. De opnamecapaciteit van zuurstof neemt af, waardoor hoge concentraties kooldioxide aanwezig zullen zijn. Versnelde vermoeidheid, weinig zuurstof hebben, invaliditeit zijn de gevolgen;
  • longkanker en hartkanker;
  • pachydermoperiostosis: dikke vingers met aanvullende botvorming of hangend ooglid;
  • ziekte van Crohn: chronische ontsteking van de maag-darm kanaal slijmvliezen (vermagering, bloedverlies);
  • tuberculose TBC.

Opgezette eerste vingerkootje

De eerste kootjes van de vingers vormen de laatste bestemming van bloed. Indien de aanvoer door voorgaande aandoeningen is beperkt krijgt het geen zuurstofrijk bloed meer. Het betekent dat delen van het lichaam op de omstandigheid gaan reageren. Weefsel kan verstikken en gaat opzetten. Het uit zich in de vervorming van het eerste kootje van de vinger. Komt het voor dan treft het vaak alle tien de vingers, zodat horlogeglasnagels ontstaan.

Heb jij het?

Je kunt zelf snel merken of je de aandoening hebt. Plaats dezelfde vinger van linker- en rechterhand met de nagels strak tegen elkaar dan moet er in normale omstandigheden een kleine bolle ruimte ontstaan, waarbij je tussen de nagels kunt doorkijken (Schamrothtest). Is die ruimte er niet dan heb je last van verminderde toevoer van zuurstofrijk bloed. Heb je verder nog geen klachten dan noopt het om je lichaam medisch te laten controleren. Er kan een ernstige mogelijk levensbedreigende aandoening aan ten grondslag liggen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trommelstokvingers: symptomen en oorzaken horlogeglasnagelsTrommelstokvingers: symptomen en oorzaken horlogeglasnagelsTrommelstokvingers of horlogeglasnagels zijn bolronde nagels en eindkootjes, welke worden geassocieerd met interne aando…
Bloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelBloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelEen bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed tussen de nagel en het nagelbed. Bloed onder de nagel v…
Hoe werkt het hart en hoe is het opgebouwd?Hoe werkt het hart en hoe is het opgebouwd?Het hart is een heel erg belangrijk orgaan dat wij hebben. Wij moeten daarom heel erg zuinig zijn met ons hart, want wij…
Krant-nagels, super gave en originele manier van nailartEen nieuwe en populaire trend onder de nail arts is Newspaper Nail Art, oftewel krantnagels! Probeer het nu en en ga ori…

Longabces: slecht riekend slijm opgehoest, koorts, vermoeidLongabces: slecht riekend slijm opgehoest, koorts, vermoeidHeb je de laatste tijd behoorlijk veel last van hoestbuien, dan zijn er mogelijk bacteriën in de longen terechtgekomen.…
Tekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortTekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortHoe erg is het als je een tekort aan magnesium hebt? Dit hangt onder meer af van de ernst van het magnesiumtekekort en d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Duchesssa, Rgbstock
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Albumine
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ttxt/trommelstokvingers-clubbed-fingers.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Trommelstokvingers
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/pachydermoperiostosis.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Crohn
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.