Vocht achter de longen (longoedeem) door hartproblemen

Vocht achter de longen (longoedeem) door hartproblemen Slecht kunnen ademen, pijn op de borst, benauwdheid, paniek, angstzweet en een wegtrekkende huidskleur kunnen tekenen zijn van acute longoedeem. Het betekent dat er vloeistof in de longen komt, waardoor vocht de werking van alveoli (longblaasjes) belemmert. Wat is de relatie van “vocht achter de longen” met het hebben van problemen aan het hart en waarom kan vocht in de longen sijpelen?

Vocht achter de longen, longoedeem


Werking van de longen

We gaan ervan uit dat de longen optimaal werken, waarbij we altijd voldoende zuurstof verkrijgen. In de longen zijn blaasjes aanwezig, welke de gaswisselaar van het lichaam zijn. Adem je in dan wordt zuurstof aangevoerd. Dit wordt aan het bloed via de alveoli toegevoegd. Wordt er echter uitgeademd dan verlaat koolstofdioxide het lichaam, welke eveneens via de alveoli uit het bloed wordt gehaald. Oftewel de longen zorgen ervoor dat we worden voorzien van zuurstofrijk bloed, waarmee spieren, weefsels, organen enzovoorts optimaal kunnen blijven functioneren. Wat kunnen de symptomen zijn bij de aandoening en waardoor wordt het veroorzaakt?

Belangrijkste symptomen van longoedeem

Komt het in acute vorm voor dan kan er versnelde opbouw van vocht aanwezig zijn. Het kan het gevoel geven alsof men stikt, waarbij angst een belangrijke rol speelt. Het kan dus zijn dat men na een nacht slaap ineens in de omstandigheid wakker wordt. Omdat er onvoldoende zuurstofrijk bloed wordt aangevoerd, trekt de huid bleek weg. Er kan sprake zijn van veel angstzweet, het gaat gepaard met hartkloppingen (verhoogd adrenaline niveau) en versneld willen ademen. Vaak komt het in combinatie met pijn op de borst voor door de vochtophoping in de longen en anderzijds door pijn aan het hart.

Relatie met het hart

Het hart is de motor van het lichaam en verzorgt de aan- en afvoer van bloed en vocht. Indien er echter problemen aan het hart ontstaan dan kan dit effect hebben op het functioneren van de longen. Welke hartproblemen kunnen vocht achter de longen veroorzaken?

Linker hartkamer

Indien de linker hartkamer onvoldoende capaciteiten heeft om bloed door te pompen, dan zal de druk in linker voorkamer toenemen. Dit kan ook komen door drukverschil met de rechter ventrikel. De bloedaanvoerende kransslagader komt onder druk te staan. Dit heeft rechtstreeks gevolgen voor de druk in de adertjes om de longen. Vocht wordt normaal door albumine in het bloed vastgehouden, echter als de druk te hoog is sijpelt het naar de longblaasjes.

Hartaanval

Een hartaanval veroorzaakt door aderverkalking zorgt ervoor dat een deel van de hartspieren afsterft en daardoor onvoldoende pompkracht heeft. Dit is vergelijkbaar met een opstopping van bloed, waardoor het meer geconcentreerd om de longen aanwezig zal zijn. Het heeft eveneens tot gevolg dat vocht in de longen doordringt.

Overige

Een hartklep sluit niet goed aan waardoor bloed kan terugstromen, zoals de linker ventrikel hartklep. Er kan sprake zijn van hartkanker, of er zijn andere problemen met de bloedpompfunctie.

Voorgaande geeft aan dat als er problemen aan de linker ventrikel (hartkamer) ontstaan dan heeft dat direct gevolgen voor de longen. Vocht kan opbouwen en ernstige symptomen met complicaties geven.

Niet aan het hart gerelateerd

Naast voorgaande ernstige problemen aan het hart kunnen er ook andere lichaamsoorzaken zijn. Denk aan een longontsteking, het inademen van ammoniak of chloor, onvoldoende afvoercapaciteit van de nieren (mogelijk een verstoord ADH hormoon niveau), roken of drugsgebruik. Daarnaast kan ook longkanker vochtproblemen veroorzaken.

Direct naar ziekenhuis bij vocht achter de longen

Treden enkele van voorgaande symptomen snel op dan is het direct noodzaak om naar het ziekenhuis te gaan of 112 te bellen. Medische assistentie is per ommegaande van belang, omdat er sprake kan zijn van een nood- of levensbedreigende situatie. In het ziekenhuis moet worden vastgesteld wat de veroorzaker van de aandoening is, zodat adequaat kan worden ingegrepen. Hartproblemen welke longoedeem veroorzaken moeten direct serieus worden genomen, omdat het ernstige gevolgen kan hebben.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Longoedeem of vocht achter de longenLongoedeem of vocht achter de longenLongoedeem treedt vaak op als gevolg van hartzwakte. Bij longoedeem treedt er vocht uit de longblaasjes en de kleine luc…
Furosemide: een sterk werkend plasmiddelFurosemide: een sterk werkend plasmiddelAls het nodig is om in een korte tijd vocht uit het lichaam weg te werken, bijvoorbeeld als er vocht achter de longen zi…
Hartastma of astma cardiale, oorzaak en behandelingHartastma of astma cardiale, oorzaak en behandelingHet hart heeft een belangrijke functie: het pompt het bloed in ons lichaam rond. Hierdoor worden alle weefsels en organe…
De motor van ons lichaam, het hartDe motor van ons lichaam, het hartZonder ons hart zijn wij niet in staat te leven. Daarom wordt het hart ook wel de motor van ons lichaam genoemd. Het har…

Levercirrose: oorzaken, symptomen, behandeling en prognoseLevercirrose: oorzaken, symptomen, behandeling en prognoseBij levercirrose is er sprake van vervanging van grote hoeveelheden leverweefsel door bindweefsel. De functie van de lev…
Chronische hepatitis: oorzaken, symptomen, behandelingChronische hepatitis: oorzaken, symptomen, behandelingDe spijsvertering is een van de belangrijkste functies van de lever. De lever maakt gal, en dat wordt opgeslagen in de g…
Bronnen en referenties
  • http://www.vochtachterdelongen.nl/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.