Aluminiuminname: longfibrose, Alzheimer en zenuwaandoeningen

Aluminiuminname: longfibrose, Alzheimer en zenuwaandoeningen Aluminium is een populair lichtgewicht materiaal en kan ook als verpakkingsmateriaal of voor bereidingsgerei worden gebruikt. Het komt bij bepaalde gewassen voor als basisstof naast andere mineralen, zoals ijzer, magnesium en zink. Via het oplossen van aluminium in voeding wordt het door iedereen op dagelijkse basis ingenomen, terwijl de stof geen enkele functie heeft binnen ons lichaam. Hoe wordt het onverhoopt ingenomen, wat zijn de bronnen en wat voor schadelijke effecten kan het hebben?

Gevolgen aluminiuminname


We hebben het niet nodig

Ondanks dat het materiaal in opgeloste vorm in veel producten voorkomt, heeft ons lichaam er totaal niets aan. Het wordt nergens voor gebruikt en heeft geen enkele gunstige invloed op de werking van lichaamsprocessen. Des ondanks dat we het niet nodig hebben, krijgen we het soms in grote hoeveelheden binnen. Waarom krijg je het ongewenst binnen en wat voor consequenties kan het hebben?

Hoeveel krijgen we binnen?

Binnen een Europees onderzoek (EFSA) is vastgesteld dat volwassen circa 0,2 mg/kg en kinderen 0,7 tot op 2,3 mg/kg lichaamsgewicht aan aluminium binnenkrijgen. Zeker dit laatste is zorgwekkend aangezien er wordt verondersteld dat het lichaam niet meer van 1,0 mg/kg lichaamsgewicht mag opnemen. Het geeft aan dat vooral jongeren extra risico’s lopen. Omdat kinderen nog in de lichaam ontwikkelingsfase zitten, kan het versneld consequenties hebben voor de goede werking van processen. Hoe krijg je het binnen en wat tast het aan?

Opgelost uit pannen en verpakkingsmateriaal

Maaltijden worden bereid door de aluminium pan tot op hoge temperatuur te verhitten. Relatief gezien neemt de sterkte van het materiaal iets af en bestaat de kans dat het eveneens ietsjes loslaat. Op minuscuul niveau zal het enigszins oxideren en eerder vrijkomen. Daarnaast geldt dat tijdens het koken er roerende beweging in potten en pannen wordt gemaakt, waardoor kleine deeltjes vrij kunnen komen en zo in het eten oplossen. Verder kan het vrijkomen uit folie en ander verpakkingsmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan het langwerpige kauwgom aluminiumpapier. Het zorgt ervoor dat onbewust de inname per dag hoog kan zijn.

Opgenomen uit voeding

Uiteraard geldt dat bepaalde voeding aluminium standaard bevat of specifiek is toegevoegd. Producten welke van het land komen bevatten er veel van en komt in gerst, tarwe, thee in relatief hoge concentraties voor. Uiteraard kan er een onderscheid worden gemaakt tussen natuurlijke bronnen en samengestelde producten met aluminium als toevoeging, verpakking of pannen. Natuurlijke bronnen zijn uiteraard meer geschikt voor het lichaam en dus is het van belang om te concentreren op het vermijden van de niet natuurlijke bronnen. Let wel ook gewoon leidingwater bevat soms kleine hoeveelheden van het mineraal.

Wat als het wordt ingeademd?

Binnen sommige beroepsgroepen bestaat de kans dat het mineraal als gas of als fijnmazig slijpsel wordt ingeademd. Dit heeft op de lange termijn consequenties voor de longen, doordat er longfibrose kan ontstaan. Het longweefsel raakt geïrriteerd, waardoor het longweefsel om de longopeningen, -leidingen en –blaasjes gaat vervormen en verrekken. Het betekent dat juist de alveoli, oftewel de longblaasjes, onder druk komen te staan, waardoor de uitwisseling van gassen (zuurstof inademen en kooldioxide uitademen) wordt beperkt.

Wat is aluminiumvergiftiging?

Standaard inname van aluminium resulteert in relatief hoge concentraties van de stof in het bloed en wordt opgeslagen in botten, spieren en organen. Dit betekent dat het via voeding wordt ingenomen en via vertering wordt opgenomen. Indien hogere waarden dan de gestelde 1 mg/kg lichaamsgewicht wordt bereikt dan is er sprake van aluminiumvergiftiging. Het houdt niet in dat je er direct beroerd of ziek van wordt, echter het heeft op de lange termijn consequenties voor het functioneren van zenuwbanen, de hersenen en vruchtbaarheid van de persoon.

De consequenties

Omdat de stof wordt opgeslagen op verschillende plekken zoals in de hersenen, heeft het direct impact op de werking daarvan. Er wordt verondersteld dat het Alzheimer, amyotrofe laterale sclerose en Parkinson in de hand speelt. Daarnaast heeft het invloed op de goede werking van de zenuwbanen, waardoor elektrische signalen worden verstoord. Het kan tintelingen of pijnen veroorzaken, welke onverklaarbaar zijn. Mensen met nierproblemen hebben standaard te hoge concentraties in het bloed en dat wordt middels dialyse en deferoxamine toevoeging gefilterd. Het kan daarnaast leiden tot botontkalking, anemie, problemen met verschillende organen, nerveus zijn, brabbelen en concentratieverlies.

Wat kun je doen?

Omdat ook kindinderen hoge waarden kunnen binnenkrijgen, kan het reeds van jongs af aan problemen geven. Het is van belang om te weten hoe hoog de serumwaarden van de stof werkelijk zijn. Het kan een duidelijk teken zijn dat het lichaam wordt beïnvloed. Door het stop zetten van de inname van aluminium kan er een meer gunstige balans worden bereikt. Dit kan door het vermijden van aluminium gerei en verpakkingsmateriaal, maar ook het vermijden van deodorants of cosmetica met de stof als bestanddeel. Daarnaast kan het uitdrijven belangrijk zijn door bijvoorbeeld door een citroenkuur te doen of brandnetelthee in te nemen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aluminiumtoxiciteit: Vergiftiging (overmatige blootstelling)Aluminiumtoxiciteit: Vergiftiging (overmatige blootstelling)Aluminium is het meest voorkomende metaal in de aardkorst. Het metaal is aanwezig in het milieu in combinatie met andere…
Stoppen met deodorant te gebruikenAl sinds de oude Egyptenaren probeerden mensen hun zweetgeur tegen te gaan, de eerste deodorant kwam in 1888 op de markt…
Gezondheid: Tintelende handen en voetenGezondheid: Tintelende handen en voetenVeel mensen hebben met enige regelmaat last van tintelende handen en voeten. We benoemen het ook wel zo alsof dat lichaa…
Aluin als vervanger van deodorant en anti-transpirantAluin als vervanger van deodorant en anti-transpirantDeodorant is een veel gebruikt middel om vervelende zweetluchtjes tegen te gaan. Het gebruik van deodorant, en met name…

Onverklaarbare aandoeningen via bioresonantie te lijf gaanOnverklaarbare aandoeningen via bioresonantie te lijf gaanPijn, tintelingen, zweverigheid, duizeligheid, enzovoorts kunnen voortkomen uit aandoeningen welke door de westerse arts…
Quiz voor dementerenden over beroemde torensQuiz voor dementerenden over beroemde torensEen quiz over torens met mensen met dementie? Waarom zou een quiz houden over torens? Een quiz over torens is een origin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lusi, Rgbstock
  • http://www.eigengezondheid.nl/%7B54a858d5-4084-4059-92cc-b8de0eef1408%7D?c=%7Bb086b919-c19a-4cd2-86d1-999e56268252%7D
  • http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/nieuws/2378/te-veel-aluminium-in-voeding
  • http://jessevandervelde.com/zware-metalen-vergiftiging-hoe-krijg-je-het-en-hoe-voorkom-je-het/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.