Hoe kunt u Alzheimer tijdig herkennen?

Hoe kunt u Alzheimer tijdig herkennen? Sla de signalen van Alzheimer nooit in de wind, omdat een tijdige diagnose de levenskwaliteit van de zieke juist kan verbeteren. Medicijnen kunnen de gevolgen verminderen en uitstellen, zodat de levenskwaliteit relatief goed blijft. Herkent u de vroege signalen van Alzheimer bij uw partner dan wordt het tijd om een arts te raadplegen. Zo kunt u tijdig voorbereiden op de gevolgen van de ziekte. Wat zijn zoal de symptomen van Alzheimer en wat kunt u verder als partner doen?

Alzheimer herkennen


Afwijkend gedrag

Bent u ongerust over het geheugen of gedrag van een oudere of uw partner, laat u dan informeren door een gespecialiseerd arts! Is uw partner altijd de weg kwijt en worden vragen herhaald dan kan het om Alzheimer gaan. Het vroegtijdig signaleren van aankomende Alzheimer is geen sinecure, ook omdat de signalen moeilijk te onderscheiden zijn van leeftijd gerelateerde geheugenproblemen. Om u daarin te helpen vindt u hier de Alzheimer signalen waar u op moet letten. U dient altijd bij herkenning van signalen een consult te doen bij een arts om een tijdige diagnose te krijgen.

Signalen voor het hebben van Alzheimer

Veel mensen verwarren Alzheimer met dementie, maar ze zijn niet aan elkaar gelijk. Alzheimer is een ziekte, terwijl dementie een groep symptomen vormt, gepaard gaande met verlies van geheugen, denkvermogen en redenatie. Alhoewel dementie niet altijd wordt veroorzaakt door Alzheimer kan dementie ook door andere condities komen. Sommige geheugenproblemen kunnen worden veroorzaakt door de leeftijd, echter geheugenproblemen die het dagelijks leven belemmeren vallen daar niet onder. Vroege signalen van Alzheimer zijn onder andere:

Geheugenverlies

Veelal oude herinneringen van de jeugd blijven onaangetast, echter mensen met dementie kunnen recente ervaringen en belangrijke data vergeten. Iedereen kan een detail vergeten over een gebeurtenis terwijl dit later mogelijk wel wordt herinnerd. Mensen met dementie vergeten mogelijk alles.

Herhalingen

Mensen met dementie blijven verhalen herhalen, soms woord voor woord. Ze vragen mogelijk telkens dezelfde vraag ongeacht hoe vaak er een antwoord is gegeven.

Taalproblemen

We vergeten allemaal weleens een woord. Mensen met dementie kunnen diepgaande problemen hebben om zelfs basiswoorden te onthouden. De manier waarop ze spreken is verwrongen en moeilijk te volgen, vergelijkbaar met brabbelen.

Persoonlijkheidsveranderingen

Mensen met dementie kunnen plotselinge stemmingswisselingen hebben. Ze kunnen emotioneel, boos of overstuurd raken zonder enige aanleiding daartoe. Ze gedragen zich teruggetrokken en stoppen met de dingen die ze gewoonlijk leuk vinden. Ze worden ongewoon wantrouwig ten opzichte van familieleden en kunnen juist telemarketeers vertrouwen.

Desoriëntatie en verwarring

Ook al is de persoon zeer bekend in de omgeving, de zieke kan zelfs verdwalen in de buurt waar men jaren heeft gewoond. Daarnaast is er moeite bij het afronden van standaard taken zoals koken en scheren.

Hygiënegebrek

Het meest heldere signaal voor Alzheimer is hygiënegebrek. Mensen die altijd dagelijks netjes gekleed zijn geweest gaan smerige kleren dragen en stoppen met zichzelf te wassen.

Afwijkend gedrag

We misplaatsen allemaal weleens onze sleutels en zoeken ons daarna een ongeluk. Mensen met Alzheimer en andere aan dementie gerelateerde aandoeningen plaatsen de meest vreemde objecten op de meest vreemde plekken. Denk aan een tandenborstel in de oven en een pot augurken in de gootsteenkast.

Indien uw geliefde deze gedragingen of vroege Alzheimer signalen vertoont, raak dan nog niet in paniek. Het hebben van deze signalen hoeft nog niet te betekenen dat er sprake is van Alzheimer. Het is echter noodzakelijk om een afspraak te maken met de huisarts voor een evaluatie van de omstandigheden.

Een arts bezoeken indien signalen zijn geconstateerd

Voor een eerste afspraak kunt u naar de huisarts gaan, of direct naar een specialist zoals een psychiater of neuroloog. Jammer genoeg is er geen uitsluitende test voor Alzheimer. Sommige artsen gebruiken een reeks van verschillende technieken om met de diagnose te komen. Naast een gewoonlijk fysiek, bloed en urine onderzoek kunnen de volgende methoden worden gehanteerd:

Mentale status test

De arts vraagt u daarbij een aantal vragen om het mentale functioneren van de persoon te testen. Daarbij kan middels het vragen stellen en antwoord geven worden opgemaakt hoe goed het korte termijn geheugen werkt. Maar ook hoe goed opdrachten worden opgevolgd en hoe goed problemen worden opgelost. Specifieke testen zijn bijvoorbeeld het minimale mentale status onderzoek.

Neurologisch onderzoek

Om signalen van Alzheimer te checken, zal de arts eveneens de neurologische capaciteiten onderzoeken, inclusief spraak, coördinatie, reflexen, en dergelijke.

Daarnaast kunnen CT, MRI en PET scans uitkomst bieden om andere oorzaken zoals een beroerte of tumor uit te sluiten.

Basis informatie en constateringen

De arts heeft ook van uw kant de basis informatie nodig waarom dat u denkt dat uw partner mogelijk Alzheimer kan hebben. Neem de volgende stappen:
  • registreer de symptomen welke u heeft waargenomen en vanaf welk moment dat ze duidelijk zijn geworden;
  • wat zijn de overige gezondheidsproblemen van uw partner?;
  • wat voor medicatie wordt verder gebruikt, inclusief supplementen en alternatieve behandelingsmethoden?;
  • is uw partner aan het diëten of is er sprake van alcoholmisbruik?;
  • welke persoonlijke veranderingen zijn er verder gebeurd, zoals verhuizing, het met pensioen gaan, het overlijden van een naaste?

Second opinion

De signalen van Alzheimer kunnen worden verward met veranderingen ten gevolge van het ouder worden. De diagnose is dus niet exact helder en er kunnen andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Bent u niet tevreden over de beoordeling van de arts, neem dan altijd een second opinion. Alzheimer kan langdurig doorgaan waarbij u al die jaren met een arts moet samenwerken. Het is dan ook noodzaak om een vriendelijke zorgende en sympathieke professioneel behandelend arts of zorgverlener te vinden.

Sla de Alzheimer signalen niet in de wind

Uiteraard kan het zijn dat u niet direct een arts wilt bezoeken, om aan te zien of de omstandigheid verslechtert of niet. Veel mensen stellen een consult soms jaren uit, lang nadat de eerste symptomen van Alzheimer zich hebben aangekondigd. Waarom? Mensen zijn ongerust dat hun partner zich beledigd voelt of juist boos wordt als het aankomt op hun geheugenproblemen. Aangezien de ziekte geen remedie kent, kunnen zij aannemen dat er geen noodzaak is om snel een diagnose te maken. Dit is allemaal begrijpelijk, echter als uw partner wel Alzheimer heeft dan is het goed om een arts snel te bezoeken. Waarom is het juist wel noodzakelijk om de arts snel te bezoeken?

Geen Alzheimer

Het kan zijn dat uw partner geen Alzheimer heeft. Het kan dementie zijn, waarbij andere aandoeningen aanvullende vergelijkbare symptomen geven als Alzheimer. Dit kan ook komen door vitaminetekorten, schildklierproblemen, depressiviteit, mengeling van medicamenten en alcoholgebruik. Veel van deze aandoeningen zijn goed behandelbaar.

Tumor

Er kan een goed- of kwaadaardig gezwel aanwezig zijn in de hersenen waardoor de mentale capaciteiten worden benadeeld.

Des te eerder Alzheimer wordt geconstateerd, des te eerder kunt u daarmee rekening houden. De ziekte is niet te genezen, maar medicamenten kunnen de progressie van de ziekte aanzienlijk doen verminderen. Met de juiste medicijnen kan de schade zelfs beperkt blijven danwel worden de ernstige symptomen met maanden tot jaren uitgesteld. Snelle diagnose helpt u als partner juist omdat u kunt plannen met de wetenschap dat uw partner de ziekte heeft. Het accepteren van een partner met de ziekte kan verschrikkelijk moeilijk zijn, echter des te eerder dat u dat doet des te beter het is. U heeft namelijk meer tijd om over de ziekte te leren en erop voor te bereiden, zodat u en uw partner weten wat er valt te verwachten. Sla de signalen van Alzheimer nooit in de wind. Laat u dus informeren en onderzoeken door een gespecialiseerd arts.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementieZiekte van Alzheimer en andere vormen van dementieZo'n 260.000 mensen hebben in ons land dementie. Niet elke vorm van dementie heeft te maken met de ziekte van Alzheimer.…
Ziekte van AlzheimerZiekte van AlzheimerGewone dementie komt voor vanaf een leeftijd van zestig jaar. Alzheimer ontwikkelt zich meestal tussen de 40 en 60 jaar.…
Alzheimer: Wat is het?De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. De term ‘dementie’ wordt gebruikt om vele verschillende aandoeningen v…
Alles over AlzheimerAlzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, 4 % van de 70 jarige mensen heeft deze aandoening. De aandoening ko…
Hoe praat u met uw kinderen over Multiple Sclerose?Hoe praat u met uw kinderen over Multiple Sclerose?De chronische ziekte Multiple Sclerose heeft grote invloed op het leven van de zieke, maar ook de direct betrokkenen. De…
Bronnen en referenties
  • http://www.webmd.com/alzheimers/early-warning-signs-when-to-call-the-doctor-about-alzheimers
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.