Aluin als vervanger van deodorant en anti-transpirant

Aluin als vervanger van deodorant en anti-transpirant Deodorant is een veel gebruikt middel om vervelende zweetluchtjes tegen te gaan. Het gebruik van deodorant, en met name van anti-transpirant, kan een aantal nadelen hebben waardoor sommige mensen op zoek zijn naar een alternatief. Aluin kan voor deze mensen een goed middel zijn. Het product is goedkoop, natuurlijk en zeer effectief tegen nare zweetluchtjes. Aluin wordt dan ook al eeuwen lang gebruikt als deodorant. De enige keerzijde is dat aluin, net als anti-transpirant, ook aluminiumverbindingen bevat, welke door sommige mensen liever vermeden worden vanwege het slechte imago.

Deodorant

Deodorant wordt door vele onder de oksels gebruikt om het zweten tegen te gaan en onprettige geuren te verdoezelen. Vaak wordt met een deodorant ook een anti-transpirant bedoeld. Het verschil is dat een deodorant geuren verdoezelt, terwijl een anti-transpirant het zweten tegengaat. In een deodorant zitten vaak parfums die de geur verdoezelen en zuren die bacteriegroei tegengaan. Het zijn namelijk vaak de bacteriën onder de oksel die de typische zweetgeur veroorzaken.

Anti-transpirant

De werkende stof in de meeste anti-transpirant is aluminiumchloorhydraat. Deze stof reageert met de vetzuren op de huid waarbij stoffen ontstaan die de poriën verstoppen. Hierdoor gaan de zweetkanaaltjes dicht zitten en kan men minder of niet transpireren op de plek waar de anti-transpirant is aangebracht. De meeste deodoranten op de markt bevatten zowel een geur verdoezelende stof als een anti-transpirerende stof.

Nadelen deodorant

Het gebruik van deodorant en anti-transpirant kunnen voor sommigen een aantal nadelen hebben.

Irritatie

Het gebruik van deodorant kan leiden tot huidirritatie. Vaak krijgt men bij irritatie symptomen als jeuk, een droge huid en rode uitslag, maar ook pijn onder de oksels kan een symptoom zijn. Mensen met een gevoelige huid zullen sneller last krijgen van irritatie door deodorant.

Blokkeren van zweetkanaaltjes

Dagelijks veelvuldig gebruik van een anti-transpirant kan de poriën onder de oksel verstoppen. Als dit gebeurt moet men tijdelijk stoppen met het gebruikt van anti-transpirant.

Gele vlekken

De zouten die voorkomen in anti-transpirant en in veel deodoranten, kunnen vervelende vlekken geven op de kleding. Vooral als deze zouten gemengd worden met zweet en bacteriën kunnen de zouten door reacties inwerken op de kleding.

Kanker

Er zijn in het verleden onderzoeken gedaan naar het verband tussen borstkanker en het gebruik van deodorant. Hoewel sommige onderzoeken beweren een verband te hebben gevonden, wordt dit niet erkend door medici en kankerinstituten. De reden hiervan is dat de onderzoeken onvolledig of niet juist zijn uitgevoerd. Ondanks dit advies, willen sommige mensen toch het zekere voor het onzekere nemen en liever geen deodorant gebruiken.

Ziekte van Alzheimer

Bij Alzheimerpatiënten ligt het aluminiumniveau in de neuronen hoger dan bij gezonde mensen. Dit zou mogelijk kunnen betekenen dat aluminium in het lichaam zou kunnen leiden tot Alzheimer. Hoewel er verschillende studies zijn gedaan, is er tot 2016 nooit wetenschappelijk aangetoond dat er een verband is tussen het gebruik van deodorant en de ziekte van Alzheimer.

Aluin

Aluin is een kleurloos of wit kristal dat bestaat uit verschillende zouten en metalen. Aluin kan in de natuur gevonden worden, maar wordt tegenwoordig vaker chemisch gemaakt uit bauxiet door middel van elektrolyse. In het oude Egypte gebruikte men al de natuurlijke vorm van aluin tegen het zweten. Ook wordt aluin nog wel eens gebruikt als bloedstelpend middel na het scheren. Bij het gebruik van aluin als deodorant wordt de aluinsteen eerst nat gemaakt waarbij de zouten oplossen. Hierna kan het onder de oksel aangebracht worden. Er blijft maar een geringe hoeveelheid achter op de huid waardoor een aluinsteen heel lang mee gaat.

Verschillende soorten aluin

De meeste aluinsoorten bestaan uit kaliumaluminiumsulfaat met de scheikundige formule KAl(SO4)2.12 H2O. Deze veel voorkomende variant van aluin wordt vaak gewonnen uit bauxiet, dat een natuurlijk materiaal is dat op de aarde voorkomt. Maar er zijn meerdere soorten aluin. De meest natuurlijke soort is soda aluin, dat bestaat uit natrium aluminiumsulfaat. Dit wordt gewonnen in droge klimaten zoals bijvoorbeeld woestijnen. Deze soort wordt niet voor deodorant gebruikt, maar als bakpoeder in voedingsmiddelen. Daarnaast bestaat er nog ammonium aluin, ofwel aluminiumammoniumsulfaat. Deze laatste soort wordt in sommige gevallen ook gebruikt in aluin als deodorant.

Werking

Aluin werkt op een soort gelijke manier als een deodorant, het blokkeert namelijk de zweetkanaaltjes en gaat bacteriegroei tegen. Aluin trekt de huid samen door zich aan de eiwitten op de huid te binden. De eiwitdeeltjes komen in de opening van een zweetkanaaltje terecht waardoor het zweten belemmerd wordt. Daarnaast verlaagt aluin de pH op de huid, waardoor bacteriën minder snel kunnen groeien. Hierdoor zullen er geen vervelende zweetluchtjes ontstaan.

Voordelen van aluin als deodorant

Aluin heeft een aantal voordelen ten opzichte van deodorant.
  • De kans op irritatie is bij aluin veel kleiner. Het bevat namelijk geen parfum of alcohol.
  • Aluin is een goedkoper alternatief voor een deodorant, het gaat namelijk heel lang mee.
  • Het geeft geen vlekken in kleding.
  • Aluin is een natuurproduct, hoewel veel soorten tegenwoordig synthetisch gemaakt worden.
  • Aluin heeft geen slechte invloed op het milieu.

Aluminium in aluin

Aluin bevat net als deodorant aluminiumverbindingen, welke door sommige mensen in verband worden gebracht met de ziektes borstkanker en Alzheimer. Het verschil is dat het type verbinding wat anders is. Daar waar een anti-transpirant vaak bestaat uit aluminiumchloorhydraat, bevat aluin meestal kaliumaluminiumsulfaat en soms aluminiumammoniumsulfaat. Voorstanders beweren dat de moleculen uit deze minerale zouten groter zijn en daardoor niet door de huid geabsorbeerd worden. Tegenstanders beweren dat aluminiumverbindingen op de huid helemaal vermeden moeten worden. Tenslotte zijn het de wetenschappers die melden dat het überhaupt nooit bewezen is dat aluminium door de huid wordt opgenomen.
© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met deodorant te gebruikenAl sinds de oude Egyptenaren probeerden mensen hun zweetgeur tegen te gaan, de eerste deodorant kwam in 1888 op de markt…
Transpiratie: Iedereen transpireertIedereen transpireert, de een wat meer en de ander wat minder. De meeste van ons gebruiken ook iets om de transpiratie e…
Kiezen voor een 100% natuurlijke aluminiumvrije deodorantKiezen voor een 100% natuurlijke aluminiumvrije deodorantDeodorant is in ons dagelijkse gebruik onmisbaar. Het zorgt ervoor dat zweetgeur wordt gemaskeerd. Er komt vanuit de con…
Deodorant, hoe werkt dat eigenlijk?Deodorant, hoe werkt dat eigenlijk?Het is voor veel mensen elke ochtend een terugkerend ritueel. Bijna iedereen grijpt in de ochtend naar de deodorant om z…

Hoe Weleda badmelken je gezondheid ondersteunenHoe Weleda badmelken je gezondheid ondersteunenWat is er heerlijker dan een bad of douche die ontspant na een vermoeiende dag of juist activeert wanneer je ’s ochtends…
Cupping: oorzaak grote ronde plekken op huid van sportersCupping: oorzaak grote ronde plekken op huid van sportersWie veel naar de Olympische Spelen van 2016 heeft gekeken zal het zijn opgevallen dat diverse sporters aantraden met gro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CaptMikey9, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.beautyjournaal.nl/2009/11/06/feiten-en-fabels-over-natuurlijk-aluin-in-deodorant/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Deodorant
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aluin
  • https://www.gezondheidsnet.nl/zweten/zin-en-onzin-over-deodorant
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.